Jødekager
En af mine yndlingsjulesmåkager er de små sprøde jødekager med kanelsukker og mandelflager. De er virkelig så ualmindelig gode!
Kanelsukkeret bliver dejligt sprødt og en smule karamelliseret under bagning, dem må I prøve ♡
Opskriften er nem at gange op, hvis man gerne vil have rigeligt til juledagene og som små skønne værtindegaver og så kan dejen sagtens holde på køl i nogle uger.
Prøv også: min opskrift på de klassiske finskbrød >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 30 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Jødekager
- 150 g hvedemel
- 70 g sukker
- 1 knivspids hjortetaksalt
- 125 g smør
- 0,50 æg, sammenpisket
- Pynt
- 0,50 æg, sammenpisket
- 2 spsk sukker
- 1 spsk stødt kanel
- 25 g mandler, smuttede og hakkede
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Bland mel, sukker og hjortetaksalt godt sammen. Smuldr smør i melblandingen til det er helt ensartet smuldret.
Saml hurtigt dejen med et halvt sammenpisket æg (gem resten af ægget til pensling).
Form dejen til en rulle på 5-6 cm i diameter. Rul et stykke bagepapir eller madpapir omkring og kom dejen i fryseren i en halv time.
Skær tynde småkager af dejen, og læg småkagerne på en bageplade med bagepapir.
Pensl med resten af det sammenpiskede æg og drys med kanelsukker og mandelflager.
Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 7-8 minutter. Hold øje med dem. Småkagerne skal ikke tage for meget farve, men kun være let lysebrune i kanten.
Lad dem køle af på en rist
Kan dejen fryses og opbevares i fryseren i 1 mdr, så der løbende frem mod jul kan tages en stang op og bages friske småkager?
Hej Rikke
Ja, det kan den sagtens – det plejer jeg også selv at gøre.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg kom til at skære dem ALT for tykke åbenbart, upsi. Så de har fået lidt lang tid i ovnen, men smager skide godt🥰😅
Så dejligt at de blev gode alligevel! ♡
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa
Bruger du koldt smør eller skal det være stue temperatur? Jeg kan se det er noget som varierer meget fra opskrift til opskrift.
Vh Rebekka
Hej Rebekka
Her er det koldt smør
Glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg vil gerne lave dejen til jødekagerne et dage dage i forvejen. Anbefaler du at opbevare dejen i køleskabet eller på frost? Hvis du anbefaler på frost, hvornår skal jeg så ca. Tage den ud på køkkenbordet/i køleskabet?
Du kan fint opbevare dejen i et par dage i køleskabet, blot rullet ind i madpapir, så er de lige til at skære ud og bage.
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man bruge rørsukker i jødekagerne i stedet for almindelig sukker?
Ja, det kan du, de bliver også lækre med rørsukker
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har bagt i dag med min datter på 11 år. Nem opskrift, rigtig god smag og lækker knasende konsistens. Fulgte opskriften og måtte lægge 30 sekunder til bagetiden i vores ene ovn og 45 sekunder til i den anden ovn for at få dem gyldne i kanten 😊
Hvor er det skønt at høre. Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding.
Bagetider kan variere fra ovn til ovn, så det er godt du holdt øje og justerede lidt til, så det passede fint i jeres ovn :)
Kh Ann-Christine
I opskriften til 30 stk. står der jeg skal bruge et halvt sammenpisket æg til at samle dejen. Når jeg kigger på opskriften til 60 stk., Står der under ingredienser at jeg skal bruge 1 æg, men i opskriften står der et halvt sammenpisket æg. Hvor meget æg skal jeg bruge i dejen til 60 stk?
Når man ændre op og ned i mængden er det blot ingredienslisten der ændrer sig, fremgangsmåden skal man selv tage højde for.
Så ved dobbeltportion er det et helt æg til dejen.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg har ofte brugt dine opskrifter og synes, de er pragtfulde. Jødekagerne prøvede jeg at bage forleden dag. Smagen er skøn, men de blev bløde. Jeg synes, jeg har fulgt opskriften, men noget må jeg have gjort galt, men hvad tror du, der er sket?
Hej Lene,
Mange tak, det er jeg glad for at høre :)
jeg tror de blot skulle have haft en smule længere tid i ovnen.
Ovne bager meget forskelligt, så det kan også være din ovn fungere bedst med alm varme til småkager.
Kh Ann-Christine
kan man mon lave dejen i foodprocessor – ligesom med mørdej? Synes det er nemmere at få smørret ordentligt fordelt på den måde…
Hvis du kun kører meget kortvarigt, så går det sikkert fint med foodprocessoren.
Vær endelig opmærksom på at dejen blot skal samles med ægget og ikke æltes.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, hvor mange småkager bliver der til?
Hej Ida,
Der står antal stk i opskriften – samme sted som tid, osv.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Seriøst de bedste jødekager jeg har lavet. Smagte præcis som min farmor lavede dem da jeg var barn . Tak for verdensklasse jødekager ♥️
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen ♡
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Vil prøve din opskrift, da den opskrift, jeg plejer at bruge, er lidt kedelig.
Når jeg bager småkager plejer de at ligge i en kagedåse hele december (hvis de ikke er spist inden :o), men du skriver, at de kun kan holde sig en uge?
Hej,
Jeg vil gerne prøve at lave de her lækre jødekager, men jeg har desværre ikke kunnet få fat i noget hjortetaksalt :( Er det muligt at bage dem uden og samtidig blive til nogle lækre jødekager? God jul
Du kan prøve med bagepulver og natron, de vil miste lidt på sprødheden, men stadig smage dejligt!
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
det er såmænd ikke sådan at de ikke kan holde sig længere, men jo friskere jo bedre synes jeg selv :)
Holdbarhed i mine opskrifter er altid som angivet som minimum ;)
Kh AC
Hej,
Kan man mon erstatte hjortetaksalt med noget andet? Jeg er i Nordamerika og kan ikke finde det i forretningerne
Hej Helen,
Du får ikke helt samme sprødhed og resultat med natron, men det kan bruges som en nødløsning :)
Glædelig jul til dig
Kh AC
Tusind tak, det er et forsøg værd!
Og glædelig jul til dig også 😊
Hej, kan man erstatte hvedemelet med kage hvedemel? Lækker blog iøvrigt :)
Ja, kagemel er rigtig godt til småkager
– og stort tak :)
Kh AC
Jeg brugte småkage hvedemel. De bliver fantastiske ♥️
Jødekagerne var bare helt perfekte. Lave en 10 dobbelt portion, da jeg skal bruge dem til gaver.
Glædelig jul ❤❤❤
Hvor er det skønt at høre ♡
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
Kh AC
Dejlige kager❤️
Jeg har en god, næsten ny ovn, og selv om kagerne har samme diameter som dine, og skåret ganske tyndt, måtte de have 11 minutter ved 180 grader varmluft…
Skønt at høre – og ja, der kan være en del forskel på ovne ♡
Jeg har lige lavet denne dej med mine to børn og den blev ganget med fire. Der kom ved et uheld fire æg i, og jeg prøvede at redde dejen med lidt mere mel og sukker, men slet ikke svarende til de fire æg. Dejen er hverken flydende eller klæb, så tror du eventuelt det går? Alternativt skulle jeg fryse de andre ruller og blande mere mel i, når de skal bruges? God jul :)
Det er svært at sige, når jeg ikke har set dejen – men jeg synes da bestemt det er forsøget værd :)
Glædelig jul
Kh AC
Hej
Er jødesmåkagerne fryseegnet efter de er færdig bagt ?
Sådan at de holder sig friske til jul?
Mange tak Ulla ?
Hej Ulla,
Jeg har ikke prøvet at fryse dem efter de er bagt, men forestiller mig at de mister sprødheden ved optøning. Du kan dog fint tø den ubagte dej ned i nogle uger.
Kh AC
Hej!
Og tusind tak for din fine estetiske blok med massere af lækre luksus opskrifter!
Tror du disse kan bruges til udstiksforme? Jeg skal bage med en skøn og klog firårig, og jeg tror hun vil elske at stikke forskellige former ud og måske pynte lidt med glasur. Jeg er bare ikke så vild med hverken brunkager eller honningkager/ingeferkager.. så mon du har en ide til en lækker småkage, der er til at stikke ud? Gerne en vaniljesmåkage måske med lidt appelsin/lime eller lign?
Tusind tak ♡ denne opskrift vil smuldre for meget tror jeg – men du kan evt bruge denne opskrift på peberkagehuse eller kryddersmåkager
Undlad endelig blot ingefær og de krydderier du ikke er begejstrede for og kom evt lidt ekstra vanilje eller revet appelsinskal i istedet.
Kh AC
Jeg, en mand i sin bedste alder(77) er ved at bage jødekager. Første
udrulning gik godt, men nu klæber dejen sig til bagepapiret, når jeg anvender kagerullen – er det simple trick, at lave en rulle på 5-6 cm
og derefter skære eller skal jeg oliere kagerullen.
Med venlig hilsen
Bent B
Hej Bent,
Jeg gør det at jeg laver en rulle på 5-6 cm som jeg stiller på køl. Pakker blot rullen ind i bagepapir. Når dejen så er blevet godt hård, så er det nemt at skære tynde skiver med en skarp kniv.
God fornøjelse med julebagningen
Kh AC
De bedste jødekager jeg nogensinde har bagt!
Fik anbefalet din blog af en kollega, og kan ikke få armene ned.
Jeg har i mange år ledt efter de perfekte jødekager, og afprøvet utallige opskrifter. Og disse afslutter min søgning. Tak ?
Hvor er det skønt at høre ♡
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej!
Jeg har et spørgsmål som du forhåbenligt kan hjælpe mig med!
Jeg arbejder som frivillig i Philippinerne lige nu og jeg underviser i bagning en gang om ugen for de lokale.
Jeg vil rigtig gerne bage julesmåkager med dem, men de fleste opskrifter indeholder hjortetaksalt og det er altså ikke til at få fat i her.
Har du nogle opskrifter på julesmåkager, som ikke kræver de normale “danske” ingredienser, men som stadig smager lidt af Danmark?
Mange jule hilsner
Julie
I øvrigt er de vilde med dine opskrifter hernede :)
Hej Julie,
Hvor lyder det som et fantastisk arbejde du laver ♡ Og tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Jeg vil varmt anbefale dig pebernødder og kryddersmåkager
Jeg kommer med flere skønne småkageopskrifter snart, så hold endelig øje med bloggen :)
Kh AC
Hej :)
Jeg har lige 2 spørgsmål ;
1. Kan man bruge noget andet i stedet for hjortetaksalt? Det er ikke lige noget jeg har i køkkenet, eller ellers bruger.
2. Jeg synes ofte at julesmåkager smager lidt rigeligt af smør, hvad er din erfaring med disse (evt. kontra andre)?
Reelt set så kan du godt bruge bagepulver – med resultatet bliver anderledes … ;) Stadig godt, men anderledes.
Hjortetaksalt er fantastisk til småkager som jødekager (du kan også prøve at komme lidt i pebernødder) for det giver bare de sprødeste tynde småkager.
Mht smørsmag, så er det nok meget en smagssag :) Hvis du ikke er så meget til det, så prøv med usaltet smør i stedet for saltet smør.
Kh AC
Hej. Tak for alle dine skønne opskrifter! Jeg plejer at rulle dejen ud og udstikke jødekagerne. Så kan børnene nemlig være med. Kan man det med denne opskrift?
Hej Pernille,
Det kan du godt. Jeg plejer dog at rulle dem meget tyndt og så er de lidt sværere at stikke ud, men du kan fint ramme en tykkelse der passer og de bliver stadig gode
Tak for den søde hilsen :) og rigtig god fornøjelse med julekagebagningen
Kh AC
Hej
Jeg leder efter en småkage, som vil være velegnet som udstikkerkage, smage fantastisk og som vil kunne bages og spises året rundt.
Har du nogle ideer? Jeg synes, man oftest ender med en julesmåkageopskrift nemlig. ?
God weekend!
Vh Julia
Hej Julia
Disse kryddersmåkager er perfekte til det – så erstatter du blot ingefær med vanilje, så smger de blot dejligt at kanel, kakao og vanilje og er knap så julet. Du kan også skrue lidt ned for kanel eller helt undlade det :)
God fornøjelse
Kh AC
Jeg har lige to spørgsmål til denne lækre småkagedej :-)
1. Kan man lægge småkagedejrullen i køleskabet natten over?
2. Hvilken type smør skal man bruge? Almindelig lurpak, usaltet eller hvordan :-)
Hej Louise,
Ja, det kan du sagtens – til begge spørgsmål :)
Jeg bruger selv øko saltet smør fra Thise, men der kan også bruges usaltet – begge dele er godt
Kh AC
Jeg har lige bagt disse jødekager og OMG de er fantastiske!
Tak for mange gode opskrifter og altid fin inspiration :-)
Hvor dejligt at høre, de var også et stort hit herhjemme.
Tak for din søde hilsen :)
Mmm. Jødekager. Ikke min favorit julekage, men dejlige er de nu. Jeg bagte pebernødder (mums) og jødekager i lørdags. Og håber på at prøve din vanillekranse opskrift i denne uge. Det er nemlig min favorit, så det håber jeg meget at nå. Plejer at bruge en anden, men formen (striberne) driller lidt, så har lyst at prøve en anden. Nu med sprøjtepose ;)
Go’ biftur.
Mange tak, det var en hyggelig tur i biografen :)
Jeg håber at du synes om vaniljekransene, rigtig god fornøjelse med dem!