Kandiseret appelsin og citron
Kandiseret appelsin og citron er virkelig en lækker form for hjemmelavet slik.
De kandiserede citrusskaller kan laves af både økologiske og usprøjtede citron, appelsin, blodappelsin, klementiner, mandariner, grape, bergamotte og lime. Ja kort sagt alle citrusfrugter!
Smagen er så enestående lækker og giver en herlig kraftig og intens smag, som er lidt som frugtflæsk. Bare meget, meget bedre!
Prøv også: min opskrift på lækre finskbrød >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 portion
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kandiseret citron og appelsinskal
- Dag 1
- 2 øko appelsin
- 2 øko citron
- 300 g sukker
- 1 spsk glukosesirup
- vand
- Dag 2
- 4 spsk perlesukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skær citrusfrugterne i både med skallen på, skær derefter skallerne fra frugtkødet og skær halvdelen af den bitre hvide hinde af skallen. Brug en skarp kniv.
Skær derefter skallerne i strimler på ca. 1⁄2 cm.
Sæt en gryde med vand i kog. Kom citrusskallerne i og giv dem et opkog på ca. 5 minutter.
Hæld vandet fra og kom frisk vand i gryden med citrusskallerne. Kog
op og lad det simre i 5 minutter. Hæld vandet fra og læg citrusskallerne til side i et øjeblik.
Kom 3 dl vand i gryden sammen med sukker og kog det op. Kom citrus- skallerne i gryden igen og skru ned for varmen. Lad det simre svagt uden låg i ca. 30 minutter.
Tilsæt derefter glukosesirup og rør rundt. Sluk for varmen, læg låg på og lad citrusskallerne stå i lagen til dagen efter.
Tag citrusskallerne op og vend dem i perlesukker.
Lad dem tørre på en bagerist ved stuetemperatur i 2 dage eller i ovnen ved 50 grader i ca. 3 timer.
Vil man kune gøre det samme med kumquat, og så blot skære den i skiver og bruge hele frugten fremfor blot skallen?
Det vil jeg næsten tro. Jeg har ikke testet det, så du må endelig skrive hvordan det går :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
En guld opskrift når man plukker sine egne appelsiner fra orangeriet, og helst vil bruge det hele, fordi de smager så fantastisk. Ligeledes er Buddahshånd også et hit, kandiserede.
Skal snart teste pomelo, også af egen avl.
Uhmm, hvor lækkert!
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Bruger det i brunkager, ikke alle kan lide det der pomerans agtige smag, men jeg synes det smager lækkert.
Smagte også igår hvor man havde brugt en halv skive appelsin også dyppet i mørk chokolade, det var ret godt.
Hvad gør glykose siropen?
Det er så lækkert i brunkager.
Glukosesiruppen hjælper til at sikre at sukkeret ikke bliver sprødt og krystallisere. Hvis du fx vil hakke det fint og bruge i brunkager mv, så tænker jeg dog ikke det er så nødvendigt med glukosen
Kh Ann-Christine
Hej😀
Jeg skal lige være sikker, skal de vendes i sukker før de ligger og tørre? Tænker bare hvis man tørre dem i ovnen, så vil sukkeren Da smelte? Eller er det mig der slet ikke forstår det?
Hej Kamilla
Ja, der skal sukker på inden de tørre.
Jeg oplever ikke at sukkeret smelter ved 50 grader tørrefunktion, men hvis det gør, så skrue blot ned for varmen (så hold øje med dem)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Kan de her kandiserede citrus stimler bruges i kager (som panettone), hvis man undlader at rulle i perlesukker?
Vil du mene, det svarer lidt til pomerans/sukat?
Hej Charlotte
Det kunne jeg godt selv bruge de lækre kandiserede citrus til, smagen er selvfølgelig forskellig fra citron, appelsin, pommerans og cedrat, men jeg synes det vil fungere rigtig godt med den hjemmelavede slags her :)
Kh Ann-Christine
Hej AC,
Det er bare mums! Jeg kan anbefale at bruge siruppen til oste, især de blå♥️ Den fungerer også godt i drinks (sæt evt i ‘blød’ i nogle uger, ligesom med bolche vodka), syltetøj – virkelig lækker i en rustik æblesyltetøj, evt med lidt julet kanel, og i fyldte chokolader/marcipan julekonfekt, det bliver dog hurtigt noget fedtet stads hvis man ikke får det ind i noget:p
Jeg har også prøvet at tilføjet lidt Stroh rum til siruppen, det giver en super lækker smag! Og så er den ren slik i en varm toddy🙂 Jeg var dog lidt utålmodig med at få rummen i siruppen, og gad ikke vente til at den var kølet ned, så alkoholen fordampede vidst da jeg blandede det i, den spruttede i hvert fald noget🙃
Så dejligt at høre! Dejlige tips og inspiration du deler ♡
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej. :)
Der står de skal stå natten over i lagen. Er det en 8-timers tid?
Jeg planlægger at lave dem om morgenen, og så er der jo lang tid til “natten over”. ;) e
De kan sagtens stå i lagen alt fra 8 til 24 timer
God fornøjelse
Kh AC
Hvis man vælger at tørre dem i ovnen, hvor længe skal de så stå ved 50-60 grader?
Det variere lidt fra ovn til ovn, men jeg vil tro det tager 1,5 – 3 timer i min ovn.
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej. Hvorfor skal der glykosesirup i opskriften?
Det gør at de bliver dejligt seje og ikke for bolchesprøde
Kh AC
Åhhh hvor er de gode. Jeg tørrede dem i min dehydrator og det virkede super. Fik dog skåret dem meget tyndt ud så det er utopi at forsøge at dyppe dem i chokolade men pyt. De er skønne alligevel
Halløj.
Jeg er nysgerrig på om de kan holde Nice-heden i lufttæt beholder frem til nytårs aften?
Måske, hvis du prøver tippet længere oppe i kommentarfeltet med at tørre dem i ovnen ved 50 grader, så du er sikker på at de ikke er for fugtige, så vil jeg mene at de fint kan holde sig.
Kh AC
Hej AC,
Kan man komme skallerne i ovnen ved lav varme, så tørretiden ikke er så lang?
Mvh Stephanie
Hej Stephanie,
Ja, 50-60 grader, gerne varmluft og åbne gerne ovnen nogle gange så dampe kan slippe ud eller brug tørrefunktionen, hvis din ovn har det
Kh AC
Hej igen,
Det er nu afprøvet, og det virker fantastisk godt. Jeg har haft ovnen på ca 60 grader varmluft, og så har jeg haft grydelapperne i klemme på lågen, så dampen kunne slippe hurtigt ud. Så skal man ikke vente nær så længe på de lækre stykker slik.
Skønt at høre! Tak for at dele tippet :)
Det ser virkelig lækkert ud?
Jeg skal lige været helt sikker! Koger man skrællerne og frugterne sammen i første omgang?
Det er kun skallerne der bruges til opskriften.
Appelsin- og citronfrugtkød kan anvendes til noget andet.
Rigtig god fornøjelse med dem :)
Hej Valdemarsro
Vi havde nogle udfordringer med at lave disse lækre snacks. De ville på ingen måde tørre og blev mereog mere fugtige jo mere sukker vi prøvede at rulle dem i. Har sukkermassen ikke kogt længe nok inden vi puttede skallerne i? Eller måske efter?
Hvor længe har I ladet dem stå og er de dryppet godt af lagen inden I har rullet dem i sukker?
De tørrer først op efter nogle dage.
Har I mon sat låg på, for så koger det ikke så nemt ind og tykner. Måske det kan være årsagen.
Kh AC
Kanon dehjlig opskrift! Lavede dem også sidste jul.
Kasserer du lagen de har ligget i, eller kan man bruge den til noget andet? Tænker, om man evt. kan koge en citrus-sirup el. lign på den, så der ikke går noget til spilde.
– eller er det lidt for anti-madspild-optimistisk? :p
Det kan du sagtens – og hvis du kommer de hele skællede citrusfrugter i, som er finthakket og fyldt med saft og koger dem med, så vil du får en rigtig lækker citrussirup.
Du kan altid variere den med fx timian eller kardemomme :)
Kh AC
P.S holder også meget af anti-madspilds-optimisme ♡
Koger man det så op og gennem en si til sidst?
Ja, præcis.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Er glykosesirup nødvendig? Hvilken funktion har den?
Mvh Tinne
Hej Trine,
Den blødgør, hvor sukker alene bliver ret hårdt som bolcher. Det kan også være rigtig fint – men du kan evt alternativt erstatte glykosesirup med honning eller ahornsirup.
Kh AC
Mums det ser lækkert ud og kombinationen af chokolade og appelsin er bare skøn. Det må jeg prøve:)
Dejlig december til dig.
Jeg er også ret vild med den kombination :)
Rigtig god december til dig også
Kh AC
Hvor ser det altså bare lækre ud! Dem glæder jeg mig til at smage :)
Mange tak og rigtig god fornøjelse med dem, hvis du prøver det af :)
Lader du dem stå natten over ved stue temperatur? Eller i køleskabet?
God jul?
De skal gerne stå på køkkenbordet, blot overdækket med et rent klæde. Så tørre de lidt og får den rette konsistens :)
God jul dig dig også
Kh AC
Jeg spørger lige igen ift. dit ovenstående svar, er det når de skal stå i lagen natten over, at de skal stå i stue temp. Med et klæde over😊
Bh Charlotte
Ja, jeg har dem ikke på noget tidspunkt på køl :)
Kh AC
Hej. Tror du man kan lave dem uden glukosesirup?
Prøv evt at komme en smule honning i istedet for … Formålet med glukosesiruppen er at den hindre at sukkeret bliver hårdt og bolcheagtigt, men at det i stedet bliver blødt og vingummi-agtigt. Jeg tror sagtens at honning kan gøre det samme :)
Uh så gode de ser ud!
Må med skam melde at jeg aldrig har lavet det, men dét skal da prøves.
Rigtig god jul til dig og dine,
La Cucina NADA
Det er et rigtigt lille hyggeprojekt, som varmt kan anbefales :)
Rigtig glædelig jul til dig også
Kh Ann-Christine
Hej! Super lækker opskrift! Jeg pønser på at bruge dem som julegave i en lille dåse. Hvor lang tid kan de mon holde? Og hvilken form for opbevaring vil du anbefale? ;)
Mvh. A
Jeg tror snildt de kan holde i 3-4 uger, måske endnu længere uden problemer. Jeg opbevarer dem på køl i et lufttæt henkogningsglas.
Kh AC