Lammekølle på grill
Duftende lammekølle med hvidløg og de dejligste krydderurter – det er ganske simpelt en helt og aldeles perfekt til påskeferien og andre tidspunkter med tid til nydelse og hygge.
Min opskrift på lammekølle er blandt andet med hvidløg og rosmarin. Helt traditionelt – for det skal der næsten bare med til sådan en grillet lammekølle. Derudover har jeg også suppleret basisingredienserne op med skøn aromatisk duftende salvie, citronskal og en frisk ingefær.
Det bliver virkelig den lækreste saftige lammekølle!
Prøv også: flere fantastiske opskrifter med lammekød >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Lammekølle på grill
- 1 lammekølle, ca. 2 kg.
- marinade
- 5 fed hvidløg
- 3 stængler frisk rosmarin, alle nålene herfra
- 1 frisk salvie, 5 blade herfra
- 1 øko citron, 1 spsk. revet skal herfra
- 1 tsk ingefær, fintrevet
- 1 spsk flagesalt
- sort peber, friskværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Hvis der er et godt fedtlag på lammekøllen, så skal denne ridses i tern på kryds og tværs. Brug en skarp kniv og pas på med ikke at skære ned i kødet – det er kun fedtmarmoreringen der skal ridses.
Dup lammekøllen tør med køkkenrullen og lav marinaden
Marinade / rub
Kom alle ingredienserne i en morter og stød til det er en duftende grøn krydderblanding – og man ikke længere kan skelne rosmarinnåle eller salvieblade i blandingen. Gnid blandingen godt ind overalt på lammekøllen.
Lad lammekøllen trække med marinade på i mindst 2 timer og gerne op til et døgns tid.
Tilberedning
Fordel kullene i grillen i siderne, så lammekøllen grilles ved indirekte varme med låg på kuglegrillen.
Læg lammekøllen på grillen og grill den i ca. 1 – 1 1/2 time – brug meget gerne et stegetermometer, hvor kernetemperaturen af lammekøllen skal være på 61-63 grader.
Tag lammekøllen af grillen og lad den hvile i 20-25 minutter, inden den skæres ud i tynde skiver.
Hvis man laver en kølle med ben i ovnen, hvor lang tid vil det tage at få den op på 61°?
Ser mega lækkert og skal prøves i påsken 😋
Hej Henriette
Det kommer an på hvor stor lammekøllen er, jeg sætter gerne omkring 2 1/2 – 3 timer af, så kan den altid fint stå og hvile inden den skæres ud.
Rigtig god fornøjelse med den og god påske :)
Kh Ann-Christine
Hejsa 🌸 Da jeg er lidt i knibe med tiden, tænker jeg om man mon kan grille lammekøllen på forhånd, tage den af og give den det sidste inden servering?
Det har jeg faktisk ikke testet af, så tør ikke sige med sikkerhed :)
– bortset fra at når vi har rester af lammekølle, så smager det også fantastisk dagen efter.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg har flere gange lavet lammekølle efter din lækre opskrift.
Vi skulle have gæster i aften til lammekøllen og har marineret den igår. Nu har vores gæster meldt afbud pga sygdom.
Har du erfaring med om vi kan fryse en kølle der ER marineret – eller forsvinder al den gode smag fra urterne ?
Venlig hilsen
Hans Engen
Hej Hans Engen
Beklager sent svar, har lige haft nogle travle dage.
Jeg har ikke prøvet at fryse den marinerende kølle ned. Umiddelbart vil jeg mene at det fint kan lade sig gøre, hvis kødet ikke har været frosset tidligere. Men ellers kan den tilberedes og det tilberedte kød kan fryses ned, fx som pålæg.
Kh Ann-Christine
Når du laver lammekøllen i ovnen er det 150 grader varmluft eller bare almindelig varme?
Tak for en fantastisk blog! Jeg benytter så ofte dine opskrifter og altid med godt resultat
Kære Ann-Christine,
Hvor lang skal jeg regne med at den totale stegetid er i ovnen pr. kølle og hvor lang tid hvis jeg tilbereder to eller tre køller samtidig (jeg har en bred ovn).
Kan jeg gå ud fra at de angivne temperaturer er almindelig over-/undervarme og ikke varmluft?
På forhånd tak!
Dbh. Dina
Hej Ann-Christine … først og fremmest tak for en super blog (den er blevet min go-to blog når jeg skal finde en opskrift eller bare noget at lave) … et kort spm til ovenstående: bruger du ikke olie i marinaden?? Christian
Mange tak, hvor er det dejligt at høre!
jeg bruger ikke olie i, så rub er nok mere retvisende end marinade. Det bliver virkelig lækkert, vi grillede selv en lammekølle efter denne opskrift igen i denne påske :)
God fornøjelse
Kh AC
Tusind tak for MEGA hurtigt svar?? Så er vi klar til lam i morgen … kh Chr
Kunne du ikke prøve at udvikle en opskrift på braiseret lammebov eller lammeskulder. Vi fik en på en restaurant i New Zealand sidste år – kødet smeltede på tungen og retten smagte fantastisk.
Uhmm, det lyder også virkelig lækkert! God ide, det vil jeg se nærmere på
Kh AC
Hej AC!
Tak for en fin blog! Jeg skal 2 lammekøller på 1 gasgrill. Har du nogen erfaringer med stegetiden, når der er to stykker kød på? Er den det samme, eller skal den forlænges?
De bedste sommerhilsner
Amalie
Hej Amalie,
jeg bruger ikke selv gasgrill, så er ikke så hjemmevant på det område – men umiddelbart vil jeg tro at stegetiden er den samme hvis der er godt plads til begge lammekøller på grillen.
Rigtig god sommer til dig og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Skal her til aften prøve denne opskrift (det vil sige nu)
HVOR ER SOVSEN?
Jeg servere hellere kryddersmør til ;)
Håber det blev lækkert :)
Det blev lækkert, det skal prøves igen
Hej.
Har lige lavet den lækreste lammekølle efter din opskrift.
Jeg kom dog en smule flydende honning og en sjat olivenolie i dressingen.
Det blev den bedste lammekølle til dato. Den blev lavet på en gas grill.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften :)
Hvad serverede du til din lammekølle?
Jeg har lige opdateret min samlede oversigt over påskeopskrifter med lækkert tilbehør til lam (salater, kartofler mv. der passer godt til)
Er lammekøllen bedst med eller uden hvidløgs “lommer”.
Og kan man ødelægge kødet når man skærer lommer i.
Det synes jeg ikke kan kan sige at det ene er bedre end det andet. Begge dele smager godt.
Den kan sagtens tilberedes med hvidløgslommer, og det ødelægger du ikke løbet ved – jeg foretrækker blot selv at lade den trække med rub på, som i opskriften her
Jeg har lavet en lammekølle efter ca ovenstående opskrift. Der er en del kød tilbage, og jeg synes ikke at kold lammekølle er specielt spændende. Tror du at jeg kan skære det i tern/skiver og måske stege det i noget af skyen og fedtet og så servere det i pitabrød med lidt græsk fyld? Eller bliver det mon bare mere kedeligt af at blive varmet? Vi spiser normalt ikke kød herhjemme, så jeg er ikke så trænet indenfor den madverden.
Jeg synes det smager herligt koldt i sandwich og salater – men du kan også sagtens lynstege det ved høj varme og ultrakort tid og servere det i pitabrød eller som en lækker biksemad.
Hej,
Når du lader lammekøllen hvile pakker du den så ind i alu, hviskestykker eller andet?
Jeg plejer oftest blot at lade den ligge på skærebrættet – den mister ikke særligt varme i den korte periode oplever jeg.
Hej.
Jeg ville gerne lave grilstegt lammekølle. Blandt vores gæster er der en der ikke kan tåle løg/hvidløg. Kan jeg bare undlade hvidløg eller kan du foreslå noget andet.
Mvh. Karen
Du kan undlade hvidløg og blot krydre med fx rosmarin, salt og peber
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Ser rigtig lækker ud, jeg prikker lige et par huller i kødet og lægger små hvidløgsstykker i hullerne. Lægger friske rosmarinbuketter og snør køllen sammen (køllen er uden ben). Til lam får vi som regel gratinerede flødekartofler, tomatsalat med hakkede løg og basilikum. I stedet for at servere med mintgele, bruger jeg mintsauce som ikke er så parfumeret som gelén (kan nu fås i Meny) ellers købte vi det førhen i England som englænderne altid serverer til lam, det smager virkelig dejligt
Lyder virkelig skønt ♡
SÅ lækkert! Mit forslag til tilbehør er mintgele’
Uhmm, det kunne også være lækkert!
oh det ser godt ud, jeg bliver helt sulten
Me too ;)
mmm ser lækkert ud :0)
Hvad vil du anbefale som tilbehør?
Det var så dejligt :)
Jeg har lige svaret med forslag til tilbehør ovenover :)
Mange tak ;0)
Hej,
Det skal prøves. Hvad vil du foreslå af tilbehør?
Vi fik grillede kartofler, tzatziki, grøn salat med græskarkerner og vinaigrette, oliven, godt brød – enkelt og super lækkert.
Det er også en ret, der kan laves helt mellemøstlig med andre gode salater til, se flere forslag til tilbehør her.