Kerneboller
Kerneboller er noget så lækre og er ofte at finde på vores morgenbord eller i børnenes madpakke.
Jeg varierer gerne opskriften på disse grovboller alt efter hvad jeg har af kerner, frø og nødder i køkkenskuffen – og hvis jeg har hele kerner, så knuser jeg dem lige i min minihakker, inden jeg i blødsætter dem.
Knækkede rugkerner, knækkede hvede og ølandshvedekerner, spelt, havregryn, nødder, frø, kerner og andet godt, bruger jeg ofte i bagværk – og det bliver ekstra lækkert i brødet af at trække i kogende vand, inden dejen til brødet røres sammen.
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kerneboller
- 100 g hvedekerner
- 25 g solsikkekerner
- kogende vand
- 25 g gær
- 0,50 dl surdej, (kan undlades)
- 1 æg
- 2 dl kærnemælk
- 1 tsk salt
- 100 g fuldkornshvedemel
- 425 g hvedemel
- Derudover
- 1 æg, sammenpisket til pensling
- 25 g solsikkekerner, til drys
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom hvedekerner og solsikke i en skål. Hæld kogende vand i, så det dækker og lad det trække i mindst en time (eller sæt det på køl og lad det trække flere timer).
Hæld evt overskydende vand fra.
Rør gær og evt surdej ud i blandingen og tilsæt kærnemælk, æg, salt, fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet.
Rør dejen godt igennem og tilsæt derefter mere hvedemel lidt efter lidt til dejen er smidig og ikke klistrer.
Lad dejen hæve på køkkenbordet i 1 ½ time (eller lad den koldhæve i køleskabet natten over)
Form 12 boller, vend dem i lidt solsikkekerner og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir.
Lad dem hæve i 45 minutter, pensl med sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft (eller 200 grader alm ovn) i ca. 14-18 minutter.
Lad kernebollerne køle lidt af på en rist.
Hej Ann-Christine
Hvis jeg vil koldhæve bollerne natten over, skal jeg så halvere mængden af gær? – Tænker at bollerne vil være perfekte i julen, hvor vi bliver mange mennesker, og der er altså ikke plads til så mange boller i min fryseboks.
Hej Ellen,
Ja, det kan du sagtens.
God fornøjelse
Kh AC
Takker – og tak for dine gode råd
Kan man bruge rugkerner i stedet for hvedekerner? Hverken Netto eller SuperB havde hvede :/ PS ELSKER DINE OPSKRIFTER OG DIT UNIVERS!
Hej Line Kirstine,
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt!
Du kan sagtens bruge både rugkerner, hvedekerner, speltkerner eller lign.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har lige bagt bollerne og lavede den ene fejl efter den anden ? glemte at hakke kernerne inden jeg satte dem i blød og havde købt rugmel i stedet for groft hvedemel og så havde de ikke hvedekerner så købte græskar i stedet. Men altså de blev super lækre alligevel ? tusind tak for opskriften. Hvis de skal bruges til madpakke de næste par dage ville du så fryse dem og tage op? Og hvis ja hvornår skal de i fryseren? Når de lune eller helt kolde?
Hej Rabia,
Hvor dejligt at det gik godt!
Boller bliver allerbedst hvis de fryses ned lige efter de er bagt og stadig lidt lune. Tø dem op, stænk dem med koldt vand fra vandhanen og lun dem i ovnen ved 175 grader i 8-10 minutter, så bliver de som friskbagte.
Nybagte holder de fint i 2-3 dage (bedst at riste til sidst)
Kh AC
Hej.
Min datter og jeg skal bage i morgen og vi vil bruge din opskrift. Vi har alt undtaget kærnemælk, men vi var creme fraiche og alm. mælk kan det bruges?
Ja, det kan fint lade sig gøre
God fornøjelse til jer
Kh Ann-Christine
Kan man bruge mælk eller youghurt i stedet for kærnemælk .
Ja, det kan du sagtens. Jeg ville vælge yoghurt, hvis jeg havde begge dele
Kh AC
Hej?
Mon ikke gæren skal røres ud i kærnemælken? Eller…..?
Mvh Sanne
Ha ha? Jeg fik lige løftet blikket fra den ølkage, jeg også er i gang med, og så fandt jeg ud af, hvornår gæren skal røres ud i kernebollerne? Jeg bager videre – tak for dejlige opskrifter?
Helt ok – og hvor lyder det skønt med ølkagebagning i dag :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg elsker dine bolle opskrifter og tænker du nævner kærnemælk.
Kan man man bruge andet f.eks, skyr, da vi kun kan købe 1 l. Kan altså ikke drikke kærnemælk hehe.
Mvh
Anette
Hej Anette
Det er dejligt at høre :)
Ja, du kan sagtens bruge skyr til disse. Nogle opskrifter fx scones, synes jeg bliver allerbedst med kærnemælk, andre opskrifter er fine at erstatte med skyr eller lign
Kh AC
Kære Ann-Christine ?
Jeg bagte Kernebollerne igår. Super lækre? Resten kom i fryseren, så det er skønt at vide.? Endnu en gang 1000 tak for din hyggelige blog og alle opskrifterne, jeg har efterhånden prøvet rigtigt mange af dem. Det er så hyggeligt, hver lørdag at modtage din madplan?
Kærlige vinter hilsener
fra Lykke ?
Kære Lykke,
Sikke en sød og dejlig hilsen at få, det varmer rigtig meget.
Tusind tak ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Tak for en skøn side! Det er altid nr. 1 sted at finde inspiration
Et lille spørgsmål: hvis man vælger at koldhæve dem, skal de så stadig efterhæve i 45 min?
Mvh
Tusind tak ♡ Det er jeg glad for du synes!
Jeg lader dem også efterhæve efter koldhævning, så synes jeg de bliver bedst :)
Kh AC
Skønne, skønne boller. Og Valdemarsro i det hele taget. Jeg er ikke længere i tvivl om, hvor jeg skal søge efter opskrifter. Det ender altid med en Valdemarsro. God søndag!
Hvor er det altså dejligt at høre! Tusind tak for din søde søde hilsen ♡
Skøn søndag til dig
Kh AC
Hejsa
Vil godt lige starte med at rose dig for dine gode opskrifter. Jeg synes at alle dem jeg har brugt er der kommet et godt resultat ud af
Ville lige spørge til dine kerne boller, kan det passe at der kun skal 2 dl surmælks produkt i og intet andet væske?
Med venlig hilsen
Kristine
Hvor er det dejligt at høre, det er jeg glad for!
Ja, det er helt rigtigt. Når kernerne i blødsættes, så suger de en masse væde, som gør det unødvendigt med yderligere væske.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg er i fuld gang med denne skønne opskrift men kan ikke helt gennemskue hvor i processen de 100 g fuldkornsmel kommer i spil?
Mvh Anne Katrine
Så er den opdateret – god fornøjelse :)
Hej AC kan man undlade hvedekerner? Eller bruge noget andet som erstatning? Mvh Cecilie
Du kan sagtens undlade eller bruge frø, kerner eller nødder i stedet
kan man kalde dem sunde kerneboller?
Tja, det er jo lidt et definitionsspørgsmål – men jeg synes i hvertfald ikke de er usunde, og der er god sund næring i både kerner og frø, men alt med måde :)
Kan bollerne laves på forhånd og dermed også fryses? I så fald, hvad er den bedste måde at optø og lune bollerne på?
Ja, alle boller kan altid fryses. Bedst er det at lade dem tø langsomt, gerne på køl. Forstøve dem med vand eller give dem et hurtigt skyl under vandhanen og derefter lune dem i ovnen. Så bliver de som nybagte.
Kan man udelade ægget og erstatte med noget væske?
Ja, sagtens – resultatet bliver blot anderledes, men også godt.
Hej.
Jeg skal lave et hold boller til både lørdag og søndag og vil derfor lave dejen fredag aften. Kan den resterende dej som jeg ikke bager lørdag formiddag blive stående til søndag (dvs. to nætter), hvor jeg vil bage de sidste boller – jeg vil gerne have dem helt friskbagte.
VH MAja
Ja, det kan du sagtens. Jeg vil dog anbefale lidt at røre den med blot en smule ekstra vand og mel, så den lige bliver frisket op, og så kan den fint stå til dagen efter
Kh AC
Kan det passe at der kun skal det vand som nerver har suget plus 2 dl surmælks produkt?
Jeg står ligenu og er gået igang så jeg håber på hurtigt svar???
Ja, kærnemælk og æg
Er det mon muligt at lave dem koldhævet også? Og hvor vigtigt er surdej? ?
Ja, den kan du sagtens koldhæve
– og surdejen kan som nævnt blot undlades :)
De ser gode ud de boller. Er fan af dine brødopskrifter.
Jeg er efterhånden helt overbevist om at vi skal regne en qoouker med i vores køkkenbudget. Overvejede i den med flex hanen?
Tusind tak for din søde hilsen, Tina – det er jeg glad for at høre ♡
Jeg overvejede lidt flexhanen, den er også virkelig fin – men denne synes jeg var bedste til vores køkken :)
Kh AC