Kærnemælksboller


Kærnemælksboller er så lækkert og den syrnede mælk giver den skønneste smag til brødet, som er perfekt hvis du ikke har en surdej og gerne vil have en smag, lidt derhen af …
Det er et hit at lade dejen koldhæve natten over, for så får smagen i både kærnemælk og korn rigtig lov at udvikle sig og resultatet er så lækkert og helt uimodståeligt på et skønt dækket morgenbord.
Prøv også: min opskrift på lækre kerneboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 9 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kærnemælksboller
- 4 dl kærnemælk
- 1 dl kogende vand
- 10 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 75 g grovvalset havregryn
- 75 g fuldkorn ølandshvedemel
- 400 g hvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Kom kærnemælk og kogende vand i en skål, og rør gæren ud i væden.
Rør sukker, salt, havregryn og ølandshvede i blandingen og rør derefter hvedemel i. Brug gerne en røremaskine og lad den røre i cirka 10 minutter ved middelhastighed.
Har du ikke en røremaskine, så rør dejen godt igennem og stil den på køl. Efter en times tid i køleskab vil dejen have “sat sig” og for store lækre lufthuller og en god hæveevne kan du tage dejen ud af køleskabet og strække og folde den over flere gange.
Uanset om du røre på maskine eller ej, så stil dejen i en ren skål, dækket med låg og sæt den på køl natten over – eller i 10-14 timer.
Efter koldhævning
Drys 1 spsk mel ud på bordpladen og hæld dejen ud på det meldryssede bord. Brug en bagespartel til nænsomt at folde dejen flere gange over hinanden til den er spænstig og fast. Skær 9 gode boller ud og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Tænd for ovnen på 225 grader varmluft – meget gerne varmluft + damp hvis du har det.
Sæt bollerne i ovnen når den er varm og bag i 15-20 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hvor mange timer må dejen maksimalt hæve i køleskabet?
Hej Maya
Det kan man ikke sige noget helt præcist om, så der skal man kigge på dejen for at vurdere at den ikke er overhævet og derved faldet sammen igen. Er dejen ikke overhævet, så kan man fint have succes med den selv om den har stået mere end en dag i køleskabet.
Kh Ann-Christine
Hej, Ann-Christine
Jeg vil gerne bage dine boller, har kærnemælk i køleskabet. Har før været glad for at bruge forskellige opskrifter fra Valdemarsro, har stor tillid til dwem (din daal f.eks. er et hit hver gang ;-)
Jeg har en del rugkerner stående, og min mave er generelt gladere for rug end hvede. Kan man tilføje 200 rugkerner (jeg plejer at koge dem op 2 min. med 2 dl. vand)?
Kan jeg erstatte noget af melen med rug? Hvor meget?
Jeg har grahamsmel pt., vil helst undlade at købe mere.
Hej Jette
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Dette bliver en helt anden opskrift med rugmel og rugkerner, så jeg har ikke testet det og det kræver nøje gennemtests for at være sikker på, at målene holder.
– jeg vil forslå dig at prøve at skifte fuldkornshvedemelet ud med rugmel, og havregryn ud med rugkernerne. Så kan du derfra vurdere om du kan fylde på med flere rugkerner gangen efter.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man lave dem uden koldhævelse? Vores køleskab er fyldt🙈
Hej Mette
Da dejen er ret våd, så har den godt af at sætte sig på køl, for det gør den nemmere at arbejde med når bollerne skal skæres ud + koldhævningen giver en bedre smag til bollerne.
Men prøv dig endelig frem. Det kan dog være du skal komme en smule mere mel i, hvis du ikke koldhæver
Kh Ann-Christine