Kalvefrikassé
Kalvefrikassé er en af de lækreste retter at lave med de nye danske råvarer, som asparges, nye små gulerødder, friske ærter og naturligvis serveret med de lækre nye danske kartofler.
Det bliver simpelthen ikke meget bedre end det. Lige nu er alle disse grøntsager fyldt med smag, sprøde, lækre og perfekte til en smørmør kalvefrikassé. En ret som tager lidt tid at lave – sommerens udgave af simremad – og som er så absolut det hele værd. Måske lige perfekte til den kommende weekend.
Prøv også: opskrift på asparges og sauce mousseline >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kalvefrikassé
- Kalvekød
- 1,50 kg kalvebov, med ben
- 2 liter vand
- 1 dl hvidvin
- 1 løg, skåret i kvarte
- 10 peberkorn
- 10 stængler frisk dild
- 2 laurbærblade
- 4 stængler persille
- 1 tsk salt
- Grøntsager
- 250 g gulerødder, nye og skåret i tern
- 250 g grønne asparges
- 150 g hvide asparges
- 200 g friske ærter
- Derudover til kalvefrikassé
- 50 g smør
- 4 spsk hvedemel
- 1 dl piskefløde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 2 håndfulde frisk dild, finthakket
- Til servering
- 1 kg nye kartofler
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kød
Kom det hele stykke kød og vand i en stor gryde og dæk med vand. Kog op ved middelvarme. Sørg for at skumme overfladen godt af for alle urenheder og skum. Det sikre at saucen bliver fin og lækker og ikke grumset.
Når vandet koger og al skum og urenheder er skummet godt af, tilsættes hvidvin, løg, peberkorn, salt, dildstængler, laurbærblade og persille. Tilsæt også den trævlede del af hvide og grønne og asparges, som man ellers ville kassere. Den gode spiselige del skal bruges til servering og saucen senere.
Lad kødet simre under låg ved lav varme i 1 time og 30 minutter. Skum af for urenheder og skum løbende.
Tage kødet op af gryden og sigt suppevandet gennem en finmasket sigte i en skål. Gem suppevandet.
Skær det kogte kød i store tern, og skær samtidig sener og fedt fra.
Saucen
Smelt smør i en gryde, pisk mel og hæld derefter suppevandet fra kødet i lidt efter lidt under mellem til høj varme, mens der piskes grundigt og saucen tykner. Tilsæt mere suppevand til saucen har en god konsistens.
Lad saucen koge i 7-10 minutter, hvis den bliver for tyk kan tilsættes mere suppevand fra kødet eller kartoffelvand fra de kogte kartofler. Tilsæt herefter piskefløde og smag godt til med salt og peber.
Kom imens gulerodstern i en gryde med kogende letsaltet vand, lad dem koge 5 minutter. Lad gulerødderne dryppe af.
Kalvefrikassé
Kom gulerødder, asparges, ærter og kød i saucen, varm det godt igennem i 1-2 minutter og tilsæt derefter masser finthakket dild, hvorefter den lækre kalvefrikasse anrettes på tallerkener eller i et fad med et drys dild og nye danske kartofler til.
Hvor længe skal en kalvecouvette koge?
kam jeg koge kødet den ene dag – og gør resten færdig næste dag
Ja, det kan du fint gøre
Kh Ann-Christine
Hvad grønne og hvide asparges – skal de planceres eller i saucen rå?
Jeg tilbereder dem direkte i saucen, som beskrevet, for så er de stadig lækkert sprøde og har bid ved servering.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor ser det lækkert ud!!
Hvilken salat eller tilbehør vil du serverer til?
Tænker den skal laves til mine gæster på min fødselsdag
Til denne ret serverer jeg som regel ikke noget til, da den er inkl grønt, kød, sauce og kartofler – alt i én.
Du kan gå med en simpel grøn salat med vinaigrette, eller supplere ekstra op af samme grønt som i saucen.
Rigtig god fornøjelse og jeg ønsker dig en rigtig god fødselsdag :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Først og fremmest, tak for alle lækre opskrifter. Jeg bruger altid dine opskrifter, når jeg søger på en bestemt ret, hvis muligt.
Sidst gjorde din gulerodskage stor lykke, især blandt de lokale Hong Kong’ere på mandens kontor.
Jeg vil rigtig gerne lave en omgang kalvefrikassé, men jeg kan desværre kun få fat i skåret kalvekød. Tror du, jeg kan bruge dem og supplere med fond, eller?
De bedste hilsner Hong Kong
Hej Michael,
Mange tak for din hilsen, hvor er det dejligt at høre!
Du kan godt bruge skåret kalvekød – vær blot opmærksom på om det er simrekød eller mørt efter kort tilberedning og juster tilberedningen til efter det. Hvis det er fint og mørt kød, så skal det blot have kort tid, ellers bliver det sejt og kedeligt. Smag gerne til efter kort tid. Du kan i så fald koge fonden til saucen i 30-45 minutter uden kød, så den får godt med smag.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Denne her fantastiske jeg vil jeg glæde mig til at lave til min far og jeg nu på søndag :) :) Tak for alle dine gode opskrifter og det inspiration du forskønner verden med :)
Tusind tak for din fine hilsen, hvor er det pænt af dig og jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter.
Dejlig dag til dig og rigtig god fornøjelse med kalvefrikasse på søndag
Kh Ann-Christine
Jeg tænkte at rette godt kan fryses. Alle var for mætte til at spise kalvefrikasse, mon Ikke den kan fryses. 🤔
Hej Frede,
Ja, det er svært at få det hele med og jeg laver jo løbende nye opskrifter – så må lave en aftensmad 2 på et tidspunkt :)
Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for.
Kh AC
Kan jeg bruge kalveklump. Har en i fryseren på 1,6 kg.
Ja, det vil være lækkert, kalveklump bliver også mørt og godt af langtidssimring.
Kh AC
Jeg fik din bog i julegave, og har allerede prøvet mange af opskrifterne, og de er fantastiske. Har også foræret bogen til min svigerdatter, og hun er vild med den.
Håber der kommer flere kogebøger fra dig.
Mange hilsener
Tove Pallesen.???
Hej Tove,
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det skønt at høre.
jeg har dejlige planer om flere skønne bøger og hvis alt går vel, så kommer den næste i rækken til efteråret ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Det ser lækkert ud, vil du tænke at man kan forberede kød og fond dagen i forvejen?
Mvh Sandra
Hej Sandra
Det kan du sagtens gøre :)
Rigtig god fornøjelse med retten
Kh AC
Det ser simpelthen så lækkert ud! :)
Hvis kalvebov er lidt svært at skaffe hvor jeg bor, kan det så evt. erstattes med en hel kylling?
Hilsen Michelle
Ja, det kan du sagtens! Kyllingefrikasse er også virkelig lækkert :)
Du kan også bruge en kalvecuvette, den bliver superlækker, når den er kogt.
Tak for en dejlig opskrift. Min søde mand havde lavet retten til aftensmad i dag. Der blev spist op, og alle store som små var vilde med maden.
Hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen og tilbagemelding :)
Kh AC
Hvilken tyl og sprøjtepose har du brugt til talkagen? Jeg kan simpelthen ikke finde lign., og skal lave den til min datters 2 års fødselsdag lige om lidt? ? Gerne hvad den hedder og hvor den kan købes.
Hej Rikke,
Jeg mener blot den hedder en stjernetyl og den er ret stor, det lille hul med takkerne er omkring størrelsen af en enkrone.
Min er nogle år gammel, men jeg mener at have købt den i Kunst og køkkentøj.
Sprøjteposen er en der kan bruges flere gange, og de kan købes i de fleste supermarkeder.
Kh AC
Jeg er gravid og beskylder min graviditet at det eneste jeg craver nu er kalvefrikassé. Altså jeg beskylder egenligt også dine flotte billeder af den lækre ret ❤️
Så skønt! Det er vel nok dejligt at høre – og kender godt til de der graviditetscravings, jeg synes helt sikkert dette må være en af dem du skal give efter for ;)
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh AC