Boller med ris
Kender du også det med at få kogt for mange ris til aftensmaden? Det gør vi engang imellem herhjemme, og det er slet ikke så slemt, for de kogte ris er et hit i en omgang hjemmebagte boller.
I vores børns vuggestue her på Østerbro, er vi så heldige, at vuggestuen har en fantastisk kok i køkkenet. En der elsker at lave god, nærende og lækker mad til børnene. Jeg er meget taknemmelig for hendes arbejde og engagement – og hun har bl.a inspireret mig til at bruge flere “rester i bolledejen” ris, kartoffel, pasta og indimellem også grøntsager, som fx revet squash, gulerod osv. Og jeg har smagt hendes hjemmebagte boller – virkelig lækre!
Arbejdstid 20 min.
Antal 14 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hjemmebagte boller med ris
- 4 dl vand
- 25 g gær
- 1 tsk salt
- 100 g 5-korns blanding
- 350 g ris, kogte
- 375 g hvedemel
- 1 spsk honning
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Opløs gær i en skål med vand.
Tilsæt honning, salt, ris og 5 korns blanding under omrøring.
Derefter mel, lidt af gangen. Dejen skal endelig være godt klistret for 5 korns blandingen suger en del væske under hævning.
Kom låg på skålen og lad den koldhæve natten over i køleskabet.
Form 14-16 boller, som sættes på en bageplade, lad dem hæve 30 minutter på køkkenbordet.
Pensl med æg og bag bollerne i en forvarmet ovn ved 240 grader varmluft i 6 minutter og skrue derefter ned til 220 grader hvor bollerne bages færdig i omkring 10-14 minutter.
Har du forslag eller opskrifter til at bage med pastarester?
Du kan evt prøve med denne opskrift, jeg har ikke rigtig testet videre på det selv :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
kan man bruge andet end 5 korns blanding? F.eks solsikke, hørfrø, græskarkerner o.lign? Så skal jeg ikke ud og købe. Glæder mig til at prøve
Hilsen Jeanett
Jo da, brug bare hvad du har :)
God fornøjelse
Kh AC
Det er uden tvivl de bedste boller Jeg længe har lavet ? Elsker dem og de bliver fantastiske hver gang. Altid sprøde udenpå og bløde/saftige indeni. Vi har meget ofte ris tilbage fra aftensmaden, så jeg laver dine ris boller minimum en gang om ugen ? Mike fryser bugner med disse mega lækre boller.
Dejligt at høre du har glæde af opskriften
Mange tak for din fine tilbagemelding og søde hilsen
God weekend
Kh Ann-Christine
Min fryser skulle der stå ?
Lækre boller.
Jeg synes det er svært at få denne slags boller helt som de skal være første gang. Det afhænger af Hvor meget mel, ris og fuldkorn suger.
Et par hints. Dyb et par spiseskeer i en skål vand. Træk dej op med dem og placer Klumpen forsigtigt på pladen. Dyb skeerne igen osv. Det er vigtigt ikke at presse luften ud.
Jeg kan ikke forstå det… Jeg har lige taget bolledejen ud af ovnen, men det er stadig helt flydende! Det er umuligt at forme noget som helst og har været nødt til at placere klatterne på bagepladen, med en ske. Jeg har fulgt opskriften fra punkt til prikke, men det virker som om der skulle MEGET mere mel i. Øv! Må se hvordan de bliver, efter en tur i ovnen, men tvivler på det bliver godt.
Hej Charlotte,
Det lyder mærkeligt og ja, det bliver ikke godt når det er bagt, sådan som du beskriver dem.
Det er ikke sådan jeg oplever resultatet, når jeg bager dem.
– har du brugt femkornsblanding? derudover kan der være en del forskel på hvedemel, så mængden kan variere en del alt efter hvilken kvalitet der bruges og her skal man jo endelig justere til, så dejen føles rigtig.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg er lige faldet over din opskrift her, da jeg har en stor portion kogt ris i overskud efter i går aftes ;-). Jeg har et spørgsmål til 5 kornsblandingen. Der står ikke noget om de skal udblødes/koges. Skal det bare direkte i fra posen?
Mange hilsner, Kathrine
Hej Kathrine,
Jeg har blot tilsat 5 kornsblandingen direkte fra posen :) Men de kan nu også sagtens udblødes, se evt hvad de forslår på emballagen, måske der er forskel ..
Kh AC
Jeg vil gerne vide om der skal bruge frisk gær eller tørgær. Og hvor meget?
Godt spottet – det er opdateret, så det står mere klart nu :)
Hej,
Har før lavet ris bollerne og de er skønne! Er det bare mig eller kan man ikke se opskriften længere? Øv hvis den ikke længere er tilgængelig. Risene er nemlig kogt og klar.
Ups! Der var lige en fejl i opskriften så den ikke kunne vises – det er fluks rettet til :)
Hej Ann- Christine.
Nu har jeg forsøgt at lave bollerne 2 gange uden held. Begge bliver de helt flade og ikke spiselige. Første gang stillede jeg dem i køleskabet natten over som du skriver du gør. Anden gang lod jeg dem hæve til dobbelt størrelse i stuen. Men med samme resultat. Jeg har fulgt din opskrift til punkt og prik. Har du et bud på hvad der går galt? De ser så lækre ud så jeg vil gerne prøve en 3. gang:)
På forhånd tak! – og glædelig jul.
Hej Mette,
Det kan lyde som om de enten er overhævet eller at der skal en smule mere mel i dejen.
Når du har taget dej ud til at forme bollerne har dejen så bulet op i skålen eller ser det mon ud som om den hænger lidt ned af kanten? Hvis sidstnævnte, så er den overhævet der skal bruges noget mindre gær.
Afhængig af hvilken mel man bruger (hvor meget gluten der er i) så kan der måske skulle bruges mere eller mindre, for at glutenproteinerne kan holde dejen hævet ved bagning. Så derfor kan det også være lidt mere mel der skal til.
Sig endelig til hvis det ikke giver mening ;)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej Louise,
Tusind tak :)
Nej, det er det langtfra. Det er en gammel opskrift, og i dag ville jeg bruge omkring 15 gram :)
Rigtig dejlig dag til dig også.
Kh AC
Altså ikke igen – jeg bliver så sulten når jeg kigger indenfor hos dig.. og du oser sådan af overskud.. giv mig lidt! Kram fra C
Christina, Tak :-) Kunne jeg, så sendte jeg lige lidt med posten ;-)