Hasselback kartofler
Hasselback kartofler er en af mine yndlingsmåder at servere en kartoffel på, og den passer jo virkelig godt til mange retter i det danske køkken.
Jeg laver de sprøde, sprøde ovnbagte hasselback kartofler med den traditionelle smag af smør (selvfølgelig) og dertil gode lækre krydderurter fra haven og et strejf af hvidløg.
Det kan varmt anbefales og gør sig fantastisk som tilbehør til mange gode retter. Året rundt.
Prøv også: min opskrift på lækre flødekartofler >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hasselback kartofler
- 1 kg kartofler
- 50 g smør
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 2 spsk frisk timian, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1,50 tsk flagesalt
- Derudover
- 0,50 håndfuld frisk rosmarin, til servering
- 0,50 håndfuld frisk timian, til servering
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør i en gryde ved mellemvarme og tilføj hvidløg og krydderurter.
Skru lidt ned for varmen og lad det stå i gryden.
Skræl kartoflerne og skær et lille stykke af hver, så de får en bund, som de kan stå stabilet på. Skær tynde skiver ca 2/3 ned i kartoflen. Læg evt kartoflerne mellem skaftet på to grydeskeer, så undgår man nemt at skære hele vejen igennem kartoflen.
Placer kartoflerne tæt i et smurt ovnfastfad.
Pensl alle kartoflerne med smørblandingen og sæt kartoflerne i en forvarmet ovn ved 180 g varmluft.
Bag kartoflerne i ca en time og pensl ca 3-4 gange undervejs med smør og krydderiblandingen. Drys til sidst med salt og server de sprøde varme kartofler, når de er gyldenbrune på toppen.
Anret med friske rosmarin og timiankviste og et lille drys flagesalt.
Kære Ann-Christine.
Jeg får en del gæster i weekenden, og har tænkt mig at servere disse sammen med en helstegt mørbrad. Da jeg er lidt ny i at lave sådan en type mad, har jeg et spørgsmål. Mørbraden skal have ca. en halv time ved 200 grader. Kan disse kartofler godt klare 200 grader en del af tiden, hvis de blot er inde i lidt mindre tid end den anbefalede time?
KH Cecilie
Hej Cecilie,
Ja, det kan du sagtens. Du kan evt sætte dem på rillen under og blot give dem 10 minutter mindre end i opskriften. Når mørbraden hviler kan du give dem lidt længere tid, så de bliver sprøde på ydersiden og møre inden i.
Kh Ann-Christine
Jeg skal have en del gæster og vil serverer hasselback kartofler. Kan jeg lave dem i forvejen, og så varme dem i ovnen efterhånden som der er brug for dem.
Jeg synes de er godt at spise kolde, hvis der er rester, men ikke at varme dem op igen :)
Du kan skrælle dem, skære riller i dem og stille dem i store gryder med koldt vand dagen før.
Ved tilberedning skal de tørres godt af og kan derefter sættes tæt i en eller flere store bradepander.
Kh Ann-Christine
I found your recipe online, and Google translate helped me read the directions in English. I haven’t made your version yet. Tonight I made a recipe in the book the Joy of Cooking. I used olive oil, garlic, fresh herbs (rosemary, thyme, and sage), and salt and pepper. Next time I will try them with butter as your recipe does.
(My name looks Danish, yes. My great grandfather came from Denmark in the 1800’s.)
Jeg laver hasselback til anden juleaften og serverer med waldorfsalat. Jeg håber, det bliver lækkert og mere frisk end med rødkål og sovs.
Det lyder lækkert
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej kan hasselback kartofler bages/steges i ovn sammen med en steg med væske ved. Hilsen Grethe
Jeg fik også lige gjort hasselbackerne til et hit i Syd-Frankrig i sommers sammen med en dejlig grillet entrecôte og de blev så populære at de er blevet « kopieret » rundt omkring i hele området siden og i aften skal vi så ha’ dem igen med en god flanksteak og spinat i fløde 😜
Pas på jer selv derude og tusind tak for din super blog Ann-Christine ❤️❤️❤️❤️
Hvor dejligt, det er jeg glad for at høre! Mange tusind tak for din søde hilsen ♡
Jeg laver dem ofte med et drys god parmesan eller finthakkede hasselnødder og timian på toppen.
Hvis de skal serveres til fisk, så er de også lækre med lidt friskhakket dild (først efter ovnen). Dild er i min optik en overset smagsbombe.
Vi er også stor fan af Hasselbagte kartofler, men har for nylig prøvet “knuste kartofler” hold da op de er fantastiske?
Det er også SÅ lækkert! Jeg har selv en opskrift på de knuste kartofler her
Kh AC
Bør man lave sovs til, eller kan de spises som de er? Kan se nogle anbefaler creme fraiche dressing. Jeg er lidt ny i 80’erkøkkenet, men glæder mig til at prøve det :-)
Hej Ida,
Du kan fint det hele – både spise dem som de er, med sauce eller lign – alt efter smag og behag, så endelig bare prøv dig frem til hvad du foretrækker
Kh AC
Kan kartoffelretter som dette (eller bare almindelige bagte kartofler og rodfrugter) fryses ned? :)
Umiddelbart kan jeg ikke forestille mig at det bliver godt, men har aldrig forsøgt det.
2 gryde skeer? Hvordan skal det foregå! Kan sket ikke se det for mig. Bare brug én ske hvis det er ikk?:) hehe
Du kan sagtens bruge blot hulningen i en grydeske, men jeg har ikke nogle der er dybe nok, så jeg lægger dem mellem skafterne på to grydeskeer.
Tak for din hjemmeside jeg bruger den flittigt og har stor tillid til dine opskrifter?
Med venlig hilsen Sigga
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre ♡
Hej. Jeg skal lave disse kartofler i aften til en kalveculotte som skal langtidsstege v 100 grader (i römertopf), går det fint at give kartoflerne lidt længere tid nu de ikke får de 180 grader? :-)
Vh Agathe
Ja, det kan de sagtens klare – blot sørg for at de får lidt smør dryppet over løbende og afslut med 225 grader til sidst, hvis de ikke er sprøde på toppen.
Kh AC
Hej, jeg har set flere opskrifter nu hvor man vælger at bruge flagesalt. Kan man ikke bruge alm. kværnet groft salt i stedet?
Det kan du sikkert godt :)
Jeg er nok lidt salt-nørdet, og oplever at der er stor forskel i kvaliteten og dermed det færdige resultat og her er god flagesalt blandt mine favoritter i madlavning. Selv bruger jeg den fra Maldon, og har derudover også altid himalayasalt i køkkenet. Begge har en rigtig god saltsmag og indeholder gode mineraler.
Kh AC
Tak for hurtigt svar AC! Måske man skulle udforske det der flagesalt lidt :)
dbh
Lone
Det kan anbefales – og hvis det ikke lige er dig, så erstatter du det bare med din egen favorit i de opskrifter hvor jeg bruger det :)
Læg kartoflen i en stor gryde ske og skære den i skiver medens den ligger deri, så skære man lige langt ned og ikke igennem
Det letteste er blot at lægge kartoflen ned i en trægrydeske, når man skærer skiver i den – så kan man skærer helt ned til kanten af skeen uden at skære igennem kartoflen :-)
Det er også et godt trick :)
Hej.
Jeg har lige prøvet Hasselback kartoffel,det var rigtig lækkert,
tak for mange gode opskrifter,skønt.
hilsen
Kirsten Emilie
Så skønt – jeg her selv været lidt fristet til at sætte dem på menuen her i aften også :)
Jeps Hasselbach er en 80’er ting – af de bedre. En af de mere hæslige 80’er retter der blev serveret alle steder – og som stadig kan give mig svedeture – var helstegt hvidløgsbombet lammekølle, fløde kartofler og Lambrusco. Godt at de dage er historie.
Haha, ja – godt man kan opdatere 80´er retterne så de passer til vores smag i dag :)
Til en (culotte)steg med Hasselbachkartofler og salat serverer jeg gerne en cremefraichedressing smagt til med bearnaiseessens – den kan også bruges som dressing til salaten.
Den dressing vi plejer at lave til hasselback kartofler er:
Creme fraiche (helst 18 %)
Persille
Dild
Citron
Salt/Peber
Så dejligt og sommerligt :)
Tak for inspiration
Ih, tak for påmindelsen om hasselback kartofler! Hvordan kunne jeg dog tillade mig, at glemme denne skønne tilberedning :-) Tak for at dele dit dejlige univers med alle os herude!
Hilsen
Rikke
Tusind tak for din søde hilsen, Rikke :)
Jeg har også haft mange, mange år hvor hasselback kartofler ikke var på menuen, men den skal i den grad tilbage – det fortjener den :D
Nej hvor sjovt. Jeg lavede også hasselback-kartofler i går – og det er nok mindst 5 år siden vi sidst fik det. Det må være noget i luften.
Ja, det skulle man næsten tro. Mine svigerforældre havde haft gæster et par dage før – og havde selv lavet samme menu, så pudsigt!
Mmmh.. :D Jeg lavede dem også lige til en flæskesteg i weekenden..
De ser rigtigt lækre ud. Det er bestemt også noget jeg husker fra mit barnsdomshjem. Der var dog en ovnstegt kylling men også med masser af råsyltet agurkesalat.
Utroligt hvad minder kan gøre. Nu er jeg sulten ;)
Kender det godt – når man først kommer i gang med søde madminder :)
-og råsyltet agurkesalat, dét er en favorit!
Mums ja. Hasselback kartofler er altid et hit og man kan jo let tilpasse opskriften efter smag og humør ved at komme nogle flere krydderier på:)
Lige præcis!
Nøøøj det frembringer mange barndomsminder. Er af hasselback generationen ;-) passer næsten til alt :-)
Ha ha, ja den generation er jeg også af ;)
Jeg er helt med på den bølge! Og minder om grydestegt kylling med skilt sovs og agurkesalat ;-)
Dét er SÅ hyggeligt! :)