Gløgg
Hjemmelavet gløgg er virkelig godt og værd at bruge den smule tid på, som det tager at lave den. Det er ren julefryd hele december.
Jeg er vild med den krydrede gløgg, som smager af den reneste jul, tilsat portvin, rom og masser af gode sager til at blande op med rødvinen. Det er en toplækker og krydret gløgg ekstrakt.
Den er stærk! Den er krydret og den smager simpelthen helt perfekt og skal nydes med lidt omtanke … ♡
Prøv også: Min bedste opskrift på æbleskiver >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 1.5 liter
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gløgg ekstrakt
- 1 vaniljestang
- 200 g sukker
- 200 g muscovadosukker
- 0,50 tsk muskatnød, fintrevet
- 20 hele nelliker
- 4 kanelstang
- 10 kardemommekapsler, frøene herfra
- 10 peberkorn
- 1 tsk allehånde
- 5 stjerneanis
- 1 lakridsrod, (kan undlades, eller tilføjes flere hvis man er til mere lakrids)
- 25 g ingefær, skåret i tynde strimler
- 3 dl appelsinjuice, friskpresset
- 1 øko citron, skåret i skiver med skal
- 2 øko appelsin, skåret i skiver med skal
- 1 dl snaps, smagsneutral (kan undlades)
- 1,50 dl mørk rom
- 6 dl portvin
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel vaniljekorn i sukker og kom det i gryden, sammen med den tomme vaniljestang, muscovadosukker, muskatnød, nelliker, kanelstænger, kardemommefrø, peberkorn, allehånde, stjerneanis, lakridsrod, ingefær og appelsinjuice.
Rør det godt sammen og varm langsomt op til kogepunktet til sukkeret er smeltet. Lad det koge i 5 minutter og tag gryden af varmen.
Hæld gløggekstrakt, inkl krydderier og appelsin- og citron i skiver samt snaps, rom og portvin., i et par store skoldede og rengjorte patentglas med låg og lad det trække i et køligt rum i 1-3 uger. Smag gerne til undervejs og rør med en ren skoldet ske. Hvis du oplever at bitterheden fra citrusskal eller stjerneanis smager for meget igennem efter nogle dage eller uger, så kan de tages fra.
Efter 3 uger
Si gløgg essensen først gennem en fintmasket sigte og dernæst gennem et rent klæde for en helt klar gløgg. Kasser fyld og krydderier.
Opbevar ekstrakten i en ren skoldet flaske.
Servering af gløgg
Lun 2 dl rødvin pr glas i en gryde til den akkurat når kogepunktet. Sluk varmen, kom 1/2 dl gløgg ekstrakt i pr 2 dl rødvin og hæld på glas. Server med hakkede mandler og rosiner udblødt i rom
Jeg har prøvet at filtrere gennem et kaffefilter – det stopper hurtigt til. Tog så et rent viskestykke i en kaffefilter-tragt, det virker, men der opsuges en masse ‘produkt’ i viskestykket, det er lidt ærgerligt!
Derfor: Hvordan filtrerer du glöggen mest effektivt.
Og, ja, jeg er lidt en novice i et køkken :-)
Hej John
Jeg bruger et rent, gammelt og meget tyndslidt viskestykke, som jeg lægger ned i en alm sigte. Det oplever jeg giver den klareste gløggekstrakt, og der er desværre også lidt spild ved det, men ikke så slemt.
Håber det blev godt :)
Kh Ann-Christine
Hej
Kan det blive lige så godt ved at bruge vodka i stedet for snaps?
Mvh Iben
Hej Iben
ja, det kan man fint gøre og det bliver lige så godt :)
– eller man kan blot undlade og lave den uden snaps/vodka.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Når man er bosat i England, så er dine opskrifter altid helt fantastiske! Har netop lavet en ny omgang Gløgg ekstrakt til julen og ser allerede frem til at skulle prøvesmage ;)
Jeg er bliver altid i tvivl når man laver noget med fx friske frugter der skal trække i længere tid – appelsin og citronskiverne flyder op og ikke alle er helt tildækket af væden. Hvordan kan det være de ikke bliver dårlige på tre uger? Der er selvfølgelig både meget alkohol og sukker til at konservere, men når de ikke er helt tildækket? Tror jeg mangler min basis viden :D
Hej Rune
Hvor dejligt! Det er jeg glad for at høre – og nu får jeg jo helt lyst til at lave julegløgg lidt tidligt i år også :)
Når citrusskiverne bliver vendt godt i sukker og alkohol, så oplever jeg heller aldrig at de når at blive dårlige, heller ikke selv om de står lidt længere tid. Det konservere virkelig godt i den blanding.
Rigtig god fornøjelse med alt det julehyggelige
Kh Ann-Christine
Lyder som en skøn opskrift! Har du nogen gode ideer til, hvis man vil servere kage til?
Glædelig jul!
Mange tak, den kan varmt anbefales :)
hvad med fx krydderkage og så er alle julens småkager jo vidunderlige sammen med
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Okay, den her glögg essens tager jo glögg til et helt nyt niveau. Er normalt ikke stor fan af glögg, men den her opskrift sammen med en tannin fattig rødvin som Zinfandel, er jo helt fantastisk. Bare ærgerligt at jeg ikke lavede dobbelt portion ;-)
Så dejligt! Tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du er begejstret for gløggen
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Halløj! Jeg lavede denne lækre sag sidste år og har faktisk en rest tilbage, som jeg tænkte man sagtens kunne blande op med en ny omgang i år. Den er nemlig ikke blevet dårlig – men jeg tænker dog den er ret kraftig (krydderierne er taget fra, så det er selfølgelig kun selve gløggen), når den har trukket i 11mdr. Hvordan ville du begive dig ud i det? Bare samme fremgangsmåde og så hælde resten oveni eller? :)
Hej Mai
Jeg ville ikke blande den med den nye, men mikse dem når jeg laver gløggen klar til servering.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har prøvet opskriften på gløgg ekstrakt for første gang og har smagt den i dag efter 3 ugers trækketid. Den har både blødhed og dybde men jeg synes ikke den er sød nok (helt sikkert en smagssag). Kan man mon eftersøde?
Hej Helle
Du kan sagtens eftersøde den. Jeg ville tage 1/2 dl appelsinjuice og 1/2 dl gløgg ekstrakt og koge op med fx 100 g sukker. Det skal blot koge til sukkeret er smeltet. Så kan du bruge denne blanding til at smage til med.
Du kan også i første omgang prøve at lave et enkelt glas gløgg med rødvin og gløgg ekstrakt og se om du oplever den anderledes (mere sød til din smag) når den er lun/varm.
Jeg plejer selv at nyde den med romrosiner og mandler, eller blot rosiner og mandler. Det tilføjer også lidt sødme til den samlede oplevelse.
Prøv dig endelig frem til du finder den smag der passer perfekt til dig
Kh Ann-Christine
Der skulle stå ‘hældes’….
Hej Ann-Christine:-)
Skal lave glögg i morgen, skal det bare holdes kogene ned i glas og så resten af ingredienserne og låg på?
Er MEGET glad for mit premium abonnement🙌🏼
Ja, lige præcis
Rigtig god fornøjelse – og hvor er jeg glad for at du har glæde af dit medlemskab og premium abonnement ♡
Kh Ann-Christine
Først tak for alle dine gode opskrifter. :-) Det er nu tredje år, at jeg laver din dejlige gløggekstrakt. Den har stor succes hernede i Frankrig. For første gang synes jeg, at den er blevet lidt for bitter (efter en uge). Jeg har nu fjernet citron- og appelsinskiver + stjerneanis, som du anbefaler. Er der eller noget, jeg kan gøre for at reducere bitterheden? Mere sukker? portvin?
Hej Lotte
Mange tak for din søde hilsen.
Du kan neutralisere bitterheden med sødme, så ekstra sukker, omkring 1/2 dl – og vendt derefter en uges tid og smag til igen.
Jeg håber det balanceres :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Bliver nødt til at prøve denne opskrift! Lidt dansk Glögg til en engelsk jul i London. Her i England er der lys og mørk muscovadosukker, hvilken vil du anbefale?
Så hyggeligt!
Jeg synes både den lyse og den mørke muscovado fungere glimrende til gløggen. Den lyse har karamelnoter og den mørke har lidt mere lakrids i smagen, så det er helt afhængig af hvad man er til. Hvis I tvivl, så vælg evt den lyse.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg glæder mig til at forsøge mig med din lækre gløgg. Købte din julebag sidste år med masser af lækre og spændende jule-fristelser.
Mit spørgsmål er, om man kan bruge cognac i stedet for rom? Vi har så meget stående, som ikke rigtig bliver brugt 😵💫😝
Hvor dejligt ♡
Ja, det vil jeg tro smager godt – det er blot lidt en smagssag, så prøv det endelig af.
Rigtig god fornøjelse med julebogen og alt det julehyggelige i år
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg opdagede lige der stod en hel flaske ekstrakt fra sidste jul i viktualie rummet i køleskabet. Hvordan kan jeg afgøre om det stadig dur?
Mvh
Sara
Hvis den ser fint ud i konsistens og overflade, smager fint og dufter fint, så bør alt være godt.
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
I opskriften står der 200 gr sukker
Dernæst igen 200 gr muscovadosukker. Betyder det, at der ialt skal 400 g sukker i?
Kh Tina
Ja, det er korrekt som der står i opskriften :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er lidt sendt ude, men satser på, at vi når at nyde denne skønne gløggessens inden jul ;-)
Hvor længe skal rosinerne ligge i blød i rom?
God december :-)
Hej Charlotte,
Det kan I sagtens nå :)
Jeg lader romrosinerne trække i minimum et døgn.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tusind tak for en skøn opskrift. Den er helt rigtig – tilpads julekrydret og ikke for sød, hvilket jeg sætter pris på. Jeg har brugt ekstrakten efter at den har trukket en uge, og mine venner roste gløggen meget. Den trækker nu videre endnu en uge før jeg sier den. Endnu engang tak for at dele rigtig mange gode opskrifter 🙂🌸
Hej Lene
Mange tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, hvor er det dejligt at høre!
Skøn aften til dig
Kh Ann-Christine
Så er gløggekstrakten lavet og sat til at trække. Og da jeg så stod med en stor bunke appelsinskaller, efter at ha’ presset saften, så havde du selvfølgelig også en løsning på, hvad de skulle bruges til. Så der blev lavet kandiserede appelsinskaller!
Og så må lige sige, at det bedste ved dine opskrifter er altså, hvor utrolig tilgængelige de er. Man lykkes bare hver gang og det er dejligt. Tak!
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for!
– og hvor lyder det dejligt og hyggeligt med gløgg og kandiserede appelsinskaller.
Glædelig jul til dig
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Så skal vi til det igen!
Jeg lavede den sidste år og i aften laver jeg en dobbelt portion.
Så dejligt! Jeg skal også snart igang :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har prøvet. Den giver en super glögg – men min erfaring er at den skal bruges hurtig. Ikke fordi den bliver dårlig; men smagen fra krydderierne “damper af”. Nu har jeg ikke eksperimenteret med at smage hver dag; men ud fra mine erfaringer vil jeg sige at den topper et sted mellem nogle få dage og op til tre uger.
Tak for en mega lækker opskrift!
Det har stået på flaske i 3 uger, og skulle så serveres for gæsterne i lørdags, men den var simpelthen så stærk, snapsen var meget gennemtrængende. Jeg tror at jeg har glemt appelsinjuicen 🙈 kan jeg redde den og nå at tilsætte det?
Hej Diana,
Du kan sagtens komme appelsinsaften i nu, det går helt fint.
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter
Rigtig glædelig jul til dig
Kh Ann-Christine
Tak for dit svar. Skal jeg koge den med noget sukker, eller kan jeg blot tilsætte det direkte?
Tak og glædelig jul til dig også.
Mange tak ♡
jeg ville nok smage til, start med halvdelen af appelsinsaften og se om den skal have lidt sukker, så kan du altid koge lidt sukker op i appelsinsaft og komme i efterfølgende
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Smager den kraftigt af sprut eller er den så ældre børn godt kan smage uden det er for voldsomt?
Det er helt klart kun en voksendrik og jeg vil ikke anbefale at lade børn smage den.
Til børn har jeg denne alkoholfrie gløgg
Kh AC
Bliver jeres gløggekstrakt også lidt for sur hvis i selv presser appelsinerne? Og i så fald, hvor meget ekstra sukker putter i så i ? :)
De andre år har jeg brugt appelsinjuice fra Netto, som jo nok har være lidt sødere end de friske jeg har brugt :)
Vh.
Det oplever jeg ikke og bruger altid friskpresset saft af hele appelsiner.
De december appelsiner vi køber er oftest søde og lækre.
Kh AC
Super lækker gløgg.
Tak for det 👍❤
Mange tak for din søde tilbagemelding :)
Kh AC
Her hvor jeg bor er der kun stødte nelliker og stødt kardemomme. Hvad ville du anbefale mig at forsøge med – 1 tsk stødt nellike og ½ tsk kardemomme?
Og skal jeg prøve at putte det i en thépose og lukke den tæt, så jeg kan se om jeg kan tage den op efter det har trukket i nogle uger?
Hej Jette
Ja, det lyder meget fornuftigt. Måske lidt mindre nellike, medmindre du er vild med smagen (det er jeg ;))
Jeg ville ikke komme dem i et tebrev, for når du gør som i opskriften, og først sigter gennem en finmasket sigte og dernæst gennem et rent klæde, så bliver din gløgg helt fin og klar uden krydderismulder.
God fornøjelse
Kh AC
Super, tak for svar, det vil jeg prøve. Jeg skruer lidt ned for nellikerne, så kan jeg altid opjustere en anden gang.
Hej 😀
Skal det hele op at koge til sidst?
Altså med portvin og hele pibetøjet?
Mvh, Lars
Hej Lars,
Det er lige skrevet lidt tydeligere nu, jeg kommer det i efter det er kogt.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Denne gløggessens er så velsmagende og autentisk. Det er nu tredje år, jeg laver den, startede allerede i slutningen af oktober og har nu oparbejdet et lille lager, som står og falder til. Derudover har jeg lige lavet friske forsyninger, for i år skal vi ikke gå ned på gløgg.
Mange tak for en rigtig god opskrift (igen).
jeg har med stor succes lavet den efter din opskrift de sidste 3 år – så lækker, nu er jeg i gang igen, men har ingen rom i huset, kan jeg bruge noget andet spiritus i stedet?
jeg synes rom er det allerbedste til gløgg, men du kan evt hælde det på efterfølgende eller prøve dig lidt frem, hvis du synes det kunne være lækkert med en anden spiritus. Det er jo også lidt smag og behag :)
Hej!
Nu har jeg luret på denne opskrift et par år.. Nu skal det være :)
Kan man anvende alm. rom eller vodka i stedet for snapsen?
Hej Anna,
Jeg ville enten undlade snaps eller erstatte med rom.
Rigtig god fornøjelse, jeg håber du synes godt om den
Kh AC
du skriver ikke om det er stødt eller hel allehånd du har brugt ?
jeg bruger hel, men du kan bruge begge dele
Tak for opskriften! Tror du at Madeira vin vil fungere i stedet for portvinen? :)
Tja, det tror jeg da umiddelbart godt ville være lækkert :)
Jeg har tænkt mig at lave essensen nu hvor jeg alligevel går hjemme.
Sidst jeg lavede den fik vi den ikke drukket så den fik lov at stå i ca 13 mrd og det gjorde den bestemt ikke ringere.
Tak for endnu en go opskrift
Årh, hvor hyggeligt! Det kommer jo til at dufte skønt hjemme i dit køkken nu :)
God fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Tak for skønne opskrifter – jeg skal prøve gløgg ekstrakten – når jeg ikke kan finde kardemommekapsler men kun de små sorte frø – hvor mange tsk skal der så i?
Mange julehilsener
Du kan fint bruge kardemomme frø. Jeg er glad for kardemomme og ville bruge en tsk.
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvor længe skal rosinerne trække i rommen? :). Opskriften lyder så lækker!!
Tusind tak :)
Rosinerne kan stå alt mellem 1 time og opefter. De kan fint stå i blød 1-2 uger
Kh AC
Kan man på forhånd lade rosinerne trække i rommen i 2 uger og gemme dem til senere brug? Hvis tilfældet – hvor længe kan de holde sig?
Hej Morten,
jeg oplever at rosinerne fint kan holde sig i 1-2 måneder i rom, så længe de er godt dækket med rom
Kh AC
Jeg har ladet min gløggekstrakt trække nøjagtig tre uger. Jeg synes, den er lidt bitter/ skarp i det. Jeg kan ikke sige, at en bestemt ting smager igennem. Jeg kan godt lide, at den ikke er mega sød. Har du et godt råd? Jeg fulgte opskriften nøjagtig, undlod lakridsrod.
Hej Karin,
Jeg har lige opdateret tip under opskriften med lidt info om bitterhed. Hvis du synes det er i overkanten, så kan det reguleres med ekstra sukker, men ellers prøv at se når der kommer vin, samt evt mandler og rosiner i den færdige varme drik, om det ikke giver en balance.
Kh AC
Naboerne og familien har lige spurgt mig – er du i gang. Selvfølgelig er jeg i gang. Står klar om 3 uger, så man kan få er godt glas gløgg.
En god ide er at bruge ren vin af Grenage druen – super vin til denne gløgg ekstrakt ?
Hvor godt – det er vi også :)
– og godt tip med ganache druen, jeg er helt enig!
Kh AC
Kan jeg bruge muscvadosirup istedet for muscvadosukker?
Ja, det kan du sagtens :)
Steriliserer du flaskerne, inden du hælder ekstratet i? :)
– Og i så fald, hvordan bærer du dig ad med det?
Blot som der står, i en ren skoldet flaske
(rengjort med opvaskesæbe, skyllet godt med rent vand og skoldet med kogende vand)
Tak for hurtigt svar! Som et opfølgende spørgsmål:
Du nævnte i et tidligere svar, at alkohol kan erstattes med en saft – f.eks. solbærsaft eller hyldebærsaft.
I tilfælde af, at alkohol udelades, skal essensen så stadig stå i 3 uger? :)
Nej, et par dage vil være fint, for det holder sig jo ikke så længe uden alkohol i.
Det er ikke testet af herfra, så smag endelig og eksperimenter selv med mål og mængde i den alkoholfrieversion.
Kh AC
Hvilken type vin passer bedst til gløgg?
Har lige opdateret indlægget med info om valg af rødvin – under opskriften, tips til gløgg :)
Hej Ann-Christine
Først vil jeg rose din Blog, syntes den er SÅ lækker inspirerende (-:
Har købt det hele ind til den lækre Gløgg, men du skriver at man skal bruge frøene fra Kardemommekapslerne, men i videoen smider du de hele kapsler i gryden ?
Ps. Når jeg laver den nu, hvor lang tid ville du så anbefale jeg lod den stå inde jeg siede ingridienserne fra, skal først drikkes til Jul ?
Michael
Hej Michael,
Du er i god tid :) – mht kardemommekapslerne, så betyder det ikke så meget. Der er ikke smag i skallerne, så hvis de blot lige knuses let, så kornene kan give smag er det fint.
Ift at lade den trække, så vil jeg anbefale at smage på den efter 2-3 uger og vurdere om den smager nok af stjerneanis og om den er har fået tilpas bitterhed fra citrusfrugterne.
De to smage er svære at justere på, hvis de bliver for gennemtrængende. Så du kan evt sigte den derefter, fiske citrus og stjerneanis fra og lade resten trække et par uger mere, hvis du synes.
uanset, så kan du sagtens nøjes med de 2-3 uger at lade den trække. Sigte den og opbevarer den til jul.
Kh AC
1000 Tak for svar AC ?
Har lige lavet din gløgg. Den bliver så god!!!
Tak for god opskrift?
Hvor er det dejligt at høre ♡ Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Hvilken rødvin kan du anbefale til gløgg ekstrakten?
Tak :-)
Mvh.
Niels
Selv bruger vi gerne en god portvin og rom til gløggekstrakten – og så er vi knap så feinschmecker, når det gælder rødvinen til at blande i gløggen, for den smager ikke så meget igennem.
Martin har købt et par udmærkede flasker Merlot fra Chile til formålet i år – det er en fornuftig vin til okay priser i en kvalitet som vi gerne drikker et glas af til maden.
Kh AC
Tak for super video. Må jeg spørge, hvis man gerne vil lave gløgg til gæster og ikke har lyst til at stå og lave det i glas.
Er det så muligt at hælde gløgg essens og rødvin sammen i en gryde og lune det og servere derfra? hvor meget ville du beregne til 6 personer?
På forhånd tak
Hanne
Det kan du sagtens gøre. Jeg vil beregne en flaske rødvin og 2 dl gløgg til 6 gode glas.
Lyder godt. Tusind tak for hjælpen og dit hurtige svar?
Hej
Når du skriver kardemommefrø i din gløgg opskrift, er det så kapsler du mener? Jeg køber nemlig kardemommefrø når jeg er i Sverige, og maler det selv.
Men har bare kun set kardemommekapsler her i DK…der er jo en stor forskel på disse to varianter ?
Kh Majbrith
Her er det frøene fra kardemommekapslerne (altså hvor jeg har fjernet skallen rundt om) så det er en tsk af de umalede frø.
Kh AC
Tror du man kan bruge vodka i stedet for snaps eller evt undvære snaps? Vi gør ikke så meget i snaps her i huset☺
Du kan fint blot undvære snaps (det skriver jeg lige ind i opskriften)
God fornøjelse ♡
Hej Ann-Christine.
Har kigget efter en god gløgg-opskrift istedet for de der færdigt blandede ekstrakter. Jeg tror jeg vil prøve din. Den ser spændende ud. :-)
Så vidoeoen og bemærkede du har brugt en Heredias 1999 Vintage portvin. Den ser dyr ud og ikke umiddelbart til at finde nogen steder. Ved du hvor du har fået fat i den og hvad den koster? Og hvor stor betydning for resultatet har det at bruge en dyr vintage portvin.
Pft. – og fed hjemmeside :-)
Mvh / Frank
Det skifter lidt fra år til år, hvilken vi bruger – og jeg kan ikke lige huske hvor denne er købt.
Portvinen behøver slet ikke være dyr, men generelt synes jeg det er en fin ide at bruge en portvin som man også vil nyde drikke som den er, og der findes bestemt også masser skønne portvine der ikke vælter budgettet.
I min opskrift på gløgg er det gløggekstrakten der bærer den gode smag, så jeg vil hellere vælge at spare snapsen helt væk eller den rødvin som gløgg´en blandes op med.
Mange tak for din fine hilsen :)
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg vil helt klart ha’ lavet din gløgg-ekstrakt, den lyder lækker.
Mon du har en ekstrakt til hvid gløgg?
1000 tak for mange lækre opskrifter og inspiration.
Vh. Jeanette
Ja, det kan du tro – der er en på hvid julegløgg her og en anden hvid gløgg her
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Kh AC
Kan den stå i længere tid end 3 uger uden at blive dårlig?
Sagtens, jeg har haft den stående frem til året efter og det fungerede glimrende :)
De tre uger er blot tid til at trække og ikke et udtryk for holdbarheden.
nice, website ! god krydret gløgg opskrift
Jeg lavede din gløg sidste år, og har glædet mig lige siden til jeg kunne smage den igen. Nu er der lavet dobbelt portion, den er siet og klar til brug. Jeg er så vild med den at jeg også servere den som et lille shot, måske derfor er mit blandingsforhold lidt anderledes end dit ?Nemlig en del til en del rødvin. Tak for altid god inspiration
Sikke da en skøn skøn ide! Det er jo virkelig ren julesmag i ét shot ♡
Tak for tippet og inspiration tilbage :)
Kh AC
Nu er jeg ny indenfor gløgg verden, skal denne ekstragt blandes op med vin når den skal serveres eller serveres den bare som den er ?
Den skal blandes op, for den er meget stærkt som den er – forholdet mellem essens og rødvin står i opskriften.
Kh AC
Jeg har et novicespørgsmål! Er kardemommefrø, det samme som kardemommekapsler, som jeg fluks har købt i Søstrene grene? Jeg glæder mig sådan til at prøve opskriften og vil ikke gøre det forkert allerede fra start!
Ja, det er det lige præcis :)
God fornøjelse
Kh AC
Mangler der ikke noget i opskriften? Skru å helt ned for varmen…men til hvad og hvor længe. Mener du sluk for varmen og tilsæt appelsin, citron og sprut – eller skal de sidste ingredienser “lunes” ved svag varme?
Opskriften siger:
Lad det lige koge i 3-4 minutter og skrue så helt ned for varmen. Tilsæt appelsin og citron i skiver sammen med snaps, rom og portvin.
Vh
Peter
Det er blot at skrue helt ned eller slukke for varmen – komme det sidste i og hælde det straks derefter på glas i en og samme ombæring.
Kh AC
Tak for hurtigt svar. Håber, at du lige tilføjer det i opskriften.
Jeg havde allerde gryden på komfuret – så jeg valgte at lune citrusfrugter og sprut. Nu er det hele på glas…og så er det “bare” at vente.
Glæder mig enormt til smagsprøver om 1 uge.
/Peter
Det er gjort :)
Rigtig god fornøjelse, jeg håber det bliver en skøn smagsprøve og en dejlig gløgg du får lavet.
Kh AC
Hejsa
Nu har jeg lavet gløgmix den har stået to uger og dufter skønt. Men synes den var lidt krads som om der manglede lidt sødme kan jeg gøre noget?
Hej Laila,
Du kan sagtens komme mere sukker i, det er nok en smagssag. Men prøv med rørsukker og måske en ekstra vaniljestang, der kan give en sødere aroma )
Kh AC
Jeg har lige lavet denne gløgg og det dufter så skønt. Nu skal den jo stå køligt, men hvor køligt kan den tåle at stå? Kan den tåle at stå ude i skuret eller vil det blive for koldt tror du??
Hej Pernille,
Hvis skuret er isoleret og med + 5 grader, så går det fint :)
Mit glas med gløgg står i et mørkt skab hvor vi også har vin til at stå, der er en konstant temperatur på omkring 16-17 grader – begge dele går fint.
Rigtig god fornøjelse med det.
Kan man evt. undlade rom og snaps??
Ja, det kan man godt :)
Har i sidste uge tilberedt din opskrift på gløggessens, og venter spændt på at den har trukket. Utålmodig er jeg.
Kan du hjælpe mig, hvordan ser jeg at rødvin og essens er varmet op til lige under kogepunktet. Når det er for sent, så kommer der jo små bobler.
Hej Dorte,
Der sker ikke noget ved at det lige akkurat når op at simre, det forsvinder alkoholen ikke af på så kort tid. Jeg plejer at røre i det under opvarmning og kan mærke når det damper, så er den ved at være der :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej
Din gløgg lyder rigtig lækker, men da jeg hældte det kolde på, stivnede sukkermassen fuldstændig og blev hård som sten, håber det bliver opløst i spiritusen ?har du oplevet det?
Vh Suzan
Jeg synes næsten det lyder som om der ikke har været hældt appelsinjuice i?
Appelsinjuice skal i sammen med sukkeret
– så sukkeret skal ikke smeltes først alene med krydderierne, for så bliver det nemlig til en karamelmasse i stedet.
1)Hvis du ikke har hældt spiritus på endnu, så prøv at varme appelsinjuicen langsomt op, komme den stivnede sukker masse i og lad det smelte langsomt mens det simre sagte – lige blot lige bobler svagt i siderne. Det kan godt tage en del tid.
2) Hvis du har hældt spiritus over nu, så sigt det evt og kom alt væden med spiritus i glasset igen. Og alt det stivnede sukker og krydderier i en gryde sammen med 2-3 dl ekstra appelsinjuice og gør som jeg nævner i pkt 1. Når sukkeret er smeltet hældes det over i glasset igen.
Håber det kan fikses :)
Kh AC
…havde glemt appelsin saften men det hele er nu opløst?
Glæder mig og tak for svaret ?
Hver er det godt at høre!
Jeg havde krydset fingre for at det ville gå godt alligevel :)
Kh AC
Hej,
da vi venter os en lillesøster til marts, vil jeg gerne undgå alkohol – har du erfaring med om denne ekstrakt kan laves uden, og evt. tilsat noget andet væske i stedet?
og det samme når den skal serveres?
Jeg tænker måske selv at prøve med æblejuice i ekstrakten, og så måske med solbær eller hyldebær saft, når den skal serveres?
Har du andre gode idéer/erfaringer?
mvh Stine
Hej Stine,
Åh hvor dejligt! Og rigtig fornuftigt :) ♡
Jeg har denne alkoholfrie hvide gløgg men denne her kan du også sagtens lave uden alkohol. Jeg tror både solbærsaft og hyldebærsaft vil være godt i stedet – selv er jeg ret vild med varm hyldebærsaft og kan lige forestille mig at den vil være mægtig god med alle de varmende krydderier i denne drik.
Jeg ville nok tilsætte 3 dl lidt stærkt opblandet hyldebærsaft til ekstrakten og mere når den skal drikkes.
Vær opmærksom på at holdbarheden af af ekstrakten forringes en smule når den ikke indeholder alkohol – da det konservere ret godt. Men opbevaret på køl og i et skoldet glas, tror jeg nu fint det kan holde sig til jul.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Fantastisk blog, det altid her jeg henter inspiration til hverdag eller fest.
Vi har en tradition i familen, med gløgg og julehygge. Og i år er det så min tur :)
Som altid vil jeg prøve en af dine opskrifter, men jeg ved ikke hvor meget man beregner til hver person. Kan du hjælpe mig?
Hej Gitte,
Hvor lyder det hyggeligt :)
Der er ca 20-25 portioner i opskriften her, for den skal blandes op med rødvin inden servering. Der bruges max 1/2 dl pr glas (den er stærk!)
Rigtig god fornøjelse med den.
Kh Ann-Christine
Uuuhh det bliver så hyggeligt med julerier – glæder mig sådan. Mine unger er nu 6 og 3, og vi holder jul hjemme for 2. gang.
Sidste år lavede jeg denne lækre opskrift – mums…. Og portvinen – den forsvandt. Hyggelig tradition ? Mit spørgsmål til dig går på, om du tror resten af min gløg fra sidste år stadig er god? Vi bor lang ude på landet, så de fleste gæster kører. Har en flaske stående.
God jul til jer, og glæder mig til dine hyggelige indlæg om julehygge og juleforberedelser.
Mvh Caroline
Hvor vildt hyggeligt!
Vi skal også holde jul hjemme i år, og glæder os til alt det julehyggelige – kan godt mærke at det kommer snigende lidt nu :)
Hvis din gløgg ekstrakt ser frisk ud og smager som den skal – så kan du fint drikke den igen i år. Al den alkohol og sukker konservere den super godt, så det eneste problem er, hvis man er uheldig at der dannes mug på – men det lyder det jo ikke til (og man er ikke i tvivl, hvis det er der) SÅ det er da bare super dejligt, med sådan en flaske i gemmerne :)
Jeg glæder mig også allerede helt vildt til at dele julehyggelige indlæg igen i år :)
Dejlig søndag til dig
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg har også lavet din dejlige gløgg og siede den imorges. Jeg kan på det varmeste anbefale at man lige smider en rød chili frugt i essensen, det giver den en virkelig dejlig spicy eftersmag.
Ellers en rigtig god opskrift :-)
Skøn ide til et twist på opskriften her :)
Tak for at dele og for den søde hilsen
Kh AC
Tak for alle dine fantastiske opskrifter – denne er noget helt særligt!
Jeg lavede din gløgg til vores gæster 1. søndag i advendt – alle roste min gløgg til skyerne – de havde aldrig smagt den bedre :)
Herligt! Nu er jeg nød til at lave yderlig en portion ekstrakt :)
Venlig hilsen og glædelig jul
Lene
Ihh, hvor bliver jeg glad!
Hvor er det dejligt at høre, for vi synes jo nemlig også den smager helt ekstraordinært godt :)
God fornøjelse med endnu en portion god gløgg ekstrakt og tusind tak for din søde hilsen
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg er ny til at følge denne fantastisk inspirerende blog/hjemmeside. Nu er jeg faldet over hjemmelavet gløggessens, hvilket jeg aldrig selv har prøvet at lave. Vi plejer at købe Emmerys, som var fantastisk – men de laver den ikke i år!
Mit spg. er hvor meget essens skal der ca bruges til f.eks. 1 flaske rødvin? De færdige kommer altid med målestoksforhold så jeg har slet ingen erfaring at trække på :-)
Hilsen Helle
Hej Helle,
Stort velkommen hertil :)
Jeg kan virkelig varmt anbefale denne gløggekstrakt, vi har den selv til at stå og trække god smag på en køkkenhylde i disse dage og jeg glæder mig til at smage den :)
Til en flaske rødvin vil jeg anbefale at bruge mellem 1 – 1 1/2 dl ekstrakt. Det er lidt smag og behag, men denne er jo temmelig stærk, så smag endelig til.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal det opbevares på køl mens det trækker med krydderierne, eller er køkkenbordet fint? og ja egentlig også efter det er blevet siet?
Jeg opbevarer det selv i et køligt skab. Vi har et hvor temperaturen er rimelig konstant omkring de 18-19 grader.
Da der både er meget alkohol og meget sukker i, så tror jeg snildt at det kan holde sig i hele december på køkkenbordet også – både før og efter det er siet.
Hvilken snaps bruger du? Kan ikke li snaps… og kan bestemt ikke komme på nogen som er “neutral” – syntes de smager forfærdeligt allesammen :))
Den klare snaps fra Brøndum er god til formålet, den er ret neutral i smagen ift andre snaps. Hehe, men du vil sikkert synes den smager forfærdeligt i ren tilstand ;)
Kh AC
Uh, nu har jeg bare handlet ALT ind til gløgg, men hvornår skal rommen i? Bare sammen med snaps og portvin? Tak for en überdejlig inspirerede blog :-)
Uhmm, hvor dejligt! Og ja, rom sammen med snaps og portvin. Jeg har lige opdateret så den er med
God fornøjelse og tusind tak for de søde ord
Kh AC
Det kunne jeg også rigtig godt tænke mig at vide ;-) Er i fuld gang her :-)
Er opdateret :)
God fornøjelse
Kh AC
Nu har jeg lavet ovenstående gløgg og den har fået lov til at stå i tre uger. Så nu synes jeg at det er på høje tid at den bliver hældt på flaske. :) Da det er en lille værtinde gave, som jeg giver her til jul, så vil jeg lige hører hvor længe den kan holde sig efter, at den er kommet på flaske?
Uhm, det lyder dejligt.
Da den består af nærmest lige dele sprit og sukker, så vil jeg faktisk tro at hvis du skolder flasken og evt skyller den i lidt ren snaps, så kan gløgg ekstrakten nok godt holde sig helt til næste jul. Den skal nok bare lige omrystes indimellem.
Jeg har lavet din ekstrakt, som en del af en julegave med hjemmelavede lækkerier. Men da der kom 1,25 l. ud af det, har vi også lidt der skal smages, ho, ho.
Prøvede at koge marmelade af citruspulpen og det kan man fint, selvom det lugter meget af sprut, men det får man kogt af.
Kh.
Anne-Marie
Kære Anne-Marie
Dejlig ide at koge citruspulpen til en lækker jule marmelade
Kh AC
Et enkelt spørgsmål
Jeg blev så inspireret af dette indlæg og kastede mig derfor straks ud i din gløgg-essens. Efter en uge siede jeg gløgg-essens over i flasker og i går skulle jeg have mit første hjemmelavet glas gløgg. Forventningerne var vist lidt for høje og de blev desværre heller ikke helt indfriet. Jeg synes min gløgg smagte lidt for bitter – som om det hvide fra skallen på appelsinerne og citronerne havde præget smagen markant.
Det er første gang jeg laver gløgg-essens og har derfor ingen erfaringer med det. Jeg blev usikker på, om jeg har siede essens for tidligt – men du skriver den kan stå 1-3 uger inden den bliver siede. Jeg vil derfor høre, om du oplever din essens som bitter? Om du tidligere har oplevet at have fremstillet en bitter gløgg-essens? Og om du med dine erfaringer har et bud på, hvad der er kan være sket?
Tak for din fine blog med de mange gode opskrifter som jeg ofte bruger :-)
Jeg måtte straks ud at smage på ekstrakten herhjemme. Den smager fint. Krydret, lækker, slet ikke bitter – og noget så klar til at blive taget i brug allerede, jubiii :)
Smag af bittert opleves meget forskelligt fra person til person. Smagen af bitter kan neutraliseres, jeg mener at sukker kan være din ven her
Jeg vil forslå at du koger 1/2 dl sukker op med 1 dl appelsinsaft og smager din gløggekstrakt til med det.
Kh AC
Kære AC,
1000 tak for dit svar og din hurtige respons. Jeg vil forsøge mig med sukker og frisk presset appelsinsaft :-)
Nyd din gløgg og glædelig jul.
Mange hilsner
Helene
Rigtig glædelig jul til dig også :)
Hej Ann-Christine!
Åh åh, har lige lavet en brøler af de helt store! Af en eller anden tåbelig årsag læste jeg ikke hele opskriften igennem. Jeg blandede bare alt på ingrediens-listen i et pantent-glas og puttede det i køleskabet. Bagefter går det op for mig, at der var en kogeproces osv, og nu kan jeg jo ikke rigtig redde det- der er jo både portvin og det hele i
Jeg tror godt du kan redde den!
Selve kogeprocessen er primært for at smelte sukkeret og for at få det optimale ud af krydderierne. Og det trin springer du så lige over her – Men sukkeret smelter nok over tid, så hvis du blot rører i ekstrakten hver eller hver anden dag i løbet af de næste to uger, så vil jeg gætte på at du får en ganske glimrende gløgg ekstrakt alligevel :)
Lige et til spørgsmål. Hvilken portvin bruger du?
Vel ikke en dyr en?
Jeg bruger en fornuftig god en i omkring 150 kr klassen – den er ret bærende for ekstrakten, synes jeg. Så brug endelig en der smager godt, men heller ikke dyrere end det :)
Men portvin kan jo være så mange ting :) er du på en klassisk vintage, eller Ruby eller Tawny?
Der er jo ret stor forskel på sødmen, så jeg vil lige sikre mig inden jeg giver mig i kast med projektet.
This is the Real deal!!!
Jeg har lige lavet en portion og hold da op det dufter :-)
Kom Jul, Kom sne, Kom gaver
Vil rigtig gerne servere det for nogle gæster på søndag. Mon den kan tages i brug der??
Det håber jeg ;-)
Kh Mette
Jaah, hvor lyder det fantastisk! Jeg er glad for at du også er begejstret :)
Du kan godt tage den i brug på søndag, men tag kun det op ,fx med en lille sauceske, som du skal bruge der og sigt den gennem en sigte – resten lader du så bare stå og trække lidt længere i glasset. Det bliver helt fantastisk efter 2-3 uger :)
Jamen så passer det med at julegæsterne kan få et glas juleaften….mens vi venter ;-)
God jul og tak, nok engang, for din skønne blog.
Perfekt :)
Rigtig glædelig jul til dig også – og tusind tak :)
Er allehånden stødt? Og udover den portvin der er i gløggen så lægger du rosinerne i blød i portvin? Opskrift lyder bare så lækker!
Hvor længe kan ekstrakten holde? Et år? Så er der jo til næste jul..
På forhånd tak.
Rosinerne lægger jeg i blød i rom og allehånden var stødt herhjemme, fordi jeg ikke lige havde andet :) Men det er bare at bruge det du har. Begge dele er godt, har du begge dele – så vil jeg foretrække den der ikke er stødt.
Når der er siet og hældt på skoldede flasker, så vil jeg faktisk godt tro at det kan holde sig til næste år. Det er jo sprit og sukker der er hovedingredienserne og det konservere jo ret godt i sig selv.
God fornøjelse med det
Kh Ann-Christine
Er det lys eller mørk muscovadosukker der skal bruges? =o) Forresten er jeg lige begyndt at læse med og nyder din dejlige blog med skønne opskrifter og ideer ;-)
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Jeg har brugt mørk muscovado, men har du lys -så bare brug det i stedet, det vil helt sikkert også være godt.
Mormor-hygge rocks :)
Fuldstændig enig! :)
Hvor ville jeg ønske, man kunne dufte den fantastiske gløgg igennem skærmen :-) har en idé om, den dufter helt igennem dejligt af jul – og lidt af barndom.
Portvin – mormor eller ej, så kan jeg nu også godt lide et godt glas.
Den dufter nemlig helt vildt dejligt af jul og ‘ægte’ glögg – og hvor hyggeligt at du også er til et godt glas portvin :)
Den har gløgg giver mig virkelig lyst til at prøve at lave min egen! Jeg er studerende og kunne godt tænke mig at vide om det er muligt at skære enten rom eller portvin fra, pga. prisen. Jeg vil dog helst ikke gå alt for meget ned på smagen, så altså, ødelægger det meget at fjerne en af de to? Og hvis ikke, hvilken er da bedst at fjerne?
Hvis den er bedst med begge dele, så må det være sådan.. for altså, det lyder jo virkelig godt! :-)
Jeg ville selv vælge at fjerne rom og så komme lidt ekstra portvin i. Køb gerne en fornuftig portvin til omkring 150 kr klassen, og så har du både glögg essens og portvin til mange gode glas glögg. Smagen vil stadig være helt i top!
Rigtig god fornøjelse og lad mig endelig høre hvad du synes om den :)
Uhh ja, sådan et lille glas portvin om aftenen i december er også en tradition her hos os – sammen med et par småkager og en god serie. I år bliver det LillyHammer fra Netflix ;-)
Ej, hvor hyggeligt!
Lilyhammer er også noget så skæg en serie :)
God aften jule hygge til jer
Uhm den ser god ud, den kunne kan da godt lige hygge sig med, mens man planlægger bryllup med sin bedre halvdel. Det vil jeg anbefale mine læsere :-)
Glögg og bryllupsplanlægning, det synes jeg også lyder som et hit :)
Uha, det skal jeg i gang med! Vi elsker glögg!
Manden min giver den også et skvæt god sød rom og portvin ligesom her :)
Det er altså også bare godt :) God fornøjelse med glöggproduktionen :)
Endnu en dejlig tradition i den skønne julemåned, med sådan et lille smagfuldt glas! Her er et glas gløgg og det tændte kalenderlys en del af min julekort skrivning!
Det er altid så dejligt med dine julekort – og jeg elsker at du nyder at skrive dem :)