Græskarboller
Lækre saftige græskarboller er virkelig lækkert og perfekt til morgenbordet eller en eftermiddagshyggestund i både efteråret og vintermånederne.
Vi har spist disse boller mange gange de sidste måneder og de saftige gyldne brød er blevet lidt af en favorit herhjemme.
Sæsonens skønne hokkaido græskar er anvendeligt til rigtig mange skønne retter og gør sig glimrende til alt fra græskarsuppe til græskarkage – og naturligvis også til lækkert hjemmebag og brød.
Prøv også: min bedste opskrift på spinatboller >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Græskarboller
- 3 dl vand
- 20 g gær
- 250 g hokkaido græskar, groftrevet
- 25 g græskarkerner
- 1 spsk honning
- 1 tsk salt
- 75 g finvalset havregryn
- 100 g fuldkornshvedemel
- 375 g hvedemel
- Derudover
- 1 æg, til at pensle med
- 25 g græskarkerner, som drys
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i vandet og tilsæt groftrevet hokkaidogræskar, græskarkerner, salt, honning, fuldkornshvedemel og havregryn.
Rør det godt sammen og tilsæt derefter hvedemel lidt efter lidt, til dejen kan æltes godt sammen.
Lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet i en skål med et rent klæde over.
Drys en smule mel over et køkkenborde, dejen og hænderne og form 12 boller af dejen. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i en time.
Pensl bollerne forsigtigt med sammenpisket æg og drys med græskarkerner, bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 20-22 minutter.
Lad bollerne køle af på en rist.
Hej. Vi bruger dine opskrifter jævnligt, de er virkelig gode og gennemarbejdet, jeg er på 2. Omgang af græskarbollerne (ingen af dem har været med hokaido – jeg er måske lidt af en rebel?) dejen har været våd og kan ikke formes til boller – jeg sætter dem på pladen med en ske, de smager rigtig godt.
Jeg er i tvivl om dejen skal æltes når du skriver “til den kan æltes”. Jeg har ikke tørret det revne græskar – det prøver jeg næste gang
Græskar fåes i mange forskellige sorter og med forskellige egenskaber til mad – de græskar man fx bruger til halloween græskar har et anderledes ‘græskarkød’ end de mere melede og tørre hokkaidogræskar, derfor bliver resultatet fx helt anderledes hvis man bruger dem og man skal selv justere opskriften til efter det.
Prøv eventuelt med hokkaido næste gang :)
FANTASTSIKE boller !! De er så lækre – og dejligt at bruge en ingrediens som er i sæson😉 🎃
Skønt at høre, tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Tak for dine lækre opskrifter. Dem jeg bruger rigtig meget. Jeg vil blot fortælle, at nu har jeg prøvet din græskarbolle opskrift, og jeg må sige de er rigtige dejlige. Jeg tillod mig dog at kommer 5,50 dl vand i stedet for 3,50 dl, for jeg synes dejen blev for tung, og jeg bagte bollerne ved 225 grader i 12 minutter med varmluft og de blev helt perfekte.
Dejen hævede i 2 timer og jeg formede bollerne med en spiseske, da dejen er noget lind, men som jeg rigtig godt kan lide. Bollerne efterhæver ikke efter de 2 timers hævning, så de blev bagt straks efter hævningen. Det bliver helt sikkert en opskrift som bliver brugt igen og igen, elsker at bage forskellige slags brød. Så tusinde tak.
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Jeg kan se at i selve fremgangsmåden er der glemt 100gr fuldkornshvedemel.. måske er det derfor nogle tilsætter ekstra hvedemel? Nu vil jeg igang med at prøve at lave en portion :-) det er altid den her hjemmeside jeg bruger når jeg skal bage og lave mad ☺️
Ja, det er da godt du skriver det – det er fluks opdateret nu. Jeg tænkte det blot som en del af hvedemel, men kan sagtens se at den kan smutte :)
Håber de blev gode og tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Vedr græskarbollerne, skal dejen ikke æltes igen, inden bollerne formes?
Det gør jeg ikke, men former dem blot forsigtigt og sættes på bradepanden
Hej Ann-Christine. De er virkelig lækre!! Opleve dog også at skulle tilsætte ekstra mel til dejen. Brugte ølands fuldkornsmel og alm hvedemel. Men bare ekstra mel – så blir det så lækkert og svampet. Holder fint et par dage.
Mit spørgsmål går egentligt på erfaring med græskarboller og surdej? God kombi eller?
Tak for din søde hilsen :)
Jeg synes helt generelt at de langt de fleste bolle- og brød deje har fordel af at få et lille sjat surdej – inkl denne. I dette tilfælde vil jeg ikke bruge surdejen som hævemiddel, men blot 1-2 spsk til at fremhæve den gode brødsmag.
Kh AC
Jeg har lige lavet dem – også her en ret flad og tung oplevelse. Men de smager godt og ideen med græskar i boller er perfekt efter græskar-udskæring!
De græskar man bruger til halloween græskar har et anderledes ‘græskarkød’ end de mere melede og tørre hokkaidogræskar, derfor bliver resultatet anderledes hvis man bruger dem og man skal selv justere opskriften til efter det :)
Jeg har bagt dem så mange gange med hokkaidogræskar, og de bliver vildt lækre – slet ikke som du beskriver. Prøv eventuelt med hokkaido næste gang :)
Kh AC
ja tak, det er nok rigtigt at hokkaido gør sig bedre – det var en ren indskydelse, da jeg syntes det var synd at smide al frugtkødet på komposten..
Hejsa – kan man bruge noget andet end honning?
glæder mig til at prøve dem <3
– Mvh Isabella
Du kan altid erstatte honning med sukker i brød og boller :)
Kh AC
Da jeg skulle forme bollerne, blev jeg nød til at gøre det med en ske, da dejen var for “våd” til at forme med hænderne.
Er det meningen? Og hvad kan jeg evt. have gjort galt?
Glæder mig til at smage!
Har du brugt hokkaido græskar?
Jeg oplever slet ikke selv denne dej som meget våd eller svær at forme med hænderne … umiddelbart lyder det til at der enten ikke er fuldt opskriften præcis – eller alternativ har du haft et andet græskar med væsentligt mere væde i kødet end hokkaido, som hører til den mere melede tørre type græskar.
Håber de blev gode uanset :)
Kh AC
Hej. Tak for fantastisk gode opskrifter. Tror du man kan bruge butternut squash? Mvh. Anna
Ja, det vil jeg tro at du sagtens kan :)
God fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej..
Har nu prøvet denne opskrift to gange, og begge gange var dejen helt våd, og resultatet blev da også fladbrød må man sige ?…Du skriver man skal forme boller efter hævning nummer to, men dejen har været alt for våd til at forme ?
Skal jeg blot tilsætte mere mel næste gang ?
Mvh Mikkel
Hej Mikkel,
Hmm, det oplever jeg ikke – men det kan måske være forskel på mel og væden i græskarret.
Helt sikkert brug mere mel næste gang. Dejen skal være ret fast, når den røres sammen. Derefter afgiver det revede græskar saft, så dejen bliver blødere og brødet saftigt.
Kh AC
Vil koldhæve. Skal dejen også æltes/være fast, inden jeg sætter den på køl? Ja og skal den være så fast at bollerne kan formes eller kan jeg blot sætte dem på pladrn med ske? V.h Anne L
Samme konsistens på dejen, uanset om du koldhæver eller ej.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Dem må jeg prøve!!
Hvis du sætter den til koldhævning, skal de så også efterhæve 1 time morgen efter? ?
Ja, gerne 45 min-1 time efterhævning også ved koldhævning :)
God fornøjelse
Kh AC