Klejner


Sprøde, fedtede, fristende klejner. Nøj, det er godt!
Klejner skal helst spises inden for ret kort tid efter de er lavet og når de er helt frisktlavede og stadig lidt lune. De er hvert et minuts tilberedningstid værd, for de er så gode og hyggelige at lave.
Knasende sprøde og smelter samtidig i munden, det er virkelig sagen og en rigtig dejlig klassisk julenydelse med et godt glas hjemmelavet gløgg.
Juleklassiske, traditionelle og fyldt med hyggesmag.
Prøv også: min opskrift på churros >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 40 stk.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Klejner
- 75 g smør
- 90 g sukker
- 25 g piskefløde
- 1 knivspids vaniljepulver
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 1 knivspids salt
- 0,50 øko citron, 1 tsk. citronsaft og 1 tsk. fintrevet skal
- 1 æg
- 0,50 tsk hjortetaksalt
- 250 g hvedemel
- Derudover
- 1 liter fritureolie, til at koge klejnerne i
- 2 spsk hvedemel, til udrulning
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Pisk smør, sukker, piskefløde, vaniljepulver, kardemomme, salt og fintrevet citronskal sammen i en skål og pisk derefter ægget i.
Rør hjortetaksalt ud i citronsaft i en lille skål og rør det sammen med dejblandingen.
Rør melet i lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Stil dejen i køleskabet i en ren skål med låg i en time.
Rul dejen ud i en rektangel på cirka 40×25 cm på et meldrysset bord. Skær klejnerne ud i aflang rudeform på omkring 8-10 cm lange. Skær et lille hul i midten af hver klejne og vrid klejnen halvt igennem.
Varm olien op i en gryde til 170-175 grader.
Kog klejnerne lidt af gangen i den varme olie og hold godt øje med dem. De skal blot koge i et minuts tid og være lysebrune og sprøde.
Tag de varme klejner op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle og kog det næste hold klejner.
Nyd dem, mens de er helt friske.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Læste ikke kommentarene før afprøvning af opskrift. Klejnerne gik riktig nok i opløsning i gryden.
Skal holde mig til min mors opskrift i fremtiden…
Hej Líggjas
Har du læst tips til opskriften? Der beskriver jeg nærmere alle tricks til at undgå de revner – og så får man virkelig lækre klejner der smelter i munden :)
Kh Ann-Christine
Jeg har brugt den opskrift og oplevet det samme med klejner opløst i olien. Har læst alle kommentarer og det hjælper med lidt extra æggehvide. Jeg har brugt en æg som vejer 50 gr. uden skal. Tilføjet ca. 15 gr. æggehvide efter.
Hej Eva
Dejligt det lykkedes! Det står også nærmere beskrevet under tip til opskriften :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine
Jeg har altid kogt klejner i palmin, men har nu prøvet med fritureolie i stedet.
Jeg har nemlig to gange, i går og i dag, prøvet at lave dine klejner efter opskriften i din julebog. De bliver virkelig sprøde, men den første portion, blev meget fedtet efter de er blevet kolde, skal de være det, eller er det fordi, jeg ikke var opmærksom på, at de skulle ligge på køkkenrulle efter kogningen? I dag har jeg lagt dem på køkkenrulle og skiftet det ud efter kogning, så nu er jeg spændt på om der er forskel…
Et andet spørgsmål, du skriver i bogen, at klejnerne skal koges ca 1 min, men det er slet ikke nok, de skal ihvertfald have 1 min. på hver side. I din opskrift på norske klejner står der 1 min. på hver side. Så nu tænker jeg, om der er en lille fejl i teksten i bogen og i opskriften herover?
Til slut vil jeg bare sige, at din vanillekranse dej, er noget af det nemmeste at arbejde med og dejen er nem at sprøjte ud med en sprøjtepose.
Tak for dine fantastiske opskrifter, som jeg bruger hele tiden fra dine flotte bøger.
Vh Birgit
Kære Birgit,
Mange tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter og kogebøger.
De små klejner er fedtede, men de skal også dryppe af på fedtsugende køkkenrulle og det tager det overskydende, så de bliver ‘perfekt fedtede’ :)
Tiden til både alm klejner og de norske passer helt som jeg laver dem, så det står rigtigt nok i opskriften. Men man skal endelig gøre som man finder bedst, hvis man gerne vil have dem lidt sprødere og at de får længere tid. Det kommer også an på temperaturen og hvor mange man koger ad gangen osv.
Rigtig glædelig jul, og godt fornøjelse med alt det dejlige julehyggelige hjemme hos dig ♡
Kh Ann-Christine