Groft franskbrød
Groft franskbrød er virkelig lækkert.
Duften når det lige kommer ud af ovnen og står på risten og køler lidt af. Det er jo virkelig en af de skønneste hjemmelige dufte, duften af nybagt brød.
Denne opskrift giver et skønt franskbrød med fuldkornsmel og stadig er det saftigt og har en skøn krumme som gør det perfekt til ostemadder og sandwich.
Prøv også: min opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Groft franskbrød
- 2,50 dl vand
- 20 g gær
- 1 dl yoghurt naturel
- 1 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
- 200 g grahamsmel
- 225 g hvedemel, + lidt til æltning
- 2 spsk mælk, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i vand, tilsæt yoghurt, salt, olivenolie samt grahamsmel.
Rør godt rundt og ælt derefter lidt mere mel i lidt efter lidt. Dejen skal være lækker smidig og ikke alt for klistret. Ælt den gerne på røremaskine ved middelhastighed i 7-8 minutter.
Lad dejen hæve i en skål i 30 minutter på køkkenbordet.
Kom dejen i en form og dæk den med et rent klæde. Lad den koldhæve i køleskab natten over.
Tag forsigtigt formen ud af køleskabet, lad den stå på køkkenbordet i 30 minutter, pensl meget forsigt med lidt mælk.
Sæt dejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 35-40 minutter.
Tag brødet ud af formen, bank det under bunden hvis det lyder hult er det færdigt (ellers giv det 10 min længere uden form – og lad det så køle af på en rist.
Jeg er løbet tør for olivenolie. Kan alm. solsikkekerneolie mon bruges?
Ja, det kan det fint
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Syntes ikke min er hævet så meget op ca. halv højde i forhold til billede
hvilken størrelse form har du brugt?
Kh Ann-Christine
Bruges der bagepapir i bageform, eller smøres den? Og i så fald, med hvad?
Det kommer helt an på formen. I min træform eller silikoneform, der bruger jeg ikke bagepapir, men smører med olie.
Kh Ann-Christine
Hvor stor tror du formen skal være 2L hilsen vibeke
jeg har lige skrevet mål på i tip under opskriften :)
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hvis man bager det dagen før hvordan vil du så opbevare det så det stadig er lækkert til morgenmad dagen efter?
Lufttæt – i en brødkasse eller lign.
Kh Ann-Christine
Kan man bruge tørgær i stedet og hvor meget skal man i så fald bruge?
Hej
Er denne opskrift blevet ændret? Har et billede hvor den er “lavere” og med blå birkes på? Det var nemlig et super godt franskbrød.
Vh Steffan
Hej Steffan
Ddt er helt samme opskrift, men nye billeder og den er også stadig skøn med birkes på.
Kh AC
Hej.
Vil lige høre hvor meget din form rummer. Har en 2 liters..
vil dem passe eller skal jeg bruge den lille på 1,35l.
Hilsen Suzanne.
Kan man også lave boller ud af denne dej?
Ja, sagtens :)
Skriv de blå birkes ind under ingredienser. Fik ikke købt dem, fordi de kun stod i teksten.
Man kan vel godt sætte et brød til koldhævning om dagen, og hvis ja, hvor længe skal brødet så stå i køleskabet?
Ja, så lader du den blot koldhæve i køleskab 9-12 timer.
Kh AC
bare et normalt spørgsmål hvor stor skal formen være helst et svar i liter
Skøn bog du har udgivet- glæder mig til den næste – så lidt langt efter fiskeretter!!! Så måske det bliver den næste bog – FISK !Bogen bliver bestemt brugt til julegaver til mine veninder .hilsen Birgitte
Hej Birgitte,
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre! – og det er helt sikkert ikke den sidste kogebog jeg kommer til at skrive, så det kan fint være der kommer mere med fisk i en bog på et tidspunkt. Er det nogle særlige fiskeopskrifter som du savner min opskrift på, så sig endelig til :) Det vil jo være fin inspiration til opskrift på bloggen her i første omgang
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Er så glad for dine opskrifter, men lige i den her er jeg en smule forvirret! :-)
Du skriver ølandshvede nede i fremgangsmåden, men det står ikke oppe blandt ingredienserne?
Hilsen Rebecca
Det forstår jeg godt ;) – det er rettet til nu og tak for lige at gøre mig opmærksom på at den krævede en rettelse.
Kh AC
Er der ikke alt for lidt mel i forhold til væske i denne opskrift?
Jo, du har ret – jeg har netop testet den igen og har blot ikke fået rettet til – det er der nu.
Kh AC
Tak for din dejlige blog. En rigtig “tidsrøver” ?
Jeg vil prøve opskriften på Groft franskbrød. Kigger i skabet og tænker …… Hvilken form skal jeg vælge? Har du et ca. mål?
Venlig hilsen
Karen
Hej Karen,
Skønt at høre ♡ :)
Jeg har desværre ikke længere den form som jeg bagte brødet i, da jeg lavede opskriften her (den gik i stykker) så jeg kan ikke måle. Men mener at en alm rugbrødsform fint kan bruges.
God fornøjelse
Kh AC
Hej. Hvor meget olie putter du i? Kan ikke se det i opskriften ?
Vh Sanne.
Ups, den er opdateret nu :)
Tak for at du gjorde mig opmærksom på det.
Jeg har samme oplevelse af en dej der skal meget mere mel i, men lader dejen kører i røremaskinen i 10-15 min, så samler den sig (pga den høje glutenindhold af ølandshveden) Min skorpe skiller også – jeg tænker det måske kan være pga. den høje gærmængde? Til koldhævning natten over plejer der kun at skulle bruges 5-10g. Jeg har ikke testet det, men kan se at det brød jeg har i ovnen nu, også er hævet mere op end glutenstrukturen kan bære, så næste gang vil jeg prøve med halv mængde gær.
Har du overvejet at opdatere opskriften med gran istedet for dl? Jeg kan se du er skiftet i dine senere opskrifter – og det gør det lettere at følge opskriften præcist.
Uanset hvad – brødet er super lækkert – løsrevet skorpe eller ej :-) Det er så fedt med en blog hvor opskrifterne er så gode. Det er helt sikekrt mit “go to place” når jeg skal bage eller lave mad
Hej Anne
Jeg må lige prøve den efter snart og så skal jeg nok lige opdatere med gram :) jeg er nemlig som du skriver begyndt at skrive gram på (når jeg husker det, men det øver jeg mig på at gøre)
Vil jo gerne gøre det sådan at det er super nemt at følge mine opskrifter. Og tusind tak for de søde ord, det er jeg virkelig glad for!
Kh AC
Hej – har nu bagt brødet to gange med samme erfaring som Henriette, nemlig at der skal en del ekstra mel i (jeg bruger Skærtoftes) og dejen ikke bliver elastisk (jeg tror det er pga A38, som gør dejen blød). Bagetiden er også næsten dobbelt op – og begge gange er skorpen skilt fra krummen. Har du nogen idé om hvorfor det sker? Jeg har ikke koldhævet det – måske hævningen er gået for stærkt ved stuetemperatur?
Hej
Jeg har forsøgt at bage dette brød. Jeg syntes dog ikke min dej blev lækker smidig og ikke for klistret. Den blev meget tynd og jeg hældte temmelig meget ekstra mel i. Er det meningen at den skal være så tynd. Jeg brugte økologisk hvedemel, kan det være årsagen.
Vh. henriette
Hej Henriette,
Det er nogle gange så svært at sige mht brød, for det er lidt en fornemmelse med dejen, synes jeg. Min dej var ikke tynd, men heller ikke spor hård. Bare smidig og nem at arbejde med. Jeg bruger også kun økologisk mel, men derfor kan der sagtens være forskel på mel, jeg synes det lyder som om der skal lidt mere mel i din. Måske en dl mere.
Kh AC
Du er så dygtig!
Er vild med alle dine opskrifter. Skal holde brunch imorgen og alle opskrifter er dine! Er fan – du er bare god! :-)
Rigtig god weekend til dig og din familie.
Mvh Camilla.
Hvor er du sød, Camilla :)
Tusind tak for din super søde hilsen og for at gøre mig helt vildt glad her fra morgenstunden!
Rigtig god weekend til dig
Kh Ann-Christine
Der er ikke noget bedre end duften af hjemmebagt brød – og så nyde endeskorpen. Den smager så godt.
Desværre er der jo korrekt, men skal ikke spise alt for meget brød. Men så kan man jo til gengæld nyde det man får :-)
Ja, det er nemlig med at nyde de lækkerier som man spiser – og en nybagt endeskorpe er bare luksus :)
Hejsa
Skønne skønne opskrifter og billeder. Tak for det!
Du har mange fine billeder af kaffe- og jeg bliver nysgerrig på, hvilken espressomaskine, du har.
Vil du dele?
Mvh. Sarah
Hej Sarah,
Ja, det er vist til et helt indlæg for sig selv med den kaffe på et tidspunkt ;) Kort fortalt, så bruger laver jeg enten kaffe på vores stempelkande og laver mælkeskum med min Bialetti Crema, eller jeg bruger den Nespresso maskine som jeg fik foræret af Nespresso i adventsgave i december. Der er også mælkeskummer til. Når vi taler rigtig espressomaskine så drømmer jeg om Rancilio Silvia, men der desværre ikke sådan en selv
Kh Ann-Christine
Det bliver jeg nødt til at prøve – det ser rigtig godt ud :)
Et helt andet spørgsmål – hvad er der med den træstub du har med på flere billeder? Hvad har du gjort ved den? Jeg har seks store stubbe stående i skuret til tørre, som jeg tænker min søde mand skal lave til en skammel eller to, men dit alternative bord ser også ret lækkert ud.
Mange hilsner Kamilla
Tak for det – så redder jeg også lige et par af mine :)
Ville ønske jeg kunne spise brød hver dag…MEn det går ikke for mig.
Har dog bagt gryde brød et par dage -spist og nydt af flere.
Nu må det være LOW CARB nogle dage, virkelig svært for mig.
Rigtig god dag
Jeg spiser heller ikke selv brød hver dag, men et par gange om ugen, uden at det er som sådan fastlagt til bestemte dage. Jeg spiser også væsentligt mere salat og kål end der er her på bloggen ;-) De mørke vinteraftener har ikke rigtig været til fotografering af aftensretter – men det kommer snart og jeg har planer om mange lækre sager
Mine børn spiser dog brød dagligt, -de får kiks, boller og rugbrød. Så derfor bager jeg ofte :)
Rigtig dejlig dag til dig også
Mums! Nybagt brød er bare det bedste..! Jeg bager også ret ofte herhjemme, især efter jeg fandt denne opskrift, som jeg varmt kan anbefale:
25 gram gær
5 dl vand
1 1/2 tsk salt
1 spsk sirup eller flydende honning
2 dl solsikkekerner (jeg bruger 1 dl solsikke og 1dl femkornsblanding)
200 gram spelt- eller grahamsmel (evt halvt af hver)
400 gram hvedemel (+-) til dejen er glat og smidig
Skal hæve i 2 timer, slåes ned og formes på bageplade, efterhæver lunt i 30 minutter. Derefter ridser du brødet, pensler med vand og drysser med korn/frø efter eget valg. Skal bage 50 min ved 200 grader på nederste rille. Du får et stort og tæt brød ud af dette som dufter og smager himmelsk!
Tak for en altid dejlig blog, du er så sindsygt inspirerende..!
Vandet skal forresten være koldt ;)
Uhmmm, det lyder som et dejligt brød, tak for at dele :) -og tak for de søde ord, det er jeg vildt glad for!