Fransk nougat
Den lækre bløde, søde og seje franske nougat har jeg en svaghed for. Det smager jo uimodståeligt lækkert og er sjovt at lave selv.
Den franske nougat er dejlig i konfektskålen ved juletid og selv om det er en af de lidt mere tricky opskrifter at give sig i kast med pga den varme sukkerlage, så er det virkelig tilfredsstillende at tilberede den flotte hvide nougat i eget køkken. Du kan variere med forskellige nødder alt efter smag og det er også lækkert med hasselnødder, tørrede tranebær, valnødder.
Prøv også: min opskrift på kokostoppe >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 20 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fransk nougat
- 125 g mandler, smuttede
- 50 g pistaciekerner uden salt
- 275 g sukker
- 150 g akaciehonning
- 125 g glukosesirup
- 150 g vand
- 2 æggehvide
- 2 spsk flormelis
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Hæld kogende vand over mandlerne af to omgange og smut hinden af. Kom de smuttede mandler og pistaciekerner på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 140 grader varmluft i 10 minutter. Lad nødderne køle af på bagepladen.
Kom sukker, honning, glukosesirup og vand i en gryde og kog op. Lad det koge til det er 148-150 g varmt. Brug et termometer.
Kom æggehviderne i en skål og pisk dem helt stive.
Hæld langsomt og forsigtigt den varme sukkerlage i de stiftpiskede æggehvider under konstant piskning. Fortsæt med at piske, til massen er lun og luftig.
Skrab massen ud på bagepapir, drysset med flormelis og ælt nødderne i. Kom i en beholder med bagepapir og lad den lækre franske nougat køle af og sætte sig til næste dag. Skær passende stykker med en skarp kniv.
Min franske nougat er simpelthen blevet så hård/sej at den nærmest ikke kan skæres ud eller tygges – hvad er der gået galt? Jeg har fulgt opskriften…
Har du brugt termometer og målt temperaturen helt præcist?
Kh Ann-Christine
Hej, vi prøvede at lave fransk nougat i går og har fulgt alt – men ak. Her et døgn efter er massen ikke stivnet. Kan det reddes? Stå på bordet og størkne? I køleskab? Har drysset overfladen med sigtet flormelis, men massen er helt blød og kan ikke skæres.
Ellers nyder vi godt af dine mange, inspirerende opskrifter :-).
KH Kristine
Hej Kristine
Mange tak for din søde hilsen :)
Har I målt temperaturen præcist? – hvis ja, så vil mit umiddelbart bud være at det er piskningen.
Det ér lidt tricky med fransk nougat. Prøv at læse lidt mere tips og info i kommentarfeltet herover :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvor lang tid skal det koge for at få en temperatur på 150 gr. Jeg kogte og kogte men temperaturen ville kun blive ca 100 gr og bagefter ville det ikke blive stivet. For ikke at smide det væk har jeg prøvet ar fryse den bløde masse nu venter jeg spændt på hvordan det smager
Hilsen
Søren
Hej Søren
Det skal nok en del tid, jeg vil anslå at det tager omkring 10, måske 15, minutter at få det fra 100 til 150 grader, men så måske du skal justere lidt på for varmen.
Det er vigtigt at det når temperaturen for at det efterfølgende stivner og får den rette konsistens.
Hvis det ikke lykkedes, men smager glimrende, så kan du skære det i stykker og overtrække med chokolade eller hakke det og bruge det til rocky roads.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for dit fyldense gørende og hurtige svar, det med tålmodhe
Hej!
Jeg kan se, du skriver i kommentarerne, at der skal piskes sukker sammen med æggehviderne. Synes ikke det fremgår af opskriften?
Mvh Lisbeth
Hej Lisbeth,
Det var svaret til en tidligere fremgangsmåde for år tilbage, den er senere gennemtestet og lavet om, så den fungere bedre nu.
Nu kan godt regne med fremgangsmåden i opskriften, den er opdateret :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej!
Lækker opskrift
Jeg synes dog massen bliver for hård og sej, kan det skyldes at temperaturen har været for høj eller at den evt har pisket for længe?
Mvh Ida
Hej Ida
Ja, umiddelbart at temperaturen har været for høj, har du brugt termometer?
Kh Ann-Christine
Jeps
Synes jeg piskede i lang tid og massen var på 148 gr da jeg tog det af. Men massen er efter et døgn stadig meget blød. Kan man gøre noget for at redde massen
Prøv at drysse det med flormelis og lad det lufttørre.
Derefter kan du kan også bruge det til konfekt, skære det ud og overtrække med chokolade og meget andet godt.
Kh Ann-Christine
Ok mange tak. Jeg havde store udfordringer med at få massen stiv, men jeg burde ha pisket noget længere tid, og et andet godt råd er at anvende en stor skål da massen ved sammenblanding vokser en del. Men en erfaring rigere og det smagte godt, selvom konsistensen blev noget flydende. Tak for svar. Jeg giver det snart et skud mere 👍 vh Tommy
Hej hvor lang tid skal massen ca piskes efter æggehvider og sukkermasse er hældt sammen ?
det kommer an på hastighed, men jeg synes det er forholdsvis nemt at se på konsistensen og mærke på temperaturen, som skal være faldet til lige omkring 40-45 grader cirka
Kh Ann-Christine
Super god opskrift! Alt fungerede i første hug og de smager fantastisk! :)
Efter jeg lavede dem, fik de en masse puddersukker, fordi de var så klæbrige, og nu nogle dage efter, er de blevet blødere på ydersiden (på trods af at temp kom op på 150) Hvordan kan det være?
Skønt at høre!
Puddersukker er det flormelis? Jeg er nemlig vokset op med at puddersukker var kaldenavnet til brun farin hjemme hos mine bedsteforældre på Fyn, men jeg tænker ikke det er det du har brugt :)
Er de blevet blødere, som klistret eller blot som seje og lidt blødere (men stadig faste), så tænker jeg uanset, at det kan være noget med luftfugtigheden at gøre. Giver det mening?
Kh Ann-Christine
Hej
Er der en måde at redde den på smagsmæssigt efter den er kølet? Altså uden at det går ud over konsistensen?
Kunne ikke lige finde hjælp på google, så ville høre om du selv havde et par tricks?
Hvad er gået galt med smagen? Så skal jeg gerne komme med et bud :)
Kh Ann-Christine
Jeg har lige lavet min første franske nougat – den er så fin, hvid og blank.
Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke – bortset fra, at mit termometer kun går tiæ 130 græder…jeg fik temperaturen derop og holdt den kogende “i lang tid”. Når jeg læser din opskrift skal massen skrabes ud og kunne rulles ud på bagepapiret…min var ikke en klump? -den kunne glattes ud, med en dejskraber.. Lyder det rigtigt?! -jeg tænker at lave p-tærter…men jeg ved ikke om min masse vil kunne stikkes ud 😅🤔
Du kan evt udstikke den og overtrække med chokolade.
Hvilken honning bruger du….?????
Tak for en masse fantastiske opskrifter. Benytter dem flittigt :-)
Mange tak for din søde hilsen.
jeg bruger akaciehonning
Kh AC
Efter sommerferie i Provence og bl.a. bytur til Montelimar, nougatens oprindelsesby, ledte jeg efter opskrift på den himmelske spise, og kom ind på din side. Glæder mig til at afprøve den
Mange hilsner Anne
Jeg har lavet dem mange gange og igen idag lige efter opskriften og de blev perfekte. Fantastisk gode opskrifter som jeg tit bruger. Glædelig jul til dig?
Hvor er det dejligt at høre ♡
Mange tak for din skønne tilbagemelding og rigtig glædelig jul til dig
Kh Ann-Christine
Hejsa Jeg ville gerne ha skrevet i en pb, men synes ikke jeg kan se muligheden her på siden?? Jeg har brugt jeres/din opskrift på fransk nougat idag. Det blev mislykket og må smide det hele væk ? Ikke på noget tidspunkt havde jeg på fornemmelsen at jeg lavede fejl. Jeg holdt temperaturen osv osv. Konsistensen blev slet ikke så jeg kunne rulle det ud. Det blev kun luftig, så jeg kunne hælde det ud på pladen. Efter et par timer lå der væske i bunden og skum for oven. En ide til hvad der er gået galt? Vh Sanne
Hej Sanne,
Det er så fint du skriver her, da jeg udelukkende besvarer opskriftsrelaterede spørgsmål her i kommentarfeltet – for på den måde kan andre læsere med samme spørgsmål have glæde af dialogen :)
Hvor ærgeligt med din franske nougat – det er også en af de mere tricky retter at lave.
Jeg har ikke tidligere hørt om at massen deler sig i skum og væde, men tænker umiddelbart at det måske kan skyldes at marengsen ikke har været pisket stift nok. Men det er jo kun et gæt, da jeg ikke har set konsistensen af den marengs du har pisket …
Kh Ann-Christine
Så måtte jeg også prøve ? men det gik ikke helt som det skulle. Massen blev virkelig hård og smagte af brændt sukker. ? Så ærgerligt. Men jeg må prøve igen…..elsker fransk nougat.
Dejligt at man kan finde et sted hvor man kan få hjælp og vejledning. Bruger dine opskrifter en del.
Kh karin
Det er også en af de lidt mere tricky opskrifter – håber det lykkedes.
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Er det hele nødder du putter i eller deler du dem ?
Det er hele nødder jeg bruger, men du kan også fint dele dem, hvis du synes …
Hvor lang tid tager at ramme de 150 grader? Jeg kan ikke få temperaturen højere op end 111 grader…?
Det tager noget tid, så man skal gerne væbne sig med lidt tålmodighed :)
Hvor ser det lækkert ud ? Vil blot høre om det er rørsukker eller almindelig raffineret sukker der er brugt i opskriften ?
En spændende blog du har ??
Mange hilsner
Pernille
Det er hvid sukker jeg har brugt, men du kan sagtens bruge begge dele.
Og mange tak :)
Kh AC
Jeg skal lige have lavet lidt fransk nougat til næste lørdag, da min dreng har fødselsdag. Jeg kan ikke nå det i løbet af ugen. Hvordan opbevare jeg dem bedst indtil brug?
Hej Jannie,
Jeg tror du kan opbevarer det bedst pakket ind i madpapir og så i en lufttæt beholder – evt på køl.
Tilllykke med din søn på lørdag :)
Kh AC
Faldt over din opskrift og lavede en portion sidste weekend. Min køkkenmaskine synes, opgaven var for hård, så piskeriset knækkede (!) lige før massen var “lunken”. Var lidt bange for om den var for varm, da jeg hældte den ud på bagepapiret, men det blev helt perfekt. Føj en god opskrift! Det skal helt sikkert gentages.
Brugte forresten tippet med at ælte nødderne i, efter man har hældt massen ud, og det virkede rigtig godt :)
Åhhh nej med maskinen!
Og omvendt, så dejligt at høre at opskriften bare lykkedes helt perfekt! :)
Inden jeg kasserede min masse ville jeg så lige prøve at skære i den. Det viste sig så, at det kun var den øverste mm der var vedblevet at være en klæbrig masse. Resten var hærdet op. Hmmmm – må jo bare prøve igen. For smagen fejlede ikke noget. Og tak for gode og lækre opskrifter :-)
Det kan måske være temperaturen der har drillet også? Umiddelbart så tror jeg sagtens at akaciehonning kan fungere fint også :)
Det kan altså godt være lidt drilsk sådan noget sukkerstas her, og lidt svært at forklare helt præcist også. (hvilket igen skubber ldit til tankerne om at lave videoer om de ting der bare næsten skal vises mere end i tekst og billeder)
:)
Jeg har nu testet din opskrift. Meget velsmagende, men tror ikke jeg helt opnåede den rigtige temperatur på trods af, at mit stegetermometer viste 150 grader (måske var det bunden af gryden). Min nougat er i hvert fald ikke størknet lige så flot som din.
Det kan vist godt være en lidt drilsk sag med sådan en gang sukkerlage, men dejligt at de smager skønt :)
Kh AC
Tak for en fantastisk madblog! Min absolutte yndlings. Det er også altid så hyggeligt at høre om hverdagen hos jer, og jeg er især glad for, at der både er plads til det sunde og mindre sunde! I aften har jeg gentaget fish ‘n chips succesen og kastet mig ud i den franske nougat, som absolut er på listen over favoritkonfekt. Jeg fandt glucosesirup i Føtex ved alt det andet sirup og usaltede pistacienødder ved hylden med salattilbehørsposer. Mit eneste problem var, at mit termometer kun går til 120 grader. For at være sikker på at få den varm nok kørte jeg godt op over max, og det er blevet godt, men er lige på grænsen til at have en brændt smag. Men det har karamel jo også lidt, så det går :)
God jul!
Tusind tak, Louise – hvor er du sød og hvor er jeg glad for at du bruger min blog og mine opskrifter! Det er virkelig dejligt at lave noget som skaber glæde og inspiration – og som vi kan være sammen om :)
Og hvor sejt at du bare kastede dig ud i opskriften selv om termometeret satte sin begrænsning! Dejligt at høre det blev godt :)
Rigtig glædelig jul til dig
Kh Ann-Christine
Er det med vilje at sukker står to steder i opskriften?
Ja, for det skal dels i gryden og dels piskes med æggehviderne :)
Åh det ser lækkert ud! Hold nu op
Jeg køber usaltede pistacienøddet hos grønthandleren
Hvor pokkers finder I usaltede pistacienødder?
Elsker fransk nougat og bliver nødt til at prøve selv.
Kunne heller ikke finde usaltede, men lagde saltede pistacienødder i vand i et times tid for at trække saltet ud – det fungerede fint :-)
Jeg har købt dem hos specialkøbmanden, men har også set dem i forskellige specialbutikker og i salling. Du kan evt erstatte med flere mandler – det er også rigtig godt :)
Lidl har dem usaltet, du skal bare selv knække dem
Hvad hsr jeg gjort forkert? Min nougat er ikk til at skære ud… hård og sej er den…
Æv, det skal jeg ikke kunne sige … var temperaturen fin nok?
Wow det ser vildt lækkert ud. Måske skulle jeg kaste mig ud i det.
To spørgsmål :)
Kan et stegetermometer måle til 150 grader?
Hvor i supermarkedet står glukose?
Mvh Marie fra krøllerier.dk
Læste længere nede i din opskrift, at det var glukosesirup og ikke bare “glukose” – og det fandt jeg nemt. Mit stegetermometer klarede også fint opgaven. Nu venter jeg bare på, at det bliver “færdigt”. Det er stadig vildt klistret, så ved ikke om sukkeret har ramt en forkert temperatur, men det får til i morgen.
Mvh Marie fra http://www.krøllerier.dk
Kan varmt anbefales ;)
Ja et sukkertemometer og de fleste stegetermometer kan måle op til 150 grader
Glukosesirup kan du finde på hylderne ved sukker
Kh AC
Nøj hvor ser de lækre ud!!! Bliver vist nødt til at anskaffe mig et termometer så jeg kan komme i gang:)
Det kan varmt anbefales, og termometeret er godt i mange sammenhænge også – måske lige et ‘i sidste øjeblik’ julegaveønske ;)
Årh, hvor er din nougat blevet fin! Jeg lavede også en portion for et par uger siden, men desværre var min baby på tværs, så jeg fik aldrig honningen op på den rette temperatur. Det kom der noget klæbrigt – men meget velsmagende – stads ud af :-) Det er helt sikkert noget, jeg skal lave igen, når alle kagedåser er tomme, og det skal være med hele ristede mandler og pistacier. Mums, hvor jeg glæder mig.
Glædelig juul og god nougat!
Heh, åh ja – det husker jeg godt det med små søde babyer der lige skal have opmærksomhed midt i madlavningen ;)
Glædelig jul og god nougat til dig også :)
Jeg elsker også fransk nougat, og det bliver bare ikke bedre, end den hjemmelavede. Jeg så et godt fif hos Blomsterberg: vent med at komme nødderne i, til massen er ude af skålen, ellers er den næsten ikke til at skrabe ud, da nødderne afkøler massen så hurtigt. Og det virkede supergodt, at ælte nødderne ind massen bagefter. Der skal stadig være godt med flormelis på et bageark, som man bruger til at ælte massen sammen med.
Kh.
Anne-Marie
Ja, det fungere nemlig bedst. Det er også min erfaring.
Kh AC
Åh, fransk nougat, også min absolutte favorit. Ved ikke hvor mange gange min søster og jeg er gået amok i det.Og det lyder jo overkommeligt!
Rigtig god jul til dig og hele familien, glæder mig til endnu mere inspiration fra dig
Ann
Du må endelig prøve, -det er lige så godt med den hjemmelavede version også :)
Rigtig glædelig jul til dig og din familie :)
Kh AC
Kære Ann-Christine
Du ønskes også en rigtig glædelig jul og juleferie. Tusind tak for alle dine interessante og smukke blog-indlæg i årets løb. Din blog er blevet en fast del af min hverdag :-)
Mange hilsner fra Kathrine
Kære Kathrine,
Tusind tak, hvor er du sød! Det er jeg rigtig glad for, sådan en hjertevarm hilsen, skaber virkelig glæde og motivation til mere :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine