Gåsesteg – opskrift på langtidsstegt gås
Virkelig lækker og klassisk tilberedt gåsesteg, som giver noget nær det lækreste kød, man kan forestille sig.
Kød fra en gås er lidt mildere og finere i smagen end andesteg og begge dele er virkelig et hit til jul og smager virkelig godt med fyld af portvinsmarinerede svesker og æbler. Her får du min bedste opskrift som giver en gåsesteg med saftigt og lækkert kød.
En langtidsstegt gås skal tilberedes i god tid, rigtig god fornøjelse med den.
Prøv også: min opskrift på brunede kartofler >>
Arbejdstid 2 timer
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gåsesteg med æbler og portvinsmarinerede svesker
- 1 gås, 4,5 kg
- Saltlage
- 5 liter vand
- 500 g salt
- 250 g sukker
- Fyld til gåsen
- 200 g svesker, uden sten
- 2 dl portvin
- 4 æble, i tern
- 3 rødløg, skåret i kvarte
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til at komme i bradepanden og saucen
- indmaden fra gåsen
- 2 rødløg, skåret i kvarte
- 4 gulerødder, i grove tern
- 4 stængler bladselleri, i grove tern
- 1 porre, i grove skiver
- 4 laurbærblade
- 2 stængler frisk timian
- 10 peberkorn
- 2 liter vand
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Tø gåsen op i køleskab – 4 dage før stegning.
Sæt gåsen til at tø langsomt op i køleskab eller udenfor hvis temperaturen udendørs er stabil omkring 5-7 grader. Det tager 3-4 døgn at tø gåsen op lamgsomt.
Læg gåsen i saltlage – 1 dag før stegning
Tag posen med indmad ud af gåsen, kom indmaden i en skål med låg og stil det i køleskabet til næste dag.
Kom gåsen i en stor balje. Kog 5 liter vand op med salt og sukker og lad det køle helt af. Kom salt og sukkerlage i baljen til gåsen og kom evt. ekstra koldt vand i, til gåsen er helt dækket. Lad den stå koldt i saltvandet i et døgn, gerne overdækket udendørs.
Svesker iblødsættes – 1 dag før stegning
Læg sveskerne i blød i portvin.
Ved stegning
Dup gåsen tør indvendigt og udvendigt med køkkenrulle og gnid den med salt og peber, også både indvendigt og udvendigt.
Kom svesker udblødt i portvin, æbler i tern, rødløg, salt og peber i en stor skål og vend det godt sammen. Fyld det i gåsen og luk åbningen med kødnåle.
Læg kråse og indmad fra gåsen i bunden af bradepanden sammen med løg, gulerødder, bladselleri, porre, laurbærblade, timian og peberkorn.
Læg gåsen med brystet ned i bradepanden og sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg i 2 1/2 time.
Tag gåsen ud og pluk rester af fjerstubbe og fjerpigge af. Det er nemmest, når gåsen har stegt i nogle timer og beregn gerne at det tager lidt tid. En lille madpincet er god at have ved hånden til arbejdet.
Sæt ovnens temperatur til 150 grader. Læg gåsen på en grillrist over bradepanden med brystet vendt op og sæt den i ovnen igen. Hæld vand i bradepanden til fyldet og sæt et stegetermometer i gåsen ved det tykkeste sted mellem lår og bryst. Steg videre i 1 time, eller til gåsen har en kernetemperatur på 65 grader. Hæld væde fra bradepanden over gåsen hver halve time undervejs.
Tag gåsen ud, hæld væde og fyld fra bradepanden gennem en finmasket sigte i en skål. Kasser fyldet og sæt skålen med fond i køleskabet. Brug fonden til sovsen.
Kom 2 dl vand i bradepanden, så fedtet fra gåsen ikke brænder fast og sæt gåsen i ovnen igen. Hæv temperaturen til 230 grader og steg til gåsen har en kernetemperatur på 72 grader, giv den evt. et par minutter ved endnu højere temperatur for sprødt skind og tag den ud, når gåsen er 73-74 grader.
Lad den hvile uden at være dækket over i 10-15 minutter på køkkenbordet. Temperaturen stiger en smule, mens den hviler og skal gerne lande på 75 grader.
Fjern fedt fra fonden og tilbered julesaucen.
Hej Ann-Christine,
Det ser rigtig lækkert ud. Jeg troede at jeg ville prøve mig frem med en gås til Mortens aften – men nu er jeg endt op med en and. Jeg har dog stadig lyst til at prøve at lave sådan en let sprængning som du beskriver. Har du prøvet det med and – ville det være helt ved siden af?
Bedste hilsner Sanne
Hej Sanne
Det kan man sagtens gøre med en and også, det giver nemlig virkelig lækkert og mørt kød. Helt samme fremgangsmåde som ved gåsen ift sprængning.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vi skal have gæster til gås i april. Jeg har tænkt mig at følge din opskrift men vil dog fylde den med æbler pærer og tørrede tranebær evt løg.
April er måske ikke lige årstiden til appelsin/rødkål salat.
Så har du et bud på en salat til gås i april.
Sikke en hyggelig plan!
Jeg vil foreslå denne spidskålssalat hvor jeg ville bruge et miks af rød- og grøn spidskål, som kan give den lidt strejf af ‘rødkål’ men mere forårsfrisk. Små tern af frisk pære og æble vil være lækkert og friskt til.
Det kunne også være den sprøde rødkålssalat
som også kan klare lidt æbletern som alternativ til granatæblerne, og måske en håndfuld rucola eller to, for at gøre den lidt mere forårsfrisk.
Rigtig god fornøjelse med middagen
Kh Ann-Christine
Den suverænt bedste gås nogensinde. Fulgte opskriften 100%, og gåsen samt de brunede kartofler (tilsatte 1 dl gåsefond efter smørret) og saucen var fantastiske. Sprængningen gjorde underværker og var i den grad indsatsen værd. Herfra mange tak og ligeledes for andre gode opskrifter og tips, stor inspiration👍😊
Mange tusind tak, det er jeg virkelig glad for at høre.
Stort tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej
Skyller du saltlagen af gåsen eller tørrer du den bare inden den gøres klar til stegning?
Jeg dupper den blot helt tør med køkkenrulle.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kære Begge
Kun ros fra min side. En lille ting dog.
Jeg har altid stillet mad udenfor til afkøling og optøning om vinteren. Så det er ikke din skyld. Men sidste år var der en gnaver, eller kat måske, der havde fået færten og havde været i gang med det yderste af lårknoglen efter at have gnavet hul i den kraftige slagterplastic. Ikke lækkert. Så sørg for at sikre i noget tungt der er stort nok til en gås, eller find plads i køleskabet og stil de mindre ting midlertidigt ud under støbejernslåg. Det er også et godt spareråd.
God jul Jesper
Hej Jesper
Tak for dine pæne ord :)
– og gode tip! Jeg bruger også en helt lufttæt boks, som ingen dyr kan slippe ind i
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg har en (vild)grå gås på 4,5 kg. Tror du jeg kan tilberede efter din opskrift. Har tænkt mig at sprænge den et par dage før.
Jeg har ikke prøvet med en vild gås, så det må være et forsøg værd – og det lyder lækkert!
Lad mig endelig høre hvordan det går.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, tak for de mange gode råd..
Jeg vil høre om du har erfaring med at “springe” gåsen over 2-3 døgn?
Glædelig jul!
Henrik
Hej Henrik
Mange tak for din hilsen. Jeg har max haft den stående i saltlagen i 1 1/2 døgn, hvilket gik glimrende. Men jeg har ikke testet det med længere tid.
Rigtig god fornøjelse med julemiddagen og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej, tak for den lækre opskrift jeg vil bruge om et par dage
Mit spørgsmål er om man skal bruge risten til bradepanden eller uden risten?
Glædelig jul
Kh Gudrun
Hej Gudrun,
Du kan fint bruge risten til bradepanden.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Spørgsmål fra første gangs gåsemand :-)
Lægges gåsen ned i væden i bradepanden, der står kun ingredienser i opskriften, ikke om væden (de 2 l.) tilsættes fra start?
Hilsen
Kenneth
Hej Kenneth,
De to liter frisk vand til bradepanden er tilføjet i teksten nu. Jeg kommer dem i efter gåsen er stegt med brystet ned, når jeg har plukket fjerrester af.
Rigtig god fornøjelse med gåsestegen
Kh Ann-Christine
Har du mon et godt tip til hvilken ‘beholder’ der kan anvendes i mens gåsen ligger i saltlagen? Jeg går ud fra gåsen skal være helt tildækket af saltlage.
Tak for rigtig gode opskrifter som vi benytter ofte.
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Det betyder ikke så meget, blot en hvor gåsen kan være i og være dækket af lagen
Ellers brug en stor frostpose, som kan lukkes, det fungere også fint og så kan den tilmed være i køleskabet
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Tak for hurtigt svar – jeg har haft læst din opskrift for længe siden nemlig ;) – synes bare den sku ha længere tid i ovn end det der nu står – når jeg kigger på din langtids stegning af and så skal den ha
3 timer ialt på 125 og 1 time på 165 og
20 min på 225 grader og den er på 3 kg
Her med en gåsen på 4,5 kg skriver du
2,5 timer på 125 og 1 timer på 165
og så 230 grader til sidst men du skriver ingen tid – men det må vel være min. 1/2 time eller mere tænker jeg – har du et bud ??
Glædelig jul dig
mvh Lena
Hej Lena,
De sidste gange jeg har lavet gås og brugt stegetermometer har tiden passet som beskrevet i opskrifterne her med den fremgangsmåde jeg har brugt alle step igennem. Men alle stege og fjerkræ er forskellige, så det kan variere. Derfor vil jeg varmt anbefale at et stegetermometer hvis du er i tvivl, for det vigtigste er at den ikke for for meget og bliver tør (eller får for lidt, selvfølgelig.)
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej
Har du ændret på din opskrift på langtidsgås ?? – synes den var anderledes da jeg så den i bare i fredags synes det var mere end 2 timer ??
mvh Lena
Jeg har for 2-3 uger siden skrevet den mere ren og klar, og tilføjet lidt twist omkring saltlage, som jeg synes fungere super godt.
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan man bruge saltlagen til gåsebryst? Vi skal nemlig kun have 1 gåsebryst, som vi vil grille. Men oplever tit at få gåsekødet tørt når jeg tilbereder enten i ovn eller grill (det er vores egne gæs). Så tænkte at ville prøve saltlagen for at se om det gør kødet mere saftigt.
Ja, det vil jeg fint tro du kan. Sådan en kortvarig saltlage/sprængning er nemlig super god til at få kødet ekstra saftigt.
Jeg har dog ikke testet det på gåsebrystet alene, men det er da bestemt et godt forsøg værd.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan jeg bruge denne opskrift på en kalkun og kan du sige hvor lang tid sådan en skal have i ovnen pr kg.
Hej Jette
Kalkun er noget anderledes i kødet og stegen end and og gås, så der griber jeg den noget anderledes an. Blandt andet fylder jeg den gerne med fars og stuffing, som giver smag og saft til kødet. Jeg tilbereder også kalkun ved lav varme i lang tid og kommer den i saltlage. Jeg mangler lige det sidste på den kalkunopskrift jeg er ved at udvikle, men håber den er klar til at dele næste år.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg skriver for at høre om du har erfaring med om stegetiden for gæs ændrer sig, hvis man steger to gæs på en gang.
Vi bliver 9 juleaften og er anbefalet 2 gæs på hhv 4.3 kg og 4,9 kg
Det lyder umiddelbart af meget synes jeg – det er lækre frilandsænder.
Jeg tror næsten ikke jeg kunne have plads til så store flotte gæs i min ovn :)
Men i denne opskrift har jeg beskrevet under tips om at stege to ænder, og det gælder samme for gæs. Jeg ville helt sikkert bruge termometer i begge ænder og sørge for at vende dem i ovnen, så de skifter side undervejs.
Du kan godt regne med 30-60 minutter længere stegetid samlet set.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Jeg skal for første gang stege en gås i år. Er det korrekt forstået, at når gåsen har en temperatur på 65 grader, så kan jeg tage den ud af oven, også først stege den op til de 73 grader når jeg varmer den juleaften? Har nemlig tænkt mig at stege den lillejuleaften.
Hilsen Kathrine
Hej Kathrine
Jeg ville tilberede den til omkring 72-73 grader dagen før og derefter tage den ud. Lad den hvilke i 20 minutters tid (hvor temperaturen stiger til 75 grader), og derefter partere den og pensle kødstykkerne godt med fedt i fadet.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
1000 tak for et hurtigt svar 😊
Det prøver jeg 👍
Rigtig glædelig jul
Kan jeg bruge denne opskrift på en kalkun og kan du sige hvor lang tid sådan en skal have i ovnen pr kg.
Hej, jeg er nysgerrig omkring saltlagen, da jeg ikke har set andre opskrifter på gås eller and der bruger den metode. Hvad er pointen med den – hvad bidrager den til i forhold til at stege den uden?
Hej Katrine,
Det er beskrevet under tip til opskriften og jeg oplever det gør en stor forskel og giver et saftigere og bedre resultat :) Har testet både det ene og det andet og flere fremgangsmåder og denne er min bedste opskrift på gås ♡
Kh AC
Halløj og tak for mange fantastiske opskrifter.
Hvad er mængden på sukker til saltlagen?
VH. Lene
Der står 500 gr i opskriften…
Men jeg har andet spm: du skriver i toppen, at varmluft er fint. Men kan du oplyse om originalopskriften er m alm ovn? Og ca hvor lang stegetid efter man hæver til 230 grader?
Hej. Sig nærmer tiden… Hvor måler du kernetemperaturen? I brystet?
Du kan sætte termometeret på det tykkeste sted i brystet eller mellem bryst og lår.
Rigtig god fornøjelse og prøv endelig tricket med at lægge gåsen i saltlage et døgnstid. Det bliver så lækkert.
Kh AC
Hej ?.
Jeg købte to gæs kort efter julen 2019 i Føtex. To store landgæs på 4.8 kg. Pragtfuldt! Min livret er and, så jeg tænkte, at gås måtte være det ypperste. Altid har jeg drømt om at lave sådan en. Jeg gik i gang med at finde den rette opskrift, og valget faldt på din.
Så kom dagen hvor jeg skulle forsøge mig. Jeg studerede nøje din opskrift, og så din video flere gange, for at være sikker på, at alt blev udført korrekt ?. Gåsen blev sat i ovnen kl 10, og taget ud 16.15. Da jeg gik i gang med at partere fuglen, bed jeg mærke i en stor forskel fra de ænder jeg gennem tiden har parteret. På gåsen var kødet meget mere sejt og svært at få skildt fra skroget. Jeg kæmpede, men vandt.
Da vi så skulle spise fuglen, blev jeg skuffet. Noget af kødet var mørt, mens andet var sejt som gummi, og knivene kunne dårligt skære det over. Lårene var gode, så dem sloges vi om ?. Min mor fortalte, at sådan var gås, men kan det passe?? Var det bare en dårlig fugl, eller hvad kan jeg gøre anderledes med den anden gås jeg har? Håber på en god forklaring ?
Hej Anders,
Beklager sent svar, den var simpelthen overset i mængden :)
Jeg oplever ikke at gås generelt er som du fortæller her, men at der kan være en forskel på kødet alt efter opdræt mv.
Gås er mere magert end and og kan derfor nemmere risikere at blive tørt, men gummiagtigt har jeg ikke oplevet.
Et par tricks der måske kan hjælpe dig til den næste gås:
– Gem alt overskydende fedt, fra du renser den, smelt det og sigt det. Gem det sigtede fedt. Jeg oplever ofte der sidder en del fedtklumper omkring åbningen og det er guld værd til senere.
– Undlad at steg til gåsen er helt gennemstegt. Lad den køle lidt af, parter den og læg dem på et fad, smør godt med rigeligt gåsefedt. De stykker der er gennemstegte og klar kan sættes til side og blot lunes og de stykker der ikke er steges i en forvarmet ovn ved 225 grader med skindsiden op.
Der er nogen der sværger til aldrig at stege hele fjerkræ, men altid partere dem inden, for på den måde at sikre at alle kødstykkerne tilberedes optimalt. Hvis du prøver det, så kan du også nemmere sikre at det magre brystkød, får nok fedt til at blive mørt og saftigt og at det ikke steges for længe og bliver tørt.
God fornøjelse
Kh AC
Hej. Jeg vil også bruge din gode opskrift, og stege i dag og varme i morgen. som jeg læser din opskrift er det ud i dag ved de 68 grader, og så passer det med de 75 i morgen. Er det rigtigt forstået ?
Det er sådan jeg gør når jeg laver julegåsen, det synes jeg fungere rigtig godt.
Pensl godt med fedt på gåsestykkerne når de er parteret og inden de stilles på køl.
Kh AC
Hej, jeg vil stege gåsen dagen i forvejen, skal jeg så udelukkende stege den på 125 grader, og tage den ud når den har nået de 68 grader?
Mvh. Martin
Det er sådan jeg plejer at gøre og jeg synes det fungere rigtig fint :)
Pensl godt med fedt på gåsestykkerne når de er parteret og inden de stilles på køl.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Vil du ikke skrive det ind i opskrift så mam ved det hvis man siger dagen før og hvad den så skal dagen efter.
Hej, jeg skal stege julegåsen for aller første gang. Du skriver ikke noget om stegepose. Hvor ikke? Jeg har overhovedet ikke gjort mig i det med at stege noget stort i lang tid, så det er grundet uvidenhed at jeg spørger. Hvorfor/Hvorfor ikke bruge stegepose?
Hej Ditte,
– jeg har ganske enkelt bare aldrig brugt stegepose, det er blot derfor jeg ikke nævner det :)
Er hverken for eller imod, bruger det bare ikke selv.
Rigtig god fornøjelse med julemiddagen
Kh AC
Kan man stege gåsen to dage før?
Ja, det kan du fint, blot sørg for at pensle den med rigeligt gåsefedt fra stegningen efter den er parteret.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Hvor jeg bor kan man kun få små gås, min er 2.5 kilo. Hvor længe tid vil du regne den så skal have?
Kh
Charlotte
Hej Charlotte,
Nogenlunde som min opskrift på andesteg
Kh AC
Mange tak!! :-)
Ser lækkert ud☺️
De 15 minutter på 225 grader (hvis man laver den på dagen) er det efter den har nået kernetemperaturen på de 75g?
De 75 grader er når den er helt færdig, jeg har lige opdateret så det står mere tydeligt :)
Perfekt og super god opskrift. Første gang jeg selv lavede gås og den blev endda stegt natten til d. 19.12, pareret, lagt i folie bakker oven på æble/svesker + sky herefter frossen ned. Da den skulle med til Norge.
Tøet op i køleskabet og genvarmet efter din opskrift. Intet var tørt og skinnet var sprødt
Hvor er det skønt at høre, og dejligt tip at dele at den også fungere godt efter at have været frosset.
Rigtig godt nytår og tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej hej mange tak for denne herlige opskrift ???
Tak for en rigtig fin opskrift. Jeg brugte rødløg, æbler, timian og svedsker som fyld . Det var også rigtig dejligt. Jeg plejer ikke at fjerne kræmmerhuse og stilk i æblerne, men det gjorde jeg denne gang efter din inspiration og fyldet blev rigtig fint. Vors gås var kun på 4.6 kg, men jeg justerede stegetiden og var glad for langtidsstegningen. Godt nytår.
Hvor er det skønt at høre. Mange tak for din fine tilbagemelding
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Tak for din opskrift som jeg vil prøve i morgen. Jeg er dog i tvivl om den samlede stegetid til vores gås på 4,8kg.
Du skriver der skal beregnes 8 timer, men jeg kan maks få det til 6 timer i ovne ifg. din opskrift.
Passer det?
Mvh.
Zandra
Hej Zandra,
Du har helt ret, det er rettet i tidsangivelsen nu. Jeg vil tro at din gås skal have lidt mindre tid, måske nærmere 3,45-4 timer. Men brug evt et stegetermometer og hold øje med temperaturen i den. Husk endelig at dryppe den godt med stegesky undervejs.
rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg er vild med ideen om julemiddag uden stress men vi er i byen d. 23. december. Tænker du at man lige så godt kan tilberede gåsesteg og andesteg d. 22. december og så stege dem færdige d. 24. om aftenen?
Det kan du sagtens gøre. Pensl evt fjerkræet med godt med fedt allerede fra den 22 efter de er kølet af, så bliver det ikke tørt af at stå.
God fornøjelse og rigtig glædelig jul ♡
Kh Ann-Christine
Hej,
Er en smule i tvivl om den totale stegetid for Gås, når man vælger ikke at vende den under vej. Er det så 7 timer i streg, hvor man hver halve time skal hælde sky over, eller er det så kun 6,5 timer??
Glædelig jul :)
Mvh
Peter
Tak for dine altid så dejlige opskrifter!!
Jeg glæder mig til at servere denne lækre gås for familien i aften. Vi tilberedte den igår og min mand og jeg kunne ikke dy os for at prøvesmage en lille bid da han skar den ud og lagde i fad. Hvor var den lækker og mør.
Vi skal også have din ris ala mande til dessert med din kirsebærsauce, som jeg lavede allerede i sommers.
Glædelig jul
Julehilsen
Lise
Tusind tak for din søde hilsen, Lise ♡ Hvor er det dejligt at høre at gåsen blev perfekt og at I har glæde af mine opskrifter.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvor er jeg ked af det. Jeg fulgte opskriften, men min gåsesteg blev stenhård og knastør. Bryst, lår… Alt. Change of plans til i morgen, juleaften. Håber, jeg finder en butik, der har en flæskesteg eller noget andebryst. Hvor er det ærgerligt med den fine, store økologiske gås, jeg havde glædet mig sådan til…
Åh nej, æv! Det er jeg virkelig rigtig ked af at høre. Det er første gang, jeg hører at opskriften ikke lykkedes.
Håber det lykkedes med et alternativ til i morgen.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej og tusind tak for dine mange lækre opskrifter! Min mand er kommet hjem med en kylling istedet for en gås! ;) ved du om jeg kan bruge denne opskrift som planlagt, bare med kylling, hvis jeg ændrer stegetiden, og hvordan jeg i så fald beregner hvor lang tid den skal have? Tak og glædelig jul!
Sikke da noget :)
Jeg vil nok i stedet anbefale at lave den med en omgang julet fyld, der passer godt til kyllingekød, som fx denne opskrift: http://www.valdemarsro.dk/kylling-med-appelsin/ og så stege den i stegeso eller Rømertopf ala denne opskift: http://www.valdemarsro.dk/kylling-i-roemertopf/
Glædelig jul til jer
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Jeg skal lave gås juleaften og har læst din opskrift, hvornår skal den vendes?.
Syntes det er en rigtig god hjemmeside du har.
Hilsen Kirsten.
Mange tak, Kirsten :)
Jeg vender som udgangspunkt gåsen med brystet op og steger den således hele stegetiden. Alternativt kan man sætte den i en kold ovn med brystet ned den første 1 1/2 time, og derefter vende den.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Er fan af din blog med opskrifter – har fået mange gode ideer herinde fra.
Vedr. langtidsstegt gås! Hvordan skal den vende – og hvornår vender du den?
Mvh
Godt du spørger – jeg har lige rettet, så der står at det skal være med brystet op.
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Glædelig jul
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Super opskrift på langtidsstegt gås. Jeg fik den perfekte fugl og den lækreste sovs.
Tusind tak for det.
Mange hilsner
Anni
Tusind tak for den dejlig tilbagemelding. Det er jeg rigtig glad for at høre :)
Rigtig godt nytår
Kh AC
Hej Ann christine
Skal gåsen på en rist eller bradepande?
Jeg kommer den på rist oven på bradepanden
Håber det gik rigtig godt :)
Kh AC
Hvad med varmluft ovn
Begge dele duer fint. Vi lavede den med varmluft sidste år, da vores gamle ovn kun duede med varmluft og det gik glimrende.
Fungerer ovnen lige godt på både varmluft og alm ville jeg nok foretrække alm ovn.
Kh AC
Tusind tak for dit indlæg – det er perfekt, for i år vil jeg for første gang lave gås juleaften :-) Og har tænkt at langtidsstege den dagen før. Et enkelt spørgsmål: hvordan vender du gåsen under stegningen? Rigtig glædelig jul…
Den er ikke så varm på det tidspunkt hvor jeg vender den, så bruger blot hænderne.
Rigtig glædelig jul og rigtig god fornøjelse med forberedelserne og gås.
Kh AC
Vender den? Det står der da ikke noget om i opskriften..! Jeg glæder mig ellers til at afprøve den
Åh ja, det hænger sammen med at jeg altid tidligere, indtil for 2-3 år siden satte både ænder og gås med brystet ned af og lagt direkte i bradepanden, sat i den kolde ovn og med en temperatur sat på 125 grader i den første time til halvanden og først derefter vendte jeg andesteg/gåsesteg om og satte stegen på en rist over bradepanden.
For et par år siden undlod jeg dette og satte anden på rist med brystkødet opadvendt fra starten. Det fungerede også perfekt og gav den lækreste andesteg og jeg rettede derfor opskriften til, så den sprang det step over … Men for at gøre forvirringen total ;) – så vælger jeg nu at skrive den gamle metode til som en mulighed, da der er forskel på ænder, både i kødstruktur, fedt indhold mv – og jeg har derfor på fornemmelsen, at man gennemsnitligt kan få en lidt bedre andesteg med den gode gamle metode med brystkødet nedadvendt.
Det er dog ikke med i videoen – men jeg håber det giver mening. (Jeg skriver det også lige til i alle julestegsopskrifterne nu)
Skriv gerne hvis der er spørgsmål til det – jeg tjekker og besvarer kommentarer løbende i dag (men holder helt fri og er offline i morgen)
Glædelig jul
Kh AC
Husk at rette opskriften helt, du skriver:
“ Steg videre i 1 time eller til gåsen har en kernetemperatur på 65 grader ved 150 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time undervejs”
Tak for den gode opskrift.
Jeg har ikke stegetermometer, så derfor har jeg brug for at vide, hvor mange timer gåsen skal ha’ i sidste del af opskriften
Hej, har lige et spørgsmål – bruger du over/underarme eller varmluft? Hilsen Birgit
Jeg ville bruge over- og undervarme i min nye ovn – men det kommer lidt an på ovne, for i min gamle ovn var det kun muligt med varmluft og det fungerede også rigtig fint.
Kh AC