Grydebrød
Grydebrød bagt i støbejernsgryde, er virkelig fantastisk!
Ved at bage brød i en gryde, får man det lækreste grydebrød med saftig krumme og knasende sprød, tynd skorpe. Vildt lækkert!
Jeg har eksperimenteret med forskellige melsorter, med kerner og frø, havregryn, hævetider og ingredienser.
Her er min version af det lækre grydebrød, hvor ølandshvede giver et godt og virkelige smagfuldt brød. Der er ikke så meget hokus pokus ved det, men smagen er dybere og mere intens, end hvis man bruger almindelig hvede.
Arbejdstid 15 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grydebrød
- 5 dl vand
- 5 g gær
- 2 tsk salt
- 1 tsk honning
- 60 g sigtet ølandshvedemel
- 60 g fuldkorn ølandshvedemel
- 500 g hvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Opløs gæren i en skål med vand.
Tilsæt honning, salt og de to varianter af ølandshvede og rør det godt igennem. Tilsæt hvedemel og rør igen.
Dæk skålen til og lad dejen hæve i 10-12 timer på køkkenbordet.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord og fold den nænsomt ind over hinanden 5-8 gange. Drys godt med mel over dejen og læg den i en meldrysset skål eller hævekurv og lad den hæve i 2 timer.
Når dejen har hævet i 1,5 time, sættes en støbejerns gryde med låg på ca. 4,2 liter i en kold ovn. Tænd ovnen på 250 grader varmluft eller almindelig ovn og tag gryden ud af ovnen, når temperaturen er på 250 grader. Tag låget af gryden og hæld med det samme dejen i gryden. Læg låg på og sæt gryden tilbage i ovnen.
Bag brødet i 30 minutter ved 250 grader, tag derefter låget af og bag videre ved 230 grader varmluft i 15 minutter.
Tag gryden ud af ovnen og vend brødet ud på en rist.
Sørg for at bruge grydelapper, da gryden og låget bliver rygende varme!
Skal det bages i en GRYDE i en ovn?
Kan det bages i et lukket glas ildfast fad i ovnen ?
Hej Pia
Ja, det skal det i en støbejernsgryde – jeg tør ikke sige om det ildfaste fad af glas kan holde de høje temperaturer.
Du kan alternativ prøve dette lækre brød bagt i form
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg skal i weekenden have gæster til frokost og overvejer at lave grydebrød i stedet for franskbrød til frokosten. Vores frokost består af rugbrødsmadder med lidt lækkert kødpålæg, derudover også æg og rejer samt laks. Men vil grydebrødet være godt til det.
Vi elsker dit grydebrød og synes det kunne være en anderledes oplevelse for vores gæster, at servere det til en kold frokost.
Vh Birgit
Hej Birgit
Det vil være super lækkert med grydebrødet til æg, rejer og laks. Det bruger jeg det også ofte selv til :)
Rigtig god fornøjelse og god frokost til jer
Kh Ann-Christine
Hej:)
Jeg elsker ideen med at bage brød i en gryde! Er det muligt at sætte gryden på komfuret i stedet for oven med samme resultat?
Mvh Tanne
Hej Tanne,
Det tvivler jeg på, da varmen i bunden af gryden vil være væsentlig højere end resten af gryden, så det giver ikke samme effekt som i ovnen.
Det kan også risikere at ødelægge gryden.
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg har et spørgsmål vedr. grydebrød.
Skal det være en støbejernsgryde eller kan jeg bruge
en pyrex ovnfast fad med låg ?
mvh
Eva Panduro
Jeg skal ikke kunne sige om det vil gå, da jeg ikke har testet det eller kender den type fad. Men det særlige ved støbejern er, at den kan klare de høje temperaturer, og at gryden bliver brandvarm som en pizzaovn og dermed danner brødet skorpe med det samme og brænder ikke fast til gryden. jeg ved ikke om den gryde du nævner har samme egenskaber
Kh Ann-Christine
Man kan bruge alle former for gryder så længe de kan tåle at komme i ovenen.
Jeg bruger en glas version
Hej AC.
Til nytårsmenuen i 2019 lavede jeg bl.a. dette brød som en del af forretten. Siden dengang har jeg lavet dette specifikke brød mere end 50 gange. Jeg har lavet omkring 3-4 af brødene én gang om ugen siden 1/12 2023.
Jeg er begyndt at proppe rosmarin krydderi i selve dejen.. så’n et par gode spiseskefulde pr. brød.
Ville egentligt bare dele lidt tillært erfaring specifikt til dette brød.
1. Tag et ml. mål og fyld op med 500ml køligt vand (svarer til 5dl), lad det stå på køkkenbordet så det får stuetemperatur. Hvis du kan mærke at vandet er lunkent/varmt er der for varmt. Stuetemperatur er bedre til opskrifter med vådgær (gær i daglig tale).
2. Den skål du vil bruge til dejen, sættes på en køkkenvægt, som efterfølgende tændes, hvor du dernæst smuldrer 5g gær i. Hæld dernæst 1-2dl vand ned til gæren og rør forsigtigt rundt med en pensel.. Det gør det lettere at opløse gæren. Hæld til sidst resten af vandet roligt i. Lad skålen stå på vægten.
3. Personligt bruger jeg flydende honning, da flydende honning er nemmere at opløse. Jeg giver bare “tuben” et godt tryk der svarer til én teske fuld. Dernæst 2 teske groft salt og fortsætter med at røre forsigtigt rundt med penslen, til det hele er opløst.
4. Hvis du vil tilsætte fx. Rosmarin eller andet krydderi til dejen gøres det bedst kort efter de 2 slags Ødelandsmel (altså før du blander hvedemelet i). Jeg bruger omkring 2-3 spiseskefulde tørret Rosmarin pr. brød. Ved brug af andre krydderier eller ikke-opskrift relaterede tilslutninger, kan jeg kun anbefale at du prøver dig frem.
5. Her i Januar er jeg begyndt at sigte melet efter jeg har opmålt det, men før jeg putter det i dejen – synes ikke der er den store forskel på det færdig bagte resultat og smagen er fantastisk uanset om du sigter mel typerne eller ej.
———
Ann-Christine har en lækker opskrift på skaldyrsdressing som går ualmindeligt fantastisk til dette brød og kan varmt anbefales til de der kan tåle lage fra skaldyr.
AC’s tunmousse går lige ledes skønt sammen med dressingen og brødet.
Det blev vist en lang en.
Fortsat god søndag
Hej Mia
Mange tusind tak for din fine beskrivelse og tips til opskriften :)
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Det brød ser virkelig lækkert ud, men jeg synes, det er svært at få den lange hævetid passet ind i dagligdagen. Kan man lade brødet hæve længere end de 12 timer? Hvis jeg f.eks. laver dejen om aftenen og så bager det næste eftermiddag? Eller bliver det noget juks? (måske man kan koldhæve i køleskab?) På forhånd tak for svar :)
Hej Sarah
Du kan prøve at lade det hæve på køkkenbordet natten over, forme det og lade det efterhæve i køleskabet til du bager det om eftermiddagen.
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Mange tak for svar – det prøver jeg :)
Hej!
Kan man erstatte noget at vandet med mørk øl?
Mvh
Ja, det smager rigtig dejligt.
Du kan erstatte enten helt eller delvist, alt efter hvor meget smag du gerne vil have fra øllet.
Kh Ann-Christine
Hvis man skal lave det i en 2,5 l gryde så ville jeg halvere mængderne, men hvordan med bagetiden?
Måske nærmere 15 + 15 min.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er det normalt at dejen er meget tynd?
Jeg lavede dejen igår aftens og satte det til hævning på køkkenbordet natten over for at bage det her til morgen… den lugtede lidt surt og var en del tynd, og da den havde hævet i min hævekurve sad den lidt fast i kurven, prøver dog at bage det alligevel i min Morsø støbejern stegeso.
Men er det normalt den skal være tynd?
Jeg oplever den ikke som tynd, det lyder næsten til at der er målt forkert i mængderne.
Hvis den dufter lidt mælkesyrebakterie syrligt, så er det kun glimrende og et sundhedstegn på at der udvikles gode mælkesyrebakterier under hævning.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en dejlig blog. Jeg skal kaste mig ud i grydebrødet og da jeg ikke har en støbejernsgryde, tænker jeg, at jeg kan bruge mit ildfaste fad med låg. Ja???
Så har jeg set en anden opskrift, hvor der bruges Manitoba mel, det skal jeg altså prøve, men hvilken blanding vil du anbefale, hvis jeg også vælger at bruge rugmel?? (Kunne selvf. ikke finde den anden opskrift).
Mange hilsener
My
Hej My,
Tak for din søde hilsen.
Jeg skal ikke kunne sige om dit fad er egnet til at bage grydebrød. Du kan fint eksperimentere med manitoba/rugmel, jeg har ikke målt mængderne af, så det må du forsøge dig frem med – jeg ville sandsynligvis gå med 70/30 eller 80/20 manitoba og rug og nok bruge samlet set 10-15 % mindre mel end i opskriften her.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg har lige bagt dette dejlige grydebrød men hvorfor bliver skorpen sej i løbet af nogle timer ? Troede den ville være sprød og lækker ?
Det er fugtigheden i krummen der trænger ud i brødet. Du kan evt bage det en smule længere tid ved den lave temperatur til sidst, men hold øje med at det ikke bliver for mørkt.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har lige lavet dit grydebrød.
Nøj hvor blev det godt. Super sprødt.
Jeg tilføjede en tsk bageenzym til opskriften.
Jeg skal helt sikker bage det igen og afprøve dine forskellige forslag
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre!
Rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Har nok bagt dette brød i nærheden af 100 gange i et hav af varianter. Jeg kan også godt lide at freestyle. Blander ofte solsikkekerner og/eller græskarkerne i dejen. Kan i særlig grad anbefale at strø sesamfrø i bunden af den varme gryde umiddelbart inden dejen hældes i. Det mindsker selvfølgelig risikoen for brødet brænder på, men frem for alt, smager de let brændte sesamfrø skønt.
Hej Anthon
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften og rigtig god ide med sesam i bunden.
Kh Ann-Christine
Jeg har kun en Eva trio gryde på 3,5 L. Og er 21 cm bred kan jeg bruge den ? Hilsen Vibeke
Hvis den er egnet til de høje temperaturer og er af støbejern – det skal jeg ikke kunne sige om din gryde er … – så kan du blot tilpasse mængden i opskriften, så det passer til en mindre gryde
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Vil det være samme mængde ingredienser og bagetid, hvis jeg bruger en støbejernsgryde på 5 liter?
Tak.
Det kan du fint, brødet bliver nok blot knap så højt, men stadig flot og lækkert.
Kh Ann-Christine
Ps. Jeg har lige fået din kogebog , aftensmad, nøøøøøøøj den er lækker og virkelig nem at forstå og gå til…. elsker at der er billeder af retterne under hver kategori❤️….håber virkelig at du laver en bog med brød og kager….
Tusind tak, hvor er jeg glad for du er vild med bogen ♡ Jeg vil meget gerne lave flere kogebøger, også med kager, desserter og brød på et tidspunkt
Kh Ann-Christine
jeg vil lige høre dig ang. boller og brød… jeg syntes jeg har læst et sted at du fryser dem let lune ned og tager dem/det op og lægger på køkkenbordet i 1/2 time…. kommes i en 170 grader varmluft ovn i 10 min…… er dette rigtig??…..
Hej Hanne
ja, det har jeg skrevet om her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/ under frysning
Kh AC
Hejsa
Kunne jeg koldhæve dette brød i hævekurv? Også smide direkte fra køleskab og ind i ovnen på brandvarm bagestål?
Er begyndt at eksperimentere lidt med surdej og brødbagning.
Men det ville være rart med et godt brød som ikke skal times efter hvornår surdejen peaker.
Og tak for en masse lækre opskrifter.
Tak for din søde hilsen :)
Det har jeg ikke forsøgt mig med ved denne dej, men endelig bare eksperimenter med det :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej valdemarseo. Elsker dine opskrifter. Mht dette grydebrød – kan man lade det hæve længere end 12 timer uden problemer ?
Tja, det kommer lidt an på hvor meget det hæver op, for det kan jo godt overhæve. Og så vil ldet klaske sammen i skålen.
Men med meget lidt gær og koldhævning, kan det nok fint stå op til 18-24 timer, men hold endelig øje med det.
Kh AC
Jeg elsker opskriften på dit lækre grydebrød. Jeg skal lave to stk til fødselsdag i næste uge.
Hvis jeg vil lave det ene lidt anderledes, kan jeg så tilsætte grahamsmel i stedet for? Og i såfald hvor meget og hvilken af meltyperne skal det så erstattes med?
Hej Carina,
Ja, det vil da være lækkert! Du kan evt. erstatte de 60 g fuldkorns ølandshvede med grahamsmel og ellers kan du også eksperimentere lidt med mere fuldkorn og fx manitoba, som også giver et lækkert flot hævet og saftigt brød.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Ann-Christine
Har lige lavet brødet, det smager super godt. Brugte rugmel i stedet for fulkorn. Havde heller ikke ølandshvedemel hjemme, så det blev almindligt hvedemel. Det er ikke et hverdags brød for mig, da det tager lang tid med alle pauserne. Men tænker det vil være lækkert til en fødselsdag.
Hej
Hvilken gryde bruger du, ud over at det er en 4,2 l. Hvilket mærke?
Gode hilsner
Lene
Min gryde er fra Le Creuset.
Kh Ann-Christine
Kan brødet bages i en støbejernsgryde, der ikke er emaljeret? Eller vil det sidde fast?
Det skal jeg ikke kunne sige, desværre.
Kh AC
Virkeligt godt brød det tog kegler hjem
Så skønt at høre! :)
Hej. Igår fik jeg lavet mit allerførste grydebrød.
Jeg var rigtigt spændt på det. Det var mega nemt at lave.
Desværre smagte det rigtig meget af gær :/
Jeg fulgte din opskrift, meget præcist. Kan jeg lave det med mindre gær i? (Og derved undgå smagen af gær)
Der skal kun 5 gram gær i, det er mindre end størrelsen på en ært og det lyder næsten til du er kommet til at komme meget mere i, siden du oplever det smager af gær?
Kh AC
Jeg vil meget gerne se en video, hvor du laver en surdej. Overvejer lidt at begive mig i kast med det.
Og tak for skønne opskrifter :)
– Rikke
Hej Rikke,
Mange tak for din søde hilsen! Det vil vi gerne lave på et tidspunkt :)
Kh AC
Hej AC
Har nu prøvet denne opskrift flere gange og brødet er super lækkert?
Nogle gange er brødet lidt klæ indeni selv om brødet er helt branket udenpå. Er min dej for våd eller skal brødet bages længere tid?
Mvh Rasmus
Det lyder til at det mel du har brugt i de tilfælde ikke helt har absorberet væden, så dejen er for våd. Brug evt lidt ekstra mel når dejen foldes til hævning anden gang.
Kh AC
Kan man også lave brødet i en stegeso?
jeg har ikke prøvet det, men ved der er andre der har med fin succes. Prøv evt at drysse lidt groft mel eller havregryn i bunden inden dejen kommes i formen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Hvad ville der ske, hvis jeg æltede dejen på maskinen? Ville jeg kunne få en endnu flotte krumme eller ødelægge dejen?
På forhånd tak.
Hej Fie,
Jeg har lykkedes med det, så det tror jeg sagtens du også kan
Kh AC
Hej :)
Jeg har bagt dette vildt lækre brød to gange, der sker desværre det at min dej er så Lind at jeg ikke kan folde den over hinanden den løber bare ud. Jeg har også udfordringer med at få den bakset over i den anden skål til efter hævning. Da den er ret flydende, nogen gode fif? Det bliver jo et mega lækkert brød med sprød krumme og et luftigt brød og det vil jeg gerne bevare.
Tak en fantastisk side jeg er fan ?
Hej Lisbeth,
Mange tak for din søde hilsen.
Det kan måske være meltypen, prøv med en halv dl ekstra mel, det tror jeg vil være et fint kompromis :)
Kh AC
Prøver for første gang dit brød, da det ser lækkert ud og grydebrød bare generelt er lækre. Kom dog ikke i gang i aftes som planlagt, så nu kan den ikke få 10-12 timers hævetid. Har du erfaring med kortere tid med varmt vand eller andre fif? Tror jeg laver to med det samme, et der hæver længe og et der hæver kort, så jeg jeg få det testet?
Dette brød er flot, sprødt og lækkert! Og ser professionelt ud! Jeg ved dog af erfaring at der skal mere salt i til så meget mel så jeg puttede en spsk salt samt en spsk honning i. Men det er også det eneste jeg ændrede ved den?Tak for opskriften!
Hej
Er det virkelig kun 5gr gær?
Vh
ja :)
Vildt :) Tak for svar
hej har brød i for første gang
jeg har så sat det i køle skab fordi den så ang tid fået 16 timer hvor lang tid skal dej være ude i stue temp før man kommer den i ovnen mv kim og det er gryde brød har den samme som du viser på film
Hej Kim,
Hvis du har koldhævet det, så ville jeg lade det stå på køkkenbordet nogle timer, til det har hævet til dobbeltstørrelse. Derefter folder det og lader det efterhæve i nogle timer.
God fornøjelse
Kh AC
Tak for mange gode opskrifter. Jeg er en flittig bruger af hjemmesiden.
Mvh Vivctor
Hej Victor, det er dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Har forsøgt dette brød i dag, men efter hævning natten over, var dejen så flydende at jeg ikke kunne arbejde med den, så den røg ud ? hvad har jeg Møn gjort forkert? Har fulgt opskriften helt nøjagtigt. Inkl. Surdej.
Vh Lone
Dejen er meget blød efter hævning, og det er der den skal foldes nænsomt flere gange på et meldrysset bord.
Det gøres bedst med en dejspartel. Det lyder ikke umiddelbart til at der er gået noget galt
Kh AC
Det ser super lækkert ud ? ved du om det kan stå på køkkenbordet i 2 døgn og blive ligeså godt?
Det kan det ikke, da det så vil overhæve. Men du kan lade det hæve på køl i + et døgn og derefter de sidste 7-8 timer på køkkenbordet.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Kan man bruge surdej af rug?
Ja, det kan du sagtens
Kh AC
Hej
Jeg har en le creuset gryde 26 cm diameter, nummeret større end den du bruger i opskriften.
Kan ma hæve mængden på ingredienser, så det passer med gryde størrelsen eller hvad kan du foreslå?
Mvh Anders Larsen
Hej Anders,
Du kan fint gange opskriften op med 1/4 ekstra, det vil passe glimrende.
God fornøjelse
Kh AC
Hejsa Ann-Christine ?
Først og fremmest tak for nogle fantastiske opskrifter ?jeg har to spørgsmål vedrørende dit grydebrød.
1: kan man tilsætte fyld i dejen? Fx. feta og soltørret tomater?
2: kan man pensle med olie på toppen og drysse med salt og timian?
På forhånd tak for hjælpen ?
Knus fra Anne Marie ?
Hej Anne Marie,
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
jeg vil synes det var så lækkert med både soltørrede tomater, feta og fx lidt timian eller rosmarin i dejen. Det kan du sagtens, blot vær opmærksom på at der ikke er for meget væde ved, og ellers kom lidt mere mel i.
Du kan godt pensle med olie på toppen, men pas på det ikke rammer gryden, hvor det vil brænde fast – og vær OBS på at det skal gå lidt tjept så gryden ikke køles af imens.
God fornøjelse
Kh AC
Det er rigtig lækkert har bagt det flere gange. Både med hvede og med ølandshvede og med havregryn. Det bliver lige godt. Men hvordan opbevares det bedst. Skorpen bliver blød dagen efter. Hvis det fryses skal det så i ovnen til en lille opvarmning
Hvor dejligt at høre!
Jeg opbevarer det i en brødkasse og skorpen vil blive blødere, da krummen i brødet er så saftigt og gør skorpen blød efter noget tid.
Kh AC
TAK for denne opskrift! (Og mange andre) Denne vender jeg – og min trofaste støbejernsgryde – dog tilbage til igen og igen. Med diverse variationer.
Det er ren luksus for smagsløgene, og det tager jo ingen tid at sætte ingredienserne over i røremaskinen til en ordentlig omgang bank aftenen før! ??
Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding.
Det er dejligt at høre
Godt nytår
Kh AC
Til behagelig info. I genbrugen kan støbejernsgryder fået for små penge i alle str. Tak for gode opskrifter. Mvh Hanne
Man kan evt hælde lidt groft mel i bunden. Jeg har oplevet, at det er brændt fast til gryden i bunden.
Det er et fantastisk brød. Jeg varierer det altid efter hvilket mel jeg har i skuffen og putter altid havregryn i mine brød, det giver nøddeagtig smag. Har også puttet valnødder i. mums!
Så dejligt at høre, tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hej! Jeg elsker alle dine opskrifter og det her grydebrød lyder såååå lækkert! :-)
Kan man bruge almindelig ovn istedet for varmluft, tror du?
Vh Pauline
Tusind tak, det er jeg glad for ♡
Du kan fint bruge alm ovn til denne
God fornøjelse
Kh AC
Jeg skal prøve din opskrift på grydebrød i weekenden, men min le cruset er kun 1,9 liter – jeg har faktisk 2 gryder i den størrelse. hvis jeg deler dejen i to og bager i hver sin gryde, skal jeg så give brødene kortere tid?
Jeg ville give den 30 minutter med låg og se hvordan den ser ud ift at skulle have 5-15 minutter mere uden låg.
Kh AC
Hejsa jeg skal til at bage gryderbrød for første gang i dag, har lavet dejen men havde dog ingen surdej så må prøve her første gang uden. Jeg har dog nogle spørgsmål – min støbejernsgryde er ikke glaseret så jeg vil komme godt med mel på dejen og komme havregryn i bunden, MEN MEN MEN mit spørgsmål er: Hvor i oven placer jeg gryden? På plade eller på rist? i bunden eller i midten af ovnen? eller lader jeg den stå direkte på bunden af oven??? Hjææælp!!! ;D
Jeg har ikke prøvet med støbejernsgryder uden glasering, så skal ikke kunne sige hvordan det helt fungere – men god ide at komme godt med havregryn og prøv evt også solsikkekerner i bunden.
Jeg placere altid gryden på en rist på nederste rille.
Kh AC
Hej
Jeg vil bage dette brød i min Le Creuset stegeso men den er kun på 2,8 liter. Så opskriften skal halveres, skal bagetiden så også nedsættes?
Mvh Sofie
Hej Sofie,
jeg vil næsten tro at du skal give den 30 minutter med låg og så måske blot 5-7 minutter uden låg.
Kh AC
Tak for inspirationen! Jeg laver mit i en stor gammeldags tung støbejernsgryde som jeg reddede fra udsmidning i vores skralderum. For at få brødet til at slippe bunden af gryden, anvender jeg grov majsmel. Udover at det også smager fint så giver det også bunden af brødet et flot udseende. Og, det tilfører noget sprødhed til skorpen!
Sikke et godt fund! – og godt tænkt at redde den fra at ryge til skrald, den gør det jo så godt til grydebrød fx :)
Lyder rigtig lækkert med det grove majsmel, det må prøves
Hej
Så lækkert brød:) kan jeg lave dobbeltportion uden problemer?
Bh. Charlotte
Skønt at høre :)
Jeg vil anbefale at dele dejen i to skåle, inkl bage det af to omgange
Kh AC
Hej Ann-Christine,
I opskriften for verdens bedste brød skriver du man skal bruge 5. gram gær.
Har du noget ide om, hvor meget surdej der kan erstatte 5 gram gær? Jeg vil nemlig gerne lave brødet uden almindelig gær og derimod med surdej.
Tak for en masse super gode opskrifter :)
Vh Mathies
Hej Mathies,
Mange tak for din hilsen :)
Jeg plejer at bruge omkring 1-2 dl – og justere hævetiden til alt efter hvor kraftig surdejen er.
Tag evt udgangepunkt i denne opskrift på surdejsboller til inspiration også.
Kh AC
Hej
Tusind tak for alle de pragtfulde opskrifter. Jeg ELSKER din blog.
Jeg har en ovn, der desværre kun kan komme op på 230 grader, men har indbygget damp. Hvad tænker du jeg skal gøre? Vil rigtig gerne bage de skønne brød.
De bedste hilsner
Gitte
Jeg tror det vil gå ganske fint også med 230 grader. Sørg blot for at gryden er godt varmet op sammen med ovnen.
Kh AC
Hej.
Vil lige sige 1000 tak for alle de enormt lækkerier du deler , det her og er en kæmpe inspiration for mig :-)
Er i gang med at lave gryde brød med surdej, dejlig surdej også efter dine ( anvisninger)
Hej Marianne
Mange tak for din søde hilsen og pæne ord, hvor er det dejligt at høre ♡
Du kan godt lave et grydebrød med surdej, jeg vil anbefale at lave et miks mellem denne opskrift og opskriften på surdejsboller.
Rigtig god fornøjelse.
Kh AC
Hej!
Tak for at dele opskriften på dit lækre grydebrød! Jeg lavet det et par gange og det bliver super lækkert hver gang. Dog oplever jeg at min dej er langt mere flydende og klistret end dit, hvilket gør det rigtig svært at folde. Dette endda selvom jeg putter noget mere mel i end angivet i opskriften.
Jeg er bosat i udlandet og har derfor ikke mulighed for at bruge samme melsort som angivet i opskriften og jeg tænker det kan være årsagen.
Mit spørgsmål er, hvad vil du anbefale jeg gør fremover? Anvender mere mel eller mindre vand indtil dejen ikke er klistret, eller evt erstatter noget at melet med havregryn, kerner eller lign.? :-)
Jeg tror også helt sikkert det er melet, så prøv gerne med en dl ekstra mel eller ved havregryn/fuldkornsmel.
Rigtig god fornøjelse med det og tak for din hilsen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
En lille ting jeg har svært ved at gennemskue ud fra din opskrift; under bagning af brødet, når låget tages af gryden og der skrues ned til 230 grader, skal man da slukke for varmluften i ovnen?
Hvorledes gør du selv?
Det er fortsat varmluft med 230 grader i det sidste kvarter.
God fornøjelse med brødbagningen :)
Kh AC
dejligt brød, kommer ofte valnødder i
Jeg vil vildt gerne lave dette brød, men min le creuset støbejernsgryde er nummeret større end din, hvordan ville du kompensere for dette i opskriften?
Jeg ville blot lave dejen en kvart gang større, så tænker jeg det går fint :)
ALternativt bliver brødet blot bredere og knap så højt, men det går sagtens an og vil være lækkert alligevel.
Hvor er det altså dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding.
Kh AC
Ahhh, er du sikker på mængden af vand? Jeg måtte tilsætte vand bare for at få lavet en dej, ikke blød og føjelig, men hård og stiv. Jeg er klar over, at dejen ikke skal æltes, men melet skal vel som det mindste gøres vådt….
Hejsa
Måske et dumt spørgsmål…..
Når du forvarmer gryden i ovnen skal låget så også være på??
Har endelig fået en Le Creuset gryde, så nu skal der bages…. og selvfølgelig med din opskrift ;-D.
Mange søndagshilsner
Tina.
Ja, låget skal være på (og det skal endelig være med metalknop)
Rigtig god fornøjelse med bagningen :)
God weekend
Kh AC
Er det en lind dej, eller skal den være glat og slippe hænderne efter første æltning?jeg forestiller mig at den kan være svær at “folde” hvis den er lind og klistret?
Det er næsten nemmeste at henvise til at se videoen, da videoen forklarer konsistensen bedre end jeg kan på skrift :)
Det er en god opskrift! Jeg har prøvet at lave flere versioner af brødet, men jeg syntes at det bliver bedst af at hæve ca 4 timer på køkkenbordet og så resten af tiden i køleskabet ( evt et par timer længere). Det giver lidt mere smag i brødet. :-)
Jeg har nu i et halvt år bagt grydebrød. Det går rigtig godt. Jeg følger din opskrift….bruger meget lidt gær og en halv dl surdej pr brød. Surdejen har jeg selv lavet og jeg fodrer og rører efter forskrifterne. Men jeg undrer mig over at min surdej ikke bobler lystigt, som der står i nogle opskrifter og tænker at min dej ikke er god aktiv nok, og om det udelukkende er gæren der får brødet til at hæve. Hvordan bliver jeg sikker på at surdejen er god nok. mvh Solveig
Hej Solveig,
Jeg vil næsten anbefale dig at prøve disse surdejsboller, det er ihvertfald en fin måde at teste surdejen.
Kh AC
Hej må et grydebrød hæve længere end 12 timer?
Hj Gitte
I køleskabet kan det sagtens hæve længere.
Om det kan klare et par timer ekstra på køkkenbordet er meget forskelligt, men der er større risiko for at det overhæver.
Kh AC
Jeg har aldrig bagt brød, men jeg vil gerne prøve denne. Kan jeg lave surdej med samme slags mel, der er nødvendige til brød?
Hej Ann-Christine.
Det virker måske som et dumt spørgsmål, men som ny er jeg i syv sind.
Jeg har prøvet at lave flere af dine brød opskrifter, og vil prøve at lave dette gryde brød, og har ikke købt gryden endnu. Men skal nok kun bruges til brød.
Jeg har set på en 23CM/3,8L eller 26CM/5,7. Kitchenaid.
Vil du give din uforbeholden mening om den ene eller anden?
MVH
Thomas
Hej Thomas
Jeg havde slet ikke set at Kitchenaid også laver gryder nu. Min støbejernsgryde er 4,7 og der er god plads til brødet, så jeg tror fint det kan være i en 3,8 også, hvor det bliver et lidt højere brød.
I den større model bliver det et fladere brød, men jeg tror nu begge dele vil gå glimrende og at du evt kan justere opskriften lidt til efter det.
Kh AC
Hej, jeg Hedder Steen, er en moden mand der er gået på pension, nyder at læse dine opskrifter og se dine videoer. Har med stor succes bagt det dejlige brød. Kan man istedet for surdej, kommen en teske med eddike i ?
Jeg har hørt om flere der eksperimentere med at komme lidt citronsaft i dejen, for at booste gæret – jeg skal ikke kunne sige om eddike kan det sammen. Uanset, så er det ikke samme resultat som at komme surdej i.
Tak for din fine hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Grydebrød lyder SÅ dejligt, men hvad gør man, når man ikke har denne jerngryde?
Kan andre gryder ikke bruges?
Tak for alle dine opskrifter – bruger dem ofte! ?
Det skal endelig være en gryde der kan tåle de høje temperaturer og at komme i ovnen, og det er ikke alle der kan – men har du en der kan, så kan den fint bruges.
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg har netop forsøgt mig med at bage brødet, og af et første forsøg blev det ganske godt :) Dog synes at skorpen blev en smule sej i takt med at brødet kølede af – finder der en forklaring og et godt råd til at undgå dette? Plus, hvad er hemmeligheden bag flere lufthuller i brødet ;)
Er btw kæmpe fan af din blog! Det er uden undtagelse her jeg først søger efter opskrifter på nettet! Tak :)
Hej Heidi,
Jeg oplever også at brødets sprøde skorpe ikke bevarer sprødheden i lang tid efter det er afkølet … Lufthullerne får jeg frem med den lange hævetid og forsigtig foldning. Du kan også ælte dejen grundigt inden hævning, så glutenproteinterne rigtig bliver udnyttet og kan holde på luften under hævning.
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre ♡
Kh AC
Hej :-)
Har du en opskrift pc’en passende surdej?
Tak for en lækker hjemmeside.
Hilsen LisbethS.
Hej Lisbeth,
Jeg bruger denne surdej :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
hej. er ved at forberede mig på at lave det dejlige brød. så surdej in the making. når jeg skal blande surdejen i – de 3 spsk skal surdejen så først røres op med mel og vand som beskrevet i surdejsopskriften? og så skal man kun bruge 3 spsk af den? vh tine
Når jeg bager, så afhænger det lidt af hvornår jeg sidst har frisket surdejen op. Så frisker jeg den måske op og derefter kommer et par spsk surdeje derfra i dejen. Men hvis jeg har frisket den op inden for de sidste 1-2 dage, så kommer jeg blot et par spsk surdej i dejen.
God fornøjelse ♡
Kh AC
Kære Valdemarsro,
Tak for ALTID skøn inspiration.
Jeg har i dag bagt dit grydebrød – i min nye le creuset gryde. Har to sprgs –
1) ift bagetid har jeg altid bagt (Rómertopf) ca 50-60 min v 250 med låg efterfulgt af ca 15-20 min på 200 grader, uden låg til temp på 97 grader (Meyers). Bager du aldrig efter temp? Bagte i dag efter dine tider/plus debut med Le Creuset gryde, men synes brødet er lige lovligt fedtet..hvordan ved du ellers at brød i gryde er nok?
2) når jeg skal udskifte mel med kerner eks. – skal de ikke ligge i blød i vand før tilsættes dejen – da det ellers optager væsken fra dejen?
Tusind tak for svar – og fortsæt de mange dejlige opskrifter og evig inspiration. Ender dog sjældent så flot og godt som dit:-)
Dbh, Lisbeth
Har grydebrød in the maling for første gang.. sætter du låg på gryden i forvarmnings processen?
Ja, det gør jeg, så den er helt gennemvarm og ikke mister temperatur når brødet kommer i.
Husk endelig at der på nogle af gryderne er knopper der ikke kan klare varmen, så de må lige skrues af.
Hej Ann-Christine.
Først og fremmest, tak for en fantastisk mad blog!
Jeg håber, du kan hjælpe mig med et lille spørgsmål: Jeg har en støbejernsgryde på kun 2,3 liter – tror du, at jeg bør nedjustere bagetiden og/eller temperaturen? Og i så fald, hvor meget?
Mvh,
Kristian
Hej Kristian,
Mange tak for din fine hilsen :)
Jeg tror det vil være fint at nedjustere mængden til 2/3 af opskriften, så bør brødet fint kunne være der.
Temperaturen skal være den samme, men bagetiden bil jeg også nedjustere med 20 minutter med låg og dernæst 10-15 minutter uden låg ved 225 grader.
God fornøjelse
Kh AC
Ps. Jeg tænker at nedjustere mængden af ingredienser til cirka halvdalen
Mvh,
Kristian
Hej Ann-Christine.
Ved du om man kan lave dejen om formiddagen – for først at bage brødet næste morgen?
Kh Camilla
Ja, det kan du fint. Så skal du blot hæve den på køl frem til sengetid, hvorefter den tages ud og hæver færdig på køkkenbordet.
Kh AC
Tror du mon det er samme fremgangsmåde ved at lave det i en stegeso i stedet for? Eller skal den mon have længere tid? Tror ikke mine gryder kan komme i ovnen…
Jeg har ikke selv prøvet det af med en stegeso, men flere læsere har i kommentarfeltet her meldt tilbage om gode erfaringer med det :)
Hvordan opbevarer du brødet, så det bevarer den lækre skorpe?
Det mister desværre sprødheden efter et par timer.
Nå men så er der ikke andet for end at smide det sydpå med det vuns ;-)
Så fandt jeg en løsning på bevaring af den sprøde skorpe. Kom i tanke om, hvad min mor altid gjorde, da jeg var barn. Hun lagde altid et lille klæde/viskestykke over, så det prøvede jeg med dette grydebrød. Det kan på den måde sagtens holde sig sprødt til dagen efter :-)
Tak for tippet – det må jeg prøve af :)
Hej Ann-Christine,
Forleden bagte jeg boller efter en af dine opskrifter, og de blev forbavsende gode (troede mit melvalg var dumt..;) – Der var ingen gær i, dvs kun surdej blev brugt… Kan man erstatte gær med surdej i dette grydebrød?
Tak – KH Kirstine
Skønt at høre!
Jeg har hørt fra et par læsere der har gjort det med stor succes, så det tror jeg sagtens du kan :)
Kh AC
Kære Ann-Christine
Ved du eventuelt, om det er muligt at bage brødet i et Pyrex glasfad med låg i stedet for en gryde?
Mange tak for din dejlige blog, som jeg henter megen inspiration i.
Kh
Helle
Pyrex glasfade kender jeg ikke og ved ikke om de kan tåle de høje temperaturer og er gode at bage i – så jeg må være dig svar skyldig i dette tilfælde.
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh Ann-Christine
Hej Valdemarsro
Jeg har lige bagt et lækkert grydebrød efter en opskrift på Verdens Bedste Brød, som fulgte med da jeg fik min støbejernsgryde fra Scanpan. Opskriften minder dog meget om din opskrift, og brødet blev også super lækkert!
Jeg tænkte dog lige på, at hvis jeg vil prøve at kaste mig ud i surdej efter din opskrift her, vil du så stadig komme de fem gram gær i, som der står opskriften til grydebrødet?
Ps. jeg er stor fan af din youtubekanal. Jeg brugte den da jeg bagte mit grydebrød, og kunne da egentlig godt tænke mig at se en video om surdej, som du nævner ;)
Ha’ en god dag
Ja, jeg kommer stadig lidt gær i, når jeg laver grydebrød – men holder lidt ekstra øje med dejen under hævning for at sikre at det ikke overhæver, hvis der er meget krudt i surdejen. Det er endelig bare at forsøge sig lidt frem :)
Vil meget gerne lave en video om surdej, så det kommer helt sikkert på et tidspunkt – og tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Dejlig søndag til dig
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har i lang tid gået rundt om ”den kolde surdej” eller den varme grød, jeg er new new inden for bagning.
Og vil begi mig ud at bage med langtids hævning, da jeg vil gøre et forsøg på at imponere fiske gutterne på vores weekend ture med lidt bagning i stedet for de kedelige frosne rundstykker.
På forhånd undskyld, har prøvet søge funktionen med (hævning og dej) men kan ikke lige finde det jeg søger… så håber ikke det gør.
Planen er 2 projekter, din opskrift på gryde brød og hvis muligt få lavet nogle sprøde rundstykker med sesam og birkes.
På disse ture ville jeg løbe ind i ikke at kunne lave dejen 10-12 timer før, kan dejen tåle at stå i 20-22 på køl/køkken bordet uden det går ud over dejen?. Og hvor længe er max tid den må stå ude. Håber du kan se hvad jeg mener?.
Har du en opskrift på et såkaldt luftigt alm. Rundstykke med sesam/birkes hvor man bruger lang tids hævning, hvilket vil være en stor hjælp på disse ture. Ville være godt hvis der var forskellige mængder eks. 10stk. eller 20 stk. afhængigt hvor mange vi er. Ved ikke om der er en regel om man bare kan halvere noget?
Venlig Hilsen
Thomas
Hej Thomas
Det lyder da som et skønt projekt at begive sig ud i.
Grydebrødet kan evt stå i 12 timer på køl og derefter max 8-10 timer på køkkenbordet – eller det kan stå 20-22 timer på køl, hvorefter det tages ud af køleskabet og får lov at tempere en times tid på køkkenbordet inden opskriften fortsættes.
En langtidshævet dej med kun en smule gær kan typisk stå ude i max 12-14 timer ved alm køkkentemperatur, og derefter er der risiko for at den overhæver og falder helt sammen.
Som alternativ til rundstykker kan du prøve disse koldhævede boller. Det er ikke som en alm rundstykkeopskrift (sådan en har jeg ikke lavet her til bloggen endnu) Men giv dem gerne et godt drys sesam/birkes inden de bages.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Anne.Christine
AF HJERTET TAK.
Fik lavet Grydebrødet i en Rømertopf/stegeso og udseende var meget indbydende, den lød hul når man bankede på den. Men midten af brødet var ikke færdig bagt (klistret og meget tæt).
Samlede den anbefalet dej til Rundstykker/boller, stod tidligt op dagen efter, tog dejen ud af køleren, tændte ovnen og lavede de anbefalet koldhævet boller, det kan jo ikke blive nemmere og samtidigt var de rigtig gode, de faldt i god jord/maver.
Brugte: Ølands fuldkorns hvedemel og ølands hvedemel til surdej 1,5 dl af hver og 3 dl vand. Lavede en surdej som prøve, og så den skulle bruges, begge blev gode. 1 gang om dagen i 4 dage inden brug, rørte jeg med en gaffel i 1 minuts tid, godt rundt i bunde og sider. (som man ville piske et æg) Bøtten til surdejen var en 15*15cm og 5 cm høj og klar så man kunne se væsken inden jeg rørte rundt dele sig fra resten, samt små bobler i over fladen.
Onsdag i næste uge skal vi af sted igen, det er en ommer med det gryde brød, har læst at man kan sætte den rømertopf i blød med vand lang tid i forvejen så det prøver jeg.
Overvejede at lave wiener dej med de 3*3 lag og bruge halvdelen/den ene side til fastelavns boller 6 stk og rulle den anden side til romsnegle, det er vel samme dej/smør til begge, forskellen er vel bare remoncen?.
Men kan ikke finde noget til rom-snegle hverken remonce eller glasur?
Ville lave en slags 3 korns brød, kan man bruge din opskrift kerne boller og en trekorns blanding til at lave en brød i stedet?.
Tak for de gode film/opskrifter samt svar.
Venlig hilsen
Thomas
Hvor er det skønt at høre!
Jeg kan varmt anbefale disse kanelsnegle og jo, det er netop den opskrift jeg har lavet videre på til mine fastelavsboller. Har ikke eksperimenteret med at lave den til wienerbrød – så det må komme an på en prøve.
Du kan fint bruge opskriften til kerneboller til brød.
God fornøjelse og tak for den fine tilbagemelding :)
Kh AC
Kan man fryse brødet og hvad skal man så gøre for at det får en sprød skorpe, når det tøs op og serveres?
Du kan fint fryse brødet ned. Når det er tøet op igen, så kan du stænke det med vand og bage det i ovnen ved høj varme.
Skorpen bliver ikke så sprød som når det er nybagt, men bliver stadig god :)
Tusinde tak for endnu en skøn opskrift:)! Er det 250 grader almindelig eller varmluft? Mange hilsner Bianca
♡
Det betyder ikke så meget, da brødet bages i den lukkede gryde
Kh AC
Vil bare sige at din hjemmeside giver SÅ menget inspiration! Jeg sætte stor pris, at du “bliver ned på jorden” med dine opskrifter!
Venlig hilsen
Malene
Tusind tak, Malene – det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Laver jo i bund og grund mad som jeg selv bedst kan lide den, så det er rart at høre at det er til inspiration og glæde ♡
Kh AC
Kære Ann-Christine
Skønne opskrifter du har – tak :)
Jeg har selv bagt grydebrødet et par gange, med forskellig opskrift, men de sidste par gange er jeg endt med, at halvdelen af brødet er blevet tilbage i gryden… også hvis jeg pendlede med olie… har du oplevet det? Mange hilsner
Jeg har aldrig penslet med olie, og tror det er lidt et no go i en opskrift som denne, da brødet netop skal danne brødskorpe mod den varme gryde.
Du kan evt komme et stykke bagepapir i bunden af gryden, eller prøve tippet som andre har delt i kommentarfeltet med at hælde en håndfuld solsikkekerner i bunden af gryden inden brødet kommes i.
Kh AC
Hej A-C
Jeg har fået mig en Römertopf i julegave, så nu står den på grydebrød! I opskriften skriver du 250 grader, men i videoen siger du en enkelt gang, at det skal være varmluft. Varmer du ovnen op på varmluft? Bager du brødet ved varmluft?
Tak for en inspirerende blog!!
Mvh Sanne
Sikke en skøn gave!
Om det er varmluft eller alm betyder ikke så meget, når det er i en römertopf eller stegeso, for varmen bliver netop lukket inde i det lille rum deri – så det er en ‘fejl’ i videoen at det nævnes.
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Tusind tak for en virkelig god opskrift. Jeg fik en støbejernsgrydel i fødselsdags gave med henblik på at bage brød.
Selvom det tager tid er det hele processen værd. Brødet smager himmelsk og har en tilpas størrelse.
Kan varmt anbefales❤️
Dejligt at høre, Marianne
Tusind tak for din fine hilsen ♡
Kan man bruge en stegeso til at bage brødet i?
Det tror jeg, men det er ikke testet – i kommentarfeltet der er vist et par stykker der nævner at have gode erfaringer med det :)
Jeg har et favorit grydebrød jeg gerne deler med dig.
Alle ingredienser er økologisk
Gær som en ært
500 g mel
50 g groft havregryn
25 g sesamfrø
25 g solsikkekerner
25 g græskarkerner
2 strøgne tsk salt
1/2 L vand
Blandes om aftenen og står ves stue tp. natten over.
Foldes et par gange
Kommes i fad smurt med olie
Hæver 2 timer
Hældes i 250 grader varm støbejernsgryde ( sprayet med bagespray) i passende størrelse. Bages i 1/2 time
Skrue varmen ned til 225 grader. Tag låget af gryden. Bag 10-15 min til overfladen er godt gylden.
Afkøl brødet 1-2 timer inden servering
God fornøjelse
Håber jeg kan nå at få svar…;-)
Hvis man ikke har 10-12 timer til hævning, kan man så øge mængden af gær og hæve kortere tid? Hvordan ville du i så fald gribe det an?
På forhånd mega tak;-)
Du kan altid justere op på mængden af gær for at minimere hævetiden. Resultatet vil dog altid ved brød som dette blive bedre med lang hævetid.
Jeg lavede dette brød til en vejfest – og hold op, hvor blev det skamrost! Det så præcist ud som på dine billeder, havde en saftig og luftig krumme og en knasende sprød skorpe – og var tillige super nemt at lave. MUMS! :)
Hvor er det bare skønt at høre :) SÅ dejligt at have et brød med til vejfest der bliver modtaget så godt :)
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg har bagt dit fantastiske grydebrød mange gange før, men i dag skete det, der bare ikke må ske og som aldrig er sket for mig før – det er brændt fast i gryden.. Hvad kan der være gået galt?
Jeg ved det ikke rigtigt, for jeg har aldrig selv oplevet det. Men det er jo lidt interessant at det har fungeret indtil nu.
Tænker du at der er noget der er gjort anderledes denne gang?
Tak for et skønt brød! Hurtigt spørgsmål i videoen siger du 250 grader varmluft, men i opskriften skriver du ikke noget om varmluft… hvad er rigtigt?
Det kommer sig ikke så nøje, da brødet bages i gryden – så begge dele er sådan set rigtige :)
Jeg har lige bagt det her brød for første gang, og det blev en kæmpe succes! :-)
Jeg har en 3 liters støbejernsgryde fra IKEA, som jeg bagte det i. Det blev så godt! Og gryden kunne sagtens tåle ovnvarme. Jeg stillede den bare ind, da jeg tændte ovnen, så den varmede op med ovnen. Og brødet brændte desuden slet ikke fast, det var helt løst og nemt at vippe ud af gryden.
Jeg fulgte din opskrift til punkt og prikke. Jeg rørte dejen i min kitchenaid og lavede glutentesten. Min dej var meget våd! Mere våd end din. Men det tænkte jeg ikke gjorde så meget. Jeg har efterhånden meget erfaring med Meyers opskrifter og de er også altid meget våde.
Jeg stillede det til at hæve på køkkenbordet i 5 timers tid, og den hævede helt gevaldigt meget! Derefter fulgte jeg din opskrift. Med at folde dejen og lade den hæve igen osv.
Alt i alt et fantastisk og vellykket brød. Tror aldrig jeg har bagt et så lækkert brød før! :-) PS for et par måneders tid siden var surdej en by i rusland for mig, men i dag bruger jeg det flittigt, og det er altså virkelig nemt. Som i virkelig nemt!.. blot et tip til andre, der bliver skræmt af at læse opskrifter, hvor surdej indgår. Jeg fulgte Meyers opskrift, som man kan Google og sågar finde en video af. Nemt!
Og det blev da godt nok en lidt lang kommentar haha. Men tak for en skøn opskrift og en god blog. Jeg bruger mange af dine gode opskrifter :-)
Hvor er det dejligt at høre! Man bliver jo simpelthen så glad over at bage så lækre og skønne brød derhjemme :)
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Hej Ann-Christine,
Mit brød bliver helt vildt brændt i bunden – er der noget jeg kan gøre der tror du?
Tak for god opskrift ellers :)
Jeg har ikke selv prøvet det – men kan gryden være blevet for varm?
Måske der er nogle læsere der har et tip de har gjort brug af – så må I endelig dele og hjælpe :)
Kh AC
Hej Ann-Christine :-) Lige et spørgsmål vedrørende gryden – hvor mange liter ( hvor stor ) er gryden.
mvh. Anita Max
Min gryde er 4,2 liter :)
Kh AC
Det ser super lækkert ud. Jeg er dog ikke, for øjeblikket, så glad for det med at flytte rundt på/og hælde dej i så varm en gryde, så jeg tænkte på om du har en opskrift på et lækkert brød som kan bages almindeligt i ovn?
ps. Meget forsinket må jeg også lige kommentere din flæskesteg. Jeg prøvede den langtidsstegte for første gang her i julen og nam-nam. Normalt er kødet, desværre, noget jeg kæmper mig lidt igennem og det er mere det lækre tilbehør der smovses i. Denne gang var stegen en lige så vigtig og lækker del af middagen fordi den var så mør og lækker.
Du kan godt bage dette brød på en bageplade … Jeg vil i så fald anbefale at dele dejen i to og lade brødene være en anelse aflange ved siden af hinanden, så fungere det fint.
Start på samme høje temperatur, som i opskriften her. Brødene får ikke helt samme super sprøde skorpe, men de skal nok blive lækre :)
– og tusind tak for tilbagemeldingen på flæskestegen, det er dejligt at høre :)
Super! Det prøver jeg :D
Det må straks afprøves. Er det alm ovn du bager det ved eller er det varmluftovn?
Tak for altid dejlige og ligetil opskrifter.
Rigtig god påske.
Hej fra Mette
Hej Mette,
Det kommer sig faktisk ikke så nøje her i denne opskrift, da gryden laver sin egen lille ovn. Men har jeg ikke nævnt andet, så er det næsten altid varmluft jeg bruger (øver mig på at huske at få det præciseret ;) )
Dejlig dag til dig og tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Så har jeg slået dejen sammen til mit første grydebrød ?? Står nu i køleren til i morgen.
Jeg har lige nogle spørgsmål jeg er stødt på undervejs ?
Jeg startede med at røre dejen i hånden som du skriver, det er bare for hårdt for mig, så smed det i røremaskinen og gav dejen tæsk på højeste trin til dejen slap og glutentesten virkede (ligesom til din opskrift på bollerne med ølandshvede). Er det med vilje du ikke ælter denne dej i maskinen? Tænker om jeg har ødelagt noget ved at ælte i maskinen?
Og lige spørgsmål til surdejen! Min har stået mange dage uden at blive brugt, har rørt i den 2 gange dagligt. Den dufter selvf. surt/syrligt, men ikke dårligt. Men den bobler ikke? Skal den ikke det? Er der en “regel” om hvor surt den må lugte før den ikke må bruges mere, eller er det kun hvis den er muggen, at den skal smides ud? Jeg har brugt af den idag til dette grydebrød, og friskede den så op efterfølgende. Jeg er bare i tvivl om, hvor mange dage den må stå uden at blive frisket op?
Jeg ønsker mig den skal boble, men det behøver den måske slet ikke? ??
Du kan fint ælte den på maskine også.
Jeg lavede denne opskriften inden jeg fik købt min røremaskine og stadig er det nogenlunde 50/50 om jeg rører på maskine eller med hånden.
En surdej bobler ikke altid, så jeg synes den lyder glimrende. Og den kan fint klare at stå 2 dage og indimellem også 3 dage hvis der ikke er for varmt.
Kh AC
Min surdej stod 5 dage uden at blive frisket op ? Den lugtede ikke grimt, men selvf. syrligt ? Jeg bager ikke på bestemte dage, så derfor stod den alle de dage, for ville ikke friske op lige dagen før den skulle bruges, men det kan man måske godt?
Jeg tager det ikke så nøje, det fungere helt simpelt bedst for mig, hvis jeg ikke er for regelret omkring den surdej (lyder lidt skørt at skrive)
Hvis den dufter friskt syrligt ala syrnet mælk, så er den helt perfekt. Jeg bruger primært min surdej til at give mælkesyrebakterier og masser god smag – sekundært til at booste hæveevnen i brødet. Så derfor kan jeg fint friske den op fx dagen før jeg bruger den og så fungere den stadig rigtig fint :)
Bagte brødet igår og det smager jo fantastisk! :)
Jeg vil gerne bage brødet til brunch i morgen, men kan ikke nå at have det færdigt til gæsterne kommer. Jeg vil derfor bage det i aften, men hvordan beholder jeg den gode skorpe til i morgen? Jeg synes det bliver blødt i en plastikpose.. kan man mon nøjes med at pakke det godt ind i et viskestykke eller har du et andet godt råd? :-)
Jeg synes altid det bliver blødt efter en dag … men du kan “redde det” ved at forkorte bage tiden med 7-8 minutter, når du bager det første gang.
Inden servering stænker du det grundigt med vand – eller blot kommer det hele brød hurtigt under den rindende kolde hane, for derefter at sætte brødet i en varm ovn ved 250 grader i 7-10 minutter. Så bliver det dejligt sprødt igen :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for svar. Det var da et godt tip :)
Jeg bagte brødet på dagen i stedet, og havde det færdigt lidt senere. Supplerede med dine lækre “verdens bedste boller”, som også var et stort hit :)
Kh. Astrid
Hej Ann-Christine
Tusind tak for opskriften på Grydebrød
Ja det er verdens letteste brød at lave.
Jeg har lige bagt et, det blev rigtig sprødt.
så jeg glæder mig til at smage…….
Jeg har brugt 4 spsk kærnemælk i stedet for surdej.
Jeg ser frem til at prøve andre af dine opskrifter.
Du og dine ønskes en god dag
Kh, Camilla
Hej Camilla,
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Rigtig skøn dag til dig
Kh AC
Hej Ann-Kristine.
Endnu engang stor tak for alle dine fantastiske opskrifter og kæmpe inspiration for os herhjemme i den daglige madlavning.
Jeg forsøgte mig i sidste uge med dette grydebrød (har endelig fået mig en gryde der kan gå i ovnen) og det smagte fantastisk. Dog havde jeg store besværligheder med at få brødet ud af gryden efter det var bagt. Har jeg overset et trick? Skal der noget i gryden før dejen puttes i? Håber du kan hjælpe – familien var vilde med brødet:-)
Vh Rikke, København
Hej Rikke,
Tusind tak for din søde hilsen! Det er dejligt at høre :)
Jeg har ikke prøvet selv at der er problemer med at få brødet ud af gryden. Har du sat gryden med låg, i ovnen mens ovnen er kold og varmet gryden op sammen med ovnen?
Hvis du allerede gør sådan, så har jeg hørt fra en anden læser at hun kommer en håndfuld havregryn eller solsikkekerner i bunden lige inden hun kommer dejen i og det hjælper vist også :)
Kh AC
Hej
Tak for svar:-)
Ja, har gjort med gryden som du skriver – må forsøge mig med lidt gryn i bunden.
Mange hilsner
Rikke
Nu har jeg læst det flere gange – og jeg er altså nødt til at spørge, skal brødet stå i 2 timer efter det er foldet – og så 1,5 time, eller hvordan skal det forståes? :-) Skal bage brødet i morgen og jeg glæder mig!!
Det er sådan cirka to timer i alt, jeg plejer at lade den efterhæve – og ovnen skal tændes med gryden i, når der er 20-30 minutter tilbage af hævetiden.
Rigtig god fornøjelse med brødet
Kh AC
Hej, skal man smøre gryden? Jeg har fået en gryde til brød i julegave (den man kunne samle på via super brugsens samlehæfte) jeg er bare itvivl om gryden skal smøres inden:-)
På forhånd tak
Nej, det skal den endelig ikke :)
Rigtig god fornøjelse med brødet
Tak for mange lækre opskrifter!
Kan man lade denne opskrift koldhæve? Pft.
Ja, det kan du sagtens. Men den er faktisk allerbedst hvis den hæver på køkkenbordet. Hvis du koldhæver, så tag gerne dejen ud af køleskabet 2-3 timer før den skal bages.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Har lige et spørgsmål til koldhævningen af dette brød – Når man koldhæver brødet i de 12-14 timer, og du skriver det skal tages ud af køleskabet 2-3 timer før det skal bages – Hvad gør man så med efterhævningen, og de 5-6 gange dejen skal foldes ift det du skriver i opskriften ?
Har bagt brødet én gang hvor det hævede på køkkenbordet, og det blev bare så super lækkert, men her om sommeren tænker jeg det godt kan blive lidt for varmt på køkkenbordet.
/Camilla
Jeg oplever ikke det behøver at være så striks omkring hævetiden – så du kan fint tage det ud af køl 1-3 timer før også.
Enten folde det med det samme – selv om det bliver bedst hvis du venter mindst en time til at det er tempereret og dernæst lader det efterhæve 1-2 timer (Men er du i tidsnød, så kan 30-45 min gå an)
Jo varmere (stadig omkring almindelig indendørs sommer stuetemperatur) det står, jo kortere behøver det at efterhæve og så kan en times tid være glimrende.
Kh AC
Hvordan får jeg det færdige brød ud af gryden? Det er første gand. Det hænger fast i bunden.
Hej Ebbe,
Jeg har ikke selv oplevet at det kan hænge fast i bunden. Min tanke er at det kan ske hvis gryden ikke har været varm nok, men det er blot et gæt. Omvendt så tænker jeg at der kan være forskel på gryder.
Jeg har fået tilbagemeldinger om at et par stykker har brugt solsikkekerner eller havregryn i bunden af gryden lige inden de kommer brødet i.
Kh AC
Kære Ann-Christine.
Jeg har netop købt en støbejernsgryde og faldt over din opskrift på dit brød.
Jeg har sjældent smagt noget så lææækert mums.
Jeg er ikke den store bager,men det bliver jeg i fremtiden med så god en opskrift.
Niels Agerbek ????
PS. Jeg har bare købt en gryde i IKEA , den virker ok.
Hvor er det skønt at høre! Det brød er virkelig også en af mine favoritter.
Dejligt med sådan en skøn hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg har tænkt mig måske at købe en Le Cruset gryde så jeg kan begynde at bage dit brød, men jeg vil høre hvilken størrelse og hviken gryde du så ville vælge? Jeg vil også hvor du har købt rist som jeg kan se på billedet til og sætte brødet op på….
Kh Lidia
Hej Lidia,
Jeg har den størrelse der er omkring 4 liter – den er også super god til supper, simreretter osv :)
Risten kan jeg ikke huske hvor jeg har købt, den er en del år gammel – men prøv at søge på rund afkølingsrist
God fornøjelse med brødet :)
Kh AC
Hej.
Bruger du varmluft eller alm. varme?
Kh Inger
Jeg bruger som regel varmluft, i denne opskrift er det dog lige fint med begge :)
Kh AC
Hej, tak for en spændende opskrift som jeg glæder mig til at prøve. Jeg skal bare lige have købt en gryde. Hvilken størrelse anbefaler du? Hvor mange diameter er din?
På forhånd tak
De bedste hilsner
Simone
Min gryde er 4,2 l og jeg synes den er ret perfekt til mange formål og til grydebrød.
Kh AC
Hej.
Kan man lave brødet med ren hvedemel?
Ja, det kan du sagtens :)
Har bagt to fantastiske grydebrød. Og dernæst 3 jeg måtte kassere da de blev kulsorte og brændte fast i bunden af min Creuset gryde. Er helt med på vigtigheden af den varme gryde og da det gik galt første gang begyndte jeg at opvarme gryden i længere og længere tid – senest 1 time v 260 grader. Kan gryden blive FOR varm?? Tak for fantastiske opskrifter og inspiration?
Tja, jeg tænker at gryden godt kan blive for varm, hvis temperaturen er for høj – men omvendt burde den jo ikke blive varmere end de 250 grader som varmen stilles på … så jeg tror det er fint at holde ovnen på de 250 og bare varme gryden op med ovnen og ikke længere.
Jeg sørger for at dejen er godt drysset med melet, så den ikke er klistret når den kommer i gryden – har også set et tip om at komme en dl solsikkekerner eller havregryn i bunden af gryden lige inden dejen kommes i. Det er da værd at prøve :)
Jeg har lavet disse grydebrød i årevis, og det går aldrig galt. Jeg mener opskriften oprindelig stammer fra en bager i New York. I starten havde jeg lidt svært ved at håndtere den tynde dej – men det er der råd for.
Det basale i opskriften er 1 del vand, 2 dele mel og meget lidt gær plus lang hævetid. Det er en god ide maksimalt at bruge 1 liter mel til et brød. Der er frit slag til valg af melblanding. Hvis man vælger at folde dejen på en meldækket overflade kan det anbefales at anskaffe en meget bred spartel. Malerfirmaet Flügger har en som er fremragende. Man kan også helt lade være med at folde dejen (inden den skal i gryden) og her er fremgangsmåden. Efter at dejen er rørt sammen med en grydeske hældes og skovles den over i en skål som er foret med bagepapir. Dejen hæver i denne skål. Den vil klistre til papiret – men det gør ikke noget. Tag fat i snipperne af papiret og løft dejen over i den brandvarme gryde. Det tager kun et par sekunder og gryden når ikke at afkøle. Låg på og ind i ovnen igen. Papiret pilles ubesværet af brødet, når det er bagt. Det er ret kritisk at gryden er brandvarm når dejen overføres – hvad enten man bruger papir tricket eller folder dejen inden overførsel. Det er ikke så kritisk hvilken rundbundet gryde man bruger. En af støbejern er bedst men jeg har også med held brugt en af alluminium. Det er heller ikke kritisk om låget slutter helt tæt. Når Ann-Christine siger at den lille mængde gær røres ud i vandet tror jeg hun tager lidt af vandet op i en kop og rører gæren ud her :-). I der endnu ikke har prøvet at lave dette fremragende brød – god fornøjelse – og glæd jer over at røremaskinen ikke skal gøres ren – den skal slet ikke bruges.
Hejsa.
Har efterhånden prøvet en del af dine opskrifter og generelt med succes:)
Jeg har desværre ikke en gryde der kan gå i ovnen kan en rømertopf bruges i stedet?
Mvh. Maiken
Det er jeg glad for at høre :)
Jeg har ikke selv prøvet med Rømertopf, men har hørt andre bruge den med fin succes, så det er da bestemt forsøget værd!
Kh AC
Hej,
Vil lige komme med et lille fif om besparelse på Le Creuset gryder.
De har en butik i outletcentret i Ringsted, hvor der ofte er gode rabatter.
Jeg har sparet rigtig mange penge på både gryde, tærtefad og skåle.
Mener jeg sparede ca. 400 på en gryde med metalknop. Det blev den lysegule, men pyt med farven, den er lige så god i brug.
Som erfaren hjemmebager gennem årtier har jeg jævnligt set opskrifter på grydebrød, men fik først prøvet det af – efter din opskrift – forleden dag. Jeg fulgte din opskrift temmelig nært, havde en pose Ølandshvedemel fra Skærtoft Mølle stående, og bagte brødet i min Morsø støbejernsgryde med stållåg. Det blev et virkeligt lækkert brød. Det er velegnet som ristebrød, når det har fået et par dages alder og ikke er som friskbagt mere.
I går kørte jeg forbi den lokale Røde Kors genbrugsbutik og købte den fineste gamle brune jerngryde på ca. 3 l., emaljeret indvendig og med et grønt låg, total retro og ikke i nærheden af prisen for en Le Creuset gryde. Har netop taget dagens brød ud af ovnen, det dufter fantastisk og vi glæder os til at spise af det senere. I dag er der både alm. Ølandshvede, grov Ølandshvede og Emmer i dejen. Og så er der forresten frisklavet brombærsyltetøj med solbærlikør til brødet.
Herefter er Morsø gryden igen dedikeret simreretter og brødbagning har fået sin egen gryde, for det bliver da vist sådan, jeg vil bage brød temmelig ofte fremover.
Det er ikke altid nødvendigt med det dyreste dyre grej for at skabe lækre resultater i køkkenet, men jeg er nu glad for at se, at du bestemte dig for en god, solid, stærk røremaskine. Modellen hed i helt gamle dage Ballerup Mixer, min udgave hedder Electrolux Assistent og er magen til den, du har fået. Det er en røremaskine for livet. Jeg tror jeg har haft min i mindst 20 år og den bruges mange gange om ugen og svigter aldrig.
Tak for god inspiration og mange lækre tips, som selv en garvet husmor har glæde af.
P.S. Hvis nogen nu får lyst til at købe en genbrugsgryde, så husk at den ikke må have træ- eller plastikhåndtag nogen steder på hverken gryde eller låg. De gamle emaljerede jerngryder fra gaskomfurets tid er særdeles velegnede.
Hvor er det dejligt at høre at det blev så skønt et brød. Og sikke en lækker kombination af mel, jeg får sådan lyst til at få fat i en pose emmermel igen snart.
Det er et rigtig godt tip med gryden, det behøver nemlig slet ikke være dyrt – bare det virker.
Sådan har jeg det med en del redskaber i køkkenet, men som du også skriver så lige med køkkenmaskinen var det virkelig godt at købe kvalitet. Jeg er så glad for den maskine, og den kører bare derudaf. Det er kvalitet – og jeg tror også det bliver en maskine jeg kommer til at have i mange mange år.
Mange tak for den søde og dejlige hilsen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Uhm, dette dejlige brød ser så lækkert ud. Har du erfaringer med om det kan fryses.
Tak for dig og din skønne blog – elsker desuden din bog og bruger den jævnligt!
Kh. Kathrine
Hej Kathrine,
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre.
Jeg tror sagtens det kan fryses, jeg har dog ikke prøvet det selv – men ikke forestille mig at det kan gå galt :)
Vi plejer at bruge det først nybagt, så ristet, som french toast og til sidst som croutoner.
Kh AC
Jeg har fået et godt tip om ikke at tilsætte salt før dejen er rørt godt og grundigt. Uden salt arbejder man hurtigere glutenstrengene lange som man gerne vil have i sådan et dejligt brød. Så det vil jeg lige give videre; et bekvemt tip, når man rører i hånden ;)
Tak for en god blog, her er jo altid lækre sager at finde.
Dét skal jeg da lige prøve når jeg kommer hjem til mit eget køkken igen.
Tak for tippet og for de søde ord om min blog :) Det er dejligt at høre
Skal den stå midt eller nederst i ovnen??
Og 100000000 Tak for en super god blog
I min ovn står den på nederste rille, for ellers kan gryden ikke være der :)
Og tusind tak ♥
Hej Ann-Christine
Det er altid hyggeligt og meget inspirerende at følge din blog.
Netop grydebrød har jeg længe haft lyst til at prøve, men har ikke en gryde som kan bruges.
Men så var der en der skrev at bare der var låg til, og den kunne tåle 250 grader så kunne det bruges. Så kom jeg til at tænke på at jeg har et par skåle fra tupperware som er til at lave ovnretter i, mon ikke de kunne bruges. Og jo det kan de helt bestemt. De hedder Ultra Pro, og findes i flere str.
Så nu skal dit brød bages :-)
For resten så glæder jeg mig til din bog kommer, er det nye opskrifter eller dem fra bloggen?
Mange bagehilsener
Bettina
Hej Bettina,
Tusind tak, det er jeg glad for at du synes! :)
Ej, hvor smart – jeg kender ikke de skåle, men håber du får bagt nogle dejlige brød.
Bogen bliver fyldt af en hel del nye opskrifter, samt et godt udpluk af nogle af mine og læsernes favoritter her på bloggen også.
Kh Ann-Christine
Super spændende at følge dig og få inspiration til mad osv. ;-) må lige spørge ang. brødet bagt i gryde. Skal den længe hævning foregå ude på bordet og ikke i køleskab ? Hvad om sommeren som nu hvor det er rat varmt ? Glæder mig til at prøve det ;-)) Kh Helle
Hej Helle,
Tusind tak, det er dejligt at høre.
Jeg koldhæver natten over her om sommeren – gerne med en hævetid på 12-14 timer. Og så tager jeg blot skålen ud 1-2 timer inden jeg bager brødet.
Kh AC
Hej Anne,
Det er da også bare SÅ ærgeligt!
Jeg ville komme en dl mere mel i, samt måske 2 gram gær ekstra og så prøve med det til at starte med. Det burde kunne klare problemet.
Jeg har bagt efter opskriften flere gange, og en enkelt gang oplevet det samme som dig – uden lige at kunne forklare hvad er gik galt netop der – men det er bare så pokkers ærgeligt når man står der med et brød der er lige til skraldespanden.
Kh Ann-Christine
Tak for svarene. Det vil jeg prøve, og så håbe det lykkes. Vil så gerne have det til at fungere. Er ikke vant til at bage, men det må kunne lade sig gøre.
Vh Anne
Jeg håber det – og lad mig endelig høre hvordan det går.
En lille ting til, prøv at bruge koldt vand. Gæren vil få brødet til at hæve fint med koldt vand også, når den står på køkkenbordet til hævning i så lang tid. Og man risikere ikke at for lunt/varmt vand slår gæren ihjel.
Jeg krydser fingre for at det lykkedes næste gang!
Kh Ann-Christine
Vi er ikke så gode til at følge alle regler og anvisninger :-)
Vi bager “verdens bedste brød” i den allerbilligste støbejernsgryde fra IKEA. Den kan holde til det hele – og brødene bliver bare super. Bagetiden afkorter man bare i “uden låg” perioden så kan man få brød med en mindre tyk skorpe – hvis man godt kan li det.
Al magt til brødbagefolket :-)
mange hilsener og hav en varm eftermiddag.
Aage og arne
vi har netop været til julemarked i Skamstrup Mølle, hvor vi købte 3 kg. ølandshvede – det er vi spændte på……
Jeg har også hørt den skulle være super god! :)
-og hvor lyder det hyggeligt med julemarked, god fornøjelse med ølandshveden. Jeg elsker ølandshvedebrød!
Rigtig god dag til jer to.
Hejsa. Fantastisk brød ;-) Bliver meget vellykket i min Schlemmertopf ;-) MEN, vil lige høre (tilgiv mig hvis jeg bare har overset det længere oppe i de tidligere indlæg :-)) hvilken str/liter gryde bruger du til denne portion dej? Tænkte at anskaffe mig en Le Creuset, men er tvivl om literstr.
Uhm, ja de er så gode disse grydebrød
Min gryde er 4,2 og den passer helt fint i størrelsen til et godt rundt brød
Hej :-)
Jeg er ny på din blog og “faldt” netop over den pga Grydebrødet. Der er jo mange gode tips og jeg må have afprøvet det,men mangler lidt udstyr..Har til gengæld god røremaskine og en hævekurv;og det er der jeg bliver i tvivl: hvordan/hvornår i processen ville du gøre brug af en sådan? Og så må jeg afsted efter alternativ til den dyre Creuset gryde ;-))
Mvh. Gitte
Hej Gitte,
Jeg har ikke selv en røremaskine, så det er i hånden hos mig :) Hævekurven bruger jeg jævnligt under sidste hævning som varer i omkring 2 timer.
God fornøjelse, her er mange gode tips til billigere løsninger i kommentarfeltet :)
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Åh, jeg elsker din blog!! Den er jo ren hyggelæsning og inspirerer mig virkelig meget med opskrifter og ideer og er skyld i, at jeg nu er blevet helt grebet af blogland og nu langt om længe har startet min egen :)
Nu har jeg sat mig for, at jeg vil bage dit brød, men jeg vil lige høre, om du har brugt Le Creuset låget med plastik-knoppen? – vores låg til gryden er nemlig den med plastik-knop, og hvis jeg husker rigtigt, kan det vidst ikke tåle så meget varme. Det er jo tåbeligt lavet! Men hvis det er lykkes dig at bruge det alligevel, vil jeg også kaste mig ud i det.
Hej Susanne,
Hvor fedt! Og tusind tak :) Det er da vildt dejligt at høre
Jeg har købt en metalknop til min gryde, men inden jeg fik købt metalknoppen, så skruede jeg bare plasticknoppen af, og det fungerede fint :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Er ny på din blog, smadder hyggeligt og god inspiration.
Så debatten om gryde til “verdens bedste brød” og så var jeg tilfældigvis i IKEA forleden, hvor jeg så, de havde en lergryde til 149,- kr. Måske kan den erstatte den dyrere løsning, som en Le Creuset
er.
Hej Dorthe,
Tusind tak for de søde ord. Jeg tror sagtens du kan bruge sådan en lergryde til grydebrødene. Jeg har hørt om rigtig gode brød med fx römertopf, det må være lidt ala det samme.
Kh Ann-Christine
ENDELIG – fandt jeg den blog jeg har ledt efter. Du har den skønneste blog, med indbydende og inspirerende billeder. LÆKKERT. Jeg har købt en del bøger om brød – Claus Meyer, Camilla Plum o.s.v. – men jeg har så svært ved: Du tager lidt af det – prøver dig frem – efter behov – så bager du det sådan ca. – ved sådan ca. grader – o.s.v. Du skriver, så jeg forstår det og kan bage efter det. Din blog er blevet stjernemarkeret, så jeg har den lige ved “hånden” – og i dag står den på: Køb af Le Creuset gryde og Ølands hvede.
Hej Mai,
Hvor fedt! Tusind tak for dine søde ord, det er jeg vildt glad for.
Jeg håber du bliver lige så glad for din Le Creuset gryde som jeg er for min – den er i øvrigt også helt fantastisk til at lave simreretter og bare komme en hel kylling med grøntsager i ;)
Rigtig god fornøjelse med bagningen og god weekend
Kh Ann-Christine
P.S Ølandshvede er f a n t a s t i s k :)
Jeg har bagt verdens bedste brød i Römertopf idag. Det fungerede super og hang ikke fast.
Både bund og låg af Römertopf blev fyldt med vand i 10 min. Den tomme Römertopf med låg på, blev sat i en kold ovn og varmet op til 250 grader i 45 min. Herefter dejen i. 30 min med låg og herefter 15 min uden låg og ved 230 grader som i din opskrift.
Jeg brugte 2 dl fuldkornshvedemel og 8 dl hvedemel. Det fungerer også;-))
Spændende og inspirerede blog du har. Du hr fået en ny fast læser!
Virkelig god hjemmeside du har her, meget inspirerende og de gange jeg har lånt en opskrift, har det fungeret!
Dit grydebrød ser godt ud især i de variationer, du beskriver som bagt med udelukkende fuldkornshvede. Vil “udelukkende” betyde, at du bruger 10 dl fuldkornshvedemel?
Hej Thilde,
Tusind tak for de søde ord!
Jeg har prøvet at bage med ren fuldkorn, 10 dl. Og jeg synes det bliver godt. Men jeg synes dog alligevel, at jeg får det bedste brød hvis jeg kommer mellem 3-4 dl sigtet hvede i. Det giver et bedre hævet brød.
Kh Ann-Christine
Jeg tror, jeg kaster mig ud i et brød med lidt sigtet, så det ikke bliver FOR tungt! Har du evt. prøvet at bage med hvid hvedemel? Har kun lidt erfaring, men synes, det har givet nogle rigtig pæne resultater især i madpandekager.
Og skal man smøre gryden/skålen med olie inden den kommer i ovnen, eller lige inden dejen kommer i??
Hej Stine,
Du må endelig ikke smøre gryden. Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg har hørt at den kan blive ødelagt af det.
Når man bager på denne måde, så bliver gryden så varm at brødet straks danner skorpe og dermed ikke brænder på.
Kh Ann-Christine
Jeg har en hjerteskål med låg fra Le Cruset, mon den kan bruges til dette brød??
Ja, hvis den kan tåle at blive varmet op til 250 grader, så kan den godt bruges. Jeg har hørt at andre har haft gode resultater med hjerteformene fra Le Creuset
Tak for det super hurtige svar! :)
Så står den på bagning af det famøse brød for første gang om lidt :)
Uhmm, håber det bliver et lækkert brød!
Hvad kan man erstatte film med, når det skal hæve, hvis man ikke har det i huset? Lægge låg på?
Jeg plejer nogle gange at klippe en frysepose op og lægge den over. Med et viskestykke ovenpå. Det fungere fint :)
Kan man ikke bare bruge et Viskestykke? Så man undgår plastik.
Jo, eller du kan alternativt blot lægge en tallerken eller lign over.
Vi har et plant grydelåg, som vi lægger ovenpå skålen, mens dejen hæver.
Hej,
har smurt gryden med raps olie, men hvordan gøres den ren igen ;-))
nogen der har et godt råd ?
mvh Jørgen
Jeg smører ikke gryden, hvis den er varm nok, så brænder brødet ikke på :)
Ha ha to cook liste, det var sgu et godt navn ;o).
Og ja den bliver ikke kortere og kortere som den jo gerne skulle, men tværtimod bliver der tilføjet i et sådan tempo at jeg næsten ikke kan følge med :)
Jo det er helt fantastisk så glad man bliver når det lykkedes :)
Tusinde tak for linket, hørte lige fra svigermor i dag, at de i Brugsen har Gruppe og Meyer mel, så det må jeg se efter……
Og sikke da lækre dine calzoneboller ser ud, dem må jeg helt klart lave til drengenes madpakker. Der står godt nok mange ting på min to do liste :).
Og vil da lige sige at jeg synes du tager de mest fantastiske billeder.
Kh Sarah
Tusind tak, Sarah! Det er jeg virkelig glad for :)
Jeg har også rigtig, rigtig mange ting på min to do – eller to cook som jeg kalder den ;) Den bliver opdateret og tilføjet retter på næsten dagligt
Tak for informationen om melet, da vi ikke har en Kvickly i Kolding, må jeg lige kigge lidt på nettet.
Og lavede brødet igen i dag og denne gang lykkedes det, det blev dog også denne gang i Römeren. Den var bare ikke varm nok sidst, selvom jeg gav den ½ time. Men nu fik den 50 minutter i ovnen (satte den ind da jeg tændte ovnen og lod vente 50 minutter før jeg tog den ud) og denne gang sydede det også helt rigtigt da jeg kom dejen i. For pokker da et lækkert brød!
Næste projekt bliver mine hævekurve som jeg fik i julegave…..
Kh Sarah
Fantastisk – man bliver bare så glad når man bager et virkelig godt brød, er det ikke rigtigt? :) Jeg ønsker mig også hævekurve, de giver som bonus det smukkeste mønster til brødet.
Mon ikke også du kan finde aurion et sted på nettet?
Aller først, tak for en inspirerende og dejlig side Ann-Christine.
Dernæst: jeg har bagt grydebrød et par gange i min støbejernsgryde, men ønskede mig til jul en Römertopf for at kunne bage videre i den. Dog brændte mit brød også på i bunden. Måske den heller ikke var varm nok – jeg vil prøve igen, og denne gang lade Römeren være inde i lang tid som du har gjort Sarah. Tusind tak for tippet, jeg var nemlig allerede blevet sur på min Römer efter denne ene forestilling :-)
Vh. Louise
Tusind tak! :)
jeg ejer faktisk slet ikke en Römertopf, men bruger min støbejernsgryde – jeg kunne dog vældig godt tænke mig en Römertopf. Tror bare lige at det er mig, med sådan en sag ;-)
Endnu engang tak for en dejlig hjemmeside, er begyndt at bruge den meget, og finder hele tiden nye opskrifter at forkæle mine 3 dejlige krudtugler med :)
Fik prøvet brødet i går, blev dog i min Römertopf, men desværre brændte det fast i bunden, men kunne dog, løsnes og sagtens spises :). Men nu er jeg jo nød til at prøve igen, prøver denne gang med vores gode bålgryde af støbejern, mon ikke det går…..?
Men hvor finder du det ølandshvede, har ledt og ledt og kan ikke finde det.
Kh Sarah
Den ølandshvede jeg har brugt her er fra Meyers og er købt i Kvickly. Ellers har jeg ofte set det hos Helsebutikker som forhandler Aurion produkter. Men mon ikke du kan købe det på nettet også?
Jeg har ikke prøvet at bage i Römertopf, men jeg ved at med støbejernsgryden er det vigtigt at den er varm nok og at den bliver sat ind fra man tænder ovnen, ellers brænder den nemlig på. Måske der er andre der har erfaring med Römertopf?
-og tak for de søde ord om min bog, dem er jeg meget glad for :)
Jeg laver den i römertopf og den bliver sinddsyg god! Rigtig god opskrift ! Men tænkte på, hvis nu man skulle lave brødet en halv gang større, tror du så det skal have længere tid i ovnen ? :) mvh mtte
Hej Mette,
Hvor er det skønt at høre!
Jeg ville give det 45-55 min, inden låget tages af, for at være sikker på at det bliver gennembagt
God fornøjelse
Kh AC
Nu har jeg så bagt det smukkeste hjerteformede grydebrød, og venter bare på at det er kølet lidt af så jeg kan smage det..Uhm! Brugte dog Le Creuset’s opskrift her første gang, men har på fornemmelsen at det skal prøves igen. Tak for inspirationen..
Det lyder dejligt. Jeg gætter på at brødet smagte skønt :) Smukt med hjerteform, det er da lige til at blive boblende glad over at spise hjerteformet brød
Så lækkert brød… har bagt det en del gange… senest nytårsaften hvor jeg bagte det i mini hjerte-ramekiner fra LeCreuset, som jeg så skar i skiver og brugte til forretten. Uhm verdens bedste brød i hjerteskiver.
Til alle jer, der ikke har ikke har en LeCreusetgryde – alt hvad der har et låg og kan komme i ovnen kan bruges. Vær lidt kreativ. Køb en billig gryde eller fad med låg i IKEA eller lignende og kom så i gang.
Tricket ligger i låget. Og skorpen bliver ekstra lækker, hvis man smører gryden med lidt olie.
God bagelyst derude
Og tak for den gode og inspirerende opskrift, Ann-Christine
Hej Janni,
Tak for den dejlige kommentar :)
Mange tak for tippet om at man kan bage i stort set alt med låg – men kan alle gryder tåle 250 grader? Jeg ved, at standardgrebet på Le Creusetgryderne fx kun kan tåle max 190 grader
Fedt med hjertebrød, det vil jeg huske det tip
Kære Ann-Christine
Jeg havde brødet i ovnen og opdagede først nu denne besked – og har skyndt mig at skrue grebet af min le creuset-gryde. Men brødet har nok ikke haft så godt af at stå uden låg, mens jeg gjorde det. Vil du ikke hjælpe den næste grydebrødbager og skrive ind i opskriften, at man skal skrue grebet af?
Iø. tak for verdens bedste blog, som er første go-to-sted for mig, hver gang jeg skal bage :) Især din banankage er fantastisk.
Mvh. Christine
Det er hermed gjort! :)
Tusind tak for din søde hilsen til min blog og opskrifter, det er rigtig dejligt at høre ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine – og rigtig godt nytår!
Sikke nogle lækre ting du har postet, og det her brød ser bare lækkert ud, det skal jeg helt sikkert prøve.
Vi fik sådan en hane nytårsaften, vist ovenikøbet en kastreret hane, men det ved jeg ikke, om gør nogen forskel for smagen :) Den blev ovnstegt, det var også super lækkert – virkelig godt kød der er på sådan en.
Og de supper du har postet for nylig ser også bare gode ud, og ikke mindst børnevenlige. Det er altså super med de her opskrifter fra dig, som kan give inspiration til nye ting, som hele familien (forhåbentlig) kan spise.
Og så kan jeg godt nikke genkendende til ovenstående udtalelse om, at det bare bliver bedre og bedre med de små. Man forestiller sig ikke, at det kan blive bedre, men så sker der jo bare så mange nye og sjove ting. Der er underholdning for alle pengene :)
Nina
Kære Nina,
Tusind tak for en dejlig hilsen :)
Jeg er glad for, at du kan bruge og finder inspiration i mine opskrifter. Det er altså virkelig rart at høre! Ja, der er virkelig mange oplevelser med sådan et par små størrelser, også de helt små på hverdagsbasis. Det er fantastisk!
Rigtig dejlig weekend
Kh Ann-Christine
P.S Jeg ved da faktisk heller ikke om det gør nogen forskel om hanen er kastereret. Kan forskellen måske være at den vi fik var en hane kylling og jeres var en hane? Det er da egenligt lidt interessant.
Nu blev jeg lige nysgerrig og googlede den hane der. Det hedder en kapun på dansk, det mindes jeg nu aldrig at have hverken set eller hørt om nogen steder, men her i Frankrig kan man nemt få fingre i dem.
Ifølge wikipedia gør det kødet mere mørt, at den kastreres.
Endnu en god grund til at tage oftere til Frankrig ;-) Der er en virkelig god slagter her på Østerbro, som sikkert kan skaffe sådan en hane. Det skal da prøves. Tak for tippet
Kh AC
Jeg har netop selv bagt et grydebrød (efter min egen komponerede opskrift med lidt surdej), og det er bare SÅ lækkert og skorpen er helt fantastisk sprød. Jeg smurte min gryde med lidt olie, inden dejen kom i, og det gav lige skorpen det sidste skud sprødhed (-:
Jeg følger din blog hver dag, og er vild med dine opskrifter, billeder – og selvfølgelig alle de søde beretninger om dine skønne unger! Jeg har selv en datter på 2,8 år, så jeg kan ofte nikke genkendende til meget af det du skriver. Det er en herlig alder, ik!
mvh Camilla
Det ser sååå godt ud! Hvor stor er din gryde? Jeg har fået en Lecrueset-gryde i julegave, men det er den helt store på 7,1 liter og det er den eneste gryde jeg har, der må komme i ovnen..
Min er 4,2. Jeg synes den størrelse er ret perfekt til grydebrød til behovet i vores familie. Et brød bagt af denne opskrift bliver nok bare knap så højt i din gryde, ellers ville jeg nok bare gange opskriften en halv gang op.
Godt du skrev opskriften, i går gik jeg på jagt efter den i cyberspace inspireret af dit indlæg, men nu er jeg tryg igen, fordi du kommer med den;) Så kan jeg gå i gang.
Men ak, jeg mangler jo gryden… Den må jeg ønske mig eller krejle mig til, for jeg trænger til at eksperimentere med bageriet. Fik i september Meyers bagebog og er vild med den, synes bare nogle gange det bliver lidt for omfattende for mig og ønsket om et godt brød. Ovenstående er perfekt, det skal prøves, så snart jeg har fået fingrene i en gryde…
Kh
Lykke
Det her brød er perfekt til hverdage og travle børnefamilier ;-) Og jeg tænker at man stille og roligt kan tage nogle elementer og tips fra Meyers bagebog ind i brødeksperimenterne. Jeg ønsker mig til gengæld brændende en røremaskine. Åhh, det vil gøre meget godt for mit køkken ;-)
Hvis du skal ælte brød på Meyers måde, så undgå KitchenAid. Den har ikke power nok, og begynder hurtigt at hoppe og danse. Køb heller en Bjørn Teddy.
Min Kitchenaid køre uden problemer, har lavet kanelsnurre mange gange, hvor der skal æltes flere gange af 20 min af gangen
Eller en ankarsrum.
Den bedste gadget jeg har.
Jeg elsker også det brød! Det er så lækkert! Jeg har både prøvet at erstatte noget af hvedemelet med hvid hvede og med havregryn. Ingen af versionerne bliver jo lige så luftige og lækre som den med ren hvede, men det er vel som man kan forvente.
Skønne billeder forresten ;)
Det er sjovt at du skriver det, for jeg synes faktisk ølandshvede gav det lækreste brød her. Hvid hvede har jeg endnu til gode at prøve og emmer skal jeg også teste snart
– og tak :)
Super lækkert brød ⭐️ Har haft god held med at erstatte halvdelen af hvedemelen med groft dalarhvedemel – super lækkert!
Uhm, det lyder lækkert!
Hej
Lækker blog du har.
Jeg er helt enig, brødet her er bare så godt. Jeg har også flere gange bagt det med stor succes.
– Ungersvenden
Tusind tak, og velkommen her til siden :) Jeg kommer også til at bage det mange, mange gange fremadrettet
Hejsa. Det ser som alt det andet du eksperimenterer med, super lækkert ud, og jeg har holdt øje med, hvornår opskriften kom :o)
Jeg har desværre ikke en le creuset gryde, men istedet en af de ovale skåle i ca. samme størrelse, som også går i ovnen – tænker derfor, om du har erfaring med, om den kan laves uden låg under hele processen?
TAK for en fantastisk side, der virkelig er en sand fornøjelse for øjet – og for ganen ;o)
Hilsen ElseMarie
Tusind tak for dine søde komplimenter, ElseMarie – dem er jeg bare rigtig glad for :)
Brødet bliver anderledes når du ikke kommer låg på – det er netop låget og det at det lukker tæt omkring brødet der giver den knasende sprøde skorpe. Måske kan en af dine andre gryder tåle at komme i ovnen? Eller en stegeso eller Römertopf?
Tak for at du læser med :-)
Bager også i le creuset OG knoppen tåler sagtens 250 gr.
Absolut fantastisk brød!
Tusind tak :)
Hej ElseMarie!
Jeg ved godt, at det efterhånden er lidt tid siden du har spurgt, MEN jeg har en halv-løsning på dit problem. Da jeg lavede dette brød de første mange gange foregik det netop i en oval skål fra Le Creuset – altid med et godt resultatet. Du kan inden du sætter skålen i ovnen, udmåle sølvpapir så det passer som låg til skålen – brug gerne 2 lag sølvpapir. Dernæst former du sølvpapiret til skålen, som herefter sættes i ovnen og varmes op. Når skålen er varmet op, fyldes dejen i og sølvpapiret kan nærmest sættes ovenpå som et låg og herefter trykker du roligt sølvpapiret ind mod siderne (husk grydehandsker :) ).
Efter den halve time fjerner du bare sølvpapiret og bager de sidste 15 minutter.
Resultatet bliver selvfølgelig bedre i en ordentlig støbejernsgryde, men denne metode fungerer ganske glimrende.
Mvh
Fabian
Hejsa.
En god stålgryde med låg, fx Eva trio, fungerer altså supergodt. Det brugte vi i forrige årtusinde. :) Dejen var da af hvid hvedemel iblandet havregryn. Alternativt kan man tilsætte en håndfuld kerner, der har fået et hurtigt opkog. ( hør- sesam- boghvede- spiselupin eller hvad man nu har)
Der kom opskriften jo ;-)
Det må jeg kaste mig ud i snart..
Hav en dejlig dag!
Rigtig god fornøjelse :)
Hej Ann-Christine
Super dejlig opskrift.
Er der en tommelfinger regel for hvornår man ælter længe og opnår glutensammenhængen i dejen som fx dine verdens bedste boller?
Hvad opnår man ved at anvende den ælte metode i denne opskrift?
Tak
Mvh Rasmus
Hej Rasmus,
Mange tak for din fine hilsen.
Jeg laver ofte grydebrød med samme ælteteknik som i verdens bedste boller. Det tager lidt længere tid, men giver et flot hævet brød med gode lufthuller.
Der er såmænd nok tommerlfingerregler om dette, men for at være ærlig så kan jeg godt lide at eksperimentere med det og variere og freestyler meget selv fra gang til gang :)
Kh AC
Hej, jeg har netop bagt et dejligt grydebrød med den perfekte, luftige krumme og herlige smag. Dog ærgrer det mig, at skorpen hver gang bliver lige lovlig tyk og hård. Kan der ikke ændres på det?
Hejsa – har en “drøm” om at lave madbrød i vore små porcelæn/støbejerns forme med låg. – sådan 6-8 stykker – og er det jo lidt voldsomt med hel portion.
Har du en ide om bagetid – eller skal jeg bare ØVE mig (det er først på fredag jeg havde tænkt mig at servere ;o)
Hvis succes skal jeg nok lade dig vide – tak for mange skønne opskrifter
Jeg har ikke eksperimenteret med det, men tænker jeg ville lave halv portion dej (eller 2/3) og ellers bruge samme metode og blot med en bagetid på nok 20 minutter og derefter tage låget af og se til dem.
Sig gerne til hvordan det lykkedes :)
Rigtig god fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine