Helstegt kylling med krydderurter og citron
En saftig helstegt kylling med det hele, er virkelig noget af det bedste jeg ved.
Jeg har mange livretter! Men helstegt kylling er absolut en af dem. I det hele taget har jeg en forkærlighed for enkle retter. Måltider, hvor man ud af få, men gode råvarer kan skabe et skønt måltid. Billederne til denne ret er taget på to forskellige dage, for jeg fandt også lige et gammelt et i arkiverne på computeren. Tilbehøret er stort set altid det samme; hjemmelavet agurkesalat, et godt hjemmebagt brød, grøn salat med mormordressing og indimellem de syltede rødløg. Vil man lidt ekstra så er en hjemmelavet skøn coleslaw til, heller ikke at kimse af.
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Helstegt kylling med krydderurter og citron
- 1 kylling
- 3 citron
- 7 stængler frisk rosmarin
- 1 håndfuld frisk timian
- 3 spsk smør
- 3 fed hvidløg
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skær citronerne i halve og skyl krydderurterne grundigt. Knus hvidløgsfedene. Rens kyllingen og løsn brystskindet ved at stikke fingrene ind mellem skind og brystkød øverst ved halsen. Lav en dyb lomme, men pas på at der ikke går hul i skindet. Dryp lidt citronsaft i lommen, og gnid med salt og peber, hvorefter lommen fyldes med rosmarin, timian, smør og en knust hvidløgsfed.
Gnid hele kyllingen udvendigt og indvendigt med salt, peber og fyld kyllingen med citroner, resten af krydderurterne og hvidløg.
Steg kyllingen på grill ved indirekte varme, til den når en kernetemperatur på 75 grader. Eller steg den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 45-60 minutter.
Serveres med godt brød, syltede rødløg, syltede agurker og en god grøn salat
TAK! Fordi du du siger, det er en lidt dyr ret, og dermed tager det for givet, at vi køber og spiser velfærdskyllinger., for det bør vi virkelig alle gøre!
De arme turbokyllinger kan man jo nærmest få smidt gratis i nakken, og uanset, hvordan de måtte smage, synes jeg ikke, mennesker kan tillade sig at mishandle andre dyr bare for at få billigt kød.
Løgismoses kyllinger (Netto) er nu ikke så dyre igen, når man regner på, hvor meget mad, der er i én. De er ikke økologiske, men lever frit, og det er – i hvert fald for mig – det, der tæller.
Hej Anna
Mange tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding ♡
Kh Ann-Christine
Jeg blev lige nødt til at prøve denne opskrift i en varmluftsovn indstillet på 175⁰C. Den fik 53 min. i opvarmet ovn, men det var altså ikke nok, så nu får den lige 15 min. mere i parteret tilstand.
Jeg tænker, at 1½ citron i det indre har ‘holdt på kulden’.
Nu glæder vi os til at sætter tænderne i.
I øvrigt lavede jeg også små lommer til krydderurterne på lårene.
Jeg håber det smagte skønt!
Kh Ann-Christine
Jeg har en mikroovn med varmluft og grill.
Har I nogen erfaring med tilberedning af kylling i en sådan fætter?
Mvh Lars Birk
Hej Lars,
jeg har ikke erfaring med mikroovne, så det må komme lidt an på en prøve …
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Skal prøve denne opskrift til gæster på lørdag. Lyder altså lækkert!
Vil det mon fungere at bruge brystfilet, hvor krydderblandingen puttes i lommer? Evt. i en stegeso, for at undgå det bliver for tørt?
Vh Birgitte
Ja, det kan du sagtens. Du kan også pakke kyllingebrysfilet ind i fx serranoskinke eller bacon for ekstra smag og saftigt kød, det ville jeg nok vælge.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Så er kyllingen kommet i ovnen, er spændt på resultatet :-) da jeg ikke har lavet meget kylling manglede jeg en beskrivelse af, om den skal ligge med brystsiden ned eller op og om den skal snøres. Glæder mig til at smage den :-)
Hej Matilde,
Håber det bliver godt. Kylling tilbereder jeg altid med brystet op og du kan godt, men behøver ikke at snøre den.
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Tusind tak for dig og dit kald – dine opskrifter er super gode og dit univers er vidunderlig. Du bidrager til glæde og lykke i de danske familier.
Fortsæt dit arbejde – du er fantastisk! 😊
Kram Karin
Hej.
Når du skriver xxx° er det så alm ovn eller varmluft? Jeg bliver altid i tvivl. Den er i ovnen nu og vi venter spændt?
Hej Cathrine,
Det er så fint du spørger, for jeg var ikke så flink til at skrive om det skulle være alm ovn eller varmluft i de første år af Valdemarsro. Jeg retter undervejs når jeg kommer til det. I dag bruger jeg helst varmluft, for det fungere min ovn godt med og har netop rettet det til i denne opskrift.
Bruger du alm over/undervarme så passer det med 200 grader.
God fornøjelse
Kh AC
Denne opskrift forsøgte jeg mig med i weekenden, og resultatet blev virkelig godt og lækkert! ?
Kunne man ønske sig en video med opskriften? Var nemlig lidt famlende ift. hvordan der skulle krydres under brystskindet ?
Tak for din søde hilsen, dejligt at høre det blev lækkert!
Den vil jeg meget gerne lave en video med på et tidspunkt, så det er noteret :)
Kh AC
Den kylling blev uovertruffen. Tak for hjælpen!
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde tilbagemelding på opskriften :)
Hej kan man forberede dem om morgenen med smør og krydderurter og så putte citron i senere og så i ovnen.
Mvh
Claus
Jeg har ikke prøvet det af, men tror fint det kan fungere :)
Hej A.C.
Jeg var ved at finde lidt inspiration til mad mellem alle dine lækre opskrifter og faldt over denne. Kan det passe der mangler et par ingredienser? Jeg kan bare se der står “6-8 kviste rosmarin/ingrediens][ingrediens”
På forhånd tak.
Vh. Pia
Hej Pia,
Åh, det er en dejlig sommeropskrift!
Der var lidt knas med koden, så den drillede lidt men det er rettet nu – og den kan varmt anbefales ;)
Kh AC
Tusind tak – den vil jeg glæde mig til at prøve :)
Mmmm det er absolut også en favorit her.
du skriver du har lavet en bog. hvad omhandler den og hvad
hedder den. den må jeg da eje. går ud fra den har
samme høje standard som din blog. og er lige så inspirerende.
lyder lækkert med Belgien. Bruxelles er en lækker by.
Min bog udkommer i slutningen af sept / start okt og bliver fyldt med opskrifter og egne billeder. Jeg skriver snart mere om den og det bliver også muligt at bestille den her på siden, signeret eller usigneret.
Kh Ann-Christine
Ifølge både Bog & Ide og Bilka udkom din bog “Aftensmad” d. 5. september 2019. Hvilken bog udkom i september/oktober 2014?
..Jeg sidder og overvejer at købe en af dine bøger, og tænker at den første nok er den mest relevante..
Hej Peter
Hvor dejligt du har lyst til at købe en af mine bøger!
Den bog der nævnes i kommentaren er en bog jeg udgav tilbage i 2014, som hed “opskrifter og små glimt af hverdagslykke”.
Det var et helt andet format end mine nyere bøger og den er udsolgt fra forlaget og vil ikke blive genoptrykt.
Du kan se min samling af kogebøger her, hvor du kan læse lidt mere om hver enkelte bog: https://www.valdemarsro.dk/shop/kogeboeger/
Bøgerne er udgivet i denne rækkefølge:
Valdemarsro Aftensmad 2019
Valdemarsro Grøn Aftensmad 2020
Valdemarsro Jul 2021
Valdemarsro Kager & Desserter 2022
Valdemarsro Nem Aftensmad 2024
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
helstegt kylling er virkelig også en lækker de-lux spise her… men det er primært fordi jeg virkelig helst vil købe økologiske kyllinger og de koster jo en halv arm. Men så snupper vi bare et par vegetariske dage om ugen og så går økonomien op!
Præcis det samme her! :)
Det lækre brød på dit billede, er det noget du har en opskrift på? Har endnu ikke fundet den ultimative Focacciaopskrift
Hej Thea,
Ja, det har jeg og den kommer faktisk med i min bog, som udkommer lige snart (slut sept/start okt)
Kh Ann-Christine
Grillet kylling er også en af mine livretter, og har også lavet denne før, men plejer du ikke at komme smørret ind i “lommerne” også.
Fortsat god ferie til jer.
Hej Helle,
Jo, det kan du tro – jeg har lige skrevet det ind også :)
Og tusind tak, du kan tro vi stornyder det
Kh AC