Havregrynsboller med æble
Havregrynsboller som er fyldt med saft og smag!
Jeg har bagt disse med en blanding af grovvalset og finvalset havregryn, groftrevet æble, finthakket dadler og kanel. Nærmest en dessertskøn bolle – som dog også gør sig glimrende med et par skiver ost og jordbærsyltetøj (det er Johans favorit pt.)
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Havregrynsboller med æble
- 40 g gær
- 4 dl lunt vand, omkring 35 grader
- 1 dl yoghurt naturel
- 150 g finvalset havregryn
- 1 tsk stødt kanel
- 2 æble, groftrevede
- 75 g dadel, finthakkede, friske eller tørrede
- 1 tsk salt
- 600 g hvedemel
- 1 æg, sammenpisket, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med vand.
Tilsæt yoghurt og havregryn samt alle de andre ingredienser – vent med mel til sidst – rør godt sammen og rør så mel i lidt efter lidt.
Æblerne i dejen vil frigive en del væske, så jeg kommer lidt mere mel i end jeg ellers ville gøre.
Lad dejen hæve i en skål i 1-1 1/2 time på køkkenbordet med viskestykke over.
Form dejen til boller – 12 store eller 15 i mere alm størrelse.
Lad dem hæve på en bageplade med bagepapir i ca 30 minutter, imens varmes ovnen op til 250 grader.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 250 grader varmluft i 5 minutter og derefter i 10-15 minutter ved 200 grader varmluft
Jeg er lige igang med at bage dem nu, men jeg kom helt i tvivl om hvorvidt de skal æltes eller ej? Det ville jeg jo normalt altid. Men det står ikke beskrevet i opskriften. Hvordan former du dem i øvrigt? Ligesom almindelige fødselsdagsboller eller med en ske?
Vi glæder os til at smage dem!
Hej Signe
jeg rører/ælter dejen sammen med en røreske eller på maskine. Ca 5 minutter på maskine og nok 10 minutters tid med håndkraft, efterhånden som jeg tilsætter melet.
Når dejen er hævet, så skærer jeg dejen ud til boller, og runder dem blot hurtigt, uden at trykke luften ud af dejen.
Kh Ann-Christine
Hejsa :-)
Du skriver at man kan tilsætte gulerødder/rødbede. Vilel du gøre det istedet for æble eller sammen med æble?
Tak for en super blog :-)
Hej Signe,
Tak for din søde hilsen. Du kan både blande det (sammen mængde revet æble/gulerod/rødbede samlet set) eller hver for dig.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Havregrynsboller med æbler:
Kan man bruge mindre gær og lade dem hæve natten over i køleskab?
Mvh
Kim2
Ja, sagtens. Ved koldhævning plejer jeg at bruge 20 g gær til denne opskrift
Kh AC
Helt fantastiske gode boller ?? de blir helt sikkert bagt meget ofte ?♥️
SÅ dejligt at høre, tak for din søde hilsen ♡
Dee ser godt nok lækre ud☺️
Mon man kan bruge halv gær og lave dem som kold hævet?
Hej Charlotte
Mange tak! :) Du kan fint bruge halv mængde gær og koldhæve dejen
God fornøjelse med dem
Kh AC
LÆKRE boller – et kæmpe weekend hit hos store og små :-)
Kan det mon lade sig gøre at lave dem til koldhævning natten over og uden mælkeprodukter?
God mandag :-)
Hej Ann,
Tak for din søde hilsen :)
De kan fint koldhæves og du kan godt bruge vand i stedet for mælkeprodukter til denne opskrift
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej Anne Christine :)
Vi har bagt dine boller 2 gange nu, og MUMS..!
De er virkelig virkelig gode. og elsker at man får så mange boller ud af det, og at der er frugt i dejen :)
Hej Julie
Hvor er det skønt at høre! Mange tak for din søde tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Lyder så lækkert! Har du forsøgt dig med koldhævning af denne dej?
Ja, det kan du sagtens :)
Hej – bruger du alm ovn el varmluft ifm bagning af disse lækre boller ?
Det er varmluft – jeg har opdateret opskriften nu :)
Hej ?
Har du prøvet at koldhæve denne opskrift ?
Skal ha dem med på arbejde og ville gerne kunne lave dejen
Her i aften
Vh susanne
Hej Susanne,
Det kan du sagtens, brug blot 20 g gær og sæt dejen på køl natten over.
Rigtig god fornøjelse:)
Kh AC
Jeg elsker de her boller og de er et hit hos gæster altid.
Har du prøvet at lave dem og fryse dem ned? Hvis ja bager du med mindre? og varmer dem lidt inden servering?
Mvh Vivian
Den kan sagtens fryses.
Jeg bager dem som jeg plejer, lader dem tø op, stænker dem med lidt vand og varmer dem derefter i ovnen – så er de som nybagt :)
Kh AC
Hej:-)
De boller ser lækre ud, smager de lidt sødt? Jeg er på udkig efter en opskrift på noget lækkert, ikke alt for sukkerholdigt, mine tvillinger kan have med i vuggestuen på deres 2 års fødselsdag. Måske jeg ikke behøver lede længere:-)
Hej Christina,
Ja, de er lidt søde – afhængig af æblernes sødme, så hvis du bruger nogle der er godt søde i smagen og med knap så meget syrlighed, så vil det blive nogle lækre og lidt sødmefyldte boller. Hvis de gerne må være en anelse sødere, så kan du prøve at komme 1-2 helt finthakkede dadler i, som så blandes godt med æblerne inden de kommer i dejen.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej.
Når du skriver “Jeg bruger pt en hvedemel som er malet med både kim og skaldele og her skal en del mindre mel til, end hvis det er en helt renset hvedemel” – betyder det så at du bruger 500-600g fuldkornshvedemel?
Lyder spændende.
Mvh Mette
Hej Mette,
Ja, det gør det jo sådan set :) Nu har jeg ikke den mel længere, men den var ikke så grov som de fuldkornsmele jeg normalt bruger. Jeg mener at huske den var fra Søris, men er ikke sikker. Jeg vil næsten tro at den er groftsigtet efter den er malet, og landede på en mellemting mellem groft og fint.
Tilsvarende ville jeg bruge ca 350 g hvedemel og groft mel for resten af den mel jeg har i øjeblikket som er fra Meyers
Kh AC
Hej. Jeg tænkte på om du har en opskrift på de hjerteboller du havde på snappen igår igår?? Og tusind tak for en god blog. Mvh Katja
Det var de koldhævede luciabrød
SÅ gode!
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Har lige bagt de lækre boller og det er nogen af de bedste boller jeg har smagt. Syntes næsten de virker helt sunde.
Super fed blog du har. Dine boganmeldelser har fået mig i gang med bøgerne igen og jeg har netop fået et spisebord magen til dit i mit sommerhus. Fortsæt den gode stil. Mvh Hanne
Hej Hanne,
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for den søde hilsen og hvor er det dejligt at kunne inspirere til både læsning, møbler og bageprojekter :)
Ha´ en skøn, skøn weekend
Kh AC
Kære AC
Hvor ser disse boller bare vildt lækre ud. De må prøves :-)
Ved du om de vil egne sig som koldthævede boller? Hvis jeg nu fx. kun bruger 25 gram gær, og stiller dem i køleskabet fredag aften? Så kunne der jo være super lækre boller til morgenmad lørdag… Uhm… :-)
Rigtig god torsdag til dig :-)
Hej Kathrine,
Det er jeg sikker på vil være super godt – jeg har også prøvet at koldhæve dem med god succes :)
Dejlig weekend til dig
Kh AC
Dem glæder jeg mig til at bage meget snart.
Jeg har lige bagt dine gulerodsboller, men med rødbeder i stedet for, som du foreslog og de er bare blevet vildt lækre – de er skønne sammen med en god suppe.
Gulerodsbollerne bager jeg ind i mellem og de smager jo altid så godt, men, som sagt, første gang jeg kom rødbeder i – og i hvert fald ikke sidste gang!:)
Hej Anne-Christine
Jeg er vildt begejstret for din blog og har netop prøvet disse boller idag.
De smager dejligt, men blev lidt flade, hvilket boller, som jeg sætter på pladen med ske, ofte gør. Er det korrekt, at dejen ikke skal æltes (og dejen er ret klistret), og at bollerne skal sættes på pladen med ske??
Hej Kiazele,
Tusind tak for din søde hilse, det er dejligt at høre :)
Ja, det er sådan jeg gør. Du kan evt prøve med blot en halv dl ekstra hvedemel i dejen, og så top dem lidt højt med skeen, når de sættes på pladen.
Kh AC
Hvor dejligt at høre – og godt tænkt, for ja, rødbedebollerne er da virkelig skønne og perfekte som madbrød. Nu får jeg helt lyst til suppe (med rødeboller) :)
Nøj, de ser lækre ud. De skal prøves i morgen, når jeg har fri. Jeg har en ugentlig fridag og der har jeg altid gang i et bageprojekt. Det er så hyggeligt.
Det er noget af et haveprojekt, I er igang med. Det er spændende at følge med i. Og jeg er sikker på, at det bliver så godt.
Jeg lavede forresten dine Enchiladas til gæster her i weekenden. Det var super lækkert og saucen er fantastisk. De kommer helt sikkert på menuen snart.
God dag og tak for fantastiske opskrifter.
Inaam
Rigtig god fornøjelse med dem – og hvor dejligt med en ugentlig fridag med plads til bagning og rare ting.
Så dejligt at du synes det er hyggeligt at følge med i haveprocessen, jeg synes jo det er helt vidunderligt at være igang med haven, endelig, efter at have boet her i snart 4 år. Og så er det jo virkelig ekstra hyggeligt at dele oplevelsen her på bloggen.
Tak for din søde hilsen, det er altid så hyggeligt og rigtig god fridag til dig i morgen.
Kh AC
P.S Nu får jeg helt lyst til enchiladas, men har også dine opskrifter på Korma Curry og Kikærte Curry til at ligge her på køkkenbordet. Og dem glæder jeg mig meget til at prøve snart. Der har lige været så meget, så jeg har ikke nået det endnu. Men i morgen aften, uhmm. :)
Bollerne blev rigtig gode og dejlig saftige. Børnene var vilde med dem, så de skal helt sikkert bages igen.
Jeg er spændt på at høre, hvad du synes om retterne:-)