Kylling med hvidvin, flødesauce, svampe og urter
Kylling med hvidvin, fløde og svampe er et herligt efterårsmåltid og helt perfekt til en weekendmiddag, hvor der er godt tid til simreretter.
Hvis tiden ikke er til dette, men det alligevel er netop denne herlige kyllingeret, som man har lyst til at sætte på menuen, så bruger man endelig blot et par gode kyllingefiletter i stedet.
Jeg bruger gerne en hel kylling og ‘strækker’ det gode måltid fra en hel kylling til flere skønne måltider. I denne ret gemmer jeg en smule brystkød til dagen efter, hvor jeg koger suppe på skroget til en hønsekødssuppe, eller til denne lækre thaisuppe. Virkelig lækkert og en fin måde at gøre det mere budgetvenligt at købe godt kød.
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kylling med hvidvin, flødesauce, svampe og urter
- 1,40 kg kylling, fx lår og overlår eller bryst med ben
- 1 spsk smør
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk hvedemel
- 500 g champignon, renset og skåret i skiver
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 3 dl tør hvidvin
- 2 dl hønsefond, eller grøntsagsbouillon
- 5 frisk timian, kviste
- 2 laurbærblade
- 2 dl piskefløde
- majsstivelse, til jævning
- Anretning
- 1 dl frisk estragon, finthakket
- 1 dl persille, finthakket
- 2 spsk frisk timian, finthakket
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 3 dl basmati ris, kogt efter anvisning på emballagen
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Gnid kyllingestykkerne godt med salt og peber og brun dem af på alle sider i smør og olie på en sauterpande eller gryde.
Tag kyllingestykkerne op, drys skindet med en smule hvedemel gennem en sigte og sæt dem til side et øjeblik.
Rist champignon på panden ved høj varme, når de begynder at tage farve skrues ned for varmen, løg og hvidløg tilsættes og det sauteres sammen ved middelvarme til løgene er bløde.
Kom kyllingen tilbage i gryden/panden, sammen med hvidvin, hønsefond, laurbærblade og timian og lad det simre en times tid med låg eller sæt gryden i ovnen (hvis den kan tåle dette og lad den stå i ovnen ved 150 grader i 1 – 1 ½ time.
Tilsæt til sidst fløde med lidt maizena rørt i, og jævn retten, hvorefter den smages til med salt og peber.
Serveret med krydderurter og server med fx ris, salat og godt brød.
Hej
Har du et forslag til et alternativ til svampe?
Mvh Jeanette
Den vil være lækker med porre som alternativ – ellers prøv at se en af mine andre opskrifter på fx marry me kylling eller kylling i cremet sennepssauce
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine Hvor ser det lækkert ud😋 Hvad kan jeg erstatte champignonen med?
Hej Anne-Dorthe
Mange tak, den er virkelig også god.
Da det er en svampesauce, vil det i så fald blive en anden opskrift -du kan evt prøve med 100 g soltørrede tomater og ekstra løg. Det vil også være lækkert!
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg undrer mig lidt over at kyllingen skal gnides med mel? Jeg har valgt at bruge en hel kylling og en stegeso, men den skal altså drysses med mel efter den er stegt på panden?
Hilsen Lilian
Hej Lilian
Hvedemelet tykner saucen, så det er helt bevidst med rækkefølgen og fremgangsmåden i opskriften
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Tak for de gode opskrifter.
Kan man tilberede aftenen før og så varme op igen dagend derpå?
Vi får gæster og kan ikke nå at lave maden på dagen ;).
Tak for hjælpen.
Bh.
Hej Malou
Det kan du godt, jeg vil i såfald anbefale kyllingebryst uden skind, og endelig vær opmærksom på at kyllingekødet skal være blot akkurat gennemstegt – så kyllingekødet ikke bliver tørt når du varmer det op igen
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Kan man bruge rødvin i stedet for hvidvin eller er det helt skidt?
Har en rest, jeg gerne vil af med.
Det kan du fint gøre – det er også lækkert :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Udover den simple grønne salat, som du nævner længere oppe i kommentarerne, er der så andre salater du synes er god til retten?
Vi skal have gæster til aftensmad om et par dage og jeg tænkte derfor at supplere lidt op med en salat :-)
Mange tak for altid fantastiske opskrifter!
Hej Fie
Mange tak for din søde hilsen :)
Det lyder lækkert, jeg ville servere fx:
grøn salat med pære og parmesandressing
jordskokkesalat
vintersalat med rødkål
spidskålssalat
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine,
Tusind tak for dine altid inspirerende opskrifter:)
Vil høre om du kan gi en vegetarisk udgave af den langtidssimrede kylling i hvidvin. Hvad ville du skifte kyllingen ud med?
På forhånd tak, og skøn dag til dig:)
Hej Dina
mange tak for din søde hilsen. Du kan evt prøve med knoldselleri og dejlige rodfrugter i meget grove stykker
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet retten og den er fantastisk! Jeg lavede dog dobbelt dosering af hvidvin og fløde. Tror du at man ville kunne lave den på kyllingbryst uden ben? Måske blev det en lille smule “pulled”, hvilket kunne være ret lækkert?
Det tror jeg bestemt kunne være lækkert! Prøv det endelig af :)
Det ser virkelig lækkert ud! Jeg har handlet ind til, at vi skal have det i aften. Jeg har dog aldrig brugt maizena før. Hvor meget skal jeg ca røre op i fløden, til denne portion?
Ca 1-2 tsk passer fint
God fornøjelse
Kh AC
Kan man bruge andet end champignon? :-)
Du kan fint bruge andre svampe
Opskriften ser super lækker ud, og jeg glæder mig til at lave den for nogle venner på fredag!
Hvad er det for en salat der er ved siden af retten på billedet? Den ser lækker ud :)
Det er den også, så jeg håber I kommer til at nyde et herligt måltid sammen :)
– salaten er en enkel grøn blandet salat, med pære i skiver, rødløg i ringe, vinaigrette og pinjekerner.
God fornøjelse med retten
Kh AC
Hej!
Jeg tænkte på, at hvis man bruger kyllingefileter i stedet for, hvor lang tid skal de så have i ovnen eller på kogepladen, da jeg er usikker på hvorvidt jeg har pander/gryder, som kan tåle en tur i ovnen?
Lækre opskrifter du generelt har dig, og virkelig nemme at følge, så tak for det!
Du kan sagtens lave rettet på komfuret og undlade ovndelen. Jeg plejer at beregne omkring 25-30 minutter simretid til kyllingefilet i en ret.
Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter – det er dejligt at høre
Kh AC
Jeg er SÅ spændt. Har for nylig mistet min mand der var den der stod for madlavning.
Nu har jeg inviteret venner på besøg- men maden! Faldt over denne opskrift – en af gæsterne spiser kun kød af hønsefugle, og det ser så godt og lækkert ud – og nemt!
Så jeg springer ud i det, og krydser fingre! Med sommerfugle i maven.
Kære Nanna
Det gør mig ondt at høre du har mistet ♡
Jeg håber det bliver succes i køkkenet og at du får en hyggelig aften med gode venner.
Rigtig god weekend
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Kan retten tåle at simre længere end 1 1/2 time?
Mvh. Morten
Ved lavere temperaturer på fx 100-125 grader kan den godt stå lidt længere.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Der er flere af dine opskrifter, hvor gryden/sautepanden skal i ovnen.
Dem jeg selv ejer, er sjælendt store nok, og jeg skal derfor ud og handle en ny.
Jeg vil derfor høre, hvilket redskab du bruger ved sådanne retter? Eller om der er en bestemt du anbefaler, som passer i str.?
Og kunne man evt. bruge en støbejernsgryde?
Mvh Frederikke
Hej Frederikke,
I rigtig mange af opskrifterne kan du godt slippe afsted med i første omgang bruge ovnfastfad, og så dækket det over med et tilsvarende eller større ovnfastfad der vendes rundt.
Ved køb er mine bedste inputs – givet efter mine egne behov for gode køkkenredskaber – hvis du gerne vil bage grydebrød i gryden, så vælg endelig en god støbejernsgryde. Jeg har selv fra Le Creuset i str 4,2, men flere læsere har skrevet at de har fra Ikea, som også skulle fungere glimrende.
Derudover har jeg fornyligt købt et støbejernsstegefad med låg fra Le Creuset (de er kun i en størrelse), som er virkelig fint. Det er ret stort i omkreds, men super lækkert til gryderetter i ovnen og pænt at servere i. Det er til gengæld ikke så velegnet til grydebrød, men skulle jeg selv bruge én gryde, fad med låg til ovnen, så vil jeg vælge den.
Jeg synes støbejernsgryder er virkelig gode til alle ovnretterne, for de holder godt på varmen og holder i rigtig mange år, hvis man passer godt på dem.
Den du ser på billedet her er et stegefd fra Fiskars Rotisser serie, og den er også virkelig god. Ikke så høj, men stor i omkreds og pæn at servere i – dertil kommer at låget også passer i omkreds på to af mine pander, hvilket er ret praktisk når der skal laves fx æggekage.
Håber det gav lidt input til valget.
God shopping :)
Kh AC
For meget længe siden lavede jeg en simreret på kylling på ben, og der var en del “bensplinter” da vi skulle spise det fordi det havde simret så længe. Er det noget du har erfaring med sker her? Eller sidder kødet fint på efter en time ?
Det har jeg aldrig selv oplevet, heller ikke når jeg adskillige gange har kogt fond på skrog i timevis.
Jeg kan næsten ikke forestille mig at der kommer bensplinter af en tilberedning på en times tid.
Kh AC
Jeg tror de bensplinter du snakker om, kommer fra når kyllingen bliver skåret ud. Det er der ofte, hvis man køber kyllingen udskåret i f.eks. lårmix
Hej Ann-Christine. Tak for en super lækker blog som jeg bruger flittigt og som altid er god inspiration! ☺️
I denne opskrift nævner du både estragon og persille, er det til servering efter? Eller skal det simre med? Det er ikke helt klart i opskriften..
Mvh Lise
Ja, det er til servering, til at drysse over inden den serveres ved bordet.
Tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvis man feks køber kyllinge lår og overlår som frost, skal den så tøes op inden den brunes af?
Ja, de skal helst tø op på køl, inden de tilberedes.
Super. Tak
Det ser lækkert ud Ann-Christine. Jeg skal ikke have noget alkohol – heller ikke selvom noget af det damper af.
Kan du anbefale noget andet eller er det bare at bruge noget mere fond?
Vildt lækre opskrifter du har generelt!
Jeg vil blot anbefale at bruge grøntsagsboullion eller kyllingefond i stedet, samt smage til med en smule æblecidereddike, for syreballancen.
Tak for din fine hilsen :)
Kh AC
Check i forhold til fond og god idé med æblecidereddiken.
Jeg har en del ting jeg ikke kan tåle, så opskrifterne skal ofte tweakes lidt, men æblecidereddiken fungerer fint.
:-)
Damper al alkoholen ikke af? :-O Jeg har tænkt mig at servere det for min to årige :-S
Der er lidt blandede meninger om hvorvidt alkoholen fordamper 100%, for der er målinger der viser at der stadig kan være en smule alkohol tilbage i retter efter kogning – det skulle dog ikke være så meget. Hvis man slet ikke tåler alkohol, anbefales det derfor at holde sig helt fra den type retter.
– jeg anslår det selv til mindre end fx nisseøl (men det er min personlige vurdering) og jeg er tryg ved at servere den type retter for mine børn (lige som coq au vin osv) og jeg er ellers ret striks med, at de ikke må smage øl, vin eller lign. før de er et godt stykke oppe i teenageårene ;)
Med den slags må man endelig selv vurdere og gøre det, som man har det allerbedst med ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet denne ret en enkelt gang før, den blev super lækker!
Nu skal vi have gæster 9 stk og vil gerne lave en kylling mere, skal jeg så supplere op med lidt mere væde og hvidvin til saucen?
Mvh Carina
Ja, blot en smule mere, det tror jeg går fint an.
Rigtig god fornøjelse og god weekend
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg tænker at lave denne ret til min fødselsdagsmiddag i weekenden, men tror du, det går uden ovn? :-)
Jeg bor i en studiebolig, og har desværre kun kogeplader og en mikrobølge-kombi-ovn, jeg ikke kan finde ud af (den har resulteret i mange brændte kager :-( )
Mvh Astrid
Hej Astrid,
Du kan sagtens lave den på kogepladen og lade være med at bruge ovnen. Lad den simre under låg ved lav varme i 1 – 1/2 time.
Rigtig god fornøjelse med fødselsdagsmiddagen.
Kh AC
Ej det lyder så lækkert, skal helt sikkert prøves snart!
Har du en guide til partering af en kylling ? Jeg ender næsten altid med at købe brystfileter, fordi jeg synes det er svært (og varmt for fingrene) at stå og klippe en kylling fra hinanden.
Det kan da være jeg skal lave en video med det på et tidspunkt, har desværre ikke lavet en guide på det endnu – men det vil jeg bestemt overveje :)
Yes, please do!
Det ser fantastisk ud! Jeg elsker helstegt kylling og ender altid med den brune skysovs – den her må på huskelisten!
– A
Det er også altid en skøn klassiker at falde tilbage på ♡ – men prøv endelig denne også :)
Det ser lækkert ud. Har længe haft lyst til grydestegt kylling, så jeg må se om ikke jeg kan få min mand ovetalt til at vi skal have et i weekenden. Hvad synes dine børn om retter som den? Jeg har nemlig 2 drenge på 7 og 4 år som ikke er så gode til at spise kød.
Når du bruger en hel kylling skærer du den så i stykker først? Eller steger du den hel?
Det spiser de med største fornøjelse – de er også vant til lidt af hvert ;) Men når det er sagt, så har der også været perioder hvor de har været noget mere selektivt spisende. Skulle det være tilfældet ville jeg blot lave det alligevel og sørge for nok ris, gnavegrønt og evt brød som tilbehør.
Til denne opskrift har jeg forinden partere kyllingen, hvis du fx tilbereder den i en stegeso eller römertopf, så kan du fint tilberede den som helstegt kylling i denne ret også.
Kh AC
Kan jeg bruge kyllingebryst i stedet ? Hvor længe tror du så de skal ha i ovnen ? Tak ?
Sagtens, så skal de blot have 1/2 time i ovnen.
Hej Ann-Christine. Jeg håber det er i orden at jeg spørger her :-) Hvis jeg skal lave en form for mørbradbøffer (af gris) i fad med flødesovs og svampe, hvad vil du så anbefale for en salat at servere til? Jeg kan ikke helt finde ud af hvad der kan passe sammen :)
Den klassiske mormor-salat holder også til den ret:
Iceberg salat, salt peber, fløde og citron.
Det hele shakes til det bliver tyktflydende og Miels over salaten.
Hej Emma,
Selvfølgelig er det det ♡ Denne rucolasalat er sådan en skøn og lækker sag, der fungere godt til alle retter, min spinatsalat vil også være lækker til, og så er det jo så småt ved at være sæson for den lækre grønkål, så jeg må lige nævne denne grønkålssalat som også vil være god som tilbehør til retten.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej igen.
Tusind tak for svar, det vil jeg kigge på :-)
Det ser meget lækkert ud, den ret tror jeg vi skal have til vores frokostgæster i næste uge.
Jeg plejer at købe Løgismoses kyllinger, som har levet frit indtil slagtningen. Jeg synes også, at kødet er bedre og fastere.
Venlig hilsen Marianne
Jeg synes også, at vi tydeligt kan smage i kødet når dyrene har levet frit og haft det godt.
Lyder som en skøn ret til frokostgæsterne, rigtig god fornøjelse med den og dejlig dag til dig ♡
Kh Ann-Christine