Babyvenlige boller uden kerner
Denne bolledej har jeg udviklet lidt på over noget tid, og det kom sig af at jeg flere dage i træk har lavet for meget havregrød til morgenmaden.
Disse babyvenlige boller bliver vildt lækker i krummen med tykmælk og havregrød i og er god at variere med både revet gulerod og rosiner
– og så er den god til de små babyer, da der ikke er kerner eller nødder, som de kan få galt i halsen.
Prøv også: min opskrift på en lækker havregrød >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 16 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Babyvenlige store boller
- 2 dl kogt lun havregrød
- 3 dl koldt vand
- 25 g gær
- 1 dl tykmælk
- 2 dl rugmel
- 2 dl grahamsmel
- 5 dl hvedemel, eller speltmel (evt lidt ekstra)
- 1 tsk salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gæren ud i en skål med vand og tilsæt derefter havregrød, som røres godt sammen med vandet.
Tilsæt derefter tykmælk, salt, grahamsmel og rugmel.
Rør dejen godt igennem til den er helt ensartet i konsistensen og tilsæt derefter hvedemel (eller speltmel) lidt efter lidt til dejen kan æltes på køkkenbordet.
Den må gerne være let klistret når den sættes til hævning i skålen med et viskestykke over. Lad dejen hæve i skålen i mellem 1-2 timer.
Del dejen i 16 ens stykker, som formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne hæve i en time med viskestykke over.
Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 20 minutter.
Lad dem køle af på en rist.
Har lige bagt dem uden at have læst kommentarerne først – har samme problem med flade, sprøde boller og meget, meget klistret dej! Måske opskriften kan ændres lidt? Hvilken konsistens skal havregrøden have? Det ærgrer mig, at de ikke blev penslet inden, for de er ikke særligt bløde eller babyvenlige :( ellers nogle gode boller, men ikke til vires datter, desværre!
Jeg er på jagt efter nogle bløde hvide boller, som dem man køber ved bageren, hvad bruger bageren siden deres bare så er bløde i det. Tænker om jeg kan skifte de 2 meltyper ud med hvedemel, bliver de så bløde i det eller har du nogle opskrifter dom jeg får de blødeste boller af. Synes det er svært at se ud fra billeder. Skorpen skal også være blød.
Hej Lulu
Jeg ville gå med min opskrift på hveder – du kan evt undlade kardemommen og blot bruge ren hvedemel.
Den bløde skorpe kan du få ved at pensle med mælk og så snart de er kølet af og har stået 1-2 timer efter de er bagt, så vil skorpen være fint blød.
Kh Ann-Christine
Som nogenlunde erfaren bollebager undres jeg over at jeg næsten måtte fordoble mængden af hvedemel. Og selv da klistrede dejen lidt
Hej Levi
Dejen skal gerne være klistret, men det lyder af meget at du har fordoblet melmængden. Hvilken mel har du brugt?
Kh Ann-Christine
Perfekt baby bolle! 🙌
Tænker jeg vil dele, at jeg lavede dem mælkefri (i tilfælde af at der er andre med børn der er mælkeintolerent) ved at erstatte smør med en plante baseret smør og mælken med 1 dl sojamælk, hvor jeg fjernede en spiseskefuld og tilsatte en spise skefuld æble cider eddike til soja mælken og lod den stå og virke imens jeg udførte de første step af opskriften.
De blev helt perfekte ☺️
Mange tak for din søde hilsen! – og dejligt du deler dit fine tip :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har nu forsøgt med din gode opskrift tre gange. Tre gange, hvor jeg har målt helt præcist op og fulgt opskriften nøjagtigt – endda tilrettet lidt sidste gang efter at have læst kommentarsporet. Dejen bliver meget klistret og kan end ikke formes til boller. Klatterne kommer på bagepladen, men det giver nogle flade, sprøde (og velsmagende) boller. Jeg vil gerne have dem til at lykkes. Er du sikker på at der ikke er kommet en fejl i opskriften? 🤯 Skal jeg virkelig bare putte ekstra ekstra meget mel i, tror du? Tak.
Der kan være forskel på hvor lind/fast grøden man bruger er, og om man har brugt groftvalset eller fintvalset havregryn til grøden + hvilken mel man bruger osv.
Som alternativ til at komme mere mel i, så prøv at sætte dejen i køleskabet og hæve natten over, så hæver den og vil være mere fast, når den skal bages. Tag forsigtigt dejen ud på køkkenbordet, skær bollerne ud og sæt dem på en bradepande med bagepapir og bag i ovnen.
Kh Ann-Christine
Mine boller er blevet helt sprøde. Er det meningen? Jeg havde regnet med at de blev bløde så baby selv kunne sidde og spise dem. Har du en opskrift på bløde grovboller til baby uden kerner?
Hej Britt
Det kan være din ovn bager lidt hårdere, så kan du prøve med 175 grader varmluft og samme bagetid eller måske 5 minutter mere.
Når jeg bager disse er de netop med blød skorpe, så jeg tror det vil hjælpe dig.
Kh Ann-Christine
Skyl evt et rent klæde i koldt vand, vrid det godt og placer det hen over bollerne, når de er taget ud af ovnen. Det giver en blød skorpe.
Mine er blevet meget flade. Hvor meget vand skal der bruges til at koge havegrøden?
Tak :)
Jeg laver den på denne havregrød
Med den kolde grød derfra, bliver de ikke flade.
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hej! Min datter er lige blevet 9 måneder, så tænker at vi skal prøve noget nyt.
Hvis du putter rosiner ud, udbløder du dem så lidt først i noget varmt vand?
Hej Lou
Du kan lade dem stå i koldt vand, bare 1-2 minutter og så hælde vandet fra og lade dem lufttørre på et stykke køkkenrulle. Men det er nu ikke nødvendigt at iblødsætte dem, de bliver bløde af bagningen.
Du kan også prøve med figner, svesker eller dadler, hakket i små stykker.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis man gerne vil bage et formbrød eller brød i stedet for boller, hvor lang tid skal det så have og er graderne her også 200.
Med venlig hilsen,
Annette Christensen
Hej Annette
Du kan finde hjælp i opskriften på mit grove franskbrød og bruge samme bagetid og hævetid, blot med dejen til disse boller
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa
Super lækre boller – ville man kunne bruge denne opskrift i en brødform som franskbrød og hvis ja, har du en ide om hvor længe den skal bage?
På forhånd tak,
ja, det kan du godt og du kan fint følge bagetiden i min opskrift på franskbrød her
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har lige prøvet bollerne – SÅ lækkert med en opskrift med gods i til de små!! Dog har jeg vidst problemer med afbagningen – i hvert fald udviklede bollerne skorpe og blev “sprøde”. Lækkert nok for de voksne, men lige en tand for udfordrende til vores baby på 8 mdr. hvad er mon gået galt? Dit billede ser jo perfekt blødt ud!
Hej Kathrine,
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
Det skyldes nok forskelle på ovnene. Prøv næste gang at sætte dem i ovnen ved 175 grader varmluft, så vil bollerne ikke udvikle så meget sprød skorpe.
Kh AC
Hej Valdemarsro.
Kan man bruge yoghurt naturel istedet for tykmælk?
Jeg havde ikke set du har skrevet at det kan det, beklager ?
Har desværre ikke tykmælk. Kan det erstattes med andet?
Det kan erstattes af yoghurt naturel, kærnemælk eller A38
Hej :) Hvis man skal røre den på maskinen, bruger du så dejkrog eller spade? Og hvor meget æltning kræver sådan en her dej mon? Tak! :)
Denne opskrift vender jeg bare sammen og ælter i en skål. Skulle jeg røre den ville jeg bruge rullen på min maskine.
Kh AC
Hej.
Min datter har snart fødselsdag og jeg vil gerne lave disse boller, som hun kan have med i vuggestue. Dog tænker jeg det er længe at bruge 3 timer om morgenen på at lave dem, så jeg vil høre om du tænker de stadig er ‘friske’ og lækre om morgenen, hvis jeg laver aftenen før?
De kan sagtens bages dagen før og holde sig lækre til næste dag
Kh AC
Hej AC
Jeg er vild ned dine opskrifter, de smager bare mums, jeg bliver gang på gang overrasket over hvor lækre saftige dit brød bliver ?
Kan man i den her opskrift bruge yoghurt naturel og kan dejen køres på maskine til den kan bestå glutentesten?
Til sidst, Har du evt. en opskrift på gode gammeldags hvid bolle, i vores familie kaldet en farmorbolle?
Det gør ikke noget at der ikke er smør i, det er en af grundene til jeg godt kan lide dit brød, altså at det er uden smør ?
Hej Susanne,
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre ♡
Du kan fint bruge yoghurt naturel i denne opskrift.
– jeg er dog ikke sikker på at den vil kunne klare glutentesten pga det høje indhold af havregrød og rugmel – men prøv endelig bare.
Mht den lækre gammeldags hvide bolle, så tror jeg du vil være meget begejstret for denne opskrift på fødselsdagsboller. – jeg synes der skal smør i den type bolle, men prøv endelig bare at eksperimentere videre med den uden smør, hvis du synes.
Kh AC
Super, mange tak ?
Nu har jeg så endelig taget mig sammen til at bare dem og
opdager så at jeg ikke har grahamsmel hjemme, kan de evt. erstattes af Ølands hvedemel stenformalet?
Mh. Susanne
Ja, det kan det helt sikkert sagtens.
God fornøjelse med dem :)
Kh AC
1000 tak for hurtig svar ?
Kan de mon koldhæves og derhæfter smides på en bageplade med en ske?
De kan sagtens koldhæve, jeg vil dog stadig forme dem og hvis de har koldhævet, så skal de endelig have lidt længere tid til at efterhæve og få stuetemperatur, gerne 1 time og 30 min inden de sættes i ovnen. Så hæver de bedst og bliver lækre og luftige
mmm det lyder som en skøn babyvenlig opskrift, som jeg bestemt skal prøve. :)
Jeg vil lige høre dig om du har prøvet at fryse bollerne ned? Hvis ja, vil jeg høre dig resultatet. :)
Hej Louise,
Ja, de kan sagtens fryses ned og vil være fine og lækre igen efter optøning. Frys dem gerne når de er nybagte og stadig lidt lune.
God fornøjelse med dem :)
Kh AC
Dejlig opskrift på babyvenlige boller, som jeg har lavet i flere år, men nu kan jeg pludselig se at opskriften er ændret? Der plejede at komme lige dele grahamsmel og rugmel i? Og nu er det hvede i stedet for spelt?
Hej Karina,
Jeg beklager forvirringen herfra! Vi har været ved at skrive alle opskrifter i et nyt system og jeg har fluks rettet denne, så den står som den plejer :)
Kh AC
Kan man bage det som et franskbrød?
Ja, det tænker jeg sagtens at du kan :)
Hej Ann Christine,
Jeg vil lige høre om kan jeg bruge noget andet i stedet for Grahams mel, da jeg ikke kan finde det her i San Diego, USA.
Du kan fint bruge en alm fuldkornsmel i stedet.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hejsa Ann-Christine. Er det muligt at erstatte tykmælken med noget der intet har at gøre med mælk? …andet en vand? Tåler ikke mælkeprotein. Ej heller soja. :) Northern-Spirit
Hej. Hvordan laver du havregrød til disse boller? Jeg lavede havregrød i morges af dobbelt så meget vand som havregryn o jeg synes bollerne blev noget mere som kompakte rugbrøds-boller end dem på dit billede. Skulle jeg mon have lavet grøden på mælk…?
Jeg måler aldrig af når jeg laver havregrød, men laver den af en blanding af vand og mælk.
I denne opskrift betyder konsistensen mere end om det er vand eller mælk. Så den er mere afhængig af om man spiser en lind grød eller en mere tyk en af slagsen.
Men uanset, så prøv evt blot at komme en halv dl mindre rugmel i næste gang, det tror jeg fint løser det :)
Kh AC
Hej
Jeg prøvede din opskrift og synes de smager rigtig godt men mine boller blev meget flade..
er det meningen eller har jeg gjort boget forkert?
Hvor høje bliver de normalt?
Mvh Stine
Jeg tror havregrøden har været blødere end den jeg har brugt – og dermed har der været mere væde i, så hæver de ikke helt så fint op.
Brug evt en halv dl mere mel eller havregryn næste gang.
Tusind tak for skønne opskrifter.
Jeg har lige et spørgsmål til dig vedr babyvenlige store boller hvori du tilsætter havregrød.
Kan opskriften tilpasses, så den bliver koldthævet? Altså lave dejen om aftenen og bade den om morgenen. Hvordan tænker du opskriften kommer til at se ud?
Jeg er vild me opskriften, men mangler tid i løbet af dagen, så den optimale læsning for mig vil være at lave dejen om aftenen.
Jeg håber du kan hjælpe.
Hej Lisa,
Tak for din søde hilsen :)
Du kan fint koldhæve disse boller, tilsæt blot 15 gram mel og følg ellers opskriften – i stedet for at hæve 1-2 timer på køkkenbordet, så skal den hæve i køleskab natten over. Om morgenen formes bollerne og så har den godt af igen at hæve i en times tid inden bagning.
Rigtig god fornøjelse med dem :)
Kh AC
Hej
Mange tak for den super gode opskrift :-) Mine drenge på 6 og 8 år vil nemlig ikke have boller med kerner… så disse boller kan de li’. Jeg havde ikke lige alm. Spelt mel.. så jeg brugte lidt fuldkorns spelt mel (2 dl.) og så 4 dl. Alm. Hvedemel.. bollerne blev rigtig gode… Denne opskrift skal helt klart gemmes ;-)
Dejligt at høre! Tak for den søde tilbagemelding på opskriften :)
Kære Ann-Christine
Jeg vil lige fortælle dig, at min datter på 19 mdr. er helt vild med de babyvenlige boller :-)). Og moderen synes også de er fantastiske – rigtig god konsistens.
Jeg vil også lige sende dig en taknemmelighedshilsen og sige tak for alle de dejlige opskrifter du har på din side. Jeg bruger mange af dem :-).
De bedste forårshilsner og god dag
Liselotte
Årh, hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde skønne hilsen, det er jeg glad for ♡
Forårshilsner til dig også
Kh AC
Uh de er gode!
Synes dog de tog lidt lang tid at lave. Er det nødvendigt at de hæver af to omgange??
Hej Sue,
Hvor er det dejligt at høre :) – og ja, de skal hæve to gange, det er det hele værd :)
Kh AC
Åh jeg har lige prøvet at lave dine boller, hvor smager de bare vildt godt :P Virkelig sprøde og dejlig bløde indeni. Uhm uhm siger jeg bare :D
Jubiii, hvor dejligt at høre! Jeg får helt lyst til at bage boller nu :)
De sidder lige i skabet hver gang! Yndlings boller herhjemme, også hos de voksne :D
Jubii, hvor er det dejligt!
Tak for din søde hilsen :)
Jeg er ikke så meget til boller der skal æltes for meget med fingerne. Er der nogle der har erfaring for, om man kan bruge rørmaskine? Eller må dejen ikke æltes så voldsomt?
Hej Charlotte,
Det kan du sagtens gøre. Jeg havde bare ikke selv røremaskine på det tidspunkt hvor opskriften her er fra.
Kom evt en dl mel mindre i – i første omgang og rør dejen godt igennem med det.
Kh AC
Hej ann-Christine
Tak for super god opskrift på børne venlige boller som er nem og hurtig at følge, kunne ikke se antal grader men bagte dem 20 minutter på 200 grader, jeg rullede dejen flad og skar med pizza skæren 16 stk som er perfekt til sandwich med huller i , de ligner pågen brød??? mange hilsner Annette
Hej Anette,
Hvor fint du lige nævner det med temperaturen – det er fikset nu :)
Og godt tricks med pizzaskæren og formen på brødene. Tak for at dele det.
Kh AC
Jeg skal bage til salmesang næste gang og faldt over din opskrift, da den vil være perfekt også for børnene ? Men jeg kunne egentlig godt tænke mig at lave opskriften som koldhævede boller – er der noget jeg mon skal tage hensyn til udover at justere gæren (og skal den “bare” halveres?) ?
Hej,
Er det 2 dl rå havregryn eller 2 dl kogt havregryn?
Det er 2 dl kogt grød.
Hej Malene,
Hvor dejligt med sådan et lille bageprojekt til børnene.
Du kan sagtens koldhæve dejen, bare halvere gærmængden. Lad den hæve i køleskabet natten over og lade den efterhæve 1/2 – 1 time efter bollerne er formet på bagepladen.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Tascha.
Tak :) Det vil jeg prøve.
Hilsen Sandra
Hvor er det dejligt at I hjælper hinanden :)
– og det var præcis det samme jeg ville have skrevet :)
Kh Ann-Christine
Hej Sandra.
Nu blander jeg mig lige lidt. Håber det er ok. Men jeg har skrevet til AC tidligere da vores dreng er mælkeintollerant og slet ikke må få mælk.AC anbefaler mere vand og har prøvet det af og bollerne bliver helt fantastiske. ?
Kh Tascha
Hej AC.
Nu siger Sundhedsstyrelsen at børn helst ikke må få mejeri produkter før de er et år. Har du nogle ideer til hvad man kan putte i istedet for tykmælk, så bollen stadig får den dejlige bløde krumme?
Hilsen Sandra
De her boller er en opskrift, jeg bliver ved med at komme tilbage til. Jeg bager dem (i forskellige varianter) i en fir-dobbelt portion en gang om maaneden, og saa fryser jeg dem saa der er til hele maanedens morgenmad og mellemmad. Jeg bruger dog helt hvidt speltmel (Fra Lidl i tyskland) og Havremaelk i stedet for tykmaelk. En enkelt gang blev de klistrede og smaa for mig, de havde ikke haevet nok – det er ekstremt vigtigt med disse lidt “tunge” boller, har jeg laert.
Min soen paa nu 13 mdr elsker dem, og hans mave fungerer rigtigt godt paa disse boller.
Hej Lene,
Hvor er det dejligt at høre at I har fornøjelse af opskriften og at de fungere så godt for din søn også :)
Mange tak for din søde hilsen og for inspiration til et twist af opskriften
Kh AC
Skal der være alm. gær i eller tørgær?
Du kan bruge begge dele :)
Hej Ann-Christine.
Har du erfaring med at lave dem uden tykmælk?
jeg har en mælkeallergiker herhjemme og overvejer om der er alternativer? har du forsøgt?
Hej Tascha,
Det kan du sagtens undlade og bare komme en dl ekstra vand i, i stedet for tykmælk.
Kh AC
Tusinde tak, det prøver jeg.
Jeg har lige lavet fødselsdagsbollerne
Od de smager fantastisk og er i den grad godkendt af barnet. :-)
Kh Tascha
Hvor er det dejligt at høre :)
Det lyder som en rigtig dejlig opskrift, som jeg nu er i gang med at prøve… Men noget er gået galt, min dej er meget meget klistret… Er der nogle gram mål på melet…?
-Jeanne
Nej, jeg bruger dl. Men du kommer bare mere mel i, hvis den er for klistret. Der er stor forskel på mel og også på hvor blød en havregrød man har lavet
De ser rigtig lækre ud. Dem må jeg prøve. Jeg skal lige høre.. har du erfaring med om de er fryseegnede?
Det kan de sagtens, det har jeg selv gjort flere gange :)
God fornøjelse med bagning
Hej. De er bare mega gode – dejlig sprøde. God weekend
Dejligt at høre, Mette :-) God weekend til dig også
Uuuuhm, det lyder som en lækker opskrift, dem må jg helt sikkert prøve. Min bandit er godt igang med at spise selv, og boller er en hel sikker vinder, specielt hjemmebagte :) Hvor mange grader bager du dem på?
MikasMor, velkommen her :)
Jeg plejer at varme ovnen op til 220-230 grader og skruer ned til 200 når jeg sætter bollerne i ovnen.
Men det er meget forskelligt fra ovn til ovn.
Madame, Uhh, det håber jeg ikke de lærer de trick ;) Men det gør de nok :lol:
Det kunne være super hyggeligt med blogtræffet, jeg tjekker lige kalenderen og vender tilbage om det. Vil ihvertfald gerne med igen snart
Uhm, den opskrift ser rigtig fin ud – og det lyder dejligt, at dine unger nu kan nyde at spise en bolle selv. Jeg kan huske, hvordan min søn kunne finde på at sætte tallerkenen på hovedet, så indholdet løb ned over ham – men det sker jo ikke med brød ;-)
Hvis du har tid og lyst, er der blogtræf den 29/5 i København – det ku’ være så hyggeligt …