Hasselnøddeis
Hasselnøddeis er en af favoritterne ♡
Når man har en ismaskine, så er det nemt at lave sin helt egen cremede hasselnøddeis med fyldig smag af nødder – og hvis du ikke har en ismaskine, så kan du læse mit tip til at lave en lækker hasselnøddeis uden.
Vaflen dypper jeg i mørk chokolade og derefter med finthakkede hassenødder – det ser fint ud og det smager fantastisk ♡ Jeg kommer gerne lidt chokolade i bunden af vaflen også – det er altid et hit.
Prøv også: opskrift på daim islagkage >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hasselnøddeis
- 75 g hasselnødder
- 4 dl sødmælk
- 1 knivspids salt
- 5 æggeblomme
- 75 g sukker
- 3 dl piskefløde
- 50 g mælkechokolade
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rist hasselnøddekernerne i ovnen i 10 minutter ved 175 grader varmluft til hinderne revner. Kom nødderne i et rent klæde og brug klædet til at gnide skallerne af.
Blend de lune hasselnøddekerner til fint hasselnøddemel i en foodprocessor.
Varm langsomt hasselnøddemel, mælk og salt op i en gryde under omrøring til 90 grader.
Tag gryden af varmen og blend med en stavblender. Hæld blandingen gennem en sigte ned i en skål og sæt hasselnøddemælken til side.
Pisk æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
Kom piskefløde, mælkechokolade og hasselnøddemælk i en gryde og varm op til lige under kogepunktet.
Pisk langsomt den varme mælkeblanding i skålen med æggesnaps og hæld til sidst iscremen tilbage i gryden. Varm den op under omrøring, til temperaturen er præcis 80 grader – mål med et sukkertermometer.
Sæt hasselnøddeiscremen i køleskabet i 1 time eller til næste dag og kør den derefter på en ismaskine, til konsistensen er luftig og cremet. Sæt isen i fryseren i 2 timer inden servering.
Hej Ann-Christine,
Kan man bruge hasselnøddemel – eller gør det at man ikke får den samme “nøde” smag i isen?
De bedste sommer-hilsner
Trina
jeg har ikke prøvet med en købt og færdig hasselnøddemel, men det tror jeg da godt at du kan. Måske skal det blot trække lidt ekstra smag.
Lad mig endelig høre hvordan det går :)
Skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine
Jeg lavede din hasselnødder is i går og den blev meget grynet. Nødderne blev ikke siet fra, men det var ikke dem der gjorde den grynet. Og smagen var lidt vandet, trods det at jeg puttede flere nødder i. Hvad mon der er sket. Vh Lizzi
Hej Lizzi
Hvis man lader hasselnødderne blive i isen, vil det give en anderledes konsistens end uden, hvis det ikke er hasselnødderne som du oplever som grynet, så tænker jeg det må være temperaturen på ismassen der kan være gået galt.
Kan du have varmet ismassen for meget op så æggene er begyndt at koagulere og blevet ‘scrambled egg’ konsistens, det sker når temperaturen bliver højere end 80 grader i iscremen.
Kh Ann-Christine
Det er nok temperaturen. Bruger du et termometer eller kan man føle sig frem. Og kan du anbefale et termometer?
Ja, jeg synes et termometer så man kan følge temperaturen ret nøjagtigt er uundværligt, når man laver is
– og ellers er hellere for lave temperaturer end for høje en god tommelfingerregel med iscreme.
Et sukker/bolchetermometer kan købes i alle isenkræmmerforretninger. Mærke er ikke så vigtigt bare det måler nøjagtigt
Kan man undlade at komme chokolade i, hvis man bare gerne vil have ren hasselnøddeis?
Ja, det kan du fint gøre
Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine
Mange tak, og i lige måde!
Hej, kan man lave selve iscremen, og så lade den stå i køleskabet natten over før man putter den i ismaskinen? :)
Ja, det kan du sagtens.
Kh AC
Hej
Er nybegynder og har lige købt en ismaskine, og er ved at lave din hasselnødde is.
Hvis man bruger pasteuriserede æggeblommer, behøver man så varme den op til sidst, og hvad gør opvarmningerne generelt?
Hej Lars,
Opvarmningen får ægget til at legere og gøre iscremen tyk og cremet. Det er uanset rå eller pasteuriserede æg.
Der skal endelig varmes langsomt op og ikke til for høje temperaturer, for ellers bliver ægget i stedet grynet.
Rigtig god fornøjelse med isen.
Kh AC
Hej igen
Tak for dine svar. Jeg synes jeg har fået ret godt styr på det med legeringen. Et supplerende spørgsmål. Bruger du selv rå eller pasteuriserede æggeblommer? Gør det nogen forskel hvad der bruges, og der er vel ikke noget problem i at bruge rå æggeblommer, når det varmes op inden frysning?
Vh Lars Ole
Hej Lars Ole
Jeg bruger altid rå økologiske danske æg i alle retter med æg (også hvor det ikke varmes op), det er jeg helt tryg ved. Se fx også fødevarestyrelsensanbefalinger
Uanset, så vælg endelig blot det du har det bedst med :)
God fornøjelse med isen
Kh AC
YES, hasselnøddeis er altid min favorit når der skal købes vaffelis om sommeren, så den glæder jeg mig til at prøve.
Nu vi snakker om hasselnødder, så plejer jeg at lave hjemmelavet is med bl.a hasselnødder hakket i små stykker sammen med orangestænger. Det smager himmelsk i is sammen med hasselnødderne, de bliver selvfølgelig også hakket i små stykker.
Det lyder virkelig lækkert! MÅ prøves :)
Hej :)
Kan man erstatte de 3 dl piskefløde med noget mere hjerte-venligt? Jeg er kæmpe is- og nøddefan, omend jeg dog aldrig har prøvet at lave nøddeis, men det skal da vist til at være nu! Vi er to, der skal passe på vores kolesteroltal, men vi har heldigvis ikke (over)vægt-problemer… Håber du kan hjælpe – og tak for en dejlig side, som jeg og flere i min familie bruger flittigt.
Du kan evt eksperimentere med at erstatte halvdelen eller mere af fløde med sødmælk. Det er også lækkert.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Mums skal lave denne is til fredag. Da jeg ville Google den for at komme direkte til din side, stødte jeg på overskriften “hasselnøddeis med nutella”. Hold da op tænkte jeg. Dobbelt luksus. Så tror, at når isen er frosset næsten, vil jeg ligge et par striber nutella henover, samt lidt hakket nødder.
Uhmm! Lyder skønt ♡
Vi skal have familiefest med isbar som dessert. Har prøvet at lave din hasselnødde is. Den er let at lave, når man passer på at nødderne ikke bliver for mørke. Den kan kun anbefales, smagen er ikke som man forventer af en is, mere spændende og jeg kan godt forstå, du forbinder den med sommerferie og Italien. Tak fordi du skrev om den. Glæder mig til at servere den. Har lavet en skøn hindbær / ribs sorbet, jeg tænker den vil smage dejligt sammen med hasselnødde isen.
Hvor er det dejligt at høre – og sikke en god ide med isbar til dessert :)
Tak for din hilsen
Kh AC
Åh, hvor jeg godt kunne spise sådan en lige nu! Men jeg har ingen ingredienser og alt er lukket, så det må vente til i morgen, hvor vejret også bliver mere is-agtigt ….
Hej! Uhmmm denne og de andre opskrifter ser virkelig laekre ud. Jeg har endnu ikke nogen ismaskine men kunne rigtig godt taenke mig at kaste mig ud i det…men taenkte om du maaske kunne anbefale et godt maerke?
Tak for en meget inspirierende blog!
Med venlig hilsen,
Line
Jeg har en Delonghi 5000 ICK, som er 2-3 år efterhånden og fungere perfekt.
Jeg startede med at købe en lille OBH ismaskine – dem der er så retrofine. Forskellen på den og den jeg har nu – er at den jeg havde før kun kunne lave en portion af gangen og derefter skulle isskålen med fryseelementet i fryseren igen + at den ikke kunne lave så store portioner.
Den jeg har nu, skal ikke i fryseren, men kan fint køre mange forskellige is i træk og kan fint lave en liter is af gangen + jeg tror den vil holde fint i årevis uden udskiftning.
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC