Gratinerede artiskokker med parmesan og rosmarin
Gratinerede artiskokker – og artiskokker det hele taget – er virkelig en hyggespise på linje med tapas og andre retter, som man sidder længe over ved bordet. Og så er det jo bare vildt hyggeligt at spise med fingrene og det gør man jo med artiskokker.
Vi plejer normalt at spise dem som kogte artiskokker med rørt smør, og det gjorde vi faktisk også i går – med halvdelen. Den anden halvdel blev gratineret i ovnen med parmesan, rosmarin og smør og både kogte og gratinerede artiskokker smagte helt vidunderligt!
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gratinerede artiskokker
- 4 artiskokker
- 1 liter vand, kogende
- 1 øko citron, 2 skiver herfra
- 1 tsk salt
- 8 stængler frisk rosmarin, kviste
- 30 g parmesan, fintrevet
- 4 tsk smør
- flagesalt
- 1 øko citron, 1 spsk saft herfra
- Rørt smør
- 100 g smør
- 1 tsk citronsaft
- 1 nip frisk rosmarin, finthakket
- flagesalt
- Tilbehør
- 8 stængler frisk rosmarin, kviste til pynt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kog artiskokkerne i 7-8 minutter i spilkogende vand tilsat salt og citronskiver.
Tag artiskokkerne op og lad dem dryppe af i en sigte.
Halver dem på tværs og læg artiskokkerne med midten op i et fad. Kom en lille klat smør på hver, et lille dryp citronsaft, revet parmesanost og rosmarinkviste.
Gratiner i en forvarmet ovn ved 175 grader i 10-15 minutter.
Serveres i fadet med rørt smør som tilbehør.
Sådan spises de
Tag en artiskok over på tallerkenen og pluk et blad af, som dyppes let i smør, hvorefter den bløde nederste del bides/skrabes af med tænderne. Resten smides i en stor skål og ryger ud.
Artiskokhjertet kommer man til tilsidst og det sidder helt inde i midten tæt på stilken. I omkreds er det ca på størrelse med eller lidt større end en fem-krone og er toppet med en masse fine ‘hår’ – hårene skrabes af med en skarp kniv, og derefter spises artiskokhjertet med lidt smør, og smager helt vidunderligt.
Vedr. gratinerede artiskokker. Hvor meget af artiskokken spiser man, når de gratineres?
PS Så andetsteds kommentaren fra ‘grammatik politiet’. Jamen dog.
Jeg blander mig også somme tider, men kun, hvis noget er faktuelt forkert.
Står der f.eks. 500 g mel, hvor der burde stå 50 g.
Mange tak for din fine hilsen :)
Vi trækker bladene af og spiser det inderste, tæt på artiskokhjertet, som ved hele dampede artiskokker
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Er helt ny i selv at lave artiskokker og forsøgte med din opskrift i aftes. Smagen var super lækker og ikke så “pruttet” som jeg husker, men desværre var artiskokkerne alt for hårde og næsten intet kød kom fri. Tror de skulle have kogt mindst 20 min inden gratineringen og i en stor gryde med mere plads.
Men tak for opskriften, skal helt bestemt prøve igen, og håber at kunne få dem bløde og lækre næste gang.
Mvh. Charlotte
Nøj, hvor ser de altså bare lækre ud! :)
Det er så godt :)
Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at prøve! Kigger ofte på artiskokker i supermarkedet, men ved i virkeligheden ikke, hvordan jeg skal bruge dem.
Hvordan gør du dem klar til retten? Skal de bare vaskes?
Tak for en fantastisk side med opskrifter :-) og tillykke med dine to børn VH Mette V
Tusind tak :)
Artiskokkerne skal blot lige skylles under rindende vand. Der er ikke en masse snavs i dem – så de er super nemme.
Prøv evt denne opskrift på kogte artiskokker første gang, den er nem og helt enkel. Og så med rørt smør til.
Lad mig gerne høre hvad I synes om det, hvis I prøver dem
Kh AC
Uhm! Var det ikke også denne lækre menu Julie på et tidspunkt foreslog som variation til skolemadpakken! :-)
Ha ha, jo præcis!
Det vil være et sikkert hit. Og gerne lune, naturligvis ;)
…og rigtig god fødselsdagsfejring til jer? Kender virkelig godt til det der med at ønske at sætte tidens tempo lidt ned. Går for tiden rundt og er lidt vemodig over, at min tredje og sidste lille baby vokser hurtigere end jeg kan følge med ♡
God weekend…
Jeg kender godt den følelse over at blive helt vemodig over at det går så stærkt. Jeg er så vild med at de er 6 år, og synes den tid vi har lige nu er vildt, vildt dejlig! Vil gerne sætte tiden i stå her i nogle år ;)
Uhm,hvor jeg dog håber at min artiskokplante giver et godt udbytte i år, så jeg kan prøve dem gratineret…de ser for lækre ud?
Dét krydser jeg også fingre for at den gør – er så spændt på artiskokdyrkning, det er spændende :)
Mine børn (hhv. 3 og 5 år) ELSKER artiskokker! De er søde, bløde, milde – og man må dyppe dem i smør og aioli. Min mand og jeg får stort set aldrig lov til at spise hjertet.
Det er desværre sjældent vi møder dem i supermarkederne.
Ej, hvor skønt at dine børn også er vilde med de skønne artiskokker.
Synes også det er alt for sjældent jeg ser dem i supermarkederne – jeg må blive bedre til at spørge efter dem, så de ved vi gerne vil købe dem :)