Vaniljeis
Hjemmelavet vaniljeis med en fyldig og lækker smag af vanilje og cremet flødeis.
Den er toplækker og nem at lave. Man kan lave en god portion og forberede den i god tid, da den fint kan holde sig frisk og lækker en månedstid i fryseren.
En virkelig god vaniljeis er en af mine yndlings isvarianter, det smager så dejligt med frisk frugt til – og er en god is at servere til chokoladekager, desserter og at bruge til at fylde i isvafler.
Prøv også: flere opskrifter på is her >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Vaniljeis
- 1 vaniljestang
- 3 dl sødmælk
- 5 dl piskefløde
- 6 æggeblomme
- 125 g sukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab kornene ud. Kom den tomme vaniljestang i en gryde sammen med mælk og fløde og kog op til 90 grader. Mål med et sukkertermometer.
Pisk æggeblommer, vaniljekorn og sukker til en tyk og luftig æggesnaps.
Fjern vaniljestangen fra gryden og pisk langsomt vaniljefløden i æggeblandingen. Pisk konstant, til det er blandet godt sammen.
Hæld blandingen tilbage i gryden og varm langsomt op under konstant omrøring, til temperaturen er præcis 80 grader – mål med et sukkertermometer.
Kom vaniljecremen i en beholder med låg og sæt i køleskabet i min. 1 time eller til næste dag.
Hæld vaniljecremen i ismaskinen og kør, til isen har konsistens som en lækker tyk softice. Kom iscremen i en beholder og sæt den i fryseren i min. 2 timer inden servering.
Hej AC
Jeg ville lige finde ud af hvor mange liter en portion er ifh. maksimum mængde til ismaskine.
Hilsen Mathias
Hej Mathias
Der bliver ca 9-10 dl af en portion
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
… fortsættelse
… og jeg var yderst påpasselig med ikke at komme over 80°
Hej,
I fremgangsmåden skal mælk, fløde og vaniljestang varmes op til 90 grader, men i note står der, at det kommer til at smage af kagecreme, hvis det varmes op over 80 grader.
Er det 80 eller 90 grader.
Mvh.
Michael
Hej Michael
Noten under opskriften gælder for temperaturen i den sidste måling – inkl æg.
Det er præciseret nu.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg har fået en ismaskine for længe siden, men er aldrig rigtigt kommet i gang med at bruge den. Så i dag skulle det være. Konsistensen er blevet superfin, men jeg synes æggeblommerne smager meget igennem. Jeg synes jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Har du nogle ideer til hvad der kan være gået galt?
Måske blot smag og behag, det er svært at sige :)
Jeg synes den skal smage af både vanilje, æggeblomme, sukker og fløde.
Kh Ann-Christine
Den smagte slet ikke af æg da den først blev kold, så det bliver min go-to opskrift fra nu af. Tusind tak for svar😊
Årh det var godt at høre :) Tak for din søde tilbagemelding ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvor meget is giver denne opskrift ca.? Har lavet den tidligere og husker den som fantastisk men kan desværre ikke huske hvor meget der bliver?
På forhånd tak,
kh Fie
Hej Fie
Der bliver lige omkring 0,9 ml
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Valdemarsro.
Du skriver to forskellige temperaturer. Én under tips til opskriften (80 grader) og én under selve opskriften (90 grader). Hvilken en skal man gå efter?
Mvh
I opskriften er der to temperaturer – 90 i første afsnit og 80 længere nede. Tippet henviser til den nederste temperatur længere nede i opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge lactosefri mælk og fløde til isen ?
Ja, det kan du fint gøre.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
I opskriften skriver du tid i alt 4 timer. Men jeg kan ikke helt få det til at passe, når der er arbejdstid på 45 minutter og cremen skal på køl i 3 timer, herefter køre i ismaskine 25-35 minutter og herefter i fryseren 3 timer?
Er det en fejl eller er det fordi at arbejdstiden kun er beregnet til og med isen skal på frys?
Jeg er blevet presset lidt tidsmæssigt pga. at den så skal på frys mindst 3 timer også, det havde jeg ikke set
Venlig hilsen
Janett
Hej Janett
Det er fluks rettet til med tiden i opskriften nu.
jeg håber det lykkedes :)
Kh Ann-Christine
Hej, laver din vaniljeis. Når den skal i en bøtte og stå i køleskabet med låg, dannes der jo kondensvand på indersiden af låget. Har det nogen betydning, når isen skal fryses? Jeg tænker her på iskrystaller.
Hilsen fra Kirsten Kristensen
Jeg oplever ikke det giver problemer, men ellers kan du dække overfladen med husholdningsfilm.
Kh Ann-Christine
Hej
Hvor meget is kommer der ca ud af denne portion ? 0,5 liter eller 1 liter?
Super lækker is, har lige måtte give den videre til de gæster som fik den som dessert. Jeg varmede mælk og fløde op ganske langsomt så den tomme vaniljestang kunne nå at give mere smag – lidt besværligt, men absolut tiden værd😊👍🏽 Vi spiste den som softice lige fra maskinen, super lækkert
Er 80° grader ikke i overkanten?
Lg koagulere ved 68°. Vores is blev næsten æggekage 🤷♂️
Eller har jeg misforstået noget?
Når iscremen varmes langsomt og korrekt op, så legere iscremen, fremfor at den koagulere. Hvilket er to forskellige ting.
Ved legering tykner iscremen, så det bliver cremet og fløjlsblødt lækkert – det sker omkring de 80 grader.
De 80 grader er helt korrekt (det er gennemtestet)
Kh Ann-Christine
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tip + fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine
Jeg har problemer med at få iscremen til at tykne ved den langsomme opvarmning. Har du nogle idéer til, hvad som kunne hjælpe?
Mvh Nina
Hej Nina
Det tager lidt tid, men den skal gerne tykne en anelse ved omkring 75 grader.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Mange tak for svar! Jeg tror det er fordi, jeg forventede en tyk creme, og ikke at den blot skulle tykne en smule. Jeg må prøve igen 😊
Kan man lave cremen dagen før isen skal køres på ismaskinen? Jeg vil nemlig gerne servere isen direkte fra ismaskinen. 😀
Ja, det kan du sagtens. Den har kun godt af at trække smag til dagen efter.
Kh Ann-Christine
Må jeg spørge hvorfor du varmer mælken og fløden bagefter ?
For at æggene skal tykne iscremen ved den nænsomme opvarmning
Virklig lækker opskrift meget bedre en de andre jeg har lavet kan man bruge vanilie sukker istedet for stang?
Mange tak for din fine tilbagemelding. Du kan fint bruge vaniljesukker til isen
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Tusind tak for nogle virkelig skønne og dejlige opskrifter på forskellige retter. Jeg må indrømme, at jeg altid laver om på dem, da min mand er diabetiker, men andet ændrer jeg ikke, for det smager fantastisk, som du laver tingene.
Jeg har dog opdaget, at ingen af mine is tykner, når blommenerne er kommet i. Om det har noget at gøre med, at jeg bruger sødemiddel i stedet for sukker / rørsukker, ved jeg ikke.
Mon du gør? Ellers følger jeg jo opskrifterne nøje, så jeg kan ikke sige, hvad der går galt. Bortset fra det bliver det til skøn is, som vi elsker at spise, så det gør ikke så meget, at det ikke er tyknet.
Mange hilsner fra Roskilde
Hej Sheila,
Hvor er det dejligt at høre! – og så skønt at I er glad for mine opskrifter.
Mht isen, så er jeg ikke vant til at bruge sødemidler, så skal desværre ikke kunne sige om det er årsagen.
Mange tak for din søde hilsen og rigtig god weekend til jer
Kh AC
Hej Ann-Christine og Sheila.
Tak for mange gode opskrifter.
Har I prøvet at putte lidt johannesbrødkernemel i isblandingen.
Det er et fortykningsmiddel, som gør blandingen tyk og cremet. Det er uden smagsstoffer og bruges i mange is.
Hejsa.
Super lækker vanilje is mums ?.
Sidst lavede jeg den med vaniljestang, kan man lave den med vaniliesukker i stedet?
Ja, det kan du sagtens :)
Tror du man kan erstatte med laktosefri mælk det er vist letmælk og laktosefri fløde?
Det kan jeg forestille mig vil fungere glimrende :)
Hej Ann-Christine,
det er en fornøjelse af de helt store at bruge dine lækre opskrifter.
Vi er i familien efterhånden afhængige af dine lækre cookies.
Dine opskrifter er nemme at gå til, og det er så inspirerende at besøge dit site.
Knus
Tina
Hvor er det dejligt at høre, Tina
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Jeg brugte vaniljeisen og jordbærisen til en dejlig islagkage med mandel-marengsbund og pyntet med friske jordbær.
Begge is smager rigtig dejlig.
Vaniljeisen var dog meget lang tid om at fryse, men jeg satte den også i fryseren medens den endnu var varm, omkring middag. Kl. 23 var den som softice og blev smurt på marengsbunden. Næste morgen var den pænt fast og kunne bære et lag jordbæris.
Jordbærisen frøs meget hurtigere ind.
det er dejlige opskrifter du laver tak for det
Tak for rådet. Ja, nu er konsistensen super blød og lækker. Perfekt.
Bedste dessert-hilsner
fra
Esther
(nu er tiden inde til at prøve din Rabarbercrumble. :)
Hvor er det dejligt at høre – og rigtig god fornøjelse med rabarbercrumble også :)
Hej jeg bruger flittigt dine opskrifter da jeg aldrig er blevet skuffet og de er nemme og lækre.
Har lige lavet din vanilje is på min nye ismaskine, og den er virkelig god.
Vil spørge om, hvis jeg gerne vil lave en bananis med denne som basis, skal bananen så bare i til sidst når isen er
Kommet i ismaskinen og kører rundt? På forhånd tak. Dorte ?
Hej Dorte,
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre!
Jeg tror sagtens det kan lade sig gøre som du beskriver, det er jo i hvertfald forsøget værd. Du kan evt også blende bananen ind i vaniljecremen.
Kh AC
Har lige prøvet chokoladeisen. Mums. Jeg var dog nød til at bruge 70 % chokolade, tilgengæld kom der kun 100 gram i. Det gjorde altså ikke noget skidt ;-). Lækker!!!
Jeg har nu fået ordre på at lave vanille isen. Spørgsmålet er bare om det går med rå æggeblommer (bliver de varmet nok op) eller er det bedst med past. æggeblommer
Glade sommeris hilsner
Birthe
Hvor er det skønt at høre! :)
Jeg bruger ikke past. æg men rå økologiske æg – fødevarestyrelsen har frikendt de danske æg for salmonella, så jeg tør godt tage chancen :)
Kh AC
Hej Christine.
Nu har jeg endelig fået mig en ismaskine og vil straks prøve din opskrift. Men hvis man gerne vil spise isen med det samme. Kan man så ikke køre isen lidt længere på maskinen og så undlade at han den i fryseren først.
Hilsen Christina
Hej Christina,
Hvor dejligt!
Jo, det kan du fint, så er det blot en lækker softice, det er jo heller ikke spor tosset :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej.
Jeg bruger aldrig mælk til min is men efter se du gøre så jeg blevet nysgerrige :-)
Ved du forskellen er med og uden?
Det bliver en tykkere og mere fyldig, mættende is med ren fløde. Både med og uden mælk er ganske glimrene, synes jeg :)
Uha det vil jeg prøve næste gang :-)
Lave bla. jordbær og banan eller blandet sammen er rigtig godt uden mælk men vaniljeis uden er ikke helt det samme…syntes jeg.
Hvis det smager bedre med…jamen så er det med fremover *S*
1000 Tak…..
Mig igen :-)
Har også prøvet din udgave og nøøøøøøøøøøøøøøj den er 100% bedre end den første jeg fandt (den jeg skrev i min første post). Næste bliver din jordbæris……så spændt * IGEN slår DIN opskrift andre.
Jubii, hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak :)
En vaniljeis er bare det bedste og en hjemmelavet vaniljeis gør den bare endnu bedre. Holder vejret sin kurs (Varmebølge og sommer) så skal ismaskinen ud af skabet og motioner tandhjulet :)
Knus
Jeg hepper på sommer resten af august – og gerne mindst halvdelen af september med ;) mere is-sæson og mere tid udendørs, det er et hit!
Hejsa, må jeg spørge hvilken ismaskine du bruger?? Tak for altid inspirerende bloglæsning :) KH Kamilla
Hej Kamilla,
TUsind tak, det er dejligt at høre :)
Jeg har en Delonghi ick 5000 ismaskine.
Den er super til at røre is, og så er det altså et stort hit hos mig at der ikke skal opbevares is/køleelementer i fryseren.
Jeg er glad for den, så varm anbefaling herfra :)
Kh AC