Luciabrød
Luciabrød er en dejlig tradition til lucia den 13. december. De smukke og duftende gyldne safran luciaboller smager så dejligt, når de er helt friskbagte og lune eller senere på dagen kan de skæres op, ristes og spises med kold smør.
Luciabrød former man i fine traditionelle former, som gør brødet ekstra fint og hyggeligt at se på. Det er virkelig en rigtig dejlig juletradition, som vi i mange år har hygget med i min familie.
Rigtig glædelig Lucia dag ♡
Prøv også: min opskrift på hvid gløgg >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Luciabrød
- 2,50 dl mælk, stuetempereret
- 25 g gær
- 75 g smør
- 1 knivspids safran, stødt
- 2 æg
- 50 g sukker
- 0,25 tsk salt
- 475 g hvedemel
- Derudover
- 1 æg, sammenpisket til pensling
- 12 chokoladeknapper, til pynt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom mælk i en skål og rør gær ud i mælken.
Smelt smør på en pande ved lav varme. Kom det smeltede smør, stødt safran, æg, sukker og salt i mælken og rør det godt sammen.
Rør 450 g hvedemel i, og rør dejen godt sammen. Drys de sidste 25 g hvedemel ud på køkkenbordet og ælt dejen færdigt på køkkenbordet. Den må gerne være lidt klistret. Tilsæt ikke ekstra mel, for så bliver bollerne tørre og dejen vil sætte sig fint mens den hæver.
Kom dejen i en ren skål med et klæde over og lad den hæve i halvanden time på køkkenbordet.
Del dejen i 12 og form 12 luciaboller. Pensl med sammenpisket æg og pynt med chokoladeknapper. Lad dejen efterhæve i 30 minutter på bagepladen.
Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 16-18 minutter. Lad dem køle lidt af på en rist inden servering.
Nu har jeg 2 år i streg stået og fulgt din opskrift på de her luciabrød. Man må ikke tilføje mere mel, men det gør jeg, og alligevel står jeg med en fuldstændig flydende dej efter halvanden times hævning. Det er en dej til en fast form og er fuldstændig umulig at have med at gøre. Hvilket mel bruger du? Har endnu ikke haft glæde af at smage dem fordi dejen ryger ud da den ikke kan formes, den minder om børnenes klamme legeslim. Jeg har tjekket opskriften i julebogen for at se om der manglede en ingrediens i appen, men de er identiske. Har aldrig haft problemer med dine andre opskrifter.
Hej Anni
Det forstår jeg ikke helt. Jeg bruger mel fra Meyers hvedemel, eller skærtoftmølle hvedemel.
og 100% smør (ikke blandingsprodukt)
Hvilken hvedemel bruger du?
Kh Ann-Christine
Jeg har ikke lige bolledejsteknik helt på rygraden, så hvis man bruger røremaskine, skal de sidste 25 gram mel til bordet så bare med i maskinen? :-)
Ja, det plejer jeg at gøre
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Skal der bruges 1 æg i dejen og 1 æg til pensling? Eller skal de begge i dejen? :)
Hej Amanda
2 æg i dejen og 1 til pensling – til opskriften på 12 stk
Glædelig jul og rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal mælken egentlig være lunken når der kommer gær i ? Ligesom vand typisk skal være? :)
Jeg bruger stuetempereret – dvs omkring 20-22 grader
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak! De blev mega gode! En fantastisk opskrift 👏🏻
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Kh Ann-Christine
Jeg forstår ikke nu er det 3 år jeg laver dem og dejen er decideret våd. Jeg følger slavisk opskrift med mælk og mel. Har du mon tjekket den efter? hvad går galt? De bedste hilsener Ann-Sophie
Hej Ann-Sofie,
Ja, jeg har bagt nøjagtigt efter min opskrift her over de sidste 10-12 år til lucia :)
En våd dej er jo lidt en vurderingssag, jeg oplever den som blød og klistret og at den sætter sig når den hæver og formes.
Jeg kan ikke gennemskue hvor det går galt hos dig, for målene mellem “vådt og tørt” i opskriften er ikke til at dejen skal blive decideret våd.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg har lige forsøgt mig også og her er deje også meget våd, sådan i som at man ikke kan forme en bolle eller rulle dejen. Den flyder helt ud mellem fingrene.
Jeg aner ikke hvad søren der er gået galt, men det måtte have mere dej og så håber jeg bare ikke de bliver trælse.
Jeg har valgt at kold hæve denne dej. Men hæver de ligeså meget.
Vil nemlig gerne lave dejen i aften og tage dem i ovnen imorgen eftermiddag, er det muligt?
Det kan du fint. Brug 15 g gær, sæt dejen i køleskab så snart den er æltet sammen. Om eftermiddagen formes bollerne af den kolde dej, og skal så efterhæve 1 time eller lidt over på køkkenbordet inden de bages.
Kh AC
Kan de laves dagen før og lunes, trods koldjævning ved jeg ikke om jeg kan nå at lave dem til morgenmad?
Hvis du forstøver dem med koldt vand og sætter dem i en varm ovn, i 5-6 minutter, så vil de være super lækre og næsten helt som nybagt.
Kh AC
Jeg har planer om at lave lussekatte igen i år, da jeg sidste år lavede dem for første gang og nøj, det er lige før jeg aldrig har smagt en bedre bolle – det der safran kan altså noget!
Jeg ved lige hvilken lejlighed jeg vil bage dem til, men jeg kan dog kun få det til at hænge sammen hvis dejen ved 1. Hævning får lov at hæve 2 1/2 time i stedet for 1 1/2. Skal jeg ændre i mængden af gær, eller er forskellen så lille, at det ikke gør noget?
Hvor er det dejligt at høre! Det kan du fint, og jeg ville bruge omkring 20 g gær til den hævetid :)
God fornøjelse og tusind tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Det lyder bare super – det vil jeg gøre så!
Tak for hjælpen:)
Kan man lave dejen aftenen før, så de er helt friske om morgenen?? :-)
Ja, de kan sagtens koldhæve – og ellers er der også koldhævede opskrifter på lucia her
Kh AC
Jeg er i gang med at bage dine luciabrød og min dej er noget klistret, så jeg tænker, jeg må putte lidt mere mel i. MEN det er først nu jeg ser, at man skal hakke safrantrådene fint – det står dog kun nede i kommentarfeltet. Tror du du kan få det skrevet ind i selve opskriften så andre ikke kommer til at gøre det samme?
Nu bliver det bare spændende at se hvordan de bliver! Glæder mig til at smage.
Har lige rettet til med safran – håber de blev lækre ♡
Åh hvor jeg dog elsker din blog ❤️ Du har altid de bedste opskrifter. Når det er sagt ville jeg dog ønske at du ændrede i denne, jeg fik ikke læst alle kommentarerne inden jeg havde slået dejen op, så mine boller har safrantråde i og ikke den flotte gule farve… så hvis du kunne skrive at safran skal være Morten/hakket ??
Hermed gjort – og tusind tak, det er jeg glad for du synes ♡
Hej Ann-Christine
Har du prøvet at forme bollerne om aftnen og sætte dem på køl og hæve for så at bage dem om morgenen?
Jeg vil så gerne bage dem i morgen tidlig men det bliver lidt presset med hævetider…
Med venlig hilsen
Lise
Jeg har tænkt mig at gøre det samme i år, og har testet det tidligere hvor de gik fint :)
Rigtig god fornøjelse med dem :)
Kh AC
Har tænkt mig at prøve din opskrift på Lucia boller i dag. Kan man fryse dem når de er bagt? Vi skal nemlig bruge dem om 14 dage og jer er ret meget højgravid.
Det kan de sagtens. Tø dem gerne mens de stadig er en smule lune – når de er tøet op, stænkes de med lidt vand og lunes i ovnen.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul med barsel♡
Kh AC
Jeg vil gerne lave dobbeltportion. Skal jeg så bruge dobbelt så meget gær, altså 50 g gær (ift. de 25 g ved normalportion) ?
Det behøver du ikke, men juster evt gerne hævetiden en smule længere.
Hej og tak for opskriften ?
Jeg skal bage lussekatter for første gang i aften til familien. Hvordan gør jeg med safranen. Anvender du tråde eller pulver? Hvis tråde, hvorledes da? ?
Tak på forhånd!
Det er lidt forskelligt, alt efter hvad jeg lige kan få fat i, når vi handler.
Hvis det er tråde, så hakker jeg dem fint med en skarp kniv inden brug.
God fornøjelse
Kh AC
Nøjj de er så gode!!!! <3
Hvor er det dejligt at høre ♡
De smager meget godt
Hvor er det dejligt at høre :)
Er det alm. Ovn eller varmluft? :)
Begge dele duer fint – jeg bager dem selv ved varmluft :)
Jeg har lige bagt dine skønne luciabrød i dag – igen! :)
Bagte dem også i december og i december sidste år og sidste år igen, efter din opskrift. De smager bare SÅ godt.
Jeg havde stadig noget safran i skabet, så tænkte, at jeg ville bage disse én gang til denne vinter – og også inden jeg om nogle dage vil bage dine skønne fastelavnsboller, som jeg nu har bagt hvert år i februar de sidste 2-3 år. :)
hvor hyggeligt! Det er bestemt også nogle dejlige brød som sagtens kan tåle at blive bagt året rundt :)
Og rigtig god fornøjelse med fastelavnsbollerne :)
hej Ann-Christine.
Jeg blev lidt usikker på opskriften, for der står 0,25g saffron, og jeg puttede 2 g + noget mere i, jeg tror at der måske skulle have stået 25g, for så gule/gyldne blev mine ikke.
Men de smagte dejligt, ligesom en god fødselsdags bolle.
Tak for nogle rigtig gode opskrifter, vi bruget mange af dine opskrifter her hjemme.
Hilsen Mette.
Hej Mette,
25 g safran er virkelig meget ;) og så bliver det temmelig bittert.
Der er vist ca 0,50 gram i en lille pose safran, og jeg bruger ca en halv – mon der ikke kan være forskel på hvor meget de forskellige slags farver …
Tusind tak for de søde ord, det er jeg glad for at høre
Kh AC
Kære Ann-Christine
Kan de bages uden safran?
Hilsner fra Lisbeth
Ja, sagtens. De er også super skønne med kardemomme og for at få den gyldne farve kan du evt komme lidt gurkemeje i – og de er også skønne selv om de ikke er gyldne jo :)
Disse er bare SÅ skønne! Jeg bagte dem første gang sidste år – trods, at jeg i den tid sad og svedte og stressede over min SRP opgave i gymnasiet, men billederne lokkede for meget ;), og de var et kæmpe hit!!
Så herhjemme er luciabollerne blevet min lille juletradition, så jeg vil med sikkerhed kaste mig ud i dem igen i år :)
Hvor er det dejligt at høre! Det er også en af vores dejlige juletraditioner og jeg glæder mig til lørdag :)
Tak for skøn opskrift – jeg bagte disse luciabrød sidste weekend og de blev bare virkelig gode!
Glædelig Jul til dig og din søde familie – I får, uden tvivl, nogle fantastisk hyggelige juledage! :)
Hej Marianne,
Tak – Hvor er det dejligt at høre at du synes om luciabrødene :)
Rigtig glædelig jul til dig og dine
Kh Ann-Christine
Hej!
Lækre opskrifter du laver! Tjekker dem ofte!
Hvad gør man med safran? Det er jo nogle tråde..
Har ikke prøvet det før.
Tak, det er jeg glad for at høre! :)
Jeg har denne gang fået fat i et brev safran, hvor trådene allerede var knust – så jeg glemte at tænke over at skrive det i opskriften. Men ja, de skal knuses i en morter, eller bare på et skærebræt med en skarp kniv.
Mht safranknusning. Min iranske veninde gav mig et godt tip, jeg har brugt lige siden. Rist safrantrådene let, på en tør pande – de må endelig ikke blive svedne, bare tørre – så er de supernemme at knuse i en morter bagefter.
Nu er det jo lucia i morgen, så jeg havde tænkte mig at prøve din opskrift af for de ser rigtig gode ud!
Vi synes godt nok det safran var rimelig dyrt, så det undlod vi dog at købe – tror du sagtens man kan udelade det? :)
Det er lidt svært at svare på, for efter min tradition skal der safran i. MEN enhver kan jo snildt lave sine egne traditioner, det er jo kun hyggeligt.
Jeg vil forslå at du istedet kommer lidt gurkemeje i, så får det stadig den flotte gule farve. Og det er faktisk også ofte brugt af de, der ikke er så vilde med safran smagen ;-)
Jeg forsøgte at lave dem uden – og de blev rigtig gode!
Dog gik det lidt meget galt med forme ;-)
Valgte at forme 12 boller med det samme og så bare lade dem hæve i 2 timer på bagepladen. Meeen de splattede rimelig meget ud, så de blev ret flade og fladede ud i hinanden – måske jeg skulle have tilsat mere mel? De smagte dog stadig rigtig godt, så det gjorde ikke så meget :-)
Ja, eller måske have ladet dem hæve i skålen først. Så holder de formen bedre.
Dejligt at de smagte skønt, de er trods alt det vigtigste :)
Jeg var på en kort ferie i Stockholm i starten af januar hvor jeg for første gang smagte lussekatt, og det var bestemt noget jeg skulle prøve at bage selv. Din opskrift lyder go’ så den prøver jeg :)
Jeg vidste faktisk ikke at de også spiser dem resten af året i sverige, troede også kun det var til Lucia. Men ja, de smager jo helt sikkert dejligt også i januar og februar ;)
Årh, de ser virkelig fantastisk lækre ud! Jeg er så ked af, at jeg ikke kan tåle dem, for det hører bare lucia til! Og dufter så dejligt også.. Men jeg tændte en masse stearinlys for at veje op for det! ;) Men ja, du har fuldstændig ret med gule retter – de er svære at fotografere. ISÆR, hvis man ikke har dagslys og må ty til det kunstige lys, det kan nææsten ikke lade sig gøre :)
Det lyder altså også super hyggeligt, og en masse stearinlys er bare så dejligt i denne ret mørke tid. Jeg elsker denne tid, men glæder mig til mere dagslys at tage billeder i når vi kommer hen i foråret ;-)
Mmm… de ser lækre ud. Ville gerne, men når desværre ikke at prøve at bage dem i år. Jeg har vist ikke smagt dem siden, jeg fik dem hos min mormor og morfar som barn :)
De er gode og meget specielle med smagen af safran. Hyggeligt at din mormor og morfar bagte dem også
Det skulle også have været mit projekt idag, men lad os nu se hvordan det går;)
Ja, det kender jeg godt … ;-) Men jeg plejer at sige til mig selv at så når jeg det nok i weekenden – eller til næste år :)
De ser super gode ud :)
Har samme projekt her i weekenden – der er ikke noget bedre end nybagt brød.
Louise
De er ren livsnydelse, ik´ ;)
Mmm jeg elsker lussekatte!
Billederne er i øvrigt blevet gode, og de er lige så indbydende som altid, får altid lyst til at afprøve alle de opskrifter, du viser. Forleden prøvede jeg pebernødderne, og al rosen er helt berettiget, de er virkelig gode!
Tusind tak Ida, det er jeg glad for. Jeg blev også selv helt tilfredse med dem, heldigvis var der stadig lidt dagslys tilbage da billederne skulle tages
Og mange, mange tak for din feedback på pebernødderne :)