Grydestegt kylling og hjemmelavet kyllingefond – bouillion
I går havde jeg god tid til at have en stor kødfuld hanekylling til at stå i en gryde og simre i nogle timer. Jeg elsker virkelig simremad, især om efteråret og vinteren – at have en grydestegt kylling stående over lav varme og simre med lækre sager i, det er for mig virkelig luksus og rigtig rart at tage sig tid til den slags.
Jeg har valgt en hanekylling, da der er rigtig meget kød på hanekyllinger fremfor en almindelig kylling. Denne kylling jeg havde fået fat i, havde ihvertfald fået lov at leve et relativt langt liv og oparbejdet muskler og masser af smag. Efter at have overvejet lidt hvad jeg skulle stille op med den, besluttede jeg mig for, at den skulle være et måltid til mange dage. Normalt ville jeg nok have stoppet den med krydderurter, hvidløg, citroner og have stegt den i ovnen eller på grillen, men denne her kylling skulle simre i en gryde og udover at være gavmild med lækkert kød, skulle den også bidrage til den skønneste fond. Sådan en hjemmelavet fond er en sand gave til grøntsagssupper, glæder mig allerede til næste gang vi skal have kartoffelsuppe baseret på denne fond.
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grydestegt kylling og efterfølgende hjemmelavet fond / kyllinge boullion
- Grydestegt kylling
- 1 kylling, evt en god hanekylling
- 3 løg, i tern
- 2 porre, med top, i tern
- 3 gulerødder, i tern
- 2 persillerod, i tern
- 3 stængler bladselleri, i tern
- 2 liter vand, så det dækker
- 1 spsk salt
- 1 citron, eller 2 spsk hvidvinseddike
- 1 håndfuld persille
- 1 håndfuld frisk timian
- 1 tsk peberkorn
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk smør
- 1 spsk olivenolie
- til fonden
- Alt suppevandet fra kyllingen
- 2 gulerødder
- 2 stængler bladselleri
- 1 håndfuld persille
- 1 håndfuld frisk timian
- Kyllingeskroget
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rens kyllingen og gnid den med salt, hvorefter den stoppes med persille og hvidløg. Brun kyllingengodt i en gryde i smør og olie.
Tilsæt derefter vand og alle grøntsager, vand, salt, peber, krydderurter og eddike.
Kom låg på og lad det simre svagt under låg i 2 timer.
Tag kyllingen op af gryden, sigt alle grøntsagerne fra og kom al suppevandet i en ren gryde.
Pil gerne kyllingen, mens den er lun, det er nemmest.
Alle de største ben og det kød der er mindst ved, kommes i gryden med suppevand, sammen med et par gulerødder, bladselleri og en håndfuld timian og persille.
Lad det simre i et par timer, hvorefter det sies igen.
Den sigtede fond hældes i beholdere og kan fryses, bruges til suppe, saucer og hvor man ellers vil anvende kyllinge fond og boullion.
Opskriften er til ca 6 personer
Det er nu 3. gang, at jeg koger en hel kylling på denne måde, og det bliver SÅ lækkert! Og så er det rimelig nemt at håndtere. Vi bruger især bouillonen (bone broth) til at drikke 1-2 kopper af om dagen, hvilket er godt for især tarmvæggen, hud, hår, negle osv. Og så bliver der nemlig masser af herlig kylling til diverse retter – vi er FAN herhjemme 👏
Hele dit opskriftunivers er en kæmpe inspiration – tak!!
Tusind tak for din søde hilsen, den blev jeg rigtig, rigtig glad for! ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Vi er i gang med en stor portion Coq au vin, men kan desværre ikke invitere familien på besøg som planlagt. Kan vi fryse kylling og sovs ned til senere og tilsætte de resterende grøntsager, når retten tøs op igen. Mange hilsner Anne-Mette
Hej Anne-Mette
Ja, det kan i fint gøre
Håber det snart lykkedes I kan få familien på besøg igen.
Kh Ann-Christine
Hej igen.
Mange tak for svaret. Det er fint det jeg var i tvivl om var om der ikke skulle tilsættes lidt mere vand i fonden når jeg vil lave suppe af det. Og det samme gælder vel også hvis jeg bruger fonden til sauce?
Vh Anja
Det bliver lidt afhængigt at hvor lang tid du koger hanen og hvor kraftigt en fond du får lavet, så endelig smag godt til, både med sauce og supper.
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg er i gang med at koge en hane til fond som jeg kan ligge i fryseren. Når jeg skal lave alm. klar suppe med kylling, kød og melboller skal jeg så kun bruge fond som “suppe”?
Vh Anja
Hej Anja,
Det gør jeg, og smager den evt til med ekstra vand, timian, citronsaft eller æblecidereddike, peber og salt. Og evt kan du tilsætte ekstra rodfrugter, løg, krydderurtekviste mv til fonden mens du koger hanen.
Kh AC
Jeg er helt pjattet med Bornholmerhane i gryde med det hele. Mums
Det er også god virkelig god mad
Jeg har også planer om at lave sådan en omgang fugl i næste uge, for manden herhjemme ønsker sig tarteletter! Det er også rart med kylling i fryseren, så der er til nogle gode salater og sandwich i madpakkerne..
Det er dejlig vintermad, ik´ Laver du mon tarteletterne selv – det har jeg nemlig planer om at prøve engang
Desværre, jeg er for doven. Dem bestiller jeg hos min Chef (Sallings Bagermester) nogle dage før og så får jeg helt friske tarteletter eller skaller hos ham:) Men det kunne da helt sikkert være sjovt at prøve, selvom at jeg tror, at man skal bruge nogle bestemte forme for at lave dem helt autentiske…
Det er da heller ikke det værste med gode bager tarteletter. Jeg tror også man skal have et helt bestemt jern og at det er et forholdsvis omstændigt projekt. Desværre har den slags det med at give mig endnu mere lyst til at prøve det af ;-)
Her i huset er det også én af favoritterne med sådan en gang fjerkræ. Sidste gang var det en stor bornholmerkylling der kom i gryden. Jeg kan godt lide dine forslag til hvad man kan stille op med det lækre kød, så det ikke bare bliver til noget med kartofler og sovs eller tarteletter. Sådan en hjemmelavet clubsandwich tror jeg vi skal have næste gang.
Din grydestegte kylling med hjemmelavet agurkesalat, kartofler og skysauce er nu heller ikke værst ;-)
Nej hvor lyder det bare godt! Hvor har du fået fat i sådan en fætter henne?
Jeg var så heldig at der lå en rigtig god en i køledisken hos Kvickly mellem jul og nytår. Har dog ikke set så fine hanekyllinger hos Kvickly tidligere. Men prøv at hold øje