Havregrynskugler
Havregrynskugler er altid et hit og en klassiker som konfekt på julebordet med søde sager. De er i øvrigt gode året rundt, og er vildt hyggelige også for små børn at være med til at lave – man skal ikke være ret gammel, før man sagtens selv kan lave sådan en omgang havregrynskugler.
Jeg laver havregrynskugler i to varianter. Begge smager dejligt!
En med rom og kaffe til de voksne og en til hele familien og som alle kan lide, med kokos og lidt appelsinjuice og hvis man synes, så kan man komme lidt romessens i den også.
Prøv også: opskrift på kryddersmåkager >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 120 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Havregrynskugler - 2 varianter
- Havregrynskugler med kaffe og rom (60 stk)
- 250 g finvalset havregryn
- 150 g sukker
- 50 g usødet kakao
- 150 g smør
- 1 dl kaffe, stærk
- 1 spsk mørk rom
- Havregrynskugler med kokos (60 stk)
- 250 g finvalset havregryn
- 150 g sukker
- 40 g usødet kakao
- 75 g kokosmel
- 0,50 dl appelsinjuice, friskpresset
- 150 g smør
- Drys
- 1 dl kokosmel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom alle de tørre ingredienser i en skål og smuldr smør i og derefter henholdsvis kaffe og rom i den ene variant og appelsinsaft i den anden variant.
Hvis det er for klistret, så kom lidt mere havregryn eller kokosmel i. Hvis det derimod er for tørt, så kom lidt mere kaffe eller appelsinjuice i.
Form små kugler og tril dem i kokosmel.
Jeg har netop brugt opskriften første gang, og de er gode. Synes dog rom smagen udebliver selvom jeg smed ekstra i. Nogen der har erfaring med om den begynder at trænge igennem efter nogle dage? Brugte en mørk rom på 40% – måske den er for mild?
Den tager ikke meget til i smagen over tid, men lidt. Du må endelig bare tilføje mere rom efter smag.
Kh Ann-Christine
Min mormor lavede dem altid med fløde I stedet for smør. Det smager fantastisk og klister ikke så meget til ganen som smør. Bare et lille fif. Jeg har delt hendes opskrift på min instagram
Tror jeg vil prøve at erstatte kaffen og rommen med en hjemmelavet Coffee Saccharum som den her:
Havregrynskugler hører ikke med til vores juletradition, men det kunne der godt laves om på :-) Jeg er dog ikke så vild med kaffe, kunne man brygge en stærk kop te i stedet eller tror du ikke det ville smage af nok?
Glade madhilsner
Mette
Hej Mette
Det er da i hvertfald værd at prøve. Lad mig endelig høre hvordan det går :)
Du kan også lave appelsinudgaven, den er også skøn.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Hvor længe kan havregrynskugler holde sig på køl. Min datter er autist og har brug for at jeg skriver en dato på bøtten.
Venlig hilsen
Joan
Hej Joan,
Holdbarheden står i opskriften – samme sted som tid, mængde mv.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg bliver altid i tvivl med opskrifter, når der bare står smør (hvilket der jo oftest gør 😅). Er det saltet eller usaltet?
Mvh den håbløse julebager
Hej Christina,
I mine opskrifter bruger jeg altid økologisk saltet smør, medmindre der decideret står usaltet smør.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kære dig.
Vi er ikke fan af kokosmel, er der noget andet og festligt man rulle dem I?
Tak og hjertelig glædelig jul.
Kære Susanne
Ja, det er beskrevet under tips til opskriften.
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Kan rørsukker erstattes med flormelis? I så fald, hvilken mængde flormelis? Glæder mig til at få din opskrift afprøvet sammen med ungerne i weekenden 😊
DÉT gad jeg også godt, at vide!
Eksperimenterer muligvis med det om lidt og vender tilbage med et bud :)
Den skal jeg lave med børnene i eftermiddag
Hyggeligt! God fornøjelse
Kh AC
Jeg bor i Canada og kan ikke få fat i rørsukker, kan jeg bruge almindelig sukker?
Sagtens, det gælder i øvrigt for stort set alle opskrifter :)
Tak For dine altid gode opskrifter og rigtig glædelig jul
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul til dig
Kh AC
Tak for en super inspirerende blog.
Hvad er grunden til at der skal dobbelt så meget væske i voksenudgaven, selvom mængden af tørre ingredienser er næsten ens?
Hej Gitte
Mange tak for din søde hilsen
Det skyldes at der er 75 g kokosmel i den anden opskrift, og derfor også ekstra væske, mængderne passer helt fint.
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Nice at se gammeldags julehygge-travlheds-godter:)
Hvis ikke man har rom, vil du så anbefale at man fx istedet bruger whisky eller fx gran maniere?
På forhånd tak igen ;)
Ja, det kan du sagtens, Grand Marnier vil være lækkert
Kh AC
Dem vil jeg prøve :)
Hvor længe kan de holde sig uden de fryses ned?
Og skal de opbevares i køleskab?
På forhånd tak ;)
Hej Ursula,
Ja, de skal opbevares i køleskab eller i fryseren, i køleskabet kan de fint holde sig 1 – 1 1/2 uger
Kh AC
De smager super godt. Jeg har dog tilladt mig at tilsætte de samme krydderier som bruges til brunkager og bruger også saft og skal af appelsin i . Det skal du prøve
Lyder dejligt :)
Det er imponerende, at uanset hvilken opskrift jeg leder efter, så ender jeg ALTID på din blog! Dine opskrifter er gode, fordi de indeholder “normale” ingredienser uden dikkedarer, og de er lige så holdbare, som var de kommet fra min mor. Jeg er aldrig usikker på resultatet med dem, og glæder mig til at prøve denne opskrift. Tak for det.
Hvor er det dejligt med sådan en skøn hilsen! ♡
Tusind tak og jeg håber de blev skønne og lækre
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Jeg kom til at tænke på, om man kan erstatte juicen med vand/mælk i stedet for?
Vi er elle vilde med havregrynskugler året rundt hjemme hos os?
Jeg ville ikke selv komme vand eller mælk i, men hellere undlade appelsinjuicen – og jeg er enig i at havregrynskugler er godt året rundt, selv om vi mest laver dem til jul, så får jeg helt lyst til dem igen nu ;)
Kh AC
De er Super lækre. Jeg tilføjede revet marcipan til voksen versionen og det kan varmt anbefales, mums? Man kan evt. rulle dem i mandelsnitter.
Uhm, det lyder lækkert med revet marcipan i og mandelsnitter – det må vi prøve :)
Tak for at dele dit tip ♡
Kh AC
Bruger du grov eller fintvalsede havregryn?
Jeg bruger oftest fintvalsede til havregrynskugler, men når jeg laver dem på foodprocessorer fungere det også glimrende med grovvalsede :)
Hej Ann-Christine Jeg har lige lavet din opskrift på havregrynskugler, men jeg forstod din opskrift sådan, at 250 gr havregryn = 30 kugler, fordi du skriver at de 2 opskrifter giver 2 x 30 kugler, men jeg fik altså 70 kugler ud af 250 gr havregryn og mine kugler er bestemt ikke små, så jeg synes du skal tilrette teksten. Jeg ville nemlig bare have lavet en lille portion, da det kun er min datter der spiser dem :-)
Mvh
Eva
Tak for input!
Du har helt ret, og det er rettet nu :)
Håber de kan gives væk i en lille sød gave til andre der elsker havregrynskugler ♡
Har ikke Rom på lager kan man mon bruge bailey eller portvin?
Baileys vil være lækkert – og ellers kan du evt undlade rom :)
Jeg har netop lavet disse havregrynskugler (den børnevenlige version, men da jeg var godt igang opdagede jeg til min skræk, at jeg ikke havde nok havregryn! Løsningen blev 125 gr havregryn og 125 gr kokosmel. Desuden tilsatte jeg reven appelsinskal, lidt salt og et skvæt romessens. MUMS, de blev gode ☺
Uhmm! Hvor lyder de gode :)
Godt de kunne reddes og blive så lækre og skønne.
Dejlig søndag og rigtig glædelig jul til dig
Kh AC
Hvis jeg nu laver havregrynskugler d. 17. november – kan de så holde sig til d. 27. november?
Kære Ann-Christine, jeg har fulgt dig i mange år og har lige købt din lækre kogebog ??? Kan du hjælpe mig med en anden ingrediens end kokosmel i den børnevenlige variant? ? Det er min datter nemlig ikke så vild med ? K.h. Birgitte
Hej Birgitte,
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre og jeg håber du bliver glad for bogen ♡
Du kan blot undlade kokosmel og tilføje mere havregryn i stedet, det bliver også lækkert.
– og så kan de evt rulles i kakaopulver i stedet for kokos
Kh AC
Hej Caroline,
det kan de fint! Jeg ville komme dem i fryseren og lade dem tø op i køleskabet fra den 26 – så er de helt friske og fine :)
Kh AC
Hvor mange blir der af denne portion?
Omkring 60 af hver variant, så 120 stk i alt
Kh AC
Sidste jul blev til kokostoppe, marcipan med pistacie og lys chokolade, figen/dadelkugler og disse skønne kugler – elsker at gå på opdagelse i din blog
Dét er jeg glad for at høre og skønt at opskrifterne bruges og skaber glæde :)
Jeg har nu forsøgt mig med din opskrift på min absolutte jule-konfekt-favorit. TAK, de smager helt fantastisk af barndommens jul. (Havde ingen god rom, så brugte i stedet Cointreau og det gør jeg gerne igen og igen og igen og…. )
Uhh, cointreau … min yndlingslikør ;)
Hej Ann- Christine
Jeg lavede havregrynskugler efter din opskrift i dag – lige i sidste øjeblik. Smager som barndomsjul….min niece er helt vild med dem….ser ud til at du har en fin side her. Tror jeg vil benytte dine opskrifter her indimellem , jeg underviser i at lave mad og henter inspiration hist og her. Derudover er både jeg og min mand nogle værre madøre…glædelig jul.
Mvh. Karina
Hej Karina,
Det er jeg rigtig glad for at høre! Dejligt at du kan bruge mine opskrifter til inspiration, og at du ligesom jeg også synes at disse havregrynskugler smager helt nostalgisk af jul.
Rigtig glædelig jul!
Kh Ann-Christine
Tusind tusind tusind tak fordi du bruger smør – er ved at være lidt træt af dadler som substitut! ;-) Selvom jeg driver en sundhedsblog, så er havregrynskugler uden smør ikke det samme.. Så hellere lidt men godt! :-)
Kan dig og familien have en rigtig dejlig og magisk jul! :-)
Knus Jonna
Hej Jonna,
Havregrynskugler skal nemlig være med smør ;-) Ellers er det daddelkugler … – de er nu også super lækre og jeg laver dem selv jævnligt. Men det kan ikke sammenlignes med ægte havregrynskugler lavet på smør.
Rigtig dejlig jul til dig og dine
Kærlig hilsen
AC
Jeg lavede dem i dag i Tyskland og de bragte barndomsminderne fra Danmark og julestemningen med sig! Tak for en god opskrift og en god side :)
De er altså også lig med barndomsjul for mig. Tror jeg skal lave dem sammen med børnene på fredag :)
Tak :)
Katja, plejer også selv at lave dobbelt portion, ellers rækker det jo ingen vegne :lol: godt nytår
Uhmmmmmm, lækre sager….en stor succes her i familen….lavede dobbelt portion, og det var vist godt!!
Glædelig jul til Alle.
Julehygge,
Jeg kommer jo selv helt i julehumør. Det er en dejlig tid vi går i møde, og der skal hygges med gløgg og havregrynskugler, uhmmm
Idag fik jeg på idéen at lave havregrynskugler, og kiggede rundt på nettet for at finde en opskrift der mindede om den fra barndommen, og faldt så over denne, og de er nu, med hjælp fra min datter blevet trillet i fine kugler og rullet i kokosmel – og smagt på et par stykker blev der da også – så ud over en hyggelig time i køkkenet, blev der nogle lækre havregrynskugler ud af det :)
Tak Madame. De minder også mig om barndommens jul, de er rigtig hyggelige, både at lave, spise og se på ;-
Hvor ser de lækre ud, valdemarsro. Havregrynskugler har jeg lavet uendelig mange af i min barndom og ungdom – det vil jeg prøve igen. De minder mig om min barndoms jul, hvor der altid lå havregrynskugler i julehjerterne og kræmmerhusene.