Hjemmelavet mandelmælk
Det er nemt og enkelt at lave sin egen mandelmælk.
Jeg har næsten altid et glas med mandler og postevand i køleskabet.
De smager skønt som snack og er nemmere at blende i smoothies og til at lave mandelmælk af.
Ernæringsmæssigt skulle man eftersigende også få mere værdi ud af de små krabater – en god bonus, og smagen er virkelig det værd!
Se videoen, hvor jeg viser hvordan jeg laver opskriften her >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 1 liter
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Mandelmælk
- 30 mandler
- 2 dl vand
- 1 liter vand
- 1 drys vaniljepulver, evt.
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
30 mandler sættes i blød i et glas og dækkes med 2 dl koldt vand i mindst en dag i køleskabet (de kan sagtens holde sig meget længere på køl, hvis man bare skifter vandet dagligt).
Hæld vandet fra og skyl mandlerne grundigt, inden de bruges.
Til mandelmælk blender jeg først mandlerne med 1 dl rent vand. Når massen er godt grynet, så kommer jeg 9 dl vand mere i.
Blend igen og sigt mandelmælken gennem et rent klæde.
Mandelmælk har en dejlig mild smag og jeg bruger det oftest til smoothie eller grød. Smag evt mandelmælken til med en smule vanilje.
Det overskydende mandelsmulder smager fantastisk, blandet i grød eller i dejen til hjemmebagt brød.
Elsker dine opskrifter. Hvis man nu bruger mælken til smoothies osv. Hvor smoothien i forvejen er lidt “grumset” kan man så i princippet ikke bare bruge de blendede mandler uden at sigte dem?
De Bedste Hilsner
Martin
Mange tak, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter :)
Jo, det kan man sagtens, og med en kraftig blender, så kan det blive super cremet og ensartet i konsistensen.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Næringsindhold pr 100g ser højt ud, er der et komma der står forkert?
iøvrigt smager det dejligt
Hej Joan
Det har du ret i, og det er rettet til nu, så det er korrekt :)
Tak for at gøre opmærksom på det
Kh Ann-Christine
Skal MANDLERNE SMUTTES inden de blendes til mandeldrik?
Ikke nødvendigvis, begge dele fungere fint
Nu har jeg kigget lidt rundt på opskrifter på mandelmælk. I andre opskrifter skal der bruges 150 g mandler til 1 liter, men i din 30 mandler.
Hvordan kan det være ? :)
Jeg har prøvet og lave din, men har ikke smagt den endnu :)
Kan mandelmælken fryses ?
Jeg har ikke forsøgt, så skal ikke kunne sige hvordan det vil være efter optøning
Hvor meget bliver der af denne portion?
Hej Ann-Christine.
Jeg tænkte på om det nødvendigt at lade mandlerne stå i mindst et døgn? Er 4 timer måske nok?
4 timer kan fint gøre det :)
Kh AC
Jeg har lavet mandelmælken rigtigt mange gange og det er vildt godt, men synes dog den er meget tynd i det? Har du nogle råd eller er det meningen? :)
Det er nok lidt smag og behag, prøv at riste mandlerne en smule og måske bruge flere til samme mængde vand :)
Kh AC
Man kan købe mandelmælk i Rema 1000 til 25,- /ltr. Det er billigere at lave det selv og man kan bruge smuldret i powerbars eller i mysli…
Hvor længe kan mandelmælken holde sig på køl? Og hvad med din Chia grød, kan det lade sig gøre at lave flere portioner og lade dem stå på køl så man har til et par dage?
Mvh Line
Jeg oplever at den holder fint en uges tid, og måske også mere. Chiagrød, synes jeg holder sig frisk i 2-3 dage, så her kan man også sagtens lave en større portion.
Kh AC
Jeg kunne ikke se de andre kommentarer før jeg havde skrevet min egen, kunne se mange andre havde spurgt om det samme, så rigtig mange tak for du gad og svare på det samme spørgsmål igen?
Prøvede at lave chia grød i går aftes, men det blev slet ikke til grød, da jeg stod op i morges var det stadig bare mælk med frø i bunden? Har du prøvet det?
Mvh Line
Det er helt ok ;) ♡
Hvis kornene klumper sig sammen, så skal de røres godt igennem inden de stilles på køl om natten.
Prøv evt at røre dem godt igennem nu og lad dem trække lidt ekstra.
Kh AC
Hej, det skal jeg da helt klart prøve, da jeg synes 27 kr. for en mandeldrik er lidt dyrt i forhold til det, som jeg bruger på mine havregryn (i stedet for mælk).
Hvor lang tid kan det holde sig i køleskabet, når man står med den endelige mandeldrik? :)
Mvh Mie
Jeg synes det holder fint i 4-5 dage.
God fornøjelse :)
Kh AC
Hej
Godt nytår ??
Hvor længe kan den færdige mandelmælk holde sig i køleskabet ?
Hilsner
fra Hanne Damkjær
Omkring en uges tid.
Godt nytår til dig ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Skal mandlerne være pillet inden de sættes i blød eller bare som de er?
Det behøver de ikke
Kh AC
Din chiagrød med mandelmælk ser virkelig lækker ud ?jeg er blot i tvivl om hvor i processen mandlerne smuttes? Kan de smuttes, når de har lagt et døgn i blød i koldt vand? skal de smuttes inden de lægges i blød eller ha et opkog til slut efter 1 døgn i køleskabet
Det kommer sig faktisk ikke så nøje. De er nemmest at smutte efter de har været lagt i blød, så det gør jeg oftest.
Tak for en dejlig opskrift! Kommer aldrig til at købe mandelmælk igen, for det er da for let at lave selv. ☺️
Skønt at høre :) Det er nemlig så nemt og lækkert
Hej Ann-Christine,
Jeg sad netop og læste din opskrift på mandelmælk og kom til at tænke på, om du nogensinde har prøvet at eksperimentere med at lave noget ud af “pulpen” fra mandlerne? Mon man kan bruge den i bagværk?
Venlig hilsen
Sofie
Jeg bruger det som regel i smoothies, kager (istedet for mandelmel) eller kommer det i dadelkugler
Kh AC
Hej :)
Hvor længe kan det stå i køleskabet cirka?
I en lille uges tid
Mandelmælk bruger 100 gange mere vand end komælk at producere. Og mandeltræer gror ofte i områder hvor der allerede er stor vandmangel. En mandel bruger 4 liter vand for at “gro”
Hej Stig
Ja mandler kræver noget vand for at gro, men der er mere at overveje end bare vand. En ko kræver også meget vand og energi i form af andre fødevare gor at lave komælk. Hvor sundt komælk er kan man også tale om, videnskaben på området er ikke enslydende. Hvis man kigger på klimaet vil mandler også spare noget metanudslip.
Det er et stort regnestykke, men vi er så velstillede i Danmark at vi kan vælge efter hvad vi bedst kan lide, hvad der passer med vores overbevisning osv.
(man kan også vælge at lave havremælk eller en anden type)
Faldt lige over din hjemmelavede mandelmælk :) Har lige et spørgsmål… Hvor længe kan det holde sig?
Tak
Ca 2-3 dage på køl :)
Hej Ann-Christine
Opskriften på mandelmælk : er mandlerne MED skal eller smuttede før du sætter dem i blød i vand ?
Andet spørgsmål : Har nedfrosne ribs uden stilk, hvordan tøs de bedst op, før jeg vil lave ribssaft ? Og efterfølgende ribsgelé ?
Super blog du har … Skønne opskrifter mm.
Med venlig hilsen. Pia
Du kan fint gøre begge dele – både med skal og uden de er smuttede.
Jeg plejer ikke at smutte dem, og det går helt fint – jeg får en flot hvid mandelmælk alligevel og det sparer noget arbejde ;)
Mht ribs, så bruger jeg den hovedregel at tø alting langsomt op i køleskabet. Det er noget med at frosten ikke gør råvarerne vandet – uanset om det er kød eller bær. Men når ribsene alligevel skal laves direkte til saft og ribsgele, så kunne jeg fint finde på at komme dem direkte i gryden.
Kh AC
Mange tak for svar og gode råd .. Kh. Pia
Kære Ann-Christine
jeg vil bare prøve nogle mere naturlige opskrifter, jeg er 81 år og vil gerne have det så godt jeg kan de sidste år jeg har tilbage.
Mange hilsener.
Aase
Dejligt at høre og rigtig god fornøjelse med dem :)
Tak for en super blog. Når jeg leder efter en ny opskrift, tjekker jeg lige din blog først.
Spørgsmål: kan mælken fryses? Jeg bruger det primært til bagning :)
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre :)
Jeg har aldrig prøvet at fryse den, men kan da næsten ikke forestille mig at den ikke skulle kunne fryses.
Prøv evt med en lille mængde svarende til en dl først og så se hvordan det bliver :)
Hej :-)
Har lige prøvet, at lave mandelmælken.
Til at sigte, prøvede jeg at bruge en bodum stempelkande.
Den viste sig til, at være super nem og god til formålet. Mandelmælken, blev helt ren og fin.
Bare til info, hvis andre også kan have glæde af det :-)
Genialt tip. :-)
Sikke da et godt tip. Nemt og enkelt
Tusind tak for at dele det – det skal jeg da ihvertfald selv prøve herhjemme
Kh AC
skal mandlerne smuttes efter iblødsætning?
Tak
Det kan man godt, men det behøves ikke.
Jeg har gjort det her, og det giver en hvidere mælk, hvor den bliver lidt mere grovkornet hvis de ikke smuttes. Smagen er nogenlunde den samme.
Hej :-)
Tak for en super blog. Følger ivrigt med i alle dine dejlige opskrifter.
Jeg vil lige tilføje at grunden til mandler også skal skylles er at der kan sidde skimmelsvamp på dem. Så skyld dem også før i spiser en håndfuld :-)
Det mandelmælk man kan købe smager meget anderledes end det man selv laver, og så er det jo meget dyrere (Foretrækker bestemt at lave det selv)
Jeg blender et par dadler og hælder vandet i mandelmælken, samt et skvat olivenolie, meget lidt salt og stevis. Smager himmelsk
God ide med dadler for lidt naturlig sødme, jeg elsker også at man kan styre det søde selv når det er hjemmelavet.
Og tusind tak for de pæne ord om bloggen :)
Kh Ann-Christine
Hej , ja man kan købe det i alle butikker, men vær opmærksom på at det er varmebehandlet så, det står meget diskret
Som UHT = varmebehandlet kh Robert
Åh ja, og så er der tilsat sødemidler, stevia, sukker eller lign, hvilket jeg synes er helt unødvendigt i sådan et produkt.
Kh AC
Hvordan er det med kalorierne i sådan noget mandelmælk. Er der nogen der ved det?
Logisk set tænker jeg at mælken indeholder kalorier svarende til de 30 mandler. Så for 30 mandler vel ca 200 kcal. Du må så dividere de 200 kcal med den færdige mængde mælk. Hvis du ender med 6 dl mælk: 200:6 = ca 30 kcal pr dl.
Du sier jo mosen fra…
Det ved jeg desværre ikke, mon du kan google lidt på det og finde svar på den måde :)
Jeg måtte simletlhen prøve det der mandelmælk. For hvordan i al verden kan mandler og vand – blive til mælk…..
Nu det prøvet og hold nu helt op. Mine piger på 1 og 3 de elsker det. Det er jo bedre end saft, det er lige så fuglene synger. Nu står der altid et glas med mangler i blød i køleskabet :)
Tak
Yeahh, hvor er det fantastisk!
Vi er også vilde med det herhjemme :) Prøv også at komme lidt vanilje, kardemomme eller kanel i, det er simpelthen også så lækkert.
Tusind tak for din fine hilsen :)
Marianne; hos os følger vi opskriften (sådan da – vi tager bare 30 mandler i stedet for 30 gram, da 30 mandler er lidt mere) til og med iblødsætningen og mandlernes første møde med blenderen. Når mandlerne er blevet blendet med 1 dl. vand, tilsætter vi max 3 dl. vand yderligere. Det giver en fyldig smag.
Hejsa
Jeg har lige prøvet at lave mandelmælk og det smager kun af vand. Jeg har gjort som beskrevet, så hvad kan jeg gøre anderledes for at få mandelsmagen frem ? Måske flere mandler el. mandelolie i ?
På forhånd tak for hjælpen, og må sige din mandelsmør er fantastisk
Hej Mariane,
Måske lidt mindre vand … eller prøv som Karina skriver :) Jeg bruger også 30 mandler, som beskrevet i teksten.
Forhåbentlig hjælper det :)
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift! Et kaffefilter virker også ganske udemærket :)
Godt at høre :)
Tak for en inspirerende blok, med utrolig lækre opskrifter. Her kan altid hentes inspiration til aftensmaden ;-)
Mandelmælk kan købes, økologisk, i Rema for ca. 24 kr, når det ikke er på tilbud. Det kan holde længe, selv efter åbning.
Mvh Gitte
Tak for tippet, Gitte!
Jeg må se om jeg kan finde det snart – er også lidt interesseret i om der er smagsforskel på den købte og den hjemmelavede ;)
Hej Ann-Christine
Det er fantastisk at følge med på din blog. Du har så mange lækre opskrifter. Og jeg skal helst sikkert snart prøve at lave mandelmælk.
Hvor længe kan mælken holde sig?
Mvh. Camilla
Hej Camilla,
Tusind tak! Det er jeg virkelig glad for at du synes :)
Jeg ved det ikke helt, for jeg plejer at bruge det i løbet af 2-3 dage og der holder det sig fint.
Kh Ann-Christine
Skal man koge og smutte mandlerne inden de sættes i blød?
Nej, de skal bare sættes i blød som de er. Jeg smutter dem heller ikke efterfølgende, men skyller dem blot grundigt.
Jeg har lige set videoen, og her er mandlerne smuttet.
Hvordan ser mælken ud, når de ikke smuttes?
Har du mon prøvet at lave havremælk? Jeg tænker, at det MÅ være bedre for klimaet – havre dyrkes i dk 😊
Mandelmælken ser ud med nogenlunde samme farve, det meste af den overskydende farve fra hinderne omkring mandlerne er skyllet af ved iblødsætningen.
Jeg har ikke prøvet at lave havremælk selv, men du må endelig skrive om du kommer frem til et godt resultat :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak for opskriften. Den skal meget snart testes :-)
Rigtig god fornøjelse. Det er sådan en nem en, når man først lige har mandlerne sat i blød.
Hvor ser det bare lækkert ud, det må altså prøves engang – måske i en weekend :)
Det er så lækkert! God fornøjelse, hvis du gør forsøget :)
Hvad er årsagen til, at du efter iblødsætningen vasker mandlerne, og hvorfor blender du dem med et nyt hold vand og ikke iblødsætningsvandet?
Hvor har du de fine kander fra? :-)
Det må jeg være dig svar skyldig på – de er gamle og der er ikke mærke i bunden :)
Fordi jeg på et tidspunkt læste noget om at man iblødsætter mandlerne (og også andre nødder og frø) for at gøre dem nemmere fordøjelige og for at kroppen får det optimale ud af de gode næringsstoffer der er i nødderne – og iblødsætningsvandet indeholder så de enzymer som man gerne vil have ud af mandlerne ved iblødsætning. Smagsmæssigt er der heller ikke nogen større gevinst i det vand og det virker bare mest rigtigt for mig på denne måde.
Ja det smager fantastisk, tilsætter en knivspids salt.
Har købt 1 gang i en butik, det er som tyndt vand, uden smag.
:)
Man kan også købe det i Irma :D
Men din opskrift lyder nu meget simpel samt lækker… kunne være man skulle prøve ;)
Hejsa.
Hvor mange kalorier er der i en liter.
Jeg har simpelthen ikke haft øjnene åbne for mandelmælk i butikkerne åbentbart – må da prøve det engang for smagssammenligningen ;)