Kærnemælksboller
Kærnemælksboller er så lækkert og den syrnede mælk giver den skønneste smag til brødet, som er perfekt hvis du ikke har en surdej og gerne vil have en smag, lidt derhen af …
Det er et hit at lade dejen koldhæve natten over, for så får smagen i både kærnemælk og korn rigtig lov at udvikle sig og resultatet er så lækkert og helt uimodståeligt på et skønt dækket morgenbord.
Prøv også: min opskrift på lækre kerneboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 9 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kærnemælksboller
- 4 dl kærnemælk
- 1 dl kogende vand
- 10 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 75 g grovvalset havregryn
- 75 g fuldkorn ølandshvedemel
- 400 g hvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom kærnemælk og kogende vand i en skål, og rør gæren ud i væden.
Rør sukker, salt, havregryn og ølandshvede i blandingen og rør derefter hvedemel i. Brug gerne en røremaskine og lad den røre i cirka 10 minutter ved middelhastighed.
Har du ikke en røremaskine, så rør dejen godt igennem og stil den på køl. Efter en times tid i køleskab vil dejen have “sat sig” og for store lækre lufthuller og en god hæveevne kan du tage dejen ud af køleskabet og strække og folde den over flere gange.
Uanset om du røre på maskine eller ej, så stil dejen i en ren skål, dækket med låg og sæt den på køl natten over – eller i 10-14 timer.
Efter koldhævning
Drys 1 spsk mel ud på bordpladen og hæld dejen ud på det meldryssede bord. Brug en bagespartel til nænsomt at folde dejen flere gange over hinanden til den er spænstig og fast. Skær 9 gode boller ud og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Tænd for ovnen på 225 grader varmluft – meget gerne varmluft + damp hvis du har det.
Sæt bollerne i ovnen når den er varm og bag i 15-20 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.
Kan den laves til koldthævet franskbrød i stedet? Og hvordan vil du gøre det?
Det kan du fint gøre. Jeg koldhæver den i formen natten over.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Jeg blev lidt i tvivl om det er 10g tørgær eller 10g alm gær? Eller hvad du vil foretrække?
Tak for dine mange skønne opskrifter! De er et stort hit herhjemme.
Hej Katrine
Jeg bruger frisk gær :)
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Når man ikke har varmluft+damp funktion på sin ovn, kan man da i stedet stille et fad med lidt vand i bunden af ovnen som erstatning?
Ja, det kan man godt. Det kan dog være lidt hårdt for fadet og bunden af ovnen. Jeg har prøvet at sætte fadet på en rist på nederste rille, det virker bedre.
Kh Ann-Christine
Kan man godt tilføje kerner uden at justere på de andre mål fra opskriften?
Mvh Lærke
Kernerne kan absorbere ekstra væde, så du må lige mærke efter på dejen om du skal have lidt mere kærnemælk i – eller en smule mindre mel
Kh Ann-Christine
Hej AC
Kan det virkelig passe, der skal kogende vand i gæren? Det synes jeg plejer at være strengt forbudt.
Mvh. Gritt
Det kogende vand skal blot temperere den køleskabskolde kærnemælk, så temperaturen samlet set er omkring 25-28 grader når gæren røres i
Kh Ann-Christine
Jeg er nysgerrig på årsagen til, du bager med varmluft?
Jeg har altid undgået det ved bagning, med mindre jeg har flere ting i ovnen, da jeg ofte har fået anbefalet alm. ovn – fordi varmluft efter sigende kan give mere tørt brød.
Men har lagt mærke til du vist altid bruger det. Så tænker du har rigtig gode erfaringer med det?
Denne opskrift er blevet en favorit herhjemme – bl.a fordi de indeholder gode fibre og mætter godt og længe – og helt uden at blive tunge eller flade.
De er også et hit til børnenes formiddags- eller eftermiddagsmad.
Næste gang vil jeg prøve at tilføje lidt reven gulerod.
Hej Charlotte
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Jeg oplever det giver en god varmefordeling i mange tilfælde. Der er få tilfælde hvor jeg foretrækker alm ovn, det er fx når jeg laver andesteg eller gås til jul, her vil varmluft øje risikoen for tørt kød, men jeg oplever aldrig at brød bliver tørt ved varmluft. Generelt foretrækker jeg også at dejen til brødet ikke er for melmættet, men i stedet blød og smidig, da for meget mel er den hyppigste årsag til tørt brød.
I forhold til ovnen og valg af varmluft vs alm ovn, så kan det dog variere fra ovn til ovn, hvad der fungere bedst.
Kh Ann-Christine
Hej, jeg har afprøvet denne opskrift et par gange og synes vældig godt om den.
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvilken konsistens dejen skal være, når den sættes på køl?
I mange år har jeg anvendt en opskrift på koldhævede boller, hvor dejen er fhv klæg. Er det det samme her?
På forhånd tak.
Mvh Anette
Hej Anette
Hvor er det dejligt at høre :)
Dejen skal gerne være blød, blank og smidig når den er færdigæltet
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis jeg ikke har en røremaskine, skal jeg så bare ælte godt igennem og så en times køl? Eller hvad menes der? Skal de foldes på første dag også eller blot selve bagningsdagen?
Ja, det kan du. Ælt dejen godt sammen og derefter lade den stå på køkkenbordet og fold den nogle gange i løbet af den første time – derefter til hævning.
Kh Ann-Christine
Hej:-). Har du mon bagt disse (også) på bagestål? I så fald ved hvilke temperaturer?
Hvis man folder/spænder dejen op efter hævning, ødelægger man så ikke lufthuller/bobler? Med surdejsboller fx skal man være meget nænsom.
Ja, det gør jeg indimellem. Sætter bagestålet til at varme i forvejen ved højeste varme og skruer ovnen ned til 180 grader når bollerne kommer ind. Du kan skrue op til sidst for sprød skorpe.
Jeg bruger bagespartel og er nænsom – lige som ved surdejsboller :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis jeg laver dobbeltportion skal jeg så stadig bruge 20g gær, hvis jeg fx laver dejen imorgen eftermiddag (søndag), og bager dem mandag morgen kl. 5? Eller er det så bedre at lave to separate portioner?
Jeg ville stadig bruge 20 g gær til en dobbeltportion og så ville jeg blot lade dejen hæve 45 minutter på køkkenbordet først, inden jeg sætter den på køl, så bliver gæren lige aktiveret og kommer i gang.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak for altid hurtig og kyndig vejledning til dine gode skønne opskrifter:-)
Kan de hæve for længe i køleskabet? Her tænker jeg fx et døgns tid
Jeg vil tro det går med et døgn, du kan se på dejen og hvis den ikke ser overhævet ud – dvs at den er faldet sammen igen, efter at have været hævet op til max, så kan den fint bruges.
Kh Ann-Christine
Hvordan bliver de når de har været frosset?
Hej Lenette
Det kan de sagtens. Du kan læse tips til bedste frys og optøning af boller her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg vil gerne bage disse boller i weekenden til fødselsdagsbrunch. Men kan jeg bruge rugmel i stedet for ølandshvede?
Ja, det kan du godt gøre.
Kh Ann-Christine
Tak for dine mange lækre opskrifter. Har lige et spørgsmål til denne. Hvorfor kogende vand, når det skal afkøle inden høren tilsættes?
Venlig hilsen Lene
Hej😊
Hvilken opskrift på boller vil du anbefale hvis jeg skal bage til en klasse? Må gerne være lækre om morgen selvom de er bagt dagen før( og ellers en koldhævet dej)
Kærnemælksboller er et rigtig godt bud, og skagenslapperne er også skønne om morgenen efter. Det er de fleste af mine boller, vigtigst er dog at passe på med at bruge for meget mel i bollerne, for så kan de godt blive tørre dagen derpå.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for dit svar og mange gode opskrifter😀
Hej,
Jeg er udfordret af at bo i Sverige som ikke har kærnemælk, eller tykmælk -eller ymer (kom også i tanke om hvidtøl nu)
Hvad kan jeg erstatte med uden det bliver alt for kompliceret?
Vi brugte ofte fil – naturel da vi boede i Sverige
Hej Trine,
Du kan bruge yoghurt naturel eller kefir.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Sådan en god opskrift, bollerne blev luftige og velsmagende :-) Mange tak for den!
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Hej
Kan jeg bruge sigtet speltmel istedet for ølandshvede?
Eller vil du hellere erstatte noget af hvedemelen med dette?
Hilsen benedikte
Det kan du fint gøre – begge dele :)
Kh Ann-Christine
Lige et tip til evt. mælkeallergier eller veganer. Så kan kærnemælk nemt erstattes med plantebaseret yoghurt. Har bagt flere af dine opskrifter, hvor jeg har udskiftede mælkeprodukterne med mælkefri alternativer.
Vi bagte bollerne her til morgen.. min søn fulgte opskriften 100% i aftes; men jeg synes dejen virkede meget fast. Bollerne smager fint.. men er meget faste/tunge. Hvordan skal dejen være når den er rørt sammen?
Tak for mange gode opskrifter:-)
Mvh. Tina Andersen
Hej Tina,
Det lyder næsten som der er kommet lidt for meget mel i. – og mængden af mel kan altid variere lidt fra meltype til meltype
Dejen skal være blød, elastisk og lækker at arbejde med.
Kh AC
Hej det er første gang jeg skal lave disse boller. Forstår jeg rigtigt at der findes ølandshvedemel og ølandshvedemel i fuldkorn version?
Ja, det er korrekt at der både findes fuldkorns- og sigtet ølandshvedemel
God fornøjelse med bollerne
Kh AC
Fantastiske boller med en sprød sprød skorpe.
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine, jeg bager tit dine kærnemælksboller, men jeg kan ikke få overfladen til at se ligeså glat og lækker blød ud som dine. Overfladen på mine boller bliver mere ru, grov og stikkende, selvom jeg følger opskriften helt. Har du nogle tips til hvad jeg kunne gøre anderledes? Tak for verdens bedste opskrifter! Maria
Hej Maria,
Jeg bruger bare som beskrevet en bagespartel, skærer dejen og og strækker dejen en anelse til runde boller som sættes på pladen.
Rigtig god weekend
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan man tilføre mere dej, så de ikke behøver at koldhæve og evt hvor meget gør?
Undskyld mere gær. Ved ikke hvorfor min mobil ikke vil skive gær. 😂
Hehe, jeg tænkte nok deet var gær :) – ja, det kan du. Jeg ville bruge 20 g og lade den hæve i 1-2 timer på køkkenbordet, alt efter hvor varmt der er i køkkenet.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg havde meget lidt tid til at bage disse boller, så jeg rørte dem bare sammen og sprang den ekstra omgang æltning over. De blev rigtig dejlige og velsmagende alligevel, men måske ikke helt så luftfyldte, som dine er på billederne.
Skønt opskrift.
Mvh Anja
Hej
Mmmh de boller ser indbydende ud!
Du skriver i opskriften at man kan erstatte ølandshvedemel med eksempelvis grahamsmel, men ved du hvilken forskel vil det have ift smagen i bollen og evt teksturen af den?
De er så skønne :)
Det giver to forskellige resultater, da det er forskellige meltyper med forskellige bageevner og smag – men begge rigtig gode.
Prøv evt begge på hvert sit tidspunkt og se hvad du foretrækker. Jeg kan lide dem begge, men foretrækker ølandshveden, hvis jeg har begge hjemme.
Men brug endelig bare grahamsmel hvis du har det, og så kan du jo prøve ølandshveden næste gang :)
Kh AC
Jeg har nemlig grahamsmel i skabet, men hvis det er det værd for smagen vil jeg hellere anskaffe mig noget ølandshvedemel :)
Hej Ann-Christine :-)
Plejer egentlig ikke at bruge opskrift, når jeg bager brød, men valgte alligevel at prøve din kærnemælksbolle. Det var en god beslutning. Det er nogen af de mest velsmagende boller, jeg har prøvet. Tak for opskriften ?.
Glæder mig til din grønne kogebog udkommer i oktober.
Kærlig hilsen
Helle
Hej Helle,
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og skønne tilbagemelding på opskriften
Så dejligt at høre du glæder dig til min kommende bog, det bliver så spændende ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Opskriften lyder skøn, den vil jeg prøve i aften/morgen tidlig. Jeg har dog ikke nogen bagespartel – er det vigtigt at folde den over? Kan man gøre det med noget andet?
Du kan godt lave den uden, bare som hvis du bager andre boller
Kh AC