Koldhævede boller


Dette er min yndlingsopskrift på koldhævede boller.
De lækre boller er så nemme og kan varieres på mange måder og med forskelligt mel, gryn, frø og kerner. Derudover undgår man helt fuldstændig dej på fingrene, skal ikke bruge en røremaskine og opskriften er bare nem og god!
Her får I min bedste opskrift på nemme koldhævede boller og I kan også læse alle mine tips længere nede, hvor jeg fortæller lidt om fremgangsmåder og muligheder for at variere opskriften. God fornøjelse med bagningen!
Prøv også: min opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldhævede boller
- 5 dl stuetempereret vand
- 10 g gær
- 5 dl fuldkornshvedemel, eller grahamsmel
- 1 dl finvalset havregryn, *
- 3 dl hvedemel, evt. 1 dl mere
- 1 tsk salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Om aftenen
Rør vand og gær sammen i en stor skål.
Tilsæt fuldkornshvedemel og havregryn. Rør rundt med en grydeske, tilsæt hvedemel og salt.
Rør og mærk efter om dejen kan klare 1 dl hvedemel mere. Dejen skal fortsat være til at røre i, men uden at være helt lind og flydende.
Dæk skålen med låg og sæt skålen i køleskabet.
Om morgen
Tænd ovnen for 250 grader varmluft. Tag dejen op med en spiseske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl med vand.
Skrue temperaturen ned til 220 grader varmluft lige inden bollerne skal i ovnen, sæt bollerne ind på miderste rille og bag i cirka 15 minutter. Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Har du brugt fuldkornhvedemel eller grahamsmel i din opskrift og hvad er forskellen? Jeg skal bage boller til brunch nemlig
Hej Sofie
jeg har lavet dem flere gange med både grahamsmel og fuldkornshvedemel af forskellige varianter. Man kan fint bruge begge dele. Grahamsmel er mere groft, så der bruger jeg ofte en smule mindre.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvad er dem lavet af på billedet – Grahams eller fuldkornshvedemel?
Jeg kan godt lide at variere dem, så det er lidt fra gang til gang hvad jeg foretrækker. Prøv dig frem og find din favorit :)
dem på billedet er med fuldkornshvedemel
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Okay. Så der er ikke noget du foretrækker mere end det andet?
Findes der en formel der viser sammenhæng mellem gær mængde, hæve temperatur og hævetid?
Det er jo ikke altid der er plads i køleskabet, men udendørs eller et køligt rum.
Jeg skal have bagt en stor portion boller i weekenden og har en entré med ca 14 grader.
Hej Ellena
Det er jeg ikke bekendt med om der gør :)
Men du kan sagtens koldhæve i din entre med 14 grader, så ville jeg blot bruge 5-7 g gær og dejen kan sagtens hæve natten over, og måske også op til 14-16 timer uden problemer.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Virkelig lækker opskrift 👍
Jeg har vedligeholdt min dej i en måneds tid, og de bliver bare bedre og bedre. Hvor stor en mængde dejrest vil du sige man skal gemme hvis man fodre op med en fuld mængde mel og vand? Måske du har en tommelfingerregel 😊
Hej Ulrik
Mange tak :)
Omkring hvad der svare til en størrelse på en enkelt bolle. Så kan du lade dejen stå på køkkenbordet i 30-45 minutter og derefter sætte den på køl igen, så bliver den lige aktiveret
God fornøjelse
Kh Ann-Christine