Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/haveprojekt-valdemarsro/

Valdemarsro haven – før og undervejs i projektet

haveprojekt valdemarsro

Det er intet mindre end en stor lykkefølelse at være undervejs i det haveprojekt, som vi har tegnet, tænkt, drømt om, talt om og ønsket i snart 4 år nu. At se alle planerne blive til virkelighed og at det bliver fuldstændig så dejligt og hyggeligt, som vi havde håbet.

I går var jeg i haven det meste af dagen. Rullede græs ud, nussede med Molly, som fik mig til at grine højt da hun legede og gemte sig under græsrullemåtterne, lyttede til fuglekvidren og bare mærkede tankerne bliver klarere og humøret stige – elsker det! Og jeg har sådan glædet mig til at dele planer, projektet i udvikling og billeder med jer.

Jeg har tidligere delt min håndtegnede plan over haven her og alle tankerne omkring hvad vi drømte om. Efter vi for alvor startede op for 2 uger siden, så er det gået stærkt og i dag vil jeg fortælle om vores haveprojekt, som den så ud før, undervejs og til i dag.

Haven før - projekt

Vi flyttede ind i vores lille rækkehus for 4 år siden, da Johan og Julie lige var fyldt 3 år og skulle starte i børnehave. Vores baghave er lige omkring 125 kvm og var belagt med de fliser I kan se på billedet  ovenfor. Der var et skur og en opmuret grill/udendørskøkken (tror jeg planen har været) , en vildt voksende hæk og plankeværk. Intet andet.

For mit vedkommede var det lige dele ærgeligt at der ikke var en fin opvokset have, vi kunne gå på opdagelse i og fryd over at have et helt blankt lærrede, som vi kunne indrette, som vi ville. Erfaring fra tidligere have, gjorde at vi vidste at det kunne være en fordel at have lidt tålmodighed og opleve haven, som den allerede var  – og derudover så livet som småbørnsforældre, nystartet selvstændig fuldtidsblogger (i 2012) og så lige en rejsedrøm der skulle udleves – gjorde at der kom til at gå 4 år, hvor vi havde god tid til at drømme og mærke efter, hvordan vi brugte haven, hvad vi savnede og hvor der var dejligt at være på tidspunkter af dagen og over året.

hojbede5

Vi byggede nogle højbede af pallerammer oven på de eksisterende fliser for 3 år siden, og det gav både hygge, glæde og masser af skønne afgrøder til at spise. Kan varmt anbefales!

Vi kunne godt have beholdt de højbede for de var stadig i fin stand, men de blev for små til den nye have og hvis man skal have lagt nye fliser, så er det en fordel at bygge højbedene, så de passer med fliserne og ikke lægge fliserne så de passer til højbedene.

Det er klart en fordel at byggehøjbede direkte på jord, hvis man har muligheden for det. Af hensyn til livet for ormene, mikroorganismer i jorden og for at rødderne fra planterne kan nå langt ned – men det har altså også fungeret udemærket i de sidste 3 år, hvor højbedene stod direkte på fliserne.

valdemarsro haven før

I efteråret sidste år startede vi nedrivning af eksisterende have. Den opmurede grill røg ned, og fliser blev stablet og sat til afhentning på DBA. Vi lavede et midlertidigt bed for de overvintrende planter fra højbede og krukker og de gamle højbede af pallerammer blev stablet og brugt til kompostbede, så vi allerede på det tidspunkt begyndte at gøre klar til at skabe en god jord og gødning til vores kommede have.

Mht jord, så er det et helt kapitel for sig selv – så det kommer jeg nærmere ind på i et indlæg i næste uge. Herunder både kompost, jordtyper og de fejl, som jeg tidligere har lavet omkring jord.

fjerne fliser i haven

Vi var heldige at stort set alle de gamle fliser blev afhentet løbende – så det kan varmt anbefales at sætte fliser til afhentning. Det er jo en rar tanke, når tingene kan genbruges.

nye fliser i haven

Under de gamle fliser var der allerede 40 cm sand, som havde sat sig og var super at genbruge. der blev lagt fiberdug under fliserne og derpå store grå 60×60 cm fliser.

Fliserne er valgt ud fra at vi godt kan lide det helt enkle. Rene linjer. De passer godt til vores 70´er hus og de er nemme at holde.

fliser i haven

Fordelen ved at lægge fliser først og så bygge højbede derefter, er at så kan man få højbedene præcis så de passer til fliserne og ikke omvendt.

fliser og højbede

På denne lille jordplet blev der lagt rullegræs i går.

Under et lag sand på ca 40 cm fra de forrige fliser er en tung lerjord. Sandet lod vi være, det skaber dræn og så lagde vi 6-7 cm blanding af ren kompost og kompost/jord blanding fra genbrugsstationen oven på sandet. Selv på sådan et lille stykke skal der en hel del jord til – så omkring 2 ton kom vi vel op på. Rullegræsset lagde jeg selv og det tog små to timer, så var det stykke jord forvandlet til en fin grøn plet. Vi må ikke gå på det de næste tre uger og det skal have rigeligt med vand (træder mig altså lidt over tæerne over at vande græs, så håber på masser natte-regn de næste uger)

rullegræs

En hortensia fra de gamle højbede er plantet i hjørnet af fliserne, så den kommer til at stå pænt i midten af haven.

hojbede-laerketrae

Vi er i gang med at male skuret i samme farve som gavlen på huset, men undlader at male højbedene.

Vores højbede er bygget i FSC mærket sibirisk lærketræ. Det bør have en holdbarhed på 8-10 år og bliver smukt gråt i løbet af nogle måneder. Det miderste højbed bliver Johan og Julies have – og der har de planer om at lave en skov af grøntsager, som vi kan spise. Ikke noget med sirlige rækker af salathoveder og radisser i det bed, men en skøn blanding af gode sager. Det bliver så herligt!

Vores højbede er 40 cm i højden og har følgende størrelse:

  • 3 højbede i størrelsen 180 x 90 cm
  • 1 højbed i størrelsen 300 x 90 cm

Der er naturligt dræn i bunden af et tykt lag sand, som ikke går op i selve højbedet, men ligger under bedet. Derudover er der ikke lagt noget i bunden, men vi har hæftet et dobbeltlag fiberdug hele vejen rundt langs siderne, så der ikke siver jord ud, når det regner og der vandes.

mistbænk og drivhus

Den her får mit havenørdede hjerte til at banke lidt hurtigere. Jeg havde drømt om et lille vægdrivhus, men da der ikke var nogen der passede i målene, så havde jeg droppet planen og i stedet for besluttet mig for at vi skulle have en mistbænk på den plads.

Jeg ville gerne dyrke rosmarin, basilikum osv direkte i jorden og så måtte det blive frilandstomater i stedet for drivhustomater.

Da jeg fortalte Michael Davis om planerne og drømmen, så sagde han – “jamen, hvorfor bygger vi ikke bare et drivhus, som også er en mistbænk”

Det var da en fantastisk tanke og jeg var straks med på planen. Så Michael er lige nu i skrivende stund i gang med at bygge det sidste på vores mistbænk/drivhus. Først er der bygget et højbed i samme højde som de andre højbede og ovenpå det et trædrivhus med glasvinduer og skydedøre. Indvendigt bliver der flytbare hylder, så der er plads til forspiring og små planter i foråret og når tomaterne er høje, så kan hylderne fjernes.

Jeg spurgte på instagram i går, om I kunne gætte hvad der var – og flere gættede på hønsehus. Dét kunne være dejligt og jeg vil ikke afskrive, at det måske skal prøves af på et tidspunkt, men ikke lige nu.

højbede

I næste uge skriver jeg et indlæg om jord, kompost – om hvad vi gør, hvad jeg har lært og hvilke fejl jeg har gjort på det område.

Spørgsmål til opskriften?

Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.

Kommentarer
  • Bettina:
    9. august 2021 kl. 11:31

    Hej.
    Ang. Højbede.
    Jeg synes at have læst, at du på et tidspunkt havde foret højbede med plastik?
    Jeg vil høre din mening om at bruge plastik som ekstra beskyttelse for fyrtræshøjbede, som skal bruges til grønsager.
    Jeg har søgt på Google og læst en artikel om at plast ikke er farlig for planter og grønsager at vokse ved, og dermed er grønsager ikke påvirket at plastikken.
    Vi kan købe plantesække til tomater som er lavet af plastik.
    Er det noget du har undersøgt?

    • Ann-Christine:
      10. august 2021 kl. 15:50

      Hmm, så vidt jeg husker har vi kun foret med fiberdug, så det skal jeg ikke kunne sige …
      Kh Ann-Christine

  • Jytte Larsen:
    6. april 2021 kl. 10:35

    Hej Det er flotte højbede, men kan du måske sende et billede af dem igen? jeg kunne godt tænke mig at se hvordan træet ser ud her 5 år efter….
    Hilsen og tak for gode svar
    Jk

  • Tina:
    23. juni 2020 kl. 15:15

    Hej Ann-Christine
    Det er jo nogen tid siden, I fik lavet jeres højbed, så jeg kunne godt tænke mig at høre dine erfaringer med træet, da vi skal til at lave højbede af lærketræ. Behandlede I træet med nogen form for træbeskyttelse, eller brugte I bare rå brædder? Og hvad er din erfaring med at fore med filt? Håber du har tid til at svare :)
    Vh Tina

    • Ann-Christine:
      25. juni 2020 kl. 13:14

      Hej Tina,
      Lærketræet er ikke behandlet, det er ikke nødvendigt da det pgs træets naturlige olie er selvimpregneret helt fra naturens side.
      Vi har foret med fiberdug og det fungere godt, for det holder jorden inde men vandet kan løbe fra i siderne. I bunden har vi ikke afdækket med noget.
      Kh AC

  • Vis alle 50 kommentarer

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.