Kåldolmere


Kåldolmere med saftigt kød bagt i en pakke af hvidkål smager så skønt! Det bliver virkelig det saftigste lækre kød.
En ret der nemt kunne gå i glemmebogen i løbet af en generation eller to, og det vil næsten være synd. I vores køkken spiser vi mad fra alle verdens køkkener og jeg elsker variationen, forskellighederne og alle de skønne smage. Det bliver på den måde altid sjovt at finde på nyt. Og så synes jeg det er en glimrende ide at supplere vores mangfoldige køkken med, også indimellem at tilberede de klassiske danske retter. De er helt nostalgiske og minder mig så fint om barndommens køkken – og om min søde bedstemor.
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kåldolmere
- 400 g hakket svinekød, evt med 50/50 med halv hakket kalvekød
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 æg
- 5 stængler frisk timian
- 1 spsk finvalset havregryn
- 1 spsk hvedemel
- 1 hvidkål, lille
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 2 spsk smør
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Rør hakket kød godt sammen med løg, hvidløg, æg, timian, havregryn, hvedemel, samt salt og friskkværnet peber til en helt ensartet fars. Stil farsen i køleskabet i en skåll med låg i 30 minutter, så den kan hvile.
Bring en stor gryde med grøntsagsbouillon og salt i kog og kom det hele hvidkål i det kogende vand i omkring 1-2 minutter, hvorefter det er nemmere at tage bladene forsigtigt fra.
Tag dem op og dryp vandet af. Gem 1 dl af kogevandet.
Form farsen i 8 lige store stykker og pak dem ind i hver sit kålblad som en kuvert. Saml evt med en ‘snor’ af en grov stængel purløg eller køkkensnor.
Smør et ovnfast fad grundigt og sæt alle kåldolmerne deri. Hæld 1 dl af kogevandet med boullion i fadet og et par klatter smør. Krydr med salt og peber og læg et par kviste timian ved.
Bag i en forvarmet ovn i 35-45 minutter ved 175 grader, til kødet er gennemstegt og mørt
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Desværre blev vores kåldolmere langt fra som ønsket. Kålen blev ikke mør,kødet meget fast og tørt. Jeg har nu kigget i henholdsvis frk. Jensen og diverse franske opskrifter, da det også er en klassisk fransk opskrift . Har fundet ud af, at kålbladene skal koges i op til 10 min, efter de er skilt ad. I Frankrig bruger man savoykål, hvilket formentlig også er mere lækkert. Dolmerne brunes i en stegegryde og steger færdig under låg. Det prøver jeg næste gang.
Vh Inge
Hejsa Lige et lille tip,jeg har fundet ud af er, at hvis jeg lirker de hvidkålsblade af, som jeg skal bruge skyller dem godt og smider dem i fryseren og derefter tør dem op, så bliver de bløde og bøjelige/føjelige, så kan jeg pakke farsen ind, og sparer derfor kogningen af kålen. Synes det er lidt nemmere, kræver blot lidt planlægning. Tror heller ikke at så mange vitaminer koges ud ved denne metode ?
Jeg
Smart! Det må jeg da teste :)
Tak for at dele det fine tip
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift og “ gensyn”.
Jeg fjerner stokken og skærer et kegle formet hul ind i kålhovedet. Så koger jeg hele kålhoved i længere tid faktisk næsten 8 min. Det af hænger selvfølgelig af størrelsen 😊 derefter er det nemmere at få hele blade.