Hjemmelavet Guldkaramel
Dejlige chewy hjemmelavede guldkarameller med et tykt lag chokolade.
Skøn at nyde til en god film eller som en del af julekonfektudvalget.
Guldkarameller er faktisk en god genganger i ny forklædning. Jeg har nemlig taget udgangspunkt i opskriften på mine saltkarameller og blot lavet et par få tilføjelser. Man kan også sagtens dele karamellen til slut – det plejer jeg selv at gøre – og så ende op med to forskellige eller flere typer af dejlige karameller.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavede churros >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 50 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hjemmelavet Guldkaramel
- 5 dl piskefløde
- 250 g sukker
- 100 g glukosesirup
- 150 g mørk chokolade
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom piskefløde, sukker og glukosesirup i en stor gryde og kog det op.
Lad det koge i 35-45 minutter. Mens karamellen koger, vil den bruse meget op, så sørg for at der er god plads i gryden.
Rør indimellem i gryden, men ikke for ofte. Når karamelmassen slipper bunden og har en tyk og sej konsistens, samt en temperatur på 120 grader er den færdig.
Hæld karamelmassen i en beholder foret med bagepapir. Størrelsen på formen er ikke vigtig, da karamellen skal trilles til kugler og ikke skæres ud.
Lad karamellen køle af i en time på køkkenbordet.
Skær karameller i mundrette stykker og tril dem til runde kugler. Sæt dem på køl til de er helt afkølede.
Overtræk karamelkuglerne med tempereret chokolade og stil dem på et stykke bagepapir til chokoladen er størknet.
Jeg prøvede lave dem med laktose fri fløde. Jeg kunne på ingen måde få dette Til at holde formen.
Prøvede det med lægge dem på køle og fryser men holdte ikke formen så enden med jeg smed dette ud.
Har du ide til hvordan jeg kan gør. Få kan ikke tåle laktose så kan ikke tage den normale fløde.
Målte du temperaturen på karamellen? Det bør ikke have nogen betydning at det er laktosefri, men det lyder til at det ikke er kogt nok.
Uanset, så er der ingen grund til at smide det ud, du kan bage det i en kage, vende det i is eller lign.
Kh Ann-Christine
Hej! Hvis man nu ikke lige har adgang til glukosesirup, er der noget man kan bruge i stedet ?
Lys sirup kan også fungere til det.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvad vil holdbarheden være på disse karameller tror du?
Hej Emma,
Det står i opskriften, samme sted som tid, mængde mv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har nu forsøgt mig med denne opskrift og karamel massen er bare blevet sten hård ! Jeg forsøgte at trille nogle efter 10 min men lige så snart de ikke er varme mere er de bare helt hårde .. jeg har egentlig kun kogt på den i 30 min, men er den simpelthen blevet kogt for meget ??
Har du brugt et sukkertermometer og taget den af varmen, så snart den når 120 grader?
Kh Ann-Christine
Hejsa 😃
Mange tak for en super dejlig blok, vi bruger tit dine opskrifter. Jeg har her til aften forsøgt mig med og lave disse karameller. Når de har stået og kølet og jeg skal igang med og trille dem, skiller den en masse fedt ud, næsten som om det er flydende smør. Hvad gør jeg forkert???
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Det er blot at duppe det af med et stykke køkkenrulle, det er fedt fra smør og fløde og jeg tænker det kan variere lidt hvordan det trækker ud alt efter mærke og producent. Det er ikke noget jeg oplever som værende et problem når jeg laver dem, men der kan være en smule og det tørre jeg blot ovre med køkkenrulle på den tørre karamel og lader dem lufttørre lidt på bagepapiret.
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej,
Jeg kom til at tage massen for tidligt af igår, så den var for blød til at trille til kugler.
Nu har jeg kogt den op med lidt sukker og her blev massen tyk og slap bunden.
Nu har den stået på køl i en time og den er stenhård!
Hvad har jeg gjort galt og er det muligt at få blødgjort den igen ved evt at koge op med fløde? 😃
Hej Louise
Jeg tror desværre ikke det vil lykkedes så godt med at blødgøre den med fløde. Du kan knuse den og røre det i vaniljeis til en skøn karamelis.
Kh AC
Jeg kan simpelthen ikke få min karamel masse til at blive sej og lækker, det er tyndt som bare pokker :nu har vi prøvet 2 gange, med samme resultat
Det lyder til at det blot skal koge længere, måske højere temperaturer og evt i en større gryde (med større overflade) så væde kan dampe af og det nemmere kan tykne. Det skal koges til det tykner og bliver en lækker karamel
Kh AC
Jeg har set på nettet at der ligger opskrift på selv at lave glukose sirup, har selv prøvet at lave og derefter bruge det, følger man opskriften er det på ingen måde svært.
Hej. Skal karamellem koges med eller uden låg? Jeg synes det tager laaang tid og den skal vel slippe bunden og blive sej før jeg kan tage den af blusset ikke?
Uden låg … se gerne denne video, hvor jeg viser opskriften på karameller: https://youtu.be/TAOo_C_Jfp0
Tiden kan variere alt efter tykkelsen på grydens bund, overflademål og temperatur :)
Kh AC
Hejsa
Vil du ikke præcisere hvilken karamel du bruger til guldkaramellerne?
Trine
Det er disse karameller
Kan man bruge saltkaramel opskriften uden salt til guldkaramellerne?
Jeg bruger og anbefaler denne opskrift på karameller
Der står at opskriften til karamellen er i vejledningen, men jeg kan ikke finde den. Så hvor er den?
Den er lige her
Kommer du også salt i massen når det er til guldkarameller?
Ja, det gør jeg faktisk. Er ret vild med den søde/salte smag. Men det kan sagtens undlades med salt, hvis man foretrækker det :)
Først og fremmest tak for en fantastisk blog – jeg nyder at følge med :)
Hvor ser de guldkarameller bare lækre ud! Dem er jeg simpelthen nødt til at prøve at lave :) Hvordan undgår du at de får “chokolade-fødder”, når du har overtrukket dem?
Mvh Karen
Tusind tak, det er jeg glad for at du gør :)
Jeg trækker dem lige hen af bagepapiret, så foden trækkes ud, derefter bliver den pæn i kanten også.
Hjææælp ;-)
Jeg kastede mig idag ud i denne lækkerbidsken, men jeg skulle nok have kogt den lidt længere for den stivner ikke igennem :( Jeg har fulgt din opskrift med saltkarameller og en spsk. kaffe. Massen kogte i 1,05 time. Jeg forsøgte mig med en prøve på en tallerken som blev kølet ned, og det virkede umiddelbart fint.
Kan jeg gøre noget nu for at få den til at stivne?
Mvh. Lone
Hej Lone,
Nu lidt sent svar her :) Jeg ville prøve at koge karamellen op igen ved lav varme og give den lidt længere tid.
Nu ved jeg ikke helt hvor blød den er, men hvis den ikke er flydende, så kunne jeg godt finde på at komme den i fryseren en time. Derefter skære og trille kuglerne, sætte på frys en halv time og så overtrække med chokolade. Så får du en blødere karamelmidte, men stadig lækre karameller.
Kh AC
Tusind tak for svar :-) Skæbnen ville at der lige efter mit opslag, blev vist “Det søde liv” på DR. Og sjovt nok var det flødekarameller hun viste. Og der kunne jeg se at jeg slet ikke havde givet det nok. Så jeg forsøgte mig med en ny portion søndag, som blev for hård ;-) Men nu har jeg en fornemmelse af hvor meget det skal have så næste portion bliver perfekt (håber jeg).
Den bløde karamel har jeg smidt i fryseren og vil rive den og komme i is. men måske skal jeg også prøve at overtrække lidt af det med chokolade :-)
Hvor fint! Og det er en virkelig god ide med karamel i isen (nu bliver jeg næsten helt lækkersulten, her fra morgenstunden) :)
Den har forøvrigt stået 3 timer i køleskab nu.
Husk karamellen skal være 120 grader ,- måske det derfor den er den blød
Har lige lavet dem. Hold nu fast de er lækre!! Skal de opbevares i køleskab? I øvrigt, tusind tak for din fantastiske blog, jeg følger dagligt med.
Hej Mette,
Yeah, hvor er det dejligt at høre! :) -og tusind tak for de søde ord, det er dejligt at høre.
De kan både opbevares i et køligt køkkenskab eller på køl. Jeg foretrækker dem på køl, da jeg godt kan lide at de er lidt hårde i karamellen.
Kh Ann-Christine
Hvor er det sjovt, jeg har netop i dag gået og overvejet at prøve at lave hjemmelavede guldkarameller som en lille ekstra hyggejulegave til min far, som ææælsker guldkarameller – og så har du lige opskriften på dem her :) Det er jo perfekt!
Det må man sige :) Jeg håber du og din far synes om dem!
Har haft det på listen over ting jeg gerne vil lave i år, men har ikke fundet en god opskrift hid til. Men denne her lyder jo super og da jeg samtidig har noget glucosesirup som skal bruges, så skal denne her klart afprøves til jul :-)
Rigtig god fornøjelse :)
Kan man købe glucosesirup i almindeligt supermarked? Ser super lækkert ud.
Ja, det kan man en del steder – det står sammen med sukkerprodukterne, tror jeg
Og holder næsten forevigt. Jeg bruger det faktisk af og til, men min første flaske holdt alligevel i næsten 5 år. Kan i visse tilfælde erstattes med honning.
Kan det også erstattes med honning i det her tilfælde med saltkaramellerne? :)
Ja, det kan det sagtens :)
Jeg har fundet det i kvickly, og har også set det i bilka
Uhm, ser AFSINDIG lækkert ud!
Tak :)
Hold da op! Det er en god ide! Lige de karameller har jeg sjovt nok aldrig tænkt på at prøve at lave selv. Fantastisk.
Må indrømme at jeg har lidt et svagt punkt for guldkarameller – er de foran mig, så kan jeg altså ikke lade være med at spise dem :)