Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/gratinerede-artiskokker/ Forretter Franske retter, Tilbehør Aftensmad

Gratinerede artiskokker med parmesan og rosmarin

Gratinerede artiskokker – og artiskokker det hele taget – er virkelig en hyggespise på linje med tapas og andre retter, som man sidder længe over ved bordet. Og så er det jo bare vildt hyggeligt at spise med fingrene og det gør man jo med artiskokker.

Vi plejer normalt at spise dem som kogte artiskokker med rørt smør, og det gjorde vi faktisk også i går – med halvdelen. Den anden halvdel blev gratineret i ovnen med parmesan, rosmarin og smør og både kogte og gratinerede artiskokker smagte helt vidunderligt!

Gratinerede artiskokker
Vil du gerne have billede på udskriften?

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.

PT30MPT25M4
Ingredienser
  • 4 artiskokker
  • 1 liter vand, kogende
  • 1 øko citron, 2 skiver herfra
  • 1 tsk salt
  • 8 stængler frisk rosmarin, kviste
  • 30 g parmesan, fintrevet
  • 4 tsk smør
  • flagesalt
  • 1 øko citron, 1 spsk saft herfra
  • Rørt smør
  • 100 g smør
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 nip frisk rosmarin, finthakket
  • flagesalt
  • Tilbehør
  • 8 stængler frisk rosmarin, kviste til pynt
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde

Kog artiskokkerne i 7-8 minutter i spilkogende vand tilsat salt og citronskiver.

Tag artiskokkerne op og lad dem dryppe af i en sigte.

Halver dem på tværs og læg artiskokkerne med midten op i et fad. Kom en lille klat smør på hver, et lille dryp citronsaft, revet parmesanost og rosmarinkviste.

Gratiner i en forvarmet ovn ved 175 grader i 10-15 minutter.

Serveres i fadet med rørt smør som tilbehør.

Sådan spises de
Tag en artiskok over på tallerkenen og pluk et blad af, som dyppes let i smør, hvorefter den bløde nederste del bides/skrabes af med tænderne. Resten smides i en stor skål og ryger ud.

Artiskokhjertet kommer man til tilsidst og det sidder helt inde i midten tæt på stilken. I omkreds er det ca på størrelse med eller lidt større end en fem-krone og er toppet med en masse fine ‘hår’ – hårene skrabes af med en skarp kniv, og derefter spises artiskokhjertet med lidt smør, og smager helt vidunderligt.