Havregrynskager med luftig smørcreme
Knasende sprøde og søde havregrynskager, penslet med et lille lag mørk chokolade og fyldt med den luftigste og lækreste smørcreme, man kan drømme om. En kop kaffe, en hyggestund med familien og en havregrynskage. Uhm, det er livsnydelse.
Havregrynskagerne kan sagtens spises uden smørcreme, og de kan også sagtens laves mindre i størrelsen, så man dosere dem i teske størrelse i stedet for i spiseske. Så får man nogle små fine havregrynskager og på et større kagebord vil det være en super fin løsning.
Prøv også: min opskrift på cookiekage >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Havregrynskager
- 90 g smør
- 125 g finvalset havregryn
- 20 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 0,50 vaniljestang
- 125 g sukker
- 1 æg
- Smørcreme
- 0,50 vaniljestang
- 100 g sukker
- 0,50 dl vand
- 125 g smør, stuetempereret
- 1 æggeblomme
- Derudover
- 100 g mørk chokolade, tempereret
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør i en gryde ved lav varme og tag gryden af varmen, så snart smørret er smeltet.
Rør havregryn, mel, og bagepulver godt sammen i en skål.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og fordel dem i sukkeret. Rør sukker, vanilje og æg i gryden med den lune smør og rør det sammen. Rør derefter havregrynsblandingen i.
Form runde kugler med en spiseske og læg dem på to bageplader med bagepapir, så der er 4 kager på hver plade. Sørg for lidt god afstand mellem kuglerne, da dejen flyder ud under bagningen. Giv kuglerne et lille tryk og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 9-12 minutter, til de er gyldne i kanten.
Lad havregrynskagerne køle af på bagepladen.
Smørcreme
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og fordel dem i sukkeret. Kom sukker, vanilje og vand i en gryde og kog op, lad det koge uden låg til sukkeret smelter helt. Lad det køle ned til stuetemperatur.
Pisk smør og æggeblomme luftigt i en skål, hæld sukkersiruppen i blandingen, mens der fortsat piskes kraftigt, til cremen er blød og ensartet.
Pensl havregrynskagerne med tempereret chokolade, lad det størkne og saml dem derefter med smørcreme.
Hvad har jeg gjort forkert når smørcremen skiller??? Har jeg pisket for længe?? Kan det reddes
Hej Ingrid,
Kan smørret have været for koldt, så det har været svært at piske æggeblommen ind i smørret?
Måske kan du redde det med 1 knidspids majsstivelse, det er da forsøget værd.
Kh Ann-Christine
Ser lækre ud, de må prøves til min fødselsdag i weekenden.
Spørgsmål bare lige for at få skåret det ud i pap:) : ved 6 stk blir der vel en til hver ik dvs der til 12 kiks ik? hvor store blir de så ca. i diameter? mere om jeg kunne lave dem mindre så der bare var flere, vi skal også ha lidt andet er tanken som scones og cookies
Hej Signe
Ja, præcis, de skal lægges sammen to og to, så til 6 kager, skal der laves 12 kiks.
Jeg har ikke målt dem, men tror de lander på omkring 10-11 cm i diameter, og du kan fint lave dem mindre, så du fx af en portion til 6 personer, laver 18 eller 20 kiks og 9-10 kager i alt.
Rigtig god fornøjelse og stort tillykke med fødselsdagen
Kh Ann-Christine
Bare jeg havde læst kommentarerene først.
Så havde jeg bagt dem på to plader.
Nu blev det en stor kage i stedet for flere små
Hej
Kan man lave dejen dagen før man skal bruge dem. Evt kugle dem op og så bare lægge dem på en bageplade den dag jeg skal bruge dem ?
Ja, det vil jeg fint tro. Form kugler og giv dem evt et tryk, så de flader ud til ca halv højde af den runde kugle inden du sætter dem i køleskabet.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man lave smørcremen uden æg i? Eller bliver den så forkert i konsistensen? Vil bruge den i en roulade.
Jeg synes den bliver skønnest med æggeblomme, men test endelig bare uden :)
Kh Ann-Christine
Vi har bagt disse med glutenfri havregryn og erstattet hvedemelet med havremel – det kan man sagtens, og så er de glutenfri!
De er bare lige så gode, som man kan drømme om.
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Kh Ann-Christine
De er rigtig gode også uden smørcreme jeg pyntede dem mad lidt chokolade striber og fik 18 stk. af diameter 8 cm med en dessertske str.
Rigtig god opsktift
Mange tak :) Det er dejligt at høre
Kh Ann-Christine
Hej jeg har prøvet din opskrift flere gange, MEN denne gang vil smørcremen ikke “stivne” den bliver ved med at være flydende, vi har prøvet at sætte den i fryseren i et par timer men den blev kun mere kold og ikke smør/sprøjte klar, og den har nu stået natten over i køleskab uden held. Hvad gør jeg, går jeg bare i gang med en ny eller, hvad
Hej Githa,
Det har jeg aldrig prøvet før, hvad kan du have gjort anderledes end du plejer?
Jeg kan ikke forestille mig at den skulle blive flydende.
Kh Ann-Christine
Efter en nat i køleskabet, fik jeg pisket cremen godt ,op og den endte med at blive let, luftig og lækker. Så det er ikke alt, der ender galt;-)
Tak for dine opskrifter. Jeg er fan…
Hvor dejligt! Jeg er glad for det gik godt :)
Tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Tak, jeg prøver at piske i dag!
Nu harjeg bagt dine havregrynskager. Men glemte at læse i opskriften på smørcreme, at smør og æg først skulle piskes. Jeg kom til at blande alt og så piske det. Det blev noget sjask, men mit håb stiller jeg til køleskabet, at det samler sig over natten, så jeg kan servere kagerne med smørcreme, der bliver i dem.
Hvad sker der med min fejltagelse????
Hej Karin
Det var ærgeligt. Du kan jo se om det har sat sig og kan piskes til noget fornuftigt og ellers er det desværre blot at prøve igen.
Kh AC
Smager fantastisk! Prøvede at putte lidt revet citron skal i kagen og det gør bare kagen endnu mere fantastisk! Kan klart anbefale den… :)
Tak for opskriften AC. <3
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen, Luana :)
Kh AC
Hej Anne-Christine
Tak for en god blog, jeg bruger den tæt på dagligt!
Egner de her havregrynskager sig til at gemme? Jeg tænker om de bliver bløde hvis man ”samler” dem med smørcreme og stiller dem til dagen efter?
Jeg vil lave dem til kollegaerne…
Vh Mette
De bliver bløde af at stå samlet til dagen efter. Men du kan pensle de friske sprøde kiks med mørk chokolade, efter de er bagt. Lave smørcremen og tage det med hver for sig, og samle det inden de serveres for kollegaerne, det vil gå fint :)
Kh AC
Ok, tak for svar!
Vh Mette
Hej Ann-Christine
Hvor mange grader skal det være i en almindelig ovn.
Har ikke varmluft ovn
Virkelig nogle dejlige opskrifter du har . Har prøvet adskillige af dem.
Anette Hansen
Ebeltoft
Hej Anette,
Tusind tak for din søde hilsen, det er virkelig dejligt at høre du er glad for mine opskrifter.
Du kan som regel fint bruge alm ovn ved alle mine opskrifter hvor jeg skriver temperaturen til varmluft, så lægger du bare 15-20 grader ekstra på.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tusind tak for svaret.<3 Glæder mig til at komme igang.
kærlig hilsen
Anette Hansen
Ebeltoft
Hej. Har lige bagt dine super lækre havregrynskager. De blev rigtig gode 2. gang, da jeg bagte dem på to plader. Første gang på en plade flød det helt sammen. Hvordan skal de opbevares efter smørcremen er kommet i? Køleskabet? Og kan de holde til dagen efter?
Hej Anne,
Smørcremen kan opbevares på køl, men tages ud i god tid så den er smørbar og de sprøde kager kan sagtens opbevares i en småkagedåse eller lign :)
Dejligt at høre de lykkedes godt anden gang
Kh AC
Havregrynskager er bare én af mine ynglings opskrifter her hos valdemarsro. Kager er helt fantastiske og er altid en sikker vinder hos gæsterne!
Det er skønt at høre, mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften ♡
Kh AC
Hej
Ville man kunne putte kompot i midten af dem og så smørcremen udenom?
Hvis de skal spises med det samme, tror jeg det kan være rigtig lækkert. Men skal de gemmes, så tror jeg måske kagerne bliver lidt bløde af væden fra kompot.
Kh AC
Hej
Så har jeg testet havregrynskagerne på min gæst, og hun var meget begejstret!! Jeg nøjedes med at servere dem som enkelte “kiks” og havde dryppet smeltet mørk chokolade på nogle timer inden servering.
Tak for råd vedrørende opbevaring.
Det gik fint med at bage dem et par dage før gæstebuddet.
Det er bestemt ikke sidste gang, de kommer på menuen :-)
Skønt at høre – tak for din søde tilbagemelding ♡
Hej
Dine havregrynskager skal være dessert til kaffen, når min veninde kommer til middag snart. Men kan jeg lave dem dagen før og så opbevare dem på een eller anden god måde, så de ikke bliver ødelagt?
Jeg tænker, jeg vil servere dem uden creme, men som en stor kiks, og så tænkte jeg, at jeg kunne smelte noget mørkt chokolade over dampbad og lave lidt mønster på kiksene. Tror du, kiksene kan tåle varm, smeltet chokolade?
venlig hilsen
Uhm, hvor lækkert ♡ Nu har jeg holdt lidt weekend, så ser først din besked nu – håber det blev lækkert!
Men ja, de kan sagtens klare at få smeltet chokolademønster på. og serveres uden creme.
De opbevares bedst i en stor småkagedåse.
Kh AC
Mange tak for det hurtige svar!
Til dessert er havregrynskagerne også perfekte med en skive is i mellem.
Skøn ide ♡
Jeg har lige lavet dem og de er vel nok gode…. hold nu op en creme. Håber gæsterne er lige så begejstret…. er virkelig lækkert at smøre kagerne med chokoladen frem for at dyppe den ene side med chokolade som jeg plejer…
Det håber jeg at de var :)
-og hvor er det dejligt at høre at du er vild med dem
Kh AC
Hold da op!!
Jeg fik lyst til at prøve din opskrift, og jeg kan godt forstå at din mand plager dig om at bage de her vildt lækre havregrynskager.
Jeg har aldrig smagt nogen der var så luftige og velsmagende, jeg kan slet ikke få armene ned, jeg er fan.
Prøv dem prøv dem prøv dem ;-)
Jubiii, hvor er det dejligt at høre! Det er jeg så glad for at høre :)
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
De ser rigtig lækre ud! ?
Lige et spørgsmål: hvordan vil du opbevare dem, hvis man ikke skal spise dem lige nu og her men først efter nogle timer? Vil du vente med at samle dem eller har du en ide?
Tusind tak :)
Jeg ville vente med at samle dem eller jeg ville pensle undersiden af kiksene med mørk chokolade – det danner en barriere mellem kiks og creme, så kiksen holder sig sprød (og så er chokolade jo bare et hit. Altid ;) )
Kh AC
Elsker havregrynskager, de er så meget barndom for mig. Hoppede nærmest af forventning når min mor lavede dem. Men havde helt glemt dem, tak for opfriskeren (til Martin ;-D) den oplevelse skal mine børn da helt klart have :-) så mi vi se, om det bliver en god barndomssmag for dem også.
KH Rikke
Det kunne da være så hyggeligt :) Rigtig god fornøjelse med dem, Rikke
TAK Ann-Christine! Min mor som desværre er død bagte sådan nogle kager, men jeg har ikke kunnet finde opskriften og har virkelig haft lyst til dem mange gange. Nu ved jeg hvad jeg skal lave i weekenden! God weekend!:-)
Hvor fint og jeg håber de smager lige som du ønsker dig dem :)
Rigtig god fornøjelse med dem og rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Hej
Kom da lige til at tænke på min mor (hun døde for mange år siden) hun bagte havregrynskager og vi har faktisk ikke fået dem i mange år.
Måske skulle jeg lave et par stykker :-)
God weekend
Kh
Hanne
Ja, det kunne da være lidt hyggeligt :)
God weekend til dig også
Kh AC
Hej. Det lyder lækkert. Mon ikke man kan bage kagerne i forvejen og så komme chokolade og smørcreme på den dag de skal bruges.
Karina
Det kan du sagtens :)
Og de er jo næsten glutenfri <3 Jeg elskede havregrynskager som barn. Jeg husker dem dog som om halvdelen var overtrukket med chokolade. Nu bliver jeg lige lidt lækkersulten her fra mit halvtriste pendlerliv med DSB ;-)
Og tak for i går!
Ja, det er de nemlig! Du skulle have haft en med i toget, til at gøre togturen lidt hyggeligere :)
Og selv mange tak :)
Åh nej hvor ser det bare vildt godt ud! Jeg kan godt forstå din mands plageri ;-)
Han var også rigtig tilfreds med resultatet :)