Koldhævede gulerodsboller
Lækre saftige koldhævede gulerodsboller med solsikkekerner, der er nemme at bage og som jeg har bagt adskillige gange til min familie. Vi nyder at spise dem til morgenmad og de er også altid et hit i mine børns madpakker og som eftermiddagsboller, når de skal have stilles sulten efter skolen.
Gulerodsboller har en skøn saftig krumme og lidt bid fra solsikkekernerne. De er bløde og holder sig fint friske til dagen efter de er bagt. Gulerodsboller er bare altid et sikkert hit, de er lækre og hurtige at lave og så kan de fint fryses ned. Det er altså lækkert altid at have gode hjemmebagte boller i fryseren.
Prøv også: min opskrift på lækre spinatboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gulerodsboller
- 350 g stuetempereret vand
- 75 g yoghurt naturel
- 10 g gær
- 150 g gulerødder, groftrevet
- 50 g solsikkekerner
- 50 g grovvalset havregryn
- 10 g honning
- 10 g salt
- 450 g hvedemel
- Til drys
- 30 g solsikkekerner
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med vand og tilsæt yoghurt naturel, solsikkekerner, havregryn, groftrevet gulerødder, honning og salt.
Rør det godt sammen med hvedemel. Rør dejen sammen på røremaskine eller med en ske.
Lad dejen hæve tildækket i 1 time på køkkenbordet og sætter derefter dejen i køleskabet til næste dag.
Kom dejen på et meldrysset bord, skær dejen ud til boller, drys med solsikkekerner og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Bag gulerodsbollerne i en forvarmet ovn ved 220 grader varmluft i 17-20 minutter, til de er gyldne.
Lad dem køle lidt af på en rist inden servering.
Vi erstatter 100 gr hvedemel med ølandshvede og beholder solsikkekerner. Mums.
Dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Skal der ikke olie i bollerne ?
Hej Birgitte
Jeg kommer ikke olie i denne opskrift på boller :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg bruger ofte dine rigtige go opskrifter på på boller og andet. Jeg har nu prøvet med surdej men det er ikke lige til mit temperament og tålmodighed. Kan man ikke bage brød og boller på almindeligvis med gær og blot putte en lille smule surdej i som er godt for maven.
Mvh og rigtig go dag
Karl Kristian. 😊☃️
Hej Kristian
Tak, det er jeg glad for at høre!
Du kan sagtens komme et par spsk surdej i stort set alle brødopskrifter, det giver både super god smag og ekstra god ernæringsværdi i bagværket. Du skal evt supplere med en anelse mere mel, omkring 1 spsk mel til 2 spsk surdej vil nok være meget passende i de fleste opskrifter.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tusind tak. Jeg vil prøve i morgen.
Rigtig go weekend. 🤗🎄☃️
Hejsa
Jeg har et barn, som er allergisk overfor mælk og æg. Kan man fjerne yoghurt i disse boller og stadig lykkes – måske erstatte med en mindre mængde plantemælk? (Vegansk yoghurt på soya er desværre heller ikke en mulighed).
Hvad tænker du mon?
Tak for virkelig mange gode opskrifter, som er blevet til klassikere til hverdag og fest i vores lille hjem :)
Hej Nanna,
Tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter
Jeg ville lave denne opskrift med vand i stedet for yoghurt, det bliver også lækkert.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Virkeligt lækre boller!! Jeg tager med familien i sommerhus her i weekenden, og ville blot høre om det var muligt at have dejen med og så bage de boller man har lyst til på dagen, uden at skulle bage hele portionen?? Har nemlig prøvet at fryse nogle ned, men synes ikke de er helt ligeså lækre som når de er nybagte :)
Mange tak og ja det kan du godt. Blot opbevar dejen på køl og frisk evt op med lidt ekstra mel, salt og vand når du tager fra den.
Kh AC
VIRKELIG lækre. Jeg tilføjede 1 æble og en halv banan. Mand – de er gode!!! Har lavet en dobbelt portion, de er så dejligt søde og de holder sig virkelig bløde længe, hvilket gør det til den absolut bedste opskrift jeg har brugt længe.
Hvor skønt! det er jeg glad for at høre :)
Kh AC
Hej når du tager bollerne op af fryseren lader du dem så bare tø op i posen
Mvh Karin
Ja, lader dem tø på køkkenbordet i en halv times tid, og derefter luner jeg dem gerne på brødristeren eller i ovnen inden servering.
Tak for svar :-)
Hvor længe skal de æltes i hånden?
Blot til dejen er ensartet
Kh AC
Hejsa
jeg er så vild med dine opskrifter, burger dem næsten hverdag!!
men et spørgsmål, til dine boller, hvis man nu ikke har naturlig yoghurt kan man bare bruge 1 dl vand i stedet??
Tusind tak! Hvor er det dejligt at høre :)
ja, det vil fint gå an. Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Så det er korrekt nok det jeg ellers har gjort? Rette mængde gær og mel i forhold til at jeg skal bage dem kort tid efter at have rørt det sammen? (Hævetid selvfølgelig også) :)
Det vil jeg tro, men svært at sige præcis når jeg ikke kan se dejen og har været med på sidelinjen ;)
Jeg elsker denne opskrift! :-) De er så lækre svampede og også gode dagen efter. Jeg har prøvet at skifte lidt hvedemel ud med lidt grahamsmel og de blev super lækre.
Skønt at høre, mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej. :) Jeg tåler desværre ikke havregryn. Kan de mon laves uden, og evt. erstattes med ekstra mel? Er der noget jeg skal være opmærksom på?
Hej Michelle,
Du kan fint erstatte med andre gryn eller flager -eller med fuldkornsmel
Kh AC
Hvor mange timer tænker du, at de maks kan hæve i køleskabet. ?
Optimalt 12 timer, men den kan godt stå længere. Sæt gerne dejen i køleskabet hvor den står koldest; på nederste hylde over grøntsagsskuffen, Så hæver den lidt langsommere end hvis du fx sætter den på øverste hylde
Se på dejen, hvis den blot ikke er overhævet, så den er faldet sammen i skålen – så går det fint med mere.
Kh Ann-Christine
Tak for endnu en fantastisk opskrift fra dig! Vi udelader solsikkekerner så vores datter på snart 2 også kan spise dem, og de er bare helt fantastiske. Så luftige og bare MUMS!
hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde feedback til opskriften.
Skøn sommer til jer
Kh AC
Anden gang indenfor 7 dage jeg bager, dine skønne boller! Tror det ender med at blive et fast ritual på mine fridage ?Jeg har dog aldrig yoghurt herhjemme og lige denne uge heller ikke honning, men skyr og mørk sirup er en fint er erstatning. Tusind tak for en skøn blog og hjemmeside. Min kæreste og jeg er herind ugentlig og finde opskrifter og inspiration.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, Maria :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Som altid tjekker jeg din blog først, når jeg mangler opskrift- og som sædvanlig svigter du ikke?
Jeg har dog et lille spørgsmål ang mel. Kan jeg bruge en grovere meltype end blot hvedemel? Jeg vil gerne bruge bollerne til mine børns madpakker, så de må ikke blive tørre, selvom de skal fryses.
PS: Vi har spist din one pot pasta med chorizo til aftensmad! Jeg ELSKER de nemme, hurtige og lækre! pastaretter!
Vh Rikke
Hej Rikke,
hvor er det dejligt at høre :)
Jeg synes det går fint at erstatte halvdelen af hvedemel med fuldkornsmel i denne opskrift. Så vil de stadig være skønne og lækre, også efter de er frosset.
Tusind tak for din søde hilsen!
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg kan ikke lige se om nogen allerede har stillet spørgsmålet, men tror du der “sker” noget ved at man putter andet (eller mere) i end solsikkekerner, feks hakkede valnødder, mandler eller hasselnødder ?
Det kan du, og det smager også dejligt. Erstat op til 40 g hvedemel med 50 g nødder, kerner, eller lign.
Ej men styr dog, hvor er de gode! De bedste Boller jeg har lavet og jeg hader hader hader at lave gærdeje. Men koldthævet er vejen frem for mig, men denne opskrift er den bedste jeg har prøvet! Jeg havde ikke solsikkekerner, så jeg smed 25 gram Chia frø i, i stedet, det er virkelig også godt!
Tak for den her mega gode opskrift ?
Fantastisk! Tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre ♡
Kan man ikke bytte gæret ud med den surdej lavet på hvedemel du har
Jeg har ikke testet om denne dej kan hæve alene med surdej – men det er da bestemt forsøget værd.
Kære kære kære Ann-Christine ❤️
NU skal du simpelthen ha en lille kærlig hilsen fra mig!! Har aldrig fået taget mig sammen til at skrive til dig, men du er intet mindre end fast inventar hos os!!
Alt fra bagværk, alverdens skøn mad og søde skønne knasende lækkerier kommer på bordet hjemme i vores lille hule – takket være dig ❤️
Tænker så det knager, men har endnu ikke oplevet et mislykket måltid pga én af dine fantastiske opskrifter og i går var flere forældre nysgerrige efter opskriften på dine lækre fødselsdagsboller med kardemomme. De blev brugt som et sundt alternativ til fastelavnsboller til festen på skolen, og selvom der var mange andre som havde bagt, var de VILDE med din opskrift ❤️
– Der findes et hav af skønne opskrifter både hér og dér, men ikke en eneste gang er jeg blevet skuffet over noget fra dig.
Jeg kan i flæng nævne dine dadelkugler, chili con carne, grønkålssuppe, diverse skønne boller…..og jeg ku blive ved!!
Der er aldrig nogen tvivl om, hvor jeg søger efter nye opskrifter
❤️ Tak for dig ❤️
Mange vinterferiehilsner
Marianne
Kære Marianne
Tusind tak for din super søde og hjertevarme hilsen og søde ord til min blog og min opskrifter ♡
Det er vel nok dejligt at høre og det er jo virkelig en sand fornøjelse at dele og blive ved, når jeg får sådan en dejlig tilbagemelding
♡
Rigtig dejlig dag til dig og endnu engang, tak!
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej.
jeg har planer om a lave flere af dine opskrifter til min søns fødselsdag bl.a. banakagen med chokoladeganache og disse boller. Hvad tænker du om at bruge manitobamel? Og kan der bruges andet end Ymer?
Tak for hjælpen og alle de spændende opskrifter :-)
Venlig hilsen
Bettina
Manito mel har en super god bageevne, og er lækkert til bollerne. Du skal muligvis bruge omkring 25 g +/- mindre mel, da manitoba absorbere mere væde end sigtet hvedemel.
Du kan fint erstatte ymer med andre surmælks produkter.
Tak for din søde hilsen og tillykke med din søn
Kh AC
De ser super lækre ud.
Hvad er grunden til at der skal ymer i, og kan dette måske udelades?
På forhånd tak :)
Du kan sagtens bruge A38 eller yoghurt naturel i stedet – jeg bager ofte med syrnede mælkeprodukter, da det giver nogle rigtige lækre brød og boller. Men du kan fint prøve at erstatte det med vand fx.
Ser SÅ lækre ud!! Tror du, jeg simpelthen kan helt udelade ymer? Eller skal jeg da putte andet mælkeprodukt i?
/Amanda
Du kan godt erstatte den ymer med enten yoghurt naturel eller med vand.
Det fungere okay med vand også, men jeg synes de bliver allerbedst med et surmælksprodukt :)
God fornøjelse
Kh AC
Hvis jeg ønsker en dej, som kan stå i køleskabet nogle dage, så jeg kan lave friskbagte boller af samme dej over flere dage (og altså kun skal lave dejen 1 gang, men tage lidt hver dag til den portion boller, jeg skal bruge om morgenen), kan denne så bruges? Altså kan den holde i køleskabet i flere dage?
– Hvis ikke, har du så en anden, der kan bruges til formålet?
Det kan være du må spæde dejen en smule op hver dag, når du tager af den. Blot lige røre den igennem med en spsk vand og tilsvarende ekstra mel.
Ellers kan du prøve med denne dej eller en kombination af den og min opskrift på koldhævede boller
For første gang EVER er det lykkedes mig at bage GODE boller.. . ? Dejlig nem opskrift og boller som smager intet mindre end FANTASTISK!
Jubiii, hvor er det dejligt at høre ♡
Tak for tilbagemeldingen
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Ville man kunne bruge anden mel end hvedemel – hvis ja, hvad vil du anbefale?
På forhånd tak og god dag :)
Mvh,
Betina
Hej Betina,
Du kan også bruge spelt eller ølandshvede :) Sidstnævnte er min favorit og jeg plejer ofte at erstatte halvdelen af hvedemelet med det – det bliver også godt
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg har bagt dine boller med revet zucchini. De blev helt fantastiske. Vh Jolanda
Hvor er det dejligt at høre :)
Kh AC
Kan man putte mindre mel i og mere havregryn i for at gøre dem sundere? Kan ymeren udelades? Evt. erstattes med skyr?
Tak på forhånd :-)
Hej Cecilie,
Tja, det kan du godt – men når du justere op på havregryn og ned på mel, så får du samtidig nogle boller der hæver dårligere og bliver mere flade. De kan såmænd stadig blive helt gode, men prøv at bage dem som de er først og juster så til, så du finder det mål der passer til dig :)
Du kan godt bruge vand i stedet for ymer – eller bruge skyr.
Kh AC
Bedste boller til dato! :) De er altid et hit og så nemme og hurtige at lave! MUMS :-)
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen :)
Rigtige lækre boller. Bagte dem i morges. Men syntes til at starte med at de var noget klæge indeni da de lige var kommet ud af ovnen, men hjalp meget på det da lige fik lov at stå og køle lidt af.
De blev så gode at jeg blev nødt til at lave en portion igen i aften.?
Hvor er det skønt at høre – og ja, det kan virkelig være helt svært at vente til de lige er kølet en smule af. Det kender jeg godt :)
Mums! De blev bare SÅ gode og jeg fik ros af alle der smagte ;0)
Dem skal jeg helt sikkert bage en anden god gang.
Tak for altid gode opskrifter der aldrig “failer” ;-)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen <3
Ja:) det vil jeg også gerne høre- altså hvis man nu ikke lige har tid om morgenen fx
Jeg bager næsten aldrig, men tænkte, at nu skulle det være. Og sikke en succes det blev.
Bollerne blev helt fantastiske. Jeg bagte dobbeltportion og brugte 1 dl skyr og 1 dl creme fraiche i stedet for ymer og det gik simpelthen så godt. Jeg skal her tre dage efter allerede i gang med en ny portion – eller dobbelt igen :)
Mange tak for opskriften!
God aften! :) vh Mette
Hej Mette,
Det er jeg bare så glad for at høre! Tusind tak for din søde hilsen og god bagelyst til dig
Kh AC
Mmm, tak for den opskrift! Sindssygt gode boller
Tusind tak, Kristina!
Hvor er det dejligt at høre :)
Hold nu op, hvor har jeg brugt denne opskrift mange gange nu. I sommerhus med vennerne, til morgenmad med familien, til hygge i vuggestuen osv osv. Tak for en lækker opskrift! Har lige lavet den endnu en gang, så der er friske morgenboller imorgen. Mhhmm
Hvor skønt! Det er virkelig også en favorit herhjemme og jeg er rigtig glad for at høre at den også er blevet det hos dig :)
Hej Ann-Christine.
Nu er det vidst på tide, at jeg får skrevet et par ord til dig :) Jeg er virkelig en stor “fan” af din blog! ;) Jeg går hjemme på barsel med Oliver på 4 mdr. (er også mor til Oscar på 6 år), og jeg besøger faktisk din blog næsten hver dag. Det er meget inspirerende at surfe rundt herinde.. Jeg har fundet utrolig mange lækre opskrifter, og jeg nyder virkelig dine flotte billeder og generelt den måde, du skriver på. Det er så autentisk; du kan virkelig lide det her, og det hele er bare skøn læsning! :)
God aften til dig og din familie :)
Mange hilsner, Susanne
Hej Susanne,
Det er jeg godt nok glad for at du gjorde :) Tusind tak for din søde hilsen, det varmer virkelig på sådan en smågrå efterårsdag! Det er dejligt at vide at min glæde ved at blogge kan mærkes ved at læse med, og det er virkelig en stor fornøjelse at mine indlæg kan inspirere.
Mange tusind tak for din hilsen.
Rigtig god tirsdag til dig
Kh Ann-Christine
Jeg bruger 1/2 gulerod og 1/2 rødbede – kæmpe succe ( har to piger der bare synes alt er lidt sjovere når maden er lidt lyserød) En rigtig god opskrift, tak!
Vil også bare sende en “generel” tak for din blogg, vi er blevet stor forbrugere af dine opskrifter med stor succes – så dejligt :-)
Fantastisk – det skal jeg prøve næste gang. Tror også det vil være et hit herhjemme :)
Og tusind tak for den søde hilsen, jeg er meget glad for at I kan bruge mine opskrifter og inspiration!
Kh Ann-Christine
Mmh, denne dej er simpelthen bare så god! Helt fantastisk. Jeg har brugt den til at bage pølsehorn, som skal med i madpakken, og de blev mindst ligeså gode som bollerne :-)
Det er jeg glad for at høre, Louise :)
Hej Ann-Christine
Tusind tak for en super super lækker opskrift….. :-) Har prøvet dem et par gange nu – sidst med revet æble – de smager fantastisk. Jeg har ikke haft dejen til at hæve natten over, men har alligevel ikke kommet så meget mel i, at jeg kan ælte dejen på bordet – de bliver alligevel dejlige, luftige og sprøde – og dejligt, ikke at skal have fingrene i den:-) Nu er jeg jo blevet mere modig – har du prøvet at komme andet grønt i, end gulerod og æble?
Glade bagehilsner
Lene
Hej Lene,
Det er rigtig dejligt at høre. Jeg har prøvet dem med oliven, soltørrede tomater, tørrede tranebær. Men mon ikke også de er fantastiske med fx revet rødbede? Det kunne jeg godt forestille mig ;)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Dine boller ser lækre ud og jeg har tænkt mig at bage dem i aften :-) Jeg har dog et lille spørgsmål – kan de fryses?
Hilsen Michelle
Hej Michelle,
Ja det er de meget velegnet til. Det er så dejligt (og praktisk) lige at kunne tage en lille pose op ad gangen, så der er til madpakker og den slags.
God fornøjelse:)
Kh AC
Lige præcis – tak for hjælpen :-)
hej Katrine,
Vil du bage dem færdig i aften, og så forkorte hævetiden til fx 1-2 timer?
Så ville jeg tilsætte omkring 40 g gær og komme nok mel i så du kan ælte den på bordpladen – den skal gerne være fugtig og lettere klistret. Men skal kunne æltes. Hævetid i 1 1/2 time under et rent klæde i en skål på køkkenbordet, så formes bollerne, lægges på en bageplade med bagepapir og hæver videre i 1/2 time mens ovnen varmer op.
God bagning – hvis du når det :)
Kh Ann-Christine
Jeg blev nødt til lige at kommentere på de her, og sige tusinde tak for den her geniale opskrift. Vi brugte dem som burgerboller til hjemmelavede burgere på et tidspunkt, og der er de også helt fantastiske!
Det er jeg virkelig glad for at høre, mange tak for din kommentar og ja, det var da en super ide at bruge bollerne til burgere også :)
Uhm, de skal da klart prøves. Ligner lidt en variation over nogle “smat-boller”, jeg tidligere lavede hele tiden, men jeg havde helt glemt dem, efter jeg er begyndt at bage brød i Römertopfen. Nu vil HDD imidlertid gerne til at have madpakke med på arbejde, og så er boller jo lidt lettere at gå til.
Øglen hjalp mig med at måle af, så det er vist en underdrivelse at sige, at dejen er lavet “på slump”. Prøvede også at putte lidt æble i, så nu er jeg spændt på i morgen, hvor de skal stå deres prøve. Tak for opskriften, i hvert fald :-)
God ide med æble, blev det godt?
Jeg ønsker mig en Römertopf, den er genial ik´
Det blev faktisk ret lækkert med æble i dejen. Havde bare brugt et lille Discovery-æble, så det ikke overdøvede de andre ingredienser, og det gav en god syrlighed (og saftighed).
Og jo, Römeren er genial. Overvejer dog at ønske mig en mere, så jeg har én, jeg kun bruger til brød og én, jeg kan bruge til anden mad, så leret ikke begynder at afgive smag til de forskellige retter…
De smager dejligt men 150 g. gulerod svarer til to gulerødder, har nogen koden til hvor meget man kan skrue op for det? Fx ved at dræne dem for væde.
Tak!
Hej Kristine
Du kan eksperimentere med at skrue en anelse ned for mængden af vand, samtidig med at du tilsætter lidt ekstra gulerødder. Vej af til du finder en god balance i antal af gram mellem begge, uden at bollerne bliver klæge.
Kh Ann-Christine