Gullashsuppe
Krydret gullashsuppe er en efterårs- og vinterfavorit herhjemme – og sådan en weekenddag, er der næsten ikke noget bedre end at være indendørs og sætte en stor gryde med en af de virkelig gode simreret over.
Jeg laver altid gerne en stor portion for det er et hit at have portioner i fryseren til nemme hverdagsmåltider! Det er nemt, når man alligevel er i gang og glæden ved super lækker simremad på travle hverdage er stor. Dertil kommer også, at det bliver en super økonomisk ret på denne måde.
Prøv også: min opskrift på flutes til suppe >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gullashsuppe
- 100 g bacon, skåret i tern
- 2 løg, finthakkede
- 2 fed hvidløg, finthakkede
- 0,50 knoldselleri, skåret i tern
- 3 gulerødder, skåret i tern
- 500 g oksebov, skåret i tern af ca 2x2 cm
- 2 spsk sød paprika
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 3 spsk koncentreret tomatpuré
- 6 kartofler, skåret i tern
- 1 rød peberfrugt, skåret i tynde strimler
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 1 håndfuld purløg, finthakket
- 1 håndfuld persille, finthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Steg bacon i en stor gryde, til det lige akkurat er sprødt, tag det op og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Kom smør og olivenolie i gryden med fedt fra bacon og sauter løg, hvidløg, selleri og gulerødder i et par minutter ved middelvarme.
Kom kødet i og brun det.
Tilsæt spidskommen, paprika, salt og peber og kom også baconen tilbage i gryden. Rør rundt i et minuts tid og tilsæt bouillon, tomatpuré og hakkede tomater.
Læg låg på og lad det stå og simre i 2-3 timer.
Kom kartofler og peberfrugtstrimler i suppen og lad det koge med i 20 minutter, til kartoflerne er møre. Smag til med salt og peber.
Server suppen med en klat cremefraiche og krydderurter.
Sjældent jeg ser en gullash suppe hvor opskriften ser korrekt ud (som jeg vil lave det).
Tror dog ikke at Suppen er helt korrekt ift. originalen, men den ser god ud opskriften, og så må dem der elsker uanede mængder rød peberfrugt spise den version af opskriften. Så kan vi andre nyde den “bedste version” som du fint har delt :-)
Man kan spice lidt op med chilli (ikke meget – bare så det kilder på tungen).
Og hvis der kommer vegetarer kan man bruge kikærter frem for kød. Stadig en herlig ret :)
Hej Thomas
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften – og god ide med kikærter i en vegetarversion af retten.
Kh Ann-Christine
Jeg bliver altid lidt opgivende når der skal anvendes boullion eller fond. Jeg må erkende at jeg ALDRIG ville få lavet sådan noget selv fra bunden af, og jeg er faktisk ikke klar over hvor sådan noget kan købes. Er der blot tale om 1 liter vand og 2 boullionterninger hvis det skal være let og hurtigt?
Hej Lasse
I mine opskrifter kan du frit bruge boullionterning, boullionpasta, fond, pulver eller hvad du synes bedst om – og er nemmest for dig.
På emballagen kan du se præcis hvor meget der skal til pr liter vand og derfor står målene i alle mine opskrifter i dl eller liter.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
jeg har ikke boet i danmark i mange år, en ret som denne er ikke nødvendigvis vintermad. vi har 30+ grader hverdag året rundt
jeg laver den i hvert fald 1 gang hver mdr, selv på vores fabrik er den en succes for vores 400 medarbejdere.
mange hilsner herfra Venezuela
Hej Rasmus,
Så hyggeligt med en hilsen fra Venezuela, og hvor er det dejligt at høre at sådan en skøn gullashsuppe er et hos jer og alle medarbejderne :)
Kh Ann-Christine
Sikke en dejlig opskrift, det smagte skønt… jeg udelod spidskommen og tilsatte lidt Cayennepeber i stedet for at gøre den lidt mere spicy,.. Næste gang kommer jeg nok også lidt fintsnittede bladselleri stængler i sammen med løgene…
Tak for evig inspiration og gode tilgængelige opskrifter…
Det er virkelig en skøn efterårsspise, og en ret, hvor min 2 årige rigtig kunne få lov til at hjælpe med at snitte grønt (omend hun ikke ville smage på suppen…)
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Det er jeg glad for og det lyder til at have været en rigtig hyggestund med madlavningen :)
Kh Ann-Christine
En super god opskrift fra dig – som sædvanligt. Vi har efterhånden lavet den så mange gange. Børnebørnene på 2 og 3 år er også helt vilde med den?.
Hej Birgit,
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Kan varmt anbefale bogen Aftensmad
Den er bare blevet vores favorit kogebog herhjemme.
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på min kogebog ♡
Kh AC
Hej,
Kan man bruge andet end oksebov? Jeg er ved at tømme fryser pg har coulotte steg rest tilbage (ikke tilberedt) eller vil det blive ødelagt i retten?
Culottesteg er også virkelig lækkert, men da det er en helt anden type udskæring, som ikke skal have for længe, så vil jeg anbefale at lade den simre en time uden kød og derefter komme kød og kartofler i samtidig (kødet skal dog stadig lige brunes af først), og lade det simre til kartoflerne er møre.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Tusind tak for skønne opskrifter, jeg elsker din blog.
Jeg vil prøve din gullash suppe i weekenden, men undre mig over gulerødderne kommes i så tidligt, er de ikke total udkogte ?
Hilsen Rikke
Hej Rikke,
Jeg synes det fungere godt, men vil du gerne have gulerødderne sprøde, så vent endelig bare med at komme dem i – det kan du sagtens gøre.
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Kh AC
Hejsa,
Jeg glæder mig til at gå og dufte til retten på min hjemme-dag. Kan du skrive lidt om, hvad man skal udsætte baconen for, før man hælder den tilbage i gryden? ? Mest til info – jeg finder nok på noget, hvis du ikke når at svare, inden jeg går i gang her i eftermiddag.
Tak for din opskrift-himmel og videoerne, som vi har stor glæde af.
Hilsen Mette
Godt at du fandt det :)
Hovsa, jeg kan se det i ingredienserne – så jeg har styr på det
Uhm har lige Lavet din suppe for 2 gang…. den er bare SÅ lækker. Vi kommer dog 1/2 tsk Cayenne peber i også… ellers er den ikke stærk nok her i huser.opdagede at jeg havde taget nogle endestykker op frem fryseren fra oksemørbrad, og så behøvede suppen kun at koge under 1 time totalt… og stadig fantastisk mør.
Hvor er det skønt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Tak for en fantastisk side. Bliver flittigt brugt
Så dejligt at høre! Tak for din søde hilsen :)
Hej,
Kan jeg godt lave suppen dagen før at jeg skal bruge den? :-)
Sagtens :)
Åh, elsker alle dine opskrifter. Det er sikre vindere hver gang. Men: Min yngste kan ikke tåle tomat – hverken frisk eller behandlet. Har du et bud på, hvad jeg kan komme i hans version som substitut for tomaterne i fx denne ret? Mvh Rosa
Tusind tak for din søde hilsen! Hvor er det dejligt at høre♡
I denne opskrift vil jeg anbefale at undlade tomat, og evt erstatte med enten en revet squash eller en lille dl ekstra grøntsagsboullion, hvis du synes den mangler væde.
God fornøjelse
Kh AC
Dét vil jeg prøve. Mange tak for svar.
De bedste hilsner,
Rosa.
Jeg bor i Tyrols bjerge og er gift med en østriger. Har dog boet det meste af mit liv i Danmark.
Det må være meget dansk med gulerødder, selleri og peberfrugt.
Det udelader vi men maler altid kommen og merian i en morter.
Mange hilsner
Vibeke
Hejsa
Har du erfaring med om gullashsuppen kan fryses? Jeg vil så gerne have den med på skiferie – og det er meget praktisk mad
Mvh Mette
Det kan den sagtens :)
Rigtig god skiferie – det lyder skønt!
Kh AC
Tusinde tak for hurtigt svar – og dine fantastiske opskrifter!
Det er en lækker opskrift…….. Og denne opskrift på gullashsuppe er blevet vores favorit
Hvor er det dejligt at høre :)
Hej, tak for din side, vi bruger tit dine opskrifter – det er stor hit-rate på dem.
Jeg er lige nysgerrig – jeg har altid syntes at koncentreret tomatpurée fra dåse smagte “knap så godt” direkte fra dåsen, og derfor været tilbageholdende med at bruge det. Nu, hvor det er blevet let at få bruger jeg mest tomat passata på flaske (netto), en meget tyndere pyrée.
OK, jeg har også haft svært ved at bruge fiskesauce af samme årsag, men har vænnet mig til det..
Er dåsene i virkeligheden lige så fine som det mindre koncentrerede på flaske?
Mange tak for din fine hilsen, Eskil :)
De seneste år har jeg primært brugt økologisk tomatpure fra tube. Men ellers laver jeg det gerne selv om sommeren, ved at koge tomater ind til koncentrat. Du kan fint bruge det på flaske, det er blot ikke kogt så koncentreret ind, så derfor skal der måske lidt mere til.
Mht fishsauce, så kan jeg varmt anbefale at kigge efter varianterne fra Phu Quac i Vietnam, de er særligt kendt for at lave de bedste fishsauce
Kh AC
Hej Ann-Christine,
jeg er meget stor fan af din blog og når jeg skal inspireres eller mangler en lækker opskrift, er det første sted, jeg kigger.
Jeg er imponeret over din alsidighed og din livsfilosofi om at prioritere det gode i tilværelsen deler jeg absolut med dig…. mine briller er for det meste også lyserøde!
Med venlig hilsen
Tina Birk
Tusind tak! Hvor er du sød, det er dejligt at høre og jeg blev rigtig glad for din søde hilsen ♡
Rigtig dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej AC.
Hvilke bouillioner, synes du er de bedste. Okse, hønse osv?
Jeg bruger ofte herbamare, men når det skal være med kødsmag, er jeg helt i vildrede.
Jeg laver ofte din chili con carne i større portioner. Bruger kun et minimum af flåede tomater. Så fryser jeg ned i mindre portioner og når der står chili con carne på menuen, opvarmer jeg en portion og først da tilføjer jeg bønner, flere tomater og chokolade. Nemt og det fylder mindre i fryseren.
Tak for mange gode opskrifter og videoer. Vi vil ha’ mere:)
Mange hilsener
Jeanett
Hej Jeanett
Jeg bruger også oftest Herbamara grøntsagsboullion. Mht kylling, lam og oksefond/bouillion, så laver jeg dem enten selv, eller jeg køber den økologiske fra Oscar.
Lyder så dejligt med chili con carnen :)
Tusind tak for din søde hilsen – jeg vil hjertens gerne komme på mange flere opskrifter og videoer ♡
Kh AC
Det er altså virkelig en fantastisk suppe!
Hvor er det dejligt at høre at du også synes det :)
Hej Tina,
Jeg ville give det 3-4 timer ved 125 grader
Kh AC
Åh, den lyder så lækker!!
Jeg kan bare ikke tåle oksekød – tror du man kan lave den med kalkunbryst? Og hvis jeg kaster mig ud i det, skal den så stadig simre i 3 timer?
Tak for en helt igennem fantastisk blog!!!
Kh Sarah
Hej Sarah,
Tusind tak ♡
Du kan sagtens lave den med kalkun i stedet – beregn omkring 1 – 1 1/2 time til at simre. Det tror jeg fint kan gøre det :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Den er bare super god. Det var lige hvad min snottede og forkølede kone trængte til:-) Den er printet og gemt. Tak for´en;-)
Dejligt at høre :) God bedring til hende
Kh AC
Min kæreste blev så glad da jeg spurgte om han ville lave denne suppe. Han mente det var en af mine bedste ideer i længere tid :-) Vi havde en rest okseborv i fryseren, efter 3 timers simren var det så dejligt mørt og retten smagte perfekt og af mere, men måtte opgive efter 1 1/2 portion, da grønsagerne også virker dejlig mættende.
Tak for en dejlig opskrift
Kh Line
Uhmm, hvor dejligt! :) Jeg er glad for at høre at det blev så dejlig en succes!
Rigtig god mandag
Kh AC
Lækker opskrift. Går i gang og laver en kæmpe portion til mit lille bofællesskab på 20 personer.
Hilsen Pernille
Årh, hvor dejligt!
Håber det blev en god middag :)
TAK!!!!!
Har altid syntes min gullaschsuppe har manglet noget. Var aldrig kommet på spidskommen. Perfekt!!! Dobbelt portion sat over i morges inden arbejde og med tre drenge rundt om bordet er gryden TOM :-) Dine opskrifter skuffer aldrig!!
Kh Kamilla
Jubiii, jeg bliver SÅ glad! Tusind tak for din skønne hilsen :)
Skønt at suppen hittede hos drengene også!
Rigtig god weekend
Kh AC
Tak for dejlig opskrift. Vi lavede dobbeltportion. Til tre mennesker – og tre 17-årige knægte, der kom ‘hjem’ ved 20.30-tiden. Så nu er gryden tømt. Det var en succes.
Glædelig jul til dig og dine. Kram Trine
Åh, hvor er det dejligt at høre! :)
Rigtig glædelig jul til dig og din familie, Trine <3
Står for at skulle lave en stor baljefuld gullashsuppe eller gulyash (udtales gujasj), som det hedder i Ungarn, og googler så lige opskrifter. Bemærker, at I her bruger spidskommen. Jeg har nu aldrig smagt det med andet end kommen i Ungarn, og har også tænkt mig at bruge det i dag. Men takker ellers for inspiration :-)
Hej Erik,
Jeg er bare rigtig vild med spidskommen, og knap så stor fan af kommen ;) Så har altid førstnævnte i køkkenskuffen og stort set aldrig rigtig kommen. Men kunne faktisk godt forestille mig at det er skønt i denne ret, som du skriver!
Kh AC
Fantastisk suppe med masser af smag og varme, vi prøvede den igår, hele familien var vilde med den. Jeg har øvrigt prøvet rigtig mange af dine opskrifter, til alles glæde, tak for en super fantastisk blog
Åh, hvor er det dejligt at høre :) Det er virkelig også en efterårsyndling herhjemme
Og tusind tak for de søde ord, det er så dejligt at opskrifterne bliver brugt :)
Det er måske ikke lige årstiden for suppe – men ikke desto mindre prøvede jeg retten af i går (hvor det alligevel ikke just var sommervejr…), hvor vi havde god tid til at lade den simre. Mums hvor var den lækker og børnene (2×3-årige og en 8-årig) slubrede også i sig. Vi spiste den med purløgsdrys og hjemmebagte rugboller. Ikke sidste gang, vi laver den – heller ikke selvom det er sommer :)
Hvor er det skønt at høre og jeg får altså også virkelig helt lyst til suppe nu – for selv om det ikke lige er årstiden, så er det i den grad vejr til suppe ;) og det kan man jo lige så godt få det allerbedste ud af, ligesom I gør ;)
Kh AC
Tusinde tak for en skøn opskrift. Jeg har gået i længere tid og tænkt på denne suppe som jeg faktisk fik nogen gange da jeg var barn, tilbage i 70’erne. NU faldt jeg så over din dejlige suppe og nu står den og simmer og dufter bare såååå skønt:-)
Forsæt en god Søndag.:-)
Suppe hilsner fra Bettina Sloth
Hej Bettina,
Hvor er det skønt at høre, jeg håber den smagte skønt :)
Rigtig dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Tak for en skøn inspiration din blog giver mig.
Den skal stå på oksetykkam i morgen og gullaschsuppe i weekenden
Hvor er det dejligt at høre – og det lyder som en skøn weekend menu :)
Rigtig god weekend til dig
Det var jo kvindernes kampdag i lørdags den 8. marts. Det kom jeg til at tænke på, da min mand stod ved kødgryden og lavede denne gullashsuppe, mens jeg røg rundt i huset med støvsugeren. For filan, hvor smager denne grydefyld F-A-N-T-A-S-T-I-S-K. Det var lige, hvad der var behov for, da vi kom hjem fra en maraton-gymnastikopvisning med vores seks-årige datter i lørdags. :) Og resterne var skønne at komme hjem til i går, da vi gik en dejlig lang tur i det begyndende forår med skud på træerne og harer på spring. Tak for opskriften – den ryger fluks i skattekisten med gode retter.
Hvor er det dejligt at høre, den hitter også stort herhjemme! Og ja, hvor er det dejligt at vi lever i en verden, hvor vi hjælper hinanden i hjemmet med det der nu skal gøres :)
SUPER lækker supper til vinterhalvåret! Lavede en dobbelt portion uden at have prøvet suppen før (frøs halvdelen ned) og det fortrød jeg ikke. Vi synes alle, at den er fantastisk og skønt at man lige kan tage en portion ud af fryseren! Kan virkelig anbefales! Masser af saft, kraft og fyld! Tak!
Hvor er det dejligt at høre :) Tusind tak for din dejlige kommentar!
Ovenud fantastisk suppe. Den kan du roligt ligge ind i din oversigt, så jeg kan finde den en anden gang :-)
Tak – og det kan du tro at jeg gør :) Opdatere dem med jævne mellemrum med alle de nye opskrifter
Tak for det lækre billede af din efterårssuppe. Det fik munden til at løbe i vand:-)
Jeg lavede just Rumænsk gullash til aften, men vil prøve din suppe opskrift næste gang.
Tina
Uhmm, rumænsk gullash er også godt!
Kh Ann-Christine
Jum jum. Det smagte vildt godt og kødet blev så mørt, at det kunne deles med skeen :-)
Hvor er det dejligt at høre! Jeg er glad for at den faldt lige i jeres smag :)
Super lækker gullashsuppe. Lavede den da jeg kom hjem fra arbejde i dag. Smed mig på sofaen med en god bog mens suppen passede sig selv. Familien var vildt begejstrede og drømte sig tilbage til skiferierne i Østrig hvor gullashsuppe indtages flere gange om ugen. Tak for en super inspirerede blog:)
Det lyder virkelig som en super hyggelig eftermiddag du har haft! :)
Det er en skøn bonus ved de lækre simreretter – at når man er færdig med at skrælle og snitte, så passer det sig selv og en eftermiddag på sofaen med en god bog, lyder noget så tiltalende i mine øre lige nu. Tak for den skønne hilsen
Ser lækker ud, især i det her møgvejr.
Hilsen Tina
Ja, det kalder på gullash eller varm chokolade ;)
Yay, så kom den! Tak, vidste jeg kunne regne med dig :D
Nu ved jeg også, hvad vi skal have i aften.
Selvfølgelig kan du det ;-)
Jeg håber det blev godt?
Uhm! Jeg ELSKER også gullashsuppe – eller bare suppe i almindelighed. Desværre er jeg vist lidt ene om at kunne lide gullashsuppen, men jeg tror nu alligevel det snart kommer på madplanen for det er SÅ godt. :)
Her i huset er det blevet en hofret efter jeg erstattede kødet med hakket oksekød. Nu elsker børnene at få gullasch suppe
Skønt! Det er dejligt at høre :)
-og det kan jo være at de kan lide det i år ;) Jeg elsker også suppe, vi spiser faktisk ret ofte suppe og specielt kartoffel/porresuppen er der ret stor efterspørgsel på fra Johan og Julie.
Hvor lækkert – det er rigtig vintermad!
– Anne
Præcis – og perfekt til det vejr vi har lige nu ;)
Hvor lækkert – har også planer om at lave en omgang her i efteråret/vinter. For jeg har endnu ikke selv prøvet at lave den, men elsker at spise suppen.
Det er en af fordelene ved mange efterårs/vinterretter at man med fordel kan lave en stor portion (uden det store ekstra arbejde) og så komme nogle portioner i fryseren til en omgang hurtig og lækker aftensmad :-)
Hjælp! Jeg har nu købt ingredienser ind suppen til 12 personer til familiens bagedag på fredag, men er optaget af kagedej og forberedelser torsdag. Du skriver holdbarhed 3 dage, men både køleskab og fryser er fyldt op. Er det OK at lave suppen i morgen onsdag og opbevare den i vores isolerede udhus (temp. som vejret udenfor omkring 1-8 grader) indtil fredag aften.
På forhånd tak!
Mange hilsener fra Birgit,
som altid bruger opskrifter fra Valdemarsro, når jeg laver nyt!
Hej Birgit
Mange tak for din søde hilsen :)
Holdbarheden er minimum, og hvis du kan holde temperaturen koldt, fx i en køleboks med fryseelementer eller i en flamingokasse med samme – så kan den fint stå der til på fredag
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Det er nemlig så skønt med lækre retter i fryseren! En redning på travle hverdage ;)