Grøntsagsgryde med kikærter
I går lavede jeg denne varmende grøntsagsgryde med kikærter til min frokost og jeg påtænker at gøre præcis det samme til aftensmad i dag – holder ellers meget af variation, men det blev så godt og jeg tror det vil være lige sagen i aften.
Grøntsagsgryde med kikærter tager ikke mange minutter at bikse det sammen, passer godt til kategorien: nem hverdagsmad. En ret som denne kan jo næsten hører til kategorien ‘ruskomsnusk’ hvilket var, hvad vi i min barndom kaldte retterne “alt godt fra køleskabet og grøntsagsskufferne”.
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grøntsagsgryde med kikærter
- 2 tsk stødt spidskommen, stødt
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt ingefær
- 0,50 tsk cayenne peber
- 1 tsk stødt kanel
- 1 rødløg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakkede
- 400 g butternut squash, i mundrette tern
- 4 gulerødder, skåret i tern
- 2 dåser hakkede tomater
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 1 broccoli, delt i buketter
- 1 squash, skåret i tern
- 1 dåse kikærter, drænede og skyllede
- 0,50 citron, saften herfra
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 3 dl ris, hvis man er ekstra sulten
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom spidskommen, koriander, kardemomme, ingefær, cayennepeber og kanel i en varm tør gryde og varm det godt igennem under omrøring, til det begynder at dufte skønt.
Skru ned for varmen og kom rødløg, hvidløg og olie i gryden og sauter, til løgene er bløde.
Tilsæt butternutsquash, gulerødder, hakkede tomater og grøntsagsbouillon. Læg låg på og lad retten simre ved lav varme i 10 minutter.
Kom broccoli og squash i gryden og lad det simre i endnu 10 minutter. Tilsæt kikærter og varm retten godt igennem. Smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Server i dybe tallerkener med cremefraiche og persille.
Hvis I er ekstra sultne, så kan I servere ris til
Hvorfor der er ikke meget væske i din ret på billedet? Da jeg lavede den, blev det ligesom suppe fordi der er boullion og hakkede dåsetomater i?
Hej Kristina
Den bliver også lidt som en suppe/gryderet. På mit billede er væden blot nede i de dybe skåle og man ville helt sikkert kunne se det tydeligere hvis i en dyb tallerken :)
Håber det smagte dejligt? – vil du gerne have den mindre suppet, så nøjes evt med 1 dl grøntsagsbouillon næste gang
Kh Ann-Christine
Hej :-)
Jeg har nogle kikærter på dåse. Hvor mange gram drænet kikærter skal jeg bruge?
Mange hilsner fra Kamilla
Kan man bruge æble?
Mvh Agnes
Jeg ELSKER denne ret. Det er sådan en rigtig efterårs gryde med masser af smag og varme!
Den skal menuen snart igen !
Tak for dejlige opskrifter og inspiration
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde tilbagemelding
Kh AC
Så lækker en ret.
Kan den mon fryses? Kh Iben
Det vil jeg tro at den fint kan :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg er ikke så erfaren inden for kikærteverden? Derfor et lille spørgsmål.
Min mand har købt kikærter på dåse, der står de er klar til brug. Betyder det at jeg bare kan smide dem i retten uden at bløde dem op først?
Tak for en dejlig opskrift. Jeg glæder mig til at serverer den.
God dag
/Iben
Hej Iben,
Kikærterne fra dåse er iblødsat og kogte, så de kan blot skylles og bruges direkte i gryden
God fornøjelse og dejlig weekend til dig
Kh AC
Hej
Er det korrekt læst i opskriften, at du ikke bruger stokken fra broccolien?
Hilsen Anne
Ja, det er helt korrekt.
Stokken kommer jeg istedet gerne i en juicer, når jeg juicer en grøntsagsjuice.
Kh AC
Hej
Er den fryse venlig?
Ja, det kan den fint :)
Tak for lækker inspiration til nemme retter i en presset hverdag med 2 små børn. Perfekt til både store og små?
Hvor er det dejligt at høre! Jeg er glad for at kunne inspirere :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg ville lige knytte en bemærkning til min kommentar: manden og jeg spiste resterne af grøntsagsgryden dagen efter med creme fraiche, persille og bacontern – hold da op, bacon kan virkelig anbefales! Det virkede bare supergodt med alle smagsnuancerne ? Endnu engang tak for en nem og dejlig opskrift.
Ej, hvor lækkert! Lyder så skønt med de ting til – og bacon er jo virkelig et vidunderligt krydderi til mange retter, så det her skal jeg da også prøve :)
Tak for din dejlige hilsen
Kh AC
Mmmmh, lyder virkelig lækkert!
Hej Ann-Christine,
Dit indlæg var så inspirerende, at grøntsagsgryden kom på menuen her til aften. Og med stor success, gud hvor var den lækker :)
Mange tak!
Hvor fantastisk! Det er jeg glad for at høre, vi spiste det også med stor succes herhjemme :)
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Mmmh, det lyder virkelig lækkert! Den røg straks på must-try listen ;-)
Opskriften du har nedskrevet må være til 4 pers, ikke? Du skriver, at du spiste det til frokost, men det virker umiddelbart som en lidt voldsom enmands-portion..
Jeg var meget, meget sulten :D Nej pjat, jeg har ganget det jeg lavede op, så det passer til 4 personer :) Godt du lige siger det, jeg har skrevet det på nu :)
Kh AC
Nøj, det lyder godt. Jeg elsker også sådanne nogle retter. Kikærter er bare så fantastiske. Jeg har dog lidt svært ved, at få børnene til at spise en ret som denne, fordi grøntsagerne er kogte. Den eneste ret med kogte grøntsager, de spiser, er minestrone. En god gang wok vil de heller ikke have og det er så ærgerligt, for jeg elsker disse retter. Har du et godt fif til, hvordan jeg kan få dem til at spise disse retter? De spiser ellers masser af grøntsager – bare de ikke er kogte.
Jeg har i øvrigt en god opskrift på en kikærtecurry, som du skal prøve. Jeg kan lige sende den til dig senere.
God dag.
Kh
Inaam
Det kan også være en udfordring indimellem herhjemme. Jeg gør egentlig bare det at jeg servere rå gulerødder, agurk, tomater, dampet broccoli ved siden af i små skåle. Kan også finde på at blende en portion af denne opskrift til en helt fin og cremet suppe, som jeg spæder op med lidt fløde og så servere som suppe – så går det hele straks meget nemmere
Og ja, tak – den kikærtecurry vil jeg da meget gerne prøve :)
Rigtig dejlig dag til dig
Kh AC
ok, det må jeg prøve.
Jeg har egentlig to opskrifter du skal prøve: Kikærtecurry og korma curry:
Kikærtecurry 4-6 pers:
1 spsk olivenolie
2 løg i skiver
6-8 fed hvidløg
1 spsk stødt spidskommen
2 tsk stødt koriander
1 tsk sød paprika
2 dåser à 400 g hakkede tomater
425 g purerede tomater
2 dåser à 425 g kikærter (eller i blødsatte og kogte)
1 rød peberfrugt
30 g bredbladet hakket persille
Olien varmes i gryden og løgene svitses bløde for jævn varme i 4-5 min. Rør hvidløg og krydderier i og svits yderligere 1-2 min. Rør hakkede tomater, purerede tomater, kikærter og peberfrugt i.
Det bringes i kog, varmen dæmpes og det simrer i 15 min. Smages til med salt og sort peber fra kværn. Rør persille i. Serveres med friskbagt brød.
Korma curry
Til fire personer
1 spsk. olie, 1 stort løg i skiver, 2 fed pressede hvidløg, 1 spsk. garam masala, 1 tsk. stødt koriander, 1 tsk. stødt spidskommen, 1 tsk. chilipulver, ¼ tsk. stødt gurkemeje, 1 ds. kokosmælk (400g), 500g små champignoner, 100 g malede mandler, 2 spsk. tomatpasta, 2 ds. afdryppede hvide bønner eller kidney bønner (à 300g), 1 rød peberfrugt i skiver, 2 tsk. citronsaft, 15 g hakket, frisk koriander.
1. Olien varmes i en stor gryde. Løg og hvidløg svitses gyldent. Tilsæt de stødte krydderier og svits 1-2 min.
2. Tilsæt kokosmælk og bring det i kog. Varmen dæmpes og champignoner, malede mandler, tomatpasta samt 2½dl vand tilsættes. Læg låg på og bring det i kog. Varmen dæmpes og det simrer uden låg i 10 min. Rør jævnligt.
3. Tilsæt bønner og peberfrugt og kog 5 min eller til saucen er jævnet. Rør citronsaft og koriander i.
Serveres med kogt ris og yoghurt naturel.
Jeg tænker, at disse rette måske lige er noget for dig?
Dét lyder jo så lækkert!
Det er printet og skal prøves i weekenden eller næste uge.
Kh AC