Grønlangkål


Grønlangkål er en dansk klassiker på det varme julefrokost bord og smager fantastisk til glaseret skinke, frikadeller eller en julemedister.
Klassisk, gammeldags og traditionelt … en ret, der bare hører sig til.
Det er hyggeligt at holde fast i det traditionelle retter fra det danske gammeldags køkken. En historisk arv i vores madkultur, som både er hyggelig og værd at gemme på. Man kan friske den tunge traditionelle julemad op, med fx sprød grønkålssalat til, så man ikke bliver helt blæst omkuld og tung efter sådan en julefrokostmiddag.
Prøv også: Opskrift på glaseret hamburgerryg >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grønlangkål
- 500 g grønkål, finthakket
- 1 spsk smør
- 2 dl piskefløde
- 2 spsk sukker
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- 1 tsk majsstivelse
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Sauter grønkålen i smør under omrøring i et par minutter til den falder sammen og er mør. Hæld piskefløde ved, læg låg på og lad retten simre ved svag varme i cirka 30 minutter. Tilsæt ekstra fløde, mælk eller en smule vand, hvis grønkålen bliver for tør.
Smag den lækre grønlangkål til med sukker, salt, friskkværnet peber og en anelse friskrevet muskatnød.
Når kålen er mør og smagt godt til, så kan den enten serveres som den er, eller den kan jævnes en anelse med majsstivelse rørt ud i kold mælk.
Lad gerne grønkålen koge videre i 3-5 minutter under omrøring, efter den er jævnet.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Vores sønderjyske udgave indebærer at kålen koges med lidt stegevand fra hamburgerryg/skinke, tilsættes en god mængde smør og fløde samt ikke mindst mosede, kogte kartofler (ca. 50% af retten udgøres af kartofler). Smages til med salt, peber og lidt revet muskat.
Serveres selvsagt med kålpølser, sennep og hamburgerryg (vi foretrækker honning/sennepsglaceret skinke fra økologisk, fritgående og dansk gris).
Hej Ann-Christine
Kan man varme rester af kålen dagen efter? Synes nogen gange det kan være svært at nå at forberede maden til julefrokosten og tænkte at lave et par ting dagen før.
Mvh Dorthe
Ja, det kan man sagtens. Du kan også se øverst i opskriften, samme sted som tid, mængde mv. Holdbarhed 2 dage og det kan fryses. Du kan derefter varme det igen inden servering, så er det nemmere at nå det hele :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tusind tak for svar.
Og ja, det fremgår ret tydeligt af opskriften.
Glædelig jul til dig også.
Mvh Dorthe
Hakket grønkål er en selvfølgelig en sønderjysk ret ingen diskution om det. Men når hakker grønkålen, maser man alle plantefibrerne og kålen bliver bitter, derfor tilsætter mange sukker!
Sønderjysk grønlangkål er ribbet og snittet og kogt, fordelen ved denne gamle opskrift er at den ikke bliver bitter.
Så sønderjysk grønlangkål er ikke hakket men snittet.
Hakket sønderjysk grønlangkål er noget sludder, for når langkålen er hakket er det pr difination ikke grønlangkål mere, men derimod hakket grønkål.