Grønlangkål
Grønlangkål er en dansk klassiker på det varme julefrokost bord og smager fantastisk til glaseret skinke, frikadeller eller en julemedister.
Klassisk, gammeldags og traditionelt … en ret, der bare hører sig til.
Det er hyggeligt at holde fast i det traditionelle retter fra det danske gammeldags køkken. En historisk arv i vores madkultur, som både er hyggelig og værd at gemme på. Man kan friske den tunge traditionelle julemad op, med fx sprød grønkålssalat til, så man ikke bliver helt blæst omkuld og tung efter sådan en julefrokostmiddag.
Prøv også: Opskrift på glaseret hamburgerryg >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grønlangkål
- 500 g grønkål, finthakket
- 1 spsk smør
- 2 dl piskefløde
- 2 spsk sukker
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- 1 tsk majsstivelse
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sauter grønkålen i smør under omrøring i et par minutter til den falder sammen og er mør. Hæld piskefløde ved, læg låg på og lad retten simre ved svag varme i cirka 30 minutter. Tilsæt ekstra fløde, mælk eller en smule vand, hvis grønkålen bliver for tør.
Smag den lækre grønlangkål til med sukker, salt, friskkværnet peber og en anelse friskrevet muskatnød.
Når kålen er mør og smagt godt til, så kan den enten serveres som den er, eller den kan jævnes en anelse med majsstivelse rørt ud i kold mælk.
Lad gerne grønkålen koge videre i 3-5 minutter under omrøring, efter den er jævnet.
Vores sønderjyske udgave indebærer at kålen koges med lidt stegevand fra hamburgerryg/skinke, tilsættes en god mængde smør og fløde samt ikke mindst mosede, kogte kartofler (ca. 50% af retten udgøres af kartofler). Smages til med salt, peber og lidt revet muskat.
Serveres selvsagt med kålpølser, sennep og hamburgerryg (vi foretrækker honning/sennepsglaceret skinke fra økologisk, fritgående og dansk gris).
Hej Ann-Christine
Kan man varme rester af kålen dagen efter? Synes nogen gange det kan være svært at nå at forberede maden til julefrokosten og tænkte at lave et par ting dagen før.
Mvh Dorthe
Ja, det kan man sagtens. Du kan også se øverst i opskriften, samme sted som tid, mængde mv. Holdbarhed 2 dage og det kan fryses. Du kan derefter varme det igen inden servering, så er det nemmere at nå det hele :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tusind tak for svar.
Og ja, det fremgår ret tydeligt af opskriften.
Glædelig jul til dig også.
Mvh Dorthe
Hakket grønkål er en selvfølgelig en sønderjysk ret ingen diskution om det. Men når hakker grønkålen, maser man alle plantefibrerne og kålen bliver bitter, derfor tilsætter mange sukker!
Sønderjysk grønlangkål er ribbet og snittet og kogt, fordelen ved denne gamle opskrift er at den ikke bliver bitter.
Så sønderjysk grønlangkål er ikke hakket men snittet.
Hakket sønderjysk grønlangkål er noget sludder, for når langkålen er hakket er det pr difination ikke grønlangkål mere, men derimod hakket grønkål.
Jeg er vokset op med at det er nytårsmad, sammen med brunede kartofler og hamburgerryg. Det er fra Horsensegnen.
Tilsætter ofte lidt kanelstænger og nelliker – det giver en god og Julet smag Omend det er lidt besværligt at pille nellikerne fra inden servering
Hej
Jeg kommer fra Nordjyske og har slet ikke brugt al den fløde du bruger, kålene skal ikke svømme i fløde og majsstivelse og muskatnød, ok det var nyt.
Grovhakket en lille sjat fløde, en smule smør, rør det rundt, svag varme i 30 min. vend dem tit.
Nogen drysser sukker på andre kanelsukker, serveres med sylte, medister, hamburyg, flæsk, juleøl eller hvidtøl og brød.
Købte grønkål har ingenting med grønkål at gøre, køb dem et sted, hvor de er kogt i suppelage alt det andet er en skændsel.
Ja, der er helt sikkert både masser af geografiske forskellige og familievariationer af denne opskrift fra egn til egn og familie til familie.
Det synes jeg også at jeg har skrevet og man skal jo endelig lave mad som man selv synes det er bedst :)
Kh AC
Hej
Super dejligt med traditions mad som grønlangkål er jeg laver den på den søde måde med brune kartofler medister hamburgerryg og sylte Kh Finn
Min mor kogte altid grønkålen først. Den blev heller ikke jævnet, man hælder ikke mere fløde i end kålen stadig er cremet!
Tak for din hilsen, – jeg er helt enig i at der er stor forskel på fremgangsmåden fra egn til egn og fra familie til familie når det gælder grønlangkål.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Så skete det igen! Jeg skal finde en opskrift på nettet og vælger nok engang en af dine ? Vi fik lyst til hamburgerryg med grønlangkål (selvom det ikke er jul ?), og da jeg har haft rigtig god erfaring med din opskrift, bliver det den. Vi glæder os til i aften.
Mange hilsner og god weekend fra Annette
Angående grønlangkål vs hakket grønlagkål.
Grønlangkål er ribbet og snittet, altså i lange tynde snitter. Grønlangkål skal stuves op eller jævnes med mel.
Men den sønderjyske ret hakket grønlangkål, er som navnet siger: hakket grønkål og blandet med enten kartofler eller hvidkål tilsat lidt af koge lagen fra hamborgryggen og kålpølser, justeres med salt og peber, fløde eller sødmælk. Skal ikke jævnes med mel. Men skal have en konsistens så en grydeske kan stå selv.
Kan man bruge frossen grønkål? :-)
Det kan du sagtens
Herhjemme bliver den larvet sådan her : Dog er det de indkøbte grønkål og hvidkål plader jeg bruger.
2 plader grønkål
1 plade hvidkål
En go håndfuld kartofler som er moset groft
salt og peber
Rigelig med fløde
Kogevand fra hamburgerryg
Gryden bliver sat på komfuret ca kl. 13-14 , og så får kålen ellers bare lov til at hygge sig på svag varme indtil spisetid kl 18-19 , og smages til løbende med diverse væsker og krydderier.
Mon den version med kartofler er egnsbestemt? – fra sønderjylland måske :)
Ja, bor helt nede ved grænsen, og er også opvokset hernede.
Det er sådan jeg har lært og lave den af min mor :)
Det er hyggeligt, at der er egnsforskellige i opskrifter som denne :) Må prøve den version på et tidspunkt!
Kh AC
Hej
Jeg er nysgerrig på at høre, om I har nogle specielle middagstraditioner den 23. december? Jeg vil rigtig gerne starte en tradition med fast middagstema den 23., men er i tvivl om hvad. Det skal jo gerne smage lidt af jul, men ikke alt for tungt, da det jo netop bliver lige det dagen efter….
Håber du har nogle gode fif?
Glædelig jul, Lise
Vi har altid fået risengrød den 23. Den er lige blevet kogt til dagen efter, og så er det et enkelt måltid inden den store julemiddag.
Hjemme hos min mor i 1950’erne og ‘60’erne var menuen den 23. December altid kråsesuppe til forret og risengrød til dessert
Det skifter faktisk lidt fra år til år – ofte lavet vi en tapasanretning med ost og pølse og risengrød til dessert. Det er i hvertfald virkelig lækkert og hyggeligt at samles om ♡
Glædelig jul til dig
Kh AC
I Sønderjylland, hvor jeg er vokset op, er der kartofler i grønlangkålen ☺️
Det har jeg aldrig prøvet. Er det kartoffelstykker eller hvordan?
Kartoffelmos.. det gør den lidt mere tung, men også meget fast..
Derfra hvor jeg kommer er det den eneste rigtige måde at lave det på.
Min sønderjyske svigermor brugte også vand fra røget skinke eller hamburgerryg, jævnede med kartoffelmos pulver
Uhm!! Grønlangkål! Min livret i december! Sidst jeg lavede det, blev det dog lidt vandet, det kan lidt majsstivelse nok rette op på :-)
Ja, det er så lækkert!
-og ellers lad det gerne simrekoge i 5-10 minutter af tiden uden låg, så fordamper vandet fra ♡