Koldhævede Luciabrød
Koldhævede luciabrød er rigtig lækre, og dejligt at man kan forberede sig aftenen før, så der er lune luciabrød til morgenmad den 13 december.
I min famile har vi en fast tradition med nybagte luciabrød på Luciadag den 13 december og det er virkelig en hyggelig tradition.
Denne opskrift på søde, lækre safranbrød er perfekte til at koldhæve og bage dem til morgenmaden og mine børn får også altid et luciabrød med i madpakken på denne dag.
Prøv også: opskrift på sprøde vafler >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldhævet Luciabrød
- 100 g smør
- 20 g gær
- 2,50 dl mælk
- 1 knivspids safran, stødt
- 45 g sukker
- 0,25 tsk salt
- 50 g marcipan, groftrevet
- 425 g hvedemel
- 12 chokoladeknapper, til pynt
- 1 æg, til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør ved lav varme i en gryde. Tag smørret af, så snart det er smeltet.
Kom mælk, safran og gær i en skål og rør til gæren er opløst.
Tilsæt derefter smeltet smør, sukker, revet marcipan og salt og rør godt rundt. Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt til sidst dejen godt.
Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt tilsidst dejen godt.
Kom dejen i en ren skål med et fugtigt viskestykke over og stil den i køleskabet natten over.
Næste morgen
Tag skålen ud af køleskabet og rul dejen ud på et meldrysset køkkenbord i en retangel. Skær 16 lange strimler og form brødene i de traditionelle luciaforme eller find på dine egne.
Pynt med chokoladeknapper og lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Pensl forsigtigt uden at trykke dejen flad med sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, i 16-18 minutter til brødene er gyldne og gennembagte.
Godmorgen
Kan man mon ikke også bruge den her opskrift uden at koldhæve, kan bare bedre lige den her med marcipan.. hvis jeg bruger 25 g gær i stedet?
Det kan du fint
Glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg kan se du har 2 opskrifter på luciabrød. Hvorfor skal der ikke æg i denne opskrift? Eller er det en fejl? Og er 20 g gær til koldhævning ikke ret meget? Plejer man ikke at bruge 10-12 g? Hvor køber du stødt safran? Jeg kan ikke finde det.
Hejsa.
Hvis man ikke kan lide marcipan, kan dette så undlades i opskriften? :-)
Hej Cecilie
Jeg vil i stedet anbefale disse luciabrød som er uden marcipan. Du kan også koldhæve den dej.
Kh Ann-Christine
Hej Britt,
Jeg har 3 forskellige opskrifter på luciabrød, og denne er helt korrekt både uden gær og med mængden af gær. Det er sådan jeg laver denne :)
Jeg støder selv safrantrådene i en morter og du kan også knuse dem med en kniv på et skærebræt
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
De luciabrød lyder vildt lækre?
Men hvor meget revet marcipan skal der i?
Glæder mig til ar afprøve?
Dbh
Stine
1/2 dl
Rigtig god fornøjelse :)
Hej :)
Tror du man kan lave dem med surdej i stedet for gær? Min surdej flyttede ind for et par måneder siden – og jeg elsker den! Jeg har dog indtil videre kun brugt den til rugbrød. Jeg forestiller mig at man kan lave lucia-dejen om eftermiddagen med surdej i stedet for gær og så lade dejen hæve på køkkenbordet natten over. Jeg er dog ikke så bagevant, så måske din erfaring siger noget andet? :)
På forhånd mange tak for dit input :)
Jeg har ikke prøvet det, og bruger sjældent selv surdej i de sødere deje som denne. Men det er da helt sikkert et forsøg værd .. Lad mig endelig høre hvordan det bliver
Kh AC
Jeg turde ikke at prøve med surdejen… Så jeg fulgte din opskrift – og de blev fantastiske! Stor succes at bage med den “store” af vores piger på 2,5. Vi havde luciabrød med til vuggestuen og blev vældigt populære ;)
Hvor dejligt! Det må blive en anden skøn gang med det eksperiment ;)
Tak for din søde tilbagemelding og glædelig jul til jer
Kh AC
Jeg har aldrig smagt luciabrød før, men har overvejet din opskrift de sidste par år. Nu er jeg ved at udskrive opskrifter til alt julebageriet i december, og faldt igen over disse. Hvor tidligt dagen før kan man lave dejen? Og har du erfaring med at forme bollerne om aftenen i stedet, hvis man har travlt om morgenen? Jeg er ikke vant til at arbejde med koldhævet dej, og har kun gjort det et par gange.
Den kan sagtens laves fra morgenstunden dagen før og så blot stilles på køl. Har hørt fra læsere der har haft fin succes med også at forme dem dagen før, så det kunne måske være om aftenen og så på køl med de formede luciabrød til næste morgen.
God fornøjelse med det
Kh AC
Kan man lave disse uden marcipan???
Hej Tanja,
Brug gerne denne opskrift i stedet, som er uden marcipan: http://www.valdemarsro.dk/luciaboller/
Dejen kan sagtens koldhæve, bare lad den hæve på køl natten over og tag den ud og temperere i 30-40 minutter inden brødenen formens
Kh AC
Hej Ann-Christine
Først et stort tak for din dejlige blog. Hold op hvor har vi prøvet mange nye opskrifter, siden jeg fandt dig:-) du er til stor inspiration. Tak for det.
Fra i år har vi bestemt også fået en ny tradition med Luciaboller om morgenen på Luciadag. De er skønne. Jeg formede dem om aftenen og lod dem hæve på bagepapir på en hylde i køleskabet med en pose omkring. Om morgenen trak jeg det over på en bageplade, lod dem hæve lidt og bagte dem. Så skulle jeg ikke helt så tidligt op:-) De smager himmelsk.
God jul. Hilsner Vivi
Hej Vivi,
Tusind tak for din dejlige hilsen. Hvor er det skønt at høre at du kan bruge mine opskrifter :)
Jeg bliver nødt til at prøve tippet med at forme brødene om aftenen til næste år. Det lyder virkelig smart!
Rigtig glædelig jul til dig
Kh Ann-Christine
Har du mon fået afprøvet det med at forme dem inden hævning? Det ville nemlig være virkelig smart, hvis det kunne lade sig gøre :)
Nej, jeg har ikke testet det af :)
Hej :)
Jeg kunne godt tænke mig at prøve denne opskrift, men har ingen safran. Skal man bare bruge den samme mængde kardemomme og gurkemeje? Kommer gurkemejen ikke til at give smag?
Jeg vile bruge 1/2 tsk gurkemeje og 1 tsk kardemomme, for det må gerne smage af dejligt af kardemomme så. Gurkemejen er kun for den flotte gule farve, for jeg synes ikke at det smager af særligt meget i stødt form.
Hvor er den flotte smørkrukke fra? Jeg har længe ledt efter en, men synes ikke jeg har fundet en endnu der falder i min smag, men din i porcelæn er super fin og enkel.
Kh, Malene
Tak! Den er købt i Søstrene Grene for et års tid siden og minder lidt om dem fra Liebe, bare uden den store prik og så er den lidt mindre.
Kh Ann-Christine
Efter at vi er flyttet til Holstebro hvor lucia ikke fylder så meget på selve dagen som det gjorde på Fejø er vi begyndt at fejre det om morgenen. Det var noget Anna og jeg fandt på første år vi boede her og det er så hyggeligt. De første to år lavede jeg mine sædvanlige gode luciabrød men sidste år koldhævede jeg dejen i køleskab så de var helt friske da vi skulle spise dem. Meget bedre. Også selvom jeg altid har holdt af dem ristede.
Glemte linket her er det frkfogh.blogspot.com/2012_12_01_archive.html
Hej
Jeg fandt denne tegning på forskellige luciabrød – derfra navnene. Vi har altid bagt brødene, nu bliver det en morgentradition…tak for opskriften.
God december
Monica
Hej Monica,
Det er sådan en hyggelig tradition, jeg glæder mig til dette års luciabrød :)
God december og glædelig jul til dig
Kh Ann-Christine
Jeg har lige bagt disse brød hvor jeg brugte kanel i stedet for safran. Kæmpe succes som weekend morgenboller, og virkeligt et lækkert twist med marcipan.
Jeg var lidt bange for at skulle arbejde med dejen her til morgen, da en koldthævet dej ofte er meget klistret, men den var så nem at arbejde med, så tak for tippet med lidt olie.
Denne dej vil helt sikkert blive brugt igen, men tror at jeg vil skifte lidt af hvedemelen ud med lidt groft næst gang, som du også selv nævner.
Uhm, det skal vi da have på lørdag til morgenmad. Jeg vil også prøve dem med lidt grovmel og god ide med kanel også :)
De ser rigtig lækre ud :) Kommer helt i julestemning igen..
Må jeg lige høre hvor dit fine fine bestik er fra?
Tak! Det er købt i føtex for omkring 10 år siden ;)
Hvor er de flotte, dine luciaboller! Eller lussekatter, som det hedder i Norge! Men jeg har aldri hørt om at komme marcipan i luciabollerne – det gør vi ihvertfald ikke i Norge… er det din egen twist? Blev det godt?
Jeg har set en opskrift på et tidspunkt, hvor der blev puttet hele stykker af marcipan i de formede luciaboller. Derfra blev jeg inspireret til at rive marcipan i dejen. Det er ret godt – giver en mild sød smag af mandler.
De blev rigtig gode. Næste år kommer jeg nok lige en anelse fuldkornsmel i også, da jeg personligt er mest til lidt grovere brød og kager og tror det vil falde lige i min smag
Hvor ser de bare lækre ud :) Her i huset vil det dog være en typisk søndagsspise, da vi knapt har tid i hverdagende.
Det er også sådan vi nogle gange fejrer fx Mortens aften, så rykker vi lige et par dage så det passer bedre i familieplanerne :)
Hvor ser det bare lækkert ud! Det vil jeg prøve i weekenden – det er håbløst på en hverdag, når man allersenest skal ude af huset kl 7:30, synes jeg :-)
Ja, vi var også tidligt oppe. Det er vi nu alligevel tit fordi Johan ikke sover så længe. Vi stod op kl 5.30 i dag, ham og jeg ;)
Så blev bollerne lavet i går – og hold da op hvor var de lækre! Jeg tror vist opskriften må komme med til Østrig og blive en del af julemorgenbordet hos bedsteforældrene.
Hvor er det dejligt at høre, Elisabeth! De er også så dejlig julet at det næsten er synd kun at bage dem én gang om året :)
Hvis man er knap så morgenduelig kan man evt. lave dejen, lade den hæve, forme dem og så sætte pladen i køleskabet natten over. Om morgenen tager man pladen ud af køleskabet samtidig med man tænder ovnen og bager dem så. Den metode har jeg i hverfald god erfaring med for brunsviger, kanelsnegle og birkes, så mon ikke også det virker med luciabrød…
Kh. Sidsel
Det vil jeg da prøve på et tidspunkt, god ide – man spare lige en halv times tid så
Kh AC
Hvor er de blevet flotte! Men jeg bliver nødt til at spørge – spiser i dem med smør? Jeg tænker at der ligger en kniv på tallerken, ved siden om lussekatten… Jeg synes det er så sjovt, fordi næsten alle dansker jeg kender vælger at spise sine lussekatter med smør, og det er bare virkelig forkert i min verden. Eller, man er jo vandt til noget hjemmefra, og at smøre lussekatterna… jeg tør ikke en gang tænke på hvad min mor ville sige ;)
Tak Linn :)
Ja, vi spiser dem med smør når de er friskbagt og lune. Og i eftermiddags ristede jeg dem til børnene og jeg, og så smurte vi smør eller lidt abrikosmarmelade på.
Spiser du dem uden noget på?
Ja. Alle jeg kender i Sverige spiser dem til kaffe eller the, i stedet for en croissant eller et wienerbrød eller sådan noget. Så lussebullen står ligesom for det søde indslag, selvom den ikke er så sød. Det er derfor jeg synes det er så specielt, og sødt, at dansker vælger at smørre den og spise den som en almindelig bolle.
Det kan jeg sagtens følge dig i :) Det må være ret sjovt at se ens egne traditioner blive fortolket og tilpasset på denne måde.
Da vi boede i Sverige for nogle år siden, blev vi inviteret til smørgårdstårta hos vores søde svenske naboer, den ret synes vi var helt anderledes end vi var vant til fra Danmark :) Jeg elsker sådanne anderledes oplevelser – også selv om det måske ikke lige er alle retter man selv ville lave derhjemme
Ser skønt ud, men passer hævetiderne?? Så skal man godt nok stå tidligt op ;) Først 1/2 time – så 1 1/2 time og så 1/2 time igen??
Jeg synes også vi var tidligt oppe … ;-) Men nej, jeg har lige slettet 1 1/2 time, det var en fejl. Tak for at du opdagede det
Sikke en skøn tradition, I har taget hul på der:O) Jeg har aldrig bagt luciabrød, men får da helt lyst til at starte en ny tradition her i hytten, for er sikker på det vil vække stor glæde:O)
jeg synes det er sådan en hyggelig tradition, og ligesom med fx Mortens Aften, så kan man jo godt udskyde det et par dage, hvis det lige er at du skulle få lyst til at bage dem i år ;)
Jeg lavede dejen allerede tirsdag, og så stod den koldt og godt i vores “skoskab” (et lille koldt rum ved entréen), og blev så bagt sent i går aftes. Det fungerede perfekt, og dejen var kraftigt smagende af safran og kardemomme.
Glædelig luciadag til jer.
Det lyder dejligt, glædelig luciadag til jer også!