Hyldebærsaft
Hjemmelavet hyldebærsaft er en skøn efterårsklassiker.
Når hylden er fyldt med bær i september, er det så lækkert at lave et par flasker med den gode vitaminrige mørkerøde, næsten sorte, saft af hyldebær og æbler. Jeg kommer også et par kviste timian i, for det giver en rigtig lækker saft! Vi nyder saften varm eller kold, og den er også vidunderlig til hyldebærsuppe.
Det er enormt hyggeligt at lave sig en varm kop hyldebærsaft og putte sig under et varmt tæppe, med tændte stearinlys og en god bog på en kold efterårsaften.
Prøv også: min opskrift på varm chokolade >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 2 liter
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hyldebærsaft
- 1,50 kg hyldebær, inkl stilke
- 300 g æble, uden kærnehus
- 2 stængler frisk timian
- 1 liter vand
- 500 g sukker
- 0,50 citron, saften herfra
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skyl hyldebærskærmene og klip de store grove stængler af langs hyldeskærmene.
Kom hyldebær i en gryde sammen med æbler, timian og vand. Kog langsomt op og lad det koge i 20 minutter.
Hæld i et dørslag sat over en stor skål. Kasser fyldet og filtrer saften en gang til i en ren sigte med et rent klæde i bunden, sat over en ren gryde.
Tilsæt sukker og citronsaft til den rene saft, og giv hyldebærsaften et opkog, så sukkeret opløses. Hvis du ønsker en saft der ikke er alt for sød så start med 2/3 del sukker og smag til med resten.
Hæld saften på rene skoldede flasker, og luk dem med det samme.
Har lavet din hyldebærsaft og den er så lækker! Mon man kan fylde op med brombær, hvis man har lige lidt nok hyldebær?
Ja, det tror jeg vil være super lækkert :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift. Men for meget sukker til min smag. Jeg reducerede sukkeret og kom 1/3 i. Det smagte dejligt – efter mine smagsløg
Hej Mare,
Det er dejligt at høre. Den smager også skønt med mindre sukker i :)
Mindre sukker vil dog også reducere holdbarheden, så vil du gerne have en lang holdbarhed, kan du smage til med citronsaft.
Kh Ann-Christine
Jeg kom til at hælde sukkeret i fra starten sammen med æble, bær og vand – sker der noget ved det?
Nej, det går fint. Du vil måske nok opleve at saften ikke bliver helt så sød, da en del af sukkeret også sigtes fra – men smag den til så den passer til dine smagsløg, måske sidder den bare lige i skabet og er perfekt sådan :)
Kh Ann-Christine
Hej
Første forsøg med hyldebærsaft. Drikkes det som der er, eller skal det fortyndes med vand, lige som med saftevand?
Vh. Helle
Du kan fint fortynde det hvis du synes, den er ret stærk ellers så fortynd bare til den passer din smag :)
God fornøjelse
Kh AC
Hm, er det virkelig kun 5 dl. vand? Jeg kommer ikke tæt på 2 liters saft
Hej
Jeg har også kun fået 2 1/2 liter ud af 2 kg bær, men jeg fik hældt al sukkeret på uden at justere den tilsvarende. Den er blevet noget sød desværre. Et par ekstra citroner hjalp lidt, men desværre ikke helt godt.
Kan man plukke flere bær og lave til saft og blande op med det man allerede har eller er der et andet godt fif?
Du kan sagtens lave mere ren usødet saft af flere bær og blande op til du synes den er god :)
Kh AC
hej. tak for en fantastisk blog! et spørgsmål: jeg har også en masse brombær i haven – har du nogensinde prøvet at koge brombær med sammen med hyldebærene?
Det har vi prøvet. Det smagte om muligt endnu bedre! ?
Tusind tak for din søde hilsen, Nathalie :)
Det har jeg ikke prøvet, men kunne forestille mig at det smagte vidunderligt, så jeg ville bestemt mene det er et skønt forsøg værd.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine, jeg fandt din side da jeg søgte på hyldebærsaft og hyldebær suppe. Det lyder rigtig lækkert og nemt at gå til.
Jeg bor på landet, op og ned af skov og marker, og i denne tid hvor jeg rider ture på mine heste og går med mine hunde, på forskellige høstede marker, er jeg stødt på masser at flotte modne hyldebær, på mine ture. Jeg vil straks drage afsted med en pose og plukke masser af hyldebær.
Mit spørgsmål til dig er, om du ved om man må fryse hyldebærerne til senere brug, så man kan lave frisk saft af dem hen over vinteren? Det gør jeg med solbær.
Mange hilsener fra Pia
Hej Pia,
Hvor skønt med masser hyldebær i nærheden og jeg er sikker på at de sagtens kan fryses ned for at blive kogt til saft senere
Rigtig god fornøjelse :)
Kh AC
Hej :)
Hvor meget saft kommer ca der ud af opskriften her?
Min mand har sukkersyge men han elsker hyldebær saft
Hvad kan jeg bruge i steder for sukker
Jeg bruger ikke selv sødemidler, så jeg kan ikke anbefale noget bestemt – men brug endelig den du synes bedst om i jeres køkken
Ca 2 liter
Kan opskriften også bruges til kold hyldebærsaft (som saftevand) eller er det en anden opskrift man skal bruge?
Du kan sagtens bruge denne opskrift til kold hyldebærsaft også :)
Lækkert jeg tager den lige uden timian.
Så har jeg lige været ude og gå en laang blæsende efterårstur medbringende saks og pose ,så nu er den store gryde fundet frem og hyldene sat over?
Plejer nu aldrig at bruge en opskrift men googlede alligevel,så nu prøver jeg at komme timian i?
Glæder mig til børnene kommer hjem fra skole de elsker nemlig også hyldebærsaft,det er så hyggeligt
Ej, hvor lyder det som en dejlig efterårstur. Vejret har været SÅ godt her i denne uge :)
Tror vi skal en tur i skoven i weekenden og samle hyld også.
Jeg håber det blev dejligt med timian
Rigtig god weekend
Kh AC
Så er der lavet hyldebærsaft. Og sikke en herlig én :) den blev prøvesmagt med det samme og godkendt af familien.
Jeg kom også lidt vanillepulver i.
Tak for alle dine gode opskrifter!!
Kh Susanne
Uhm, så lækkert med vanilje i :)
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Har netop lavet hyldebærsaft, 2. gang, jeg lavede første gang i sidste uge.
Hvis saften er på lukkede flasker i køleskab, kan det så ikke holde sig?=
Har aldrig hørt/opfattet at det bliver farligt at drikke senere…??
tak for din opskrift
mvh Roland
Jo, jeg tror sagtens det kan holde sig i månedsvis. Hvis glassene skoldes, og evt skylles med cognac eller atamon.
Kh AC
Søde Ann-Christine. Har brugt din opskrift her begge gange og saften er hældt på et skoldet mælkekarton og samme med en flaske = 2 ltr, som først blev skyllet i atamon. Er hyldebærrene fra min kærestes kolonihave i Brønshøj og jeg har ikke prøvet dette før , men husker min mor lavede hyldebærsaft da jeg var barn…og vi plukkede hyldebær i parken på Frederiksberg
kh Roland
Hvor lyder det dejligt, og rigtig hyggeligt efterårsagtigt.
Kh AC
Jeg har prøvet din opskrift flere gange, og den er virkelig god både med og uden timian. Jeg vil dog foreslå jer at prøve at putte 2 stjerneanis med, det giver sådan en dejlig lakridssmag…;-)
Uhm, stjerneanis – det lyder rigtig lækkert!
Tak for tippet
Nu er jeg helt ny på dette område, så er lidt i tvivl :i når saften er lavet og skal til at drikkes, skal det så fortyndes med vand som ‘almindelig’ saft? :)
Ja, jeg fortynder det. Men skriver helt bevidst ikke mål på, da det er meget afhængigt af smagsløg. Lige med hyldebærsaft foretrækker jeg den stærk og med masser af smag, da det er en varm drik.
Kh Ann-Christine
Prøvede din opskrift. Fantastisk, det bliver nok den, jeg bruger fremover. Alle tvivlere og konservative BØR prøve den, eller som Ann-Christne foreslår forsøg halvt af hver :-)
Hvor er det altså virkelig dejligt at høre. Tak for at du delte din oplevelse, tror faktisk jeg vil tage mig et glas varm hyldebærsaft nu :)
Vidste jeg kunne regne med dig – ledte netop efter en opskrift på hyldebærsaft ;0)
Tak for det – ved dog ikke om jeg er “modig” nok til at putte timian i…hmm..men jeg bliver altså nødt til at prøve det..
Hvor dejligt at høre :)
Måske kan du dele saften halvt og halvt og så lige give et opkog med timian i den ene – det smager virkelig godt, ikke gennemtrængende men sådan at man lige tænker, hvad der mon er i, for at give det lille twist ;)
Det ser hyggeligt ud – men husk at hyldebær ikke må spises rå. De er giftige…
Det er rigtigt, men de indbyder heller ikke til det, synes jeg
Det var bare fordi, at du skrev: “De er stadig for sure at spise rå…” Det kunne jo friste…
Det var nu æblerne på vores æbletræ, jeg hentydede til der ;)
I den kommende weekend står den på kogning af hyldebærsaft – kæresten skal lige have fundet stigen frem og klippet dem ned. Så skal der koges saft og nok også laves en omgang hyldebærsirup.
Hyldebærsirup er også så dejligt. Oven på morgenyoghurt, uhmmm
Hvor hyggeligt! Det husker jeg fra da jeg varm barn – varm hyldebærsaft, mmm!
//Emilie
Det er også en barndomshyggelig ting hos mig. Min mor har nemlig også altid lavet dejlig hjemmelavet hyldebærsaft.
Åh der er ingenting så skønt som hyldebærsaft, til de mørke vinter aftner.
Og hyldebær suppe med æblestykker og tvebakkere.
Det med at tilsætte timian har jeg ingen erfaring med.
Jeg fortsæter nok med den gamle opskrift. Har prøvet at købe en flaske hyldebær saft. det kan på ingen måde måle sig med det hjemmelavede.
Timian giver sådan et godt pift til hylden – og så skulle det være ret godt mod ondt i halsen og efterårsforkølelser, hvilket jeg altid har drukket varm hyldebærsaft i mod ;)
Saften er nu også bare super dejlig uden timian.
Det er flere år siden jeg sidst har fået hyldebærsaft. Hvor jeg bor, blev buskene ribbet for blomster i foråret, så jeg kan ikke nå de bær, der er. De får dog mange længselsfulde blikke.
Det allerbedste er dog hyldebær suppe med æblestykker oget par tvebakker på toppen. Mums.
Uhm, det vil jeg da lave i weekenden!
Kender godt det med de meget høje hyldebuske – dem har vi også tæt på hvor vi bor og de bugner med fristende bær, æv ;)
Uhmmmmm….. Det ville være skønt med en dampende kop ved siden af computeren lige nu, hvor udviklingsarbejde er igang til ny interiørkunde-juhuee…
Må vist hellere ud og plukke & debutere med hyldebærsaft også!
Nyd din kop – og god arbejdslyst til dig ;)
Det lyder som et dejligt og hyggeligt arbejde, Rikke :)
Jeg vil også lede efter mere hyld i weekenden, det smager så dejligt.
Rigtig god weekend og god arbejdslyst til dig også