Honningsnitter og honningbomber
Duftende lækre honningsnitter med abrikosmarmelade og luftig smørcreme.
Det er smagen af jul og det er hele ventetiden værd!
De lækre honningsnitter og honningbomber kræver nemlig sin forberedelsestid med en honningfordej der laves uger i forvejen. Det skal man ikke lade sig skræmme af, for selve arbejdstiden er i køkkenet er overskuelig. Honningsnitterne kan serveres til et glas gløgg eller æbletoddy og man kan blot smøre lidt af gangen med smørcreme og dermed have honningskagedel på køl til hele julen.
Prøv også: se alle mine bedste juleopskrifter her>>
Arbejdstid 3 timer
Antal 15 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Honningsnitter og honningbomber
- Fordej (laves 1-2 måneder før)
- 250 g honning
- 250 g hvedemel
- Honningkagedej
- 1 æggeblomme
- 1 tsk hjortetaksalt
- 2 spsk koldt vand
- 1 tsk potaske
- 2 tsk stødt kanel
- 0,50 tsk ingefær
- 0,50 tsk stødt nellike
- 0,50 tsk allehånde
- 1 øko appelsin, fintrevet skal herfra
- Smørcreme
- 100 g smør, blødt stuetempereret
- 100 g flormelis
- Derudover
- 50 g abrikosmarmelade
- 100 g mørk chokolade, tempereret til overtræk
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fordej
Ælt honning og hvedemel godt sammen i en skål eller på en røremaskine, til det er ensartet og en god smuldret dej. Hvis honningen er meget hård i konsistensen, så kan den blødgøres ved meget lav varme over et vandbad.
Kom dejen i en beholder med låg på og sæt den i et køkkenskab i en månedstid (den kan godt stå længere end en måned)
Fordejen kan blive hård som sten, men den arter sig, når den bliver blandet med de andre ingredienser til den færdige honningkagedej.
Honningsnitter og honningbomber – en måned senere
Kom æggeblommen i en skål, og rør hjortetaksalt ud i æggeblommen.
Rør potaske sammen med koldt vand i en lille skål og rør det derefter i æggeblommeblanding, sammen med alle de duftende krydderier og appelsinskal.
Ælt det hele sammen med honning fordejen, til dejen er helt ensartet, gerne på røremaskine ved lav hastighed.
Rul nu dejen ud i to aflange retangeler på et bord drysset med mel i en tykkelse på 0,5 cm og ca. 15 cm i bredden
Sæt dejen på en bageplade med bagepapir og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader alm ovn i omkring 10-12 minutter. Hold endelig øje med kagerne, for de skal ikke blive brune. Du kan mærke om de er klar ved at du giver dem et lille tryk med fingeren på midten af dejen, hvis der ikke sætter sig et aftryk, så er de klar. Lad kagerne afkøle på bagepladen.
Når kagedejen til honningsnitter er helt kølet af, vil den være hård som sten og skal derefter hvile 2-3 dage på køl.
Forstøv et rent klæde med koldt vand, til det er blot en anelse fugtigt (det skal ikke være vådt). Pak de afkølede honningkager ind i klædet og der efter lufttæt beholder. Opbevar dem i køleskabet i 2-3 dage eller op til 2-3 uger.
Til servering
Lav kun smørcreme til de snitter der skal serveres – der kan evt. laves mindre portioner.
Pisk smør med flormelis til en luftig smørcreme.
Smør honningkagerne med abrikosmarmelade eller appelsinmarmelade og derefter smør smørcreme på. Saml kagerne og skær ud i små firkanter af 4×4 cm eller 5×5 cm.
Chokolade
Hak chokoladen fint og smelt derefter 1/3 af chokoladen under omrøring over et vandbad, tag derefter af varmen og rør den sidste 2/3 af chokoladen i til det er helt ensartet. Overtræk honningsnitterne med chokolade og stil kagerne i køleskabet 20-30 minutter, hvorefter de er klar til servering. De kan ikke stå lang tid på køl med chokoladen, uden den vil blive grålig og kedelig af fugten. Men nogle timer går nok fint an.
Mums, det bliver jeg nødt til at nå og lave i år. Yngstedatteren plagede sidste og der var det for sent. Men tænker det lige præcis kan nåes i år.
Er det honning i flydende eller fast form der skal bruges til denne opskrift? Det fremgår nemlig ikke rigtig i opskriften ?
Jeg bruger oftest en mellemting, en der er godt blød men ikke flydende
God fornøjelse
Kh AC
De ser super lækre ud og jeg elsker honningkager. Måske det er i år jeg skal kaste mig ud i at bage dem selv.
Hvor har du købt det fine pynt?
Jeg kan ikke huske hvilken webshop det var, men prøv at google jule kagekrymmel eller julekagepynt :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hvis man kun har en fast honning, kan den blødgøres i mikroovnen, før man blander melet i til fordejen.
Fordejen er meget hård og svær at blande de øvrige ingredienser i. Derfor blødgør jeg også den i mikrobølgeovnen, inden jeg blander de øvrige ingredienser i. Det gør en verden til forskel!
Det lyder bare super lækkeret. Jeg bor i udlandet og har desværre ikke adgang til Hjortekarslat og potaske – hvad kan jeg gør istedet. Natron og lidt eddike?
Jeg tror ikke det vil fungere lige så godt … desværre.
Men du kan prøve at bruge min opskrift på ølkage, og i stedet for at bage den i en form, så kom den o en bradepande (størrelsen der følger med ovnen) med bagepapir. Bag i 20-25 min og derefter stikke kager ud ala honninghjerter, som kan overtrækkes med chokolade. De skulle smage næsten fuldstændig som honninghjerter.
Kh AC
Godt tip!
Hej
Jeg vil gerne vide, om man kan bruge flydende honning til opskriften eller det skal være fast??
Hilsen Elena
Jeg bruger en god blød honning, en mellemting. Men begge dele kan godt gå, hvis dejen bliver for hård, så kan du lune den i vandbad (eller microovn, hvis du har det) eller rive den efterfølgende
Kh AC
Kan man lave fordejen på under en mdr?
Vil rigtig gerne lave dem til jul, men har først fundet opskriften nu.
Ja, du kan godt lave fordejen nu og bage dem 2-3 dage før jul.
Ellers prøv at se tippet længere oppe i kommentarfeltet med at bage ølkagen i stedet og bruge den til ‘snyde honningsnitter’ det vil være så lækkert også :)
Kh AC
Hvis jeg gerne vil lave de runde bomber, stikker man så bare dejen ud eller hvordan?
Ja, det er blot med en rund udstikker eller et glas
Kh AC
Hej Ann-Christine! Vi er rigtig glade for din opskrift pü honningkager, som efterhaanden er blevet en tradition her hos os. Da vi desvaerre ikke, i alm. supermarkeder i Oestrig, kan faa de forskellige krydderier, men en blanding af flere forskellige i en pakke, fungerer det ogsaa fint saadan – saa nu kalder vi kagerne for “Lebkuchen Honningkager” : ) KH Line
Hej Line
Hvor hyggeligt! – og hvor lyder det skønt med jeres honningkager ♡
Rigtig glædelig jul til jer
Kh AC
Åhh jeg glæder mig vanvittig meget til at prøve denne opskrift, jeg er nu nået til det sted i processen at de er på køl, hvor de har ligget et par dage og dagen i dag er til at prøve at lave dem ?? ❤️ da manden ikke er så meget for honninghjerter eller bomber, må de blive på køl et stykke tid ? det håber jeg at de kan klare, men skal man væde viskestykket igen mens de er på køl i længere tid?
Hvor er det skønt at høre ♡
Mærk på kagerne, om de er bløde og føles lækre. Hvis de er det, så er det blot at lade dem ligge, pakket godt ind. Hvis de føles hårde, så forstøv lidt vand over og mærk igen dagen efter. De kan sagtens lægge på køl nogle uger, så pynt blot dem der skal spises her og nu og lad resten ligge.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tak for din opskrift.
Overså i opskriften at honningkagen ikke måtte pakkes ind i vådt viskestykke men at det kun skulle gøres fugtigt med en forstøver eller lignende.
Nu er kagen bliver meget fugtig og lidt klistret efter at have ligget i køleskabet natten over.
Har fjernet viskestykket og lagt kagen tilbage i køleskabet i lufttæt beholder.
Er det rigtigt at gøre eller er der en anden måde jeg kan redde den på ?
Mvh
Louise
Hej Louise,
Du kan prøve at lade dem lufttørre på en rist på bordpladen eller evt sætte dem 3-4 minutter i en varm ovn ved 175 grader.
Kh AC
Det bliver så sidste gang jeg køber honningsnitter ;) tak for en rigtig god og nem opskrift. Mums mums
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og dejlige tilbagemelding på opskriften
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine! Til fordejen, er det så bedst med en hvedemel med højt proteinindhold el. lavt? Jeg kan se, at der skal hjortetaksalt i, som jo er et hævemiddel.
Kh,
Sabine
Hej Sabine,
Til honninghjerter bruger jeg finsigtet økologisk hvedemel, fx den fra Meyers eller kornkammeret.
Eller en økologisk kagemel fra skærtoftmølle.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg vil gerne lave bomberne i stedet, stikker du dem ud med f.eks. et glas inden du bager, og skal de så være dobbelt tykkelse, så du skærer den enkelte honningkage over og kommer smør og marmelade i midten eller samler du 2 stk. sammen. De skal vel ikke bage lige så lang tid som de to aflange rektangler?
Hej Helle,
Jeg stikker dem ud med en udstikker inden jeg bager og lægger dem sammen to og to, så de bages med den samme tykkelse som snitterne.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Er det rigtig, at der skal hele nelliker i dejen?
Mvh Hanne
Stødte nelliker – det er rettet nu :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Du skriver tykkelsen skal være 0,5 cm og bredden 15 cm. Hvordan med længden? Deles dejen op i 4 rektangler eller hvordan?
Det kan du helt frit tilpasse efter smag og behag. Det er blot højden på snitterne eller honningbomberne der er vigtig. Resten kommer an på hvilket resultat du ønsker. Men ja, du kan lave 4 lange strimler, som bages og derefter lægges sammen med creme og skæres i snitter.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg er lidt forvirret. Mig og min søster bruger hver vores opskrift 😅 hendes er en rigtig klump dej der skal stå, og min masse er en tør omgang smuldr. – Ja, nærmest bare mel med honningfarve i stedet for den hvide melfarve.
Der står ganske vist i din opskrift, at det skal være smuldr, men er det virkelig en tør omgang melede smuldr?? 😂
Hilsen en der prøver for første gang, og hvis søster gør en i tvivl 🙈
Det må gerne være en tør dej og den skal gerne kunne samles når den laves, men bliver også hård og smuldrende efter den er rørt sammen.
Det gør ikke spor for det færdige resultat.
Har du bruge 1/2 honning og 1/2 mel?
Hvilken honning har du brugt, for hvis det er en meget fast honning, så kan dejen være lidt sværere at samle.
Men igen, det er ikke noget problem for det færdige resultat.
Håber du får bagt nogle rigtig lækre honninghjerter til jul ♡
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg nåede kun at lave fordejen til honninghjerterne sidste år, og den ser umiddelbart stadig fin ud. Så mit spørgsmål er bare om jeg kan bruge fordejen fra sidste år til at bage nu?
Vh Pernille
hej Pernille
Holdbarheden på honning er typisk omkring 1-2 år, så alt afhængig af hvor frisk honningen var da du lavede fordejen, vil jeg tro du fint kan bruge den nu.
Tjek om fordejen ser fin og frisk ud (uden mug, for så skal den kasseres)
Kh Ann-Christine