De sidste par år har bøger og mine boganbefalinger fyldt en ikke helt uvæsentlig del her på bloggen – og det er indlæg som jeg virkelig holder meget af at dele med jer, og ikke mindst at forberede mig på! ;) Og det er en sand fornøjelse for mig, at indlæggene om bøger også er nogle af dem, som I tager rigtig godt imod.
I dag skal det ikke handle om en bestemt boganbefaling, men om glæden ved at læse. For det at læse bøger og forsvinde ind i en romans univers har altid været en væsentlig del af mit liv.
Jeg elsker en god bog og lige så langt jeg kan huske tilbage har jeg læst.
Jeg kan huske, at min motivation for at læse blev kickstartet, da jeg gik i 0. Klasse (eller børnehaveklasse, hed det jo dengang), en dag hvor jeg var hjemme og besøge en klassekammerat. De så tv-serien Dollars i fjernsynet og min legekammerats mor læste underteksterne op for os. Jeg var tryllebundet. Ikke mindst, så vi ikke meget tv derhjemme, men min mor synes vist også (forståeligt nok), at Dollars mest var for voksne. Men den oplevelse satte fut i min læselyst – og jeg kan huske følelsen af, at det at kunne læse var lig med frihed.
På det tidspunkt rakte frihedstrangen så langt, som til at kunne læse undertekster selv.
Hurtigt derefter lærte jeg at læse og så slugte jeg ellers den ene roman efter den anden. Læste puk-bøgerne, De 5 bøgerne, Thøger Birkelands bøger om krummerne og alle de klassiske for os børn af 80´erne – jeg læste stort set alt jeg kunne komme i nærheden af. Og kan huske at når jeg var på sommerferie hos mine bedsteforældre på Fyn, så var det bedste at tage en stor stak Anders And blade, senere smuglæste jeg også min bedstemors lægeromaner – som jeg allerede dengang synes var lidt cheesy, men ikke helt kunne lade være med at læse alligevel. Lægeromanerne har jeg ikke læst, mens jeg var voksen – men jeg er nu stadig – og altid – god for en feelgood kærlighedshistorie.
Som jeg skriver længere oppe, så er jeg altid klar til en god kærlighedsroman og et skønt romantisk hverdagsdrama. Men jeg holder også meget af en god krimi, en spændende thriller, en historisk roman, en inspirerende udviklingsbog osv.
Der er jo så mange dejlige litteraturgenre, og for mig er det mest af alt vigtigt at bogen er velskrevet, at ordene, sætningerne og kapitlerne giver plads til mest af alt at forsvinde ind i en magisk fortællingen mere, end det er en optræden og ’se lige mig, hvad jeg kan med spøjse valg ord og finurligt konstruerede sætninger’.
Hver bog, jeg læser kommer bare bedst til sin ret, hvis de varieres mellem forskellige genrer og i tyngde. Jeg blev spurgt til P1 litteraturfestival, om jeg kunne finde på at anbefale bøger med mere tyngde her på bloggen – og dét kunne jeg sagtens. Lige som jeg også pønser på, at dele nogle mere faglige og personlige inspirations/udviklingsbøger – som jeg har oplevet som værdifulde at læse.
Hvordan med jer?
Læser I meget blandet litteratur, eller holder mest af at læse en bestemt genre?
Og ikke mindst, kan I mon huske hvad der kickstartede jeres læseglæde i sin tid? En bestemt bog, en bestemt oplevelse eller var det mere noget der kom snigende …
Jeg er også stor fan af dine boganmeldelser, de fører ofte til at der tilføjes en ny til ønskelisten. Jeg har altid gang i en bog og elsker at uanset hvilket humør jeg er i så kan bøgerne tage mig ind i en verden. De vedligeholder min barnlige fantasi og det tror jeg faktisk ikke der er andet som kan på samme måde. Min far er selv meget glad for at læse og ønskede at give det videre til mig. Derfor fik jeg abonnement på Vi Unge og fik også jævnligt ungdomsbøger foræret. Jeg er vist en lidt yngre generation end dig, for de bøger læste var bl.a. ‘Liv og Alexander’, Mig – en pige bøgerne osv. Tak for en dejlig blog
Hvor er det dejligt at høre! Nyder virkelig også at dele de boganbefalinger med jer :)
Åh ja, alle bøgerne om Liv har jeg også læst. De var fantastiske! Jeg slugte seriøst alt litteratur, jeg kunne komme i nærheden i folkeskoleårene, så det har været en god blandet omgang + bøgerne fra min egen mors barndom, læste jeg også med største fornøjelse :)
Åhh, hvad kickstartede min læsning. Jeg tror, det var fordi jeg gerne ville høre mere af den bog, min mor læste op for mig. Når hun var træt i stemmen var jeg ikke mættet. Og den dag i dag elsker jeg stadig at læse. Det betyder meget for min. Om sommeren på min bænk nederst i haven, og om vinteren på sofaen. Mine børn var superglade for at få læst op, men desværre er der ingen af dem, der holder specielt meget af at læse i dag. Hvilket moren slet ikke kan forstå ;-) Jeg holder af mange forskellige genrer ligesom dig. Lige nu er jeg ved “Den første sten” af Carsten Jensen. – God læselyst :-)
Sejt, det er nok den der nysgerrighed efter at man bare må vide mere, der driver mange til glæden ved at læse.
‘Den første sten’ kunne jeg også godt tænke mig at få læst, hørte en del om den til P1 litteraturfestival og den fangede mig. Rigtig god fornøjelse med den og god læselyst til dig også :)
Kh AC
Næsten alle bøger der kommer min vej, er via lyd. Og de skal være på norsk, svensk eller engelsk. Min ynglings genre har tidligere været mørke krimier. Men efter jeg oplevede alvorlig sygdom, har jeg haft et stort behov for #feelgood romaner som bl.a Alltid på en søndag og Te med Mr.Dashti som handler om det nære, familie og leve i nuet.
Hvor er det hyggeligt at læse om hvordan folks læselyst er startet ?
Min egen læselyst er startet lidt af to omgange. Som barn læste jeg egentlig ikke så meget. Jeg kan huske at mine veninder slugte den ene bog efter den anden, men mine interesser lå mere et andet sted…bortset lige fra Wendy-bladene, men det er jo ikke ligefrem stor litteratur!
I sommerferien mellem 5. og 6. klasse var vi i Frankrig med nogle venner, der havde en datter, der var to år ældre end mig. Hende så jeg naturligvis meget op til og af hende lånte jeg ‘Nattens kys’ og jeg var solgt! Herefter åd jeg alle ungdomsbøgerne af Tine Bryld og Hanne Vibeke Holst.
I gymnasietiden og årene herefter læste jeg ikke ret meget. Men mens jeg gik på seminariet, fik jeg Isprinsessen af Camilla Läckberg i fødselsdagsgave…og med den blev min læselyst blæst til live igen.
Jeg læser mange forskellige genrer, men krimiserierne er helt klart min fevoritgenre. Läckberg-serien gik jeg dog ret hurtigt død i, men Jo Næsbø, Søren og Lotte Hammer, Jussi Adler-Olsen, Øbro og Tornbjerg, Hjort Rosenfeldt og Lars Kepler…uh..
Jeg synes også det er vildt hyggeligt og er så glad for at læse med :)
Og åh ja, gode minder – bøgerne af Tine Bryld og Hanne Vibeke Holst har jeg også læst. Nogle af dem flere gange og jeg mener at det var Pigeliv, Befri dit Liv samt Liv og Alexander – der var baggrund for, at jeg blegede mit pandehår med brintoverilte og havde den mest forfærdelige frisure på klassebilledet i 6 klasse :D Åh altså …
Jeg er også vild med en god krimi og synes særligt at Sara Blædel gør det stjernegodt. Du nævner en del jeg ikke har læst, så dem må jeg da lige undersøge nærmere :)
Sommertid er nemlig krimitid :)
Rigtig dejlig weekend til dig og god læselyst
Kh AC
Hov…fik lige afsluttet lidt hurtigt. Blev afbrudt af en nat sulten baby.
Ville vist bare skrive…uh…sommertid er krimitid, og jeg glæder mig til lyse aftner ved pejsen på terrassen i sommerhuset med en god krimi i hånden.
I øjeblikket er jeg på din anbefaling i gang med kvinden i toget. Jeg er ikke kommet så langt endnu, men det tegner godt, synes jeg.
God læselyst til dig. Glæder mig til at høre, hvad du synes om ‘En perfekt datter’.
Halløj halløj
Jeg har netop dette år for alvor fundet min læselyst, og jeg må indrømme at det at læse er noget så fantastisk!
Selv er jeg ordblind, og har derfor svært ved at læse, men jeg har efter gym-start opdaget hvor omfangsrigt og forunderligt læsning er (selv om at det i mit tilfælde går langsomt…).
Jeg er derimod ikke bange for litteratur med lidt “tyngde”, og finder mig selv best til rette i bøger med noget på hjertet, eller noget som kan få en til virkelig at tænke sig om.
Hvis du selv søger efter en god bog, er jeg lige nu fordybet i en fantastisk fortælling på engelsk ved navnet “Leviathan”. Men ellers er forfattere som Hemmingway eller Haruki Murakami ikke tossede, hvis man søger gode (ikke nødvendigvis søde) historier med tyngde.
Derudover planlægger jeg i sommerferien at gå i yderligere krig med litteraturens mange skatte, så som: “Det sataniske vers” og Biblen.
MEN filo-læsning er nok min favorit, hvilket netop er fordi det kan få mig til at føle, at jeg sidder sammen med tidens største tænkere. Derudover kan det stimulere ens trang til intellektuel udfordring og gode tanke-torsk. Pascal, Descartes, Nietzche eller Heidegger… De er nogle fænomenale drenge, og dem er der altid plads til i tankerne.
Tak for din dejlige blog, den breder smil på mine læber hver gang jeg åbner den!
Jeg læste ‘Sofies Verden’ som teenager og blev også helt grebet af filosofiens verden. Du inspirere mig til at læse mere filosofi :)
Haruki Murakami har jeg endnu til gode, men de står højt på min liste over kommende bøger.
Tusind tak for god inspiration til flere bøger og “Leviathan” vil jeg da lige have kigget nærmere på.
Ha´ en rigtig skøn weekend og en dejlig sommer
-og tusind tak for de søde ord om min blog
Kh Ann-Christine
Glemte lige at nævne at “leviathan” er skrevet af Paul Auster (og er seriøst læse-værdig i dens lidt abnormale konstruktion, med hvilket jeg mener at bogens fortæller nemlig selv “skriver” bogen i historien, hvilket har en spændende effekt).
P.S. den har ikke noget med sø-uhyrret leviathan (monster fra biblen) af gøre, det er bare en mærkelig titel ;)
Jeg har altid haft en enormt veludviklet fantasi og elsket, når min mor eller far læste højt for mig og min tvillingesøster. Fra det år, jeg lærte at læse, gik der ikke mere end et par år, før jeg blev rykket op i “det store bibliotek” på min folkeskole – der hvor udskolingens elever lånte bøger. Grunden var, at jeg ganske enkelt havde læst hver eneste bog der var i det lille bibliotek!
De sidste par år har jeg ikke læst særlig meget andet end fagbøger eller lærebøger, da jeg læser til lærer – men jeg elsker stadig at læse skønlitteratur. Jeg synes det er så fantastisk, hvordan man forsvinder ind i en anden verden for en stund – alle bekymringer, tanker og opgaver der findes i ens hverdag bliver sat på pause og man er et andet sted. Det er så fascinerende. Min yndlingsbog er – og vil nok altid være – “De Gyldne Lykkeår” af Laura Ingalls Wilder, netop fordi den, sammen med resten af serien, laver så smukke og detaljerede beskrivelser, at man føler, man er der selv.
Fun fact: Min største drøm har altid været at blive bibliotekar :)
Åh, men det er så hyggeligt jo! Og jeg håber også sådan at den læseglæde bliver givet videre til mine børn – det er godt på vej kan jeg mærke.
Jeg glæder mig til vi kommer til ‘De gyldne Lykkeår’ – vi er ved den tredje bog i serien.
Håber du kommer til at give den fantastiske læseglæde videre i dit kommende arbejde som lærer :)
Uh.. jeg har altid lyst meget! I 1. Klasse kom jeg igennem alle 38 de fem- bøger – og flere andre… det siger lidt om, hvor meget jeg allerede dengang læste!
Jeg elskede at læse min forældres bøger fra barndommen/ungdommen, så jeg læste både Puk, Jan og Kim! Min mor havde en fantastisk bog om en pige, som flyttede til en ny by og som ville gå i gymnasiet (eller måske realskole) – men det måtte hun ikke for det var kun tilladt for drenge! Så hun klædte sig ud og tog afsked alligevel! Jeg kan ikke huske hvad den hed, men jeg læste den så mange gange at den er godt slidt og jeg leder efter en ny udgave!
Jeg elsker at lære – når jeg ammer om natten ligger jeg med min ebog og læder. Det er ikke helt det samme som følelsen af en fysisk bog, men det e nu smart alligevel!
Hvad vil du anbefale at læse med ungerne? Min søn bliver 5 til august. Vi har længe læst Mik mekanik bøger, pixi bøger os. Og er nu startet på længere bøger. Vi er blevet færdig med Mor Muh og Krage og er nu i gang med Sigurd fortæller om de nordiske guder.
Sikke en fantastisk læseglæde! Det er så hyggeligt at høre om :) En interesse vi i den grad deler!
Jeg er i gang med at læse ‘det lille hus på prærien’ for mine børn og de er begge to vilde med den. Jeg startede med den første da de var omkring 5 1/2 år.
Tidligere har vi også læst Astrid Lindgren; specielt Pippi og Emil fra Lønneberg fangede dem. Folk og røvere i kardemommeby, Otto er et næsehorn, Hodja fra Pjort og Gummitarzan hittede også stort. Og ‘den utrolige historie om den kæmpe pære’
Kh AC
Åhh ja! Jeg kan godt huske Bedsterne ” beklagede” sig lidt over at du ikke havde tid til gåturene med hunden, når du var på ferie. Der måtte noget overtalelse til før du slap blade og bøger! Mit første job efter skoletid var på et bibliotek, hvor jeg bl.a satte bøger på plads.. Havde du haft det job, havde du nok valgt at arbejde over hver dag for at læse i bøgerne! :-) Hanne bøgerne samlede jeg på, og syntes det var fantastisk at få endnu en bog i serien til jul eller fødselsdag!
Haha, ja det var ikke altid lige populært at sidde med næsen i bøgerne! ;) Og ja, jeg skulle da have arbejdet på et bibliotek som ung – men ved ikke om jeg havde kunnet styre det ;)
Tak for dit skønne indlæg om læselyst og glæde. Min læselyst begyndte allerede inden jeg startede i skole. Min 9 år ældre moster legede nemlig skole med mig og jeg var en meget lærenem og flittig elev i hendes skole.
Desværre var det så MEGET kedeligt at starte i skole og lære de bogstaver, jeg allerede kendte samt læse i Søren og Mette og lille Jep, som jeg også kunne udenad.
Min første roman læste jeg i 2. Klasse. Titlen var Heidi og derefter læste jeg alle bøger i serien.
I dag læser jeg både faglitteratur, enkelte krimier fx af Jussi Adler Olesen, kærlighedsromaner af fx Jojo Moyes og historiske romaner. Har også læst en del biografier. Lige nu læser jeg den historiske romanserie om tempelridderen Arn af Jan Guilleau. Bliver ofte inspireret af dine boganmeldelser til nye genrer. Den bog der ligger øverst i din stak har jeg læst for nylig og blev meget bevæget af den. En virkelig god bog.
Hvor hyggeligt at lære bogstaver og lege skole allerede inden skoletiden – det lyder som om I virkelig har hygget jer sammen om det, din moster og dig.
Jeg har fluks skrevet bøgerne om tempelridderen Arn af Jan Guilleau på min læseinspirationsliste og så vil jeg nu glæde mig ekstra meget til ‘den perfekte datter’ :)
Tak for din søde kommentar, synes det er vildt hyggeligt at ‘tale’ om bøger sammen :)
Kh AC
Åh, Heidi-bøgerne! Dem læste jeg også omkring 2. Klasse. Den gamle bedstefar, altså…
Jeg læser meget (!) og meget blandet – pt er jeg feks i gang med Joyces “Ulysses” (jeg startede i januar og håber at være færdig ved årsskiftet – det er virkelig småbidder), Legend (en teenage sci fi-roman) og en fagbog om blæksprutter som jeg fik af en virkelig nær ven i julen.
Jeg læser meget sjældent krimier (kun i mine svigerforældres sommerhus – det passer ligesom godt derude), chick flicks eller deciderede kærlighedsromaner. Men ellers læser jeg alt muligt!
Jeg læste tidligt og kan huske at jeg læste min mors Pernille-bøger i 1. Klasse. Læsning var lidt en familieting. Min far og jeg elsker at krølle os sammen i en stol eller under dynen med en bog, så det blev tidligt en fælles aktivitet. Og så snart jeg lærte at læse, lærte han mig at slå op i leksika for at få svar på alle mine spørgsmål – det var så vildt at have den der samling af information til rådighed. Mega god motivation! (Det betyder også at jeg stadig har en ret vild og ret tilfældigt organiseret paratviden)
‘Ulysses’ har jeg endnu til gode, måske jeg skulle gøre som dig og så tage den i små bidder – vil jo vældig gerne læse den på et tidspunkt.
Jeg har også ofte gang i to bøger – en skønlitteratur og en fagbog af en slags + en højtlæsningsbog sammen med mine børn. Og så er jeg ret vild med at du er i gang med en fagbog om blæksprutter :) En herlig variation i læsningen.
Hvor er det fantastisk som din far har inspirereret dig til at finde svar, det vil jeg lade mig inspirere mig af til mine børn.
Jeg håber også at mine børn tager læselysten med sig.
Blæksprutter er forresten vildt seje! Min ven som gav mig bogen er vild med dem og jeg begynder nu at forstå hvorfor.
Ulysses er mit personlige Mount Everest. Jeg har fået Karsten Sand Iversens nyoversættelse og den er virkelig god, men krævende.
Ingen tvivl om, at min læselyst blev kickstartet da min storesøster startede i skole. Jeg syntes det var så spændende at hun hurtigt fik lært mig at læse også, så allerede inden børnehaveklasse var jeg i fuld gang med bøger. Det tror jeg var med til at gøre, at jeg blev lidt af en læsehest og jeg har igennem årene læst utrolig mange bøger. Da mine børn begyndte at komme til gik det dog mere eller mindre i stå og jeg har faktisk haft lidt svært ved at komme igang igen. I sidste uge læste jeg så “Dig før mig” og læselysten er igen blevet vakt til live. Bøger er fantastiske!
Sikke en skøn historie og baggrund for en tidligt spirende glæde ved bøger.
Jeg havde også en lang periode efter vi fik Johan og Julie, hvor jeg gik fra at læse 1-2 bøger om ugen til 1-2 bøger om året – man kan jo bare ikke det hele. Men det føles bare så dejligt at få startet op på gode bøger og læseoplevelser igen
Helt enig! Bøger er fantastiske :)
Vil bare lige sige at jeg er vild med dine boganmeldelser. Jeg har endelig fået lidt mere ro i mit liv til at læse bøger igen, efter en lang periode med små børn, stress osv, så nu nyder jeg igen at blive helt opslugt af en bog. Og indtil videre er jeg ved min 5. bog som du har anbefalet, og alle er gode! Så tak for super inspiration.
Ej, hvor er det dejligt at høre! Så rart at kunne inspirere til dejlige bøger og læseoplevelser :)
Kender godt den følelse af hvor rart det er at komme i gang med at læse igen efter lang tid uden bøger.
Rigtig god læselyst og rigtig dejlig sommer til dig :)
Kh AC