Kåldolmere
Kåldolmere med saftigt kød bagt i en pakke af hvidkål smager så skønt! Det bliver virkelig det saftigste lækre kød.
En ret der nemt kunne gå i glemmebogen i løbet af en generation eller to, og det vil næsten være synd. I vores køkken spiser vi mad fra alle verdens køkkener og jeg elsker variationen, forskellighederne og alle de skønne smage. Det bliver på den måde altid sjovt at finde på nyt. Og så synes jeg det er en glimrende ide at supplere vores mangfoldige køkken med, også indimellem at tilberede de klassiske danske retter. De er helt nostalgiske og minder mig så fint om barndommens køkken – og om min søde bedstemor.
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kåldolmere
- 400 g hakket svinekød, evt med 50/50 med halv hakket kalvekød
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 æg
- 5 stængler frisk timian
- 1 spsk finvalset havregryn
- 1 spsk hvedemel
- 1 hvidkål, lille
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 2 spsk smør
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør hakket kød godt sammen med løg, hvidløg, æg, timian, havregryn, hvedemel, samt salt og friskkværnet peber til en helt ensartet fars. Stil farsen i køleskabet i en skåll med låg i 30 minutter, så den kan hvile.
Bring en stor gryde med grøntsagsbouillon og salt i kog og kom det hele hvidkål i det kogende vand i omkring 1-2 minutter, hvorefter det er nemmere at tage bladene forsigtigt fra.
Tag dem op og dryp vandet af. Gem 1 dl af kogevandet.
Form farsen i 8 lige store stykker og pak dem ind i hver sit kålblad som en kuvert. Saml evt med en ‘snor’ af en grov stængel purløg eller køkkensnor.
Smør et ovnfast fad grundigt og sæt alle kåldolmerne deri. Hæld 1 dl af kogevandet med boullion i fadet og et par klatter smør. Krydr med salt og peber og læg et par kviste timian ved.
Bag i en forvarmet ovn i 35-45 minutter ved 175 grader, til kødet er gennemstegt og mørt
Hejsa Lige et lille tip,jeg har fundet ud af er, at hvis jeg lirker de hvidkålsblade af, som jeg skal bruge skyller dem godt og smider dem i fryseren og derefter tør dem op, så bliver de bløde og bøjelige/føjelige, så kan jeg pakke farsen ind, og sparer derfor kogningen af kålen. Synes det er lidt nemmere, kræver blot lidt planlægning. Tror heller ikke at så mange vitaminer koges ud ved denne metode ?
Jeg
Smart! Det må jeg da teste :)
Tak for at dele det fine tip
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift og “ gensyn”.
Jeg fjerner stokken og skærer et kegle formet hul ind i kålhovedet. Så koger jeg hele kålhoved i længere tid faktisk næsten 8 min. Det af hænger selvfølgelig af størrelsen 😊 derefter er det nemmere at få hele blade.
Skal kålen kun koges i de 2 dl bouillon, eller skal der ekstra vand i gryden?
Det gør jeg, men du kan fint vurdere om der skal mere i, jeg oplever ikke de er nødvendigt.
Kålbladene skal blot være møre så du kan forme dem
Kh AC
Kære Ann-Christine.
Hvad vil du foreslå, hvis jeg skal lave en vegetarisk version.
Mvh Cecilie
Skøn ide, det vil jeg da lige overveje at lave en skøn opskrift på på et tidspunkt :)
Jeg laver kåldolmere med spidskål,fars krydret med salt,peber, muskat,lidt chili.Herefter i ovnen.Tilbehør,ovnstegte paprikakartofler,cremet tomatsauce og en lille salat med feta,avocado og oliven.
Super opskrift. Men forstår ikke helt hvorfor du vil piske farsen og da ikke så længe.
Syntes den bliver trådet og sej.
Har rørt den i hånden/ æltet den sammen og den bliver super god og lækker.
Men bare min mening. Men smagen er så dejlig
Der står ikke noget om, at piske farsen længe.
Mon du ikke tager fejl af de 30 min. som farsen skal hvile i køleskabet?
Jeg oplever ofte at folk pisker/rører fars, også fiskefars, så det bliver til massive kødklumper.
Giver Ghita ret
Hos os, i mit barndomshjem, hed denne ret : Hundehvalpe … Hvorfor vides ikke, men alle vidste hvad det var :-)
Jeg ville ønske man kunne tage hvidkåls bladene af på en nemmere måde, men jeg plejer at kogge det hele kål nogle minutter mellem hvert blad-aftagning, så går det nogenlunde :-)
Det er et rigtig fint forslag at koge hvidkålshovedet på den måde, for at tage dem nemmere af – det må prøves :)
(skægt navn, og sjovt hvordan sådanne navne opstår …)
Er der et trick til at få bladene af hvidkålen i hele stykker? Det er endnu ikke lykkes mig med et eneste blad :-) Det smager selvfølgelig af det samme uanset, men det ville glæde mit perfektionistiske gen, hvis det kunne lade sig gøre :-D
Jeg skærer et godt stykke af stokken af, men det er virkelig om at lirke forsigtigt og ved nogle hvidkål er det altså nemmere end ved andre ;)
Hehe lækkert. Laaang tid siden jeg desvæære har fået det. Jeg er vokset op med retten bestående af kogte kartofler og hvid sovs. Her koger man hvidkålshovedet indtil bladene “falder af”. Efterfølg. pakkes kødet ind og hvidkålsrouletterne koges atter i det vand hovedet var i, for til sidst at blive stegt på panden i lidt smør.
Mums
“Vi skal have pakker og papir”, som min lillebror kaldte det. Og vi var alle tossede med ‘papiret’ og behøvede ikke mere end en pakke hver, vi børn. Vi fik lys sovs til lavet på suppen og smagt til med muskatnød, og så spiste vi rugbrød til. Her i Sønderjylland bruner de dem i panden og får kogte kartofler og en sovs til. Så her vanker det ikke noget ‘papir’!
“Pakker og papir” hvor fint at kalde det sådan :)
Hvor sjovt… i går under aftensmaden snakkede vi om “gammeldags mad” og min mand talte med drømmende blik i øjnene om “pakker”, som de hed i hans barndomshjem. Kåldolmere i de fleste andre hjem.
Din version må omgående på madplanen for næste uge.
Hvor skønt! Der er altså ikke noget som rare barndomsmad-minder – så hyggeligt!
Rigtig god fornøjelse med dem i næste uge :)
Den her opskrift er helt fantastisk, tak for at dele den!
Dejligt at høre – og selv tak :)