Håkonskager
Håkonskager er en skøn klassiker i julekøkkenet, men den dejlige småkage, kan nu sagtens bages året rundt og smager skønt til både julehyggestunder og til en dejlig kop dampende varm te i efterårsmånederne.
Den milde smag af marcipan, smør, sukker og vanilje, med den knasende sprøde sukkerkant omkring, er helt uimodståelige og smager af lige én mere … Småkagen er enkel og lækker, og kan også fint bruges som en basisopskrift til at variere med fx lidt hakket chokolade eller lignede.
Prøv også: flere skønne opskrifter på julesmåkager her>>
Arbejdstid 25 min.
Antal 40 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Håkonskager
- 1 vaniljestang
- 80 g flormelis
- 200 g smør
- 100 g marcipan
- 0,50 øko citron, lidt fintrevet skal herfra
- 250 g hvedemel
- Til kanterne
- 1 æggehvide
- 1 dl perlesukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Fordel dem i flormelis og kom alle ingredienserne til dejen – undtagen æggehvide og perlesukker – i en foodprocessor og rør dem sammen ved lav hastighed. Det kan også gøres i en skål, så er det nemmest at rive marcipanen og skære smørret i små tern først.
Saml dejen i en god tyk rund stang, som sættes i køleskabet til næste dag – eller minimum 2 timer.
Pensl dejen med æggehvide hele vejen rundt og rul den godt i perlesukker.
Skær småkagerne ud i cirka 1/2 cm tykke skiver og læg dem på en bageplade med god afstand mellem. Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft i cirka 10 minutter.
Hvis man vil fryse en rulle dej til senere, pensler man så med hvider og ruller i sukker inden fryseren, eller gør man det, når man tager dejen ud af fryseren 🤔 og hvor længe før bagning, skal dejen ud af fryseren ?.
Tak for rigtig mange gode opskrifter, som hos os bliver brugt flittigt 😊
Hej Gitte
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for. Jeg har altid rullet den i æggehvide og sukker efter den er tøet op og plejer at tage den ud af fryseren 30-45 minutter før, så tør den blot op på køkkenbordet. Måske det også kan fungere glimrende at rulle den i æg og sukker inden – det må komme an på en prøve :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Uhh nu håber jeg de bliver gode. Jeg brugte kogebogen jul og her står der: “skal af 1 citron” og ikke en halv. Dejen ligger i køleskab til i morgen så må vi se om de bliver for syrlige.
Tak for en dejlig hjemmeside og kogebøger som jeg har flere af.
De blev supergode med skal af en hel citron. Det var “årets nye småkage” i vores famile, men den kommer helt sikkert med til næste år også.
Mvh Katrine.
Hvor er det godt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej – hvilken diameter skal stangen have når den rulles?
Omkring 5-6 cm er meget passende
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for svar :) – Håkonskager er en meget beskeden småkage. De syner ikke af meget, men smager himmelsk med den lille note af citron. De er hermed kommet på vores liste med yndlingssmåkager :D – bh Connie
Så dejligt! Jeg synes også de er helt vidunderlige :)
Kh Ann-Christine
Som barn fik vi dem med cacao i hvor meget cacao skal der i?
Tror ikke der blev brugt marcipan.
Jeg har ikke lavet dem med kakao – så det må komme an på et forsøg og jeg vil nok forslå at du justere næsten tilsvarende ned i melmængden.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for din dejlige opskrifter.
Kan man bruge smørbart eller skal et være smør i dine småkager?
Vh Kia
Hej Kia,
Tusind tak :)
jeg er ikke selv så vild med ‘smørbart’ som produkt – og foretrækker det helt rene produkt, som smør er og jeg synes personligt også at rigtig smør giver det bedste resultat :)
Men prøv dig endelig frem og gør hvad du synes bedst om.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej! Jeg kan ikke finde opskriften på nøddesmåkager mere . Vil du sende den til mig? Vh Grete
Hej Grete
Kan det være denne: https://www.valdemarsro.dk/smaakager-med-ingefaer/ ellers kan du se alle mine opskrifter med småkager her: https://www.valdemarsro.dk/cookies-og-smaakager/
Kh Ann-Christine
Synes min dej var meget tør, ved ikke om vægten drillede en smule. Men samlede dejen med den æggeblomme der var “til overs” og de blev perfekte. Elsker citronsmagen – overvejer lidt ingefær næste gang :)
Det kan godt variere lidt alt efter hvor saftig marcipanen er.
Dejligt at høre de smagte skønt :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg faldt over kagerne på din instagram og lavede dem som en del af årets julekager. Og WOW! Det er som shortbread men med lige det ekstra fra citrus og marcipan!
De bliver faste her – og ikke kun til jul!
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kan det passe der slet ikke skal noget væske i ?
Marcipan og smør binder det hele sammen, og der skal ikke yderligere i :)
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Min nye yndlingssmåkage,
Jeg har allerede bagt den 3 gange i år og hele familien er fan. Perfekt balance ml citron og marcipan og sprød sukkerkant er bare prikken over det berømte i
Hvor er det dejligt at høre! Jeg er også svært begejstret for dem ♡
Kh Ann-Christine
Kagerne smager fint dog synes jeg citronen overdøver marcipansmagen. Det bliver uden citron næste gang – og jeg ruller i rørsukker.
Det er selvfølgelig smag og behag.
Jeg synes det smager himmelsk med kombinationen af citron og marcipan, men du justere endelig bare selv til som du synes, sådan skal det jo helst være :)
Kh Ann-Christine
Skal saften af citronen i, eller er det kun skallen?
kun skallen
skal smørret være blødt – stuetemperatur eller køleskabskoldt?
Jeg har aldrig prøvet håkonskager, men de så så gode ud at jeg laver dem til min tradition på min arbejdsplads – “store-småkage-bytte-dag” en super nem måde at få mange forskellige småkager, med minimal insats.
Hej Gitte
Sikke en dejlig tradition ♡
Jeg bruger kold smør til denne opskrift.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man bruge udstikker til at lave figurer?
Jeg synes ikke denne opskrift fungere til at rulle ud, men du kan bruge min opskrift på pebernødder til det.
Ser lækkert ud! Har du erfaring med at bytte melet ud med fx speltmel?
Jeg har ikke prøvet det i denne opskrift, men det tænker jeg fint du kan :)
God fornøjelse
Kh AC
Tusind tak for svar – jeg prøver ! :-)p
Tusind tak for alle dine dejlige opskrifter som er skrevet så alle forstår det Tak ..jeg vil forsøge mig med de lækre småkager kram fra Anja
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for du synes ♡
God fornøjelse med småkagerne
Kh Ann-Christine
Hej, Tror du man kan skifte hvedemel ud med fx mandelmel/boghvede eller en anden glutenfri melvariant?
I øvrigt tak for alle dine dejligt lettilgængelige og familievenlige opskrifter.
Mvh.
Hej Clara,
jeg har ikke forsøgt det, men tænker måske en kombination af mandelmel og havremel.
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med småkagerne.
Kh AC
Er i dag 37+0 uger med min første søn, der skal hedde Haakon, så nu ved jeg hvilke lækre julesmåkager jeg skal lave, mens jeg går hjemme og venter på fødslen.
Åh, hvor hyggeligt! Det kunne jo godt blive en dejlig juletradition ♡
Rigtig skøn barsel til dig
Kh Ann-Christine
Dem skal vi lave!!! Har du et tip til hvordan man skærer dem uden at de bliver mast – så de stadig er fint runde….?
Når dejen er godt kold og kniven er meget skarp, så går det glimrende. Hvis du har en god og meget skarp brødkniv, så vil det fungere godt og så ellers vask kniven helt ren, så snart du synes den begynder at drille.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine