Jambalaya med kylling og chorizo
Jambalaya er en pragtfuld risret, som har sin oprindelse fra New Orleans i Louisiana og er et virkelig skønt måltid fyldt af velsmag.
I jambalaya mødes rejer, kylling og krydret pølse og bliver simpelthen så lækker en ret i selskab med ris, som koges i den dejlige ret og dermed bliver fyldt med smag.
Juster endelig styrken af chili til, så den passer godt til hele familiens smagsløg og hvis der er nogen omkring spisebordet der kan lide den ekstra stærk, så sæt en flaske tabasco på bordet.
Prøv også: min opskrift på lækker tacosuppe >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Jambalaya
- 250 g kyllingebryst, skåret i tern
- 100 g chorizo, skåret i tern
- 1 løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 1 tsk chiliflager
- 0,50 tsk stødt nellike
- 1 tsk sød paprika
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk tørret oregano
- 1 rød peberfrugt, finthakket
- 3 stængler bladselleri, finthakket
- 3 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 dåse hakkede tomater
- 300 g basmati ris
- 6 dl grøntsagsbouillon
- 125 g rejer
- 1 øko lime, saft og fintrevet skal
- 0,50 tsk tabasco, efter smag
- 2 spsk olivenolie
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Tilbehør
- 1 håndfuld persille, finthakket
- 2 forårsløg, finthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Varm en gryde op med olie, kom kyllingekødet i sammen med chorizo og lad det brune på alle sider.
Kom løg, hvidløg, chiliflager, stødt nellike, paprika i gryden og skru lidt ned for varmen, mens løgene bliver bløde.
Tilsæt herefter timian, oregano, rød peber, bladselleri, tomatpuré og hakkede tomater samt de ukogte ris og lad det hele stege videre i et par minutter.
Hæld grøntsagsbouillon i gryden, lad det koge op og lad det derefter simre under låg i 15 minutter. Sluk for varmen og lad gryden stå og trække i 15 minutter med låg på eller til risene er møre.
Kom til sidst rejer, limesaft og -skal i retten og smag til med salt, peber og lidt tabasco efter smag og behag.
Server med tabascosauce til selv at dryppe over retten, lidt finthakket persille, forårsløg samt limebåde.
Hej Ann-Christine.
Er rigtig glad for dine opskrifter og bruger dem flittigt. I denne ret er jeg dog 2 gange stødt på samme problem. Basmatirisene bliver ikke kogte. Jeg har den fysiske kogebog, hvor der står kogetid 10-15 min og trækketid 10-15 min. Kan se du har ændret det her til 15 min. Men de er stadig ikke kogt efter 15 min kogetid og trækketid. Nu koger jeg så op igen, men det tager jo en uendelig tid og brænder lidt på. Hvad gør jeg galt -har du et bud?
Vh. Line
Hej Line
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for :)
Jeg oplever det passer godt med de 15 minutter kogetid + 15 min trækketid. Hvis du oplever det er for kort tid til risene bliver møre, så kan du lade dem simre 5 minutter ekstra inden trækketid, men så skal du måske nok have 1 dl ekstra grøntsagsboullion i gryden, så det ikke koger tørt
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
For filan, den er god! Og den spiller max sammen med din skønne spidskålssalat!
Glædelig jul herfra.
Vi lavede Jambalaya for første gang i går. Brugte Remas chorizo med røget paprika og smagte til med Sriracha, da vi ikke havde mere Tabasco. Hold op en lækker og afbalanceret ret 😋 Heldigvis var portionen så stor, at der var til i dag også. Og ja, der smagte den endnu bedre.
Hvor er det skønt at høre!
Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Dejlig opskrift, med lækker krydderi sammensætning!
Jeg har blot en lille kommentar, som handler om tradition (det er naturligvis ikke et must at følge traditionen, men her synes jeg det giver god mening).
I Cajun køkkenet (omkring Louisiana) hvor denne ret stammer fra er der tradition for at man ikke mixer kød (kylling og pølse) med seafood. Det kommer af at man i traditionel Cajun madlavning bruger en pølse der hedder Andouille, som smager meget kraftigt og overdøver seafood smagen (en undtagelse er hvis man laver Crawfish-boil hvor de bruger pølsen som et krydderi). Hvis man bare bruger helt almindelige Chorizo som i opskriften her kan man godt blande, men hvis man kan få fingrene i Andouille kan de anbefales at prøve det, da den giver en kraftig og røget smag som man ikke får fra Chorizoen.
Men alt i alt er det en skøn ret som fortjener en større udbredelse!
Hej Jon,
Fint input – jeg vil prøve at lave den med Andouille på et tidspunkt, hvis jeg kan skaffe det.
Tak for din fine hilsen
Kh Ann-Christine
Jeg har overvejet at lave denne ret, men vil gerne have noget ekstra tilbehør til retten, hvad anbefaler du er godt dertil?
Jeg synes faktisk denne broccoli vil være skøn til, og ellers en spidskålssalat
Kh AC
Hvilke rejer plejer du at bruge? :)
Jeg bruger helst grønlandske fra frost
Kh AC
Hej Ann-Christine
Hvis jeg skulle servere en salat til denne ret, hvilke grønsager vil du så anbefale?
Denne spidskålssalat, eller denne græskarsalat ville være dejlig til :)
Tusind tak, valget er faldet på spidskålsalaten.
Det lyder så lækkert – faldt over retten i din kogebog. Tænkte på, om du har et forslag til, hvad bladselleri kan erstattes af? Tænkte selv squash, men måske man kommer til at mangle den sprøde konsistens.
Jeg skal desuden lave retten til gæster tirsdag, og jeg vil gerne lave en dessert, der passer til eller er i samme “tema”, men kan ikke komme i tanke om noget – har du et bud? ?
Hej Line
Du kan blot undlade bladselleri, hvis du synes. Den giver noget godt til smagen, så hvis du ikke er så vild med det, så blot undlad den :)
Mht dessert, så var det første der faldt mig ind, citronfromage … slet ikke det creolske køkken, men jeg synes den friske luftige fromage ville være een glimrende afslutning på denne ret.
Kh AC
Smager vidunderligt! vi fik det her til aften med dejlig rose og nød det gode vejr!
Så skønt at høre! ♡ Det lyder som en hyggelig aften
Kh AC
Lyder lækkert, skal prøves i aften!
Hvilken slags rejer bruger du? Fra lage, frosne eller? Hvis du bruger frosne, tør du dem så op først?
Oftest fra frost og jeg tøer dem gerne op i køleskab (men det går også okay at komme dem direkte i)
God fornøjelse med retten :)
Kh AC
Hej igen Ann-Christine,
Tak for dit svar den 19.02. Du glemte vist at svare på, om den røde peber skulle være en rød peberfrugt eller en rød chilipeber?
Er retten i øvrigt fryseegnet?
Med venlig hilsen
Jakob Kjeldberg Andersen
Hej Jacob,
Rød peber er lig med rød peberfrugt i mine opskrifter og jeg tror ikke den er super velegnet til at fryses, men det er heller ikke forsøgt. Hvis det skal prøves af, vil jeg anbefale at fryse den inden risene trækker de sidste 10-15 minutter.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg har netop for første gang lavet denne Jambalaya ret, og den smager fint. Jeg kan smage noget stærkt, noget krydret (specielt nelliken kan anes) og noget syrligt. Mht konsistensen kan det passe at den skal blive lidt grødagtig? For det blev min. Måske har den trukket for længe? Jeg har også et spørgsmål ang. en ingrediens i retten. Når der står 1 rød peber, menes der så en rød chilipeber eller en rød peberfrugt? Jeg har brugt en rød peberfrugt. Alt i alt en dejlig ret, som mange af dine opskrifter er.
Med venlig hilsen
Jakob Kjeldberg Andersen
Hvor er det skønt at høre, du synes om den – jeg får helt lyst til at sætte den på min madplan herhjemme meget snart igen!
Mht grødkonsistensen, så lyder det til at risene er kogt for længe. Måske har de skullet have kortere tid end dem jeg har brugt, så tjek endelig emballagen og juster til efter anvisningen der.
Tak for din hilsen og tilbagemelding
Kh AC
Yndlingsret – og smager endnu bedre dagen efter, så man skal lave rigeligt. Jeg laver altid som tilbehør en salat/coleslaw af hakket grønkål, æbletern og hakket mandler, som røres med fx græsk yoghurt. Det giver en friskhed til retten.
Så skønt at høre, og det lyder som en skøn salat til.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Den bedste opskrift på Jambalaya, jeg nogensinde har prøvet. Dermed den bedste Jambalaya, jeg nogensinde har smagt udenfor USA. Min 8-årige søns kommentar var: lidt stærk, men meget lækker. Så stor cadeau til dig og tusind tak!
Hvor er det bare dejligt at høre! Det er jeg sørme glad for at du synes.
Tak for din dejlige tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Det ser vildt lækkert ud☺️
Må jeg spørge hvor din flotte tallerken på billedet, er fra??
PS. det er en fornøjelse af følge dig både på bloggen og Instagram – stor inspiration!!??
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre ♡
Tallerkenen er fra Bloomingville :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Hej,
Først: tak for en fantastisk blog, som jeg bruger ugentligt – og også en fantastisk bog!
Lige et lille spørgsmål til denne ret, som jeg påtænker at lave som gæstemad :)
Rejerne: jeg har købt store vanamei-rejer – tror du at de skal steges først?
Mange hilsner fra Malene
Tusind tak for din søde hilsen, Malene :) Det er jeg rigtig glad for at høre!
Jeg tror ikke du nødvendigvis behøver stege dem først, men at det vil blive lækkert både hvis du lynsteger dem eller blot kommer dem i retten og varmer dem godt igennem der.
God fornøjelse og rigtig god weekend
Kh AC
Min familie er ikke vild med rejer….
Er der noget andet du vil foreslå? Eller bare helt undlade det?
Vh
Du kan fint bare undlade rejerne :)
Det lyder som en vildt lækker kombi. Er dog ikke så meget til ris, men mon ikke kikærter eller quinoa kan bruges?
– A
Jo, det kan helt sikkert også blive rigtig lækkert :)