Kogte kartofler
Her får du mine bedste tips og tricks til kogte kartofler.
Vær endelig opmærksom på at kogetiden kan variere alt efter størrelse og kartoflerne der bruges, fx små nye danske kartofler om sommeren eller større vinterkartofler af den mere melede slags.
Under opskriften deler jeg lidt ekstra tips til at koge kartofler
Prøv også: min bedste opskrift på kartoffelmos >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kogte kartofler
- 1 kg kartofler
- 2 tsk salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skræl kartoflerne og skær evt. de største over, så kartoflerne har samme størrelse. Det hjælper til, at alle kartoflerne bliver kogt møre på samme tid.
Kom kartoflerne i en gryde og hæld vand over til det dækker, drys med salt.
Bring vandet i kog og skru derefter ned for varmen, så det simrekoger.
Lad kartoflerne simre mellem 10-20 minutter afhængig af størrelse og kartoffelsort
Tjek om kartoflerne er klar ved at stikke en kødnål eller urtekniv i kartoflerne. Når den kan gå igennem uden modstand, så er kartoflerne møre. Tag gryden af varmen og lad kartoflerne hvile i vandet i 5 minutter.
Husk at tage lidt af kogevandet fra, hvis der skal laves sauce.
Hej. Jeg har altid elsket kartofler, og det meste af min ungdom var præget af lyden af kartofler, som kogte over. Men så en fik jeg et tip af en ældre “kogekone”, som ændrede mit kartoffelliv. En lille klat fedtstof – blot på størrelse med en negl (fx smør) eller et meget lille skvæt olie i kogevandet, gør gryden ikke koger over – selv når man er lidt af en køkkenfjums, der bare kører med fuldt blus og glemmer at holde øje.
Smart trick! Det må jeg prøve :)
Kh Ann-Christine
Hvor lang tid må skrællede kartofler stå i vand inden de koges?
Hej. Har altid fået at vide at kartofler kun må deles på langs når de skal koges – er det rigtigt ? eller er det en skrøne ?
vh Svend
Hej. Jeg har fået at vide, at hvis man deler kartoflen på langs, koger den ikke ud.
Det har jeg aldrig hørt om :)
Kh Ann-Christine
Hej, der er en kedelig tendens til, at kartofler er et ligegyldigt fyld til madens øvrige ingredienser, og der gås sjældent op i sorter og forskelle i smag.
Vi er så heldige selv at kunne dyrke kartofler i egen have, og det sikrer velsmag. Vi kunne aldrig finde på at skære kartofler i mindre stykker af hensyn til kogetiden, hele kartofler smager langt bedre end overskårne, og selv til kartoffelmos koger vi dem hele. Velsmag i kogevandet er tåbeligt !
Vi dyrker dels King Edward, smager fantastisk, men let udkogende og velegnet til mos, kan med forsigtighed holdes hele, samt Jutlandia, også velsmagende, men kogefaste. Der er ingen ide i at avle sorter, man kan købe i almindelig handel.