Fudge
Hjemmelavet lækker klassisk engelsk fudge med en skøn smag af vanilje og en anelse flagesalt.
En klassiker i juletiden, og den hjemmelavede fudge her har efter min smag den perfekte balance i sødme og konsistens, hvilket vil sige at den er knap så sød som mange købevarianter og bare smager super skønt!
Man kan sætte smag til, alt efter hvad hjertet kalder på af rålakridspulver, peanutbutter eller den favoritchokolade man har. Smagen tilsættes blot i stedet for vaniljepulver, med eller uden salt. Alle varianter er lækre også denne helt enkle klassiske fudge.
Arbejdstid 30 min.
Antal 30 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fudge
- 400 g sød kondenseret mælk
- 100 g smør
- 350 g sukker
- 1,50 dl sødmælk
- 0,50 tsk vaniljepulver
- 1 nip flagesalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom alle ingredienserne i en gryde – pånær vanilje og salt – og varm det langsomt op uden at røre i det fra starten. Når det begynder at blive lunt, røres lidt indimellem indtil temperaturen når 100 grader, herefter røres konstant til temperaturen, når 117 grader. Mål med et sukkertermometer.
Tag gryden af varmen, tilsæt vaniljepulver og salt. Hæld massen i en røremaskine med piskeris og pisk ved høj hastighed i 10-15 minutter til det er kølet af og er blevet luftigt.
Fordel i et fad på 20×20 cm, beklædt med bagepapir og glat det godt ud. Lad det køle af til næste dag eller minimum 6 timer og skær ud i firkanter.
Min søn og jeg forsøgte os med disse. De er dog helt lyse og ikke stive. Hvad har vi gjort galt.
Havde et sukker termometer i.
Piskede I efter anvisningen? – og hvordan er konsistensen efter at have hvilet på køl til næste dag?
Kh Ann-Christine
Jeg lavede fudge i går eftereftermiddags….. og det har stået på køl lige siden…. Men den er stadig blød/flydende…. Kan den redes ?..
Nåede den 117 grader i temperatur? jeg ved faktisk ikke om den kan tilberedes videre, men ellers kan du røre den i vaniljeis og fryse den, det vil være lækkert!
Kh Ann-Christine
Et par små ændringer og opskriften går fra god til fantastisk.
– sæt sukkermængden ned til 325 g.
– tilsæt 50 g glykosesirup.
Ellers følges opskriften med at koge stille og roligt til 117 grader.
Piskningen skal ikke tage særligt længe – omkring 5 min. (måske kortere).
Fidusen er at massen skal være varm (men køligere end lige ud af gryden) og blank – så er den rimeligt formbar. Pisker du for længe, så bliver det nogle underlige knolde, som har smagen, men det hænger ikke særlig godt sammen.
Det gik så fint med opskriften indtil jeg havde pisket i ca 5 minutter! Så blev massen til smulder og den skilte, så smørret flød ud af massen. Nu har jeg så forsøgt at putte den skilte masse i en beholder og trykket det sammen, men lækkert bliver det næppe, når smørret stivner. De første par minutter jeg piskede så det rigtig lækkert ud, så pas endelig på med at piske i 10-15 minutter. Jeg havde temperaturen på præcis 117 grader.
Hej
Mine Fudge er desværre ikke lykkedes :-( De er fuldstændig flydende selvom de har stået natten over og jeg har haft dem i fryseren.
Er det meget vigtigt med præcis temperatur?
Ja, den præcise temperaturen er meget vigtig.
Du kan røre den i en vaniljeis, eller drizzle dem over en cookiedejl eller brownie inden du bager dem i ovnen. Så er det ikke helt mislykkedes :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg mon bruge fløde i stedet for mælk?
Ja, jeg tror dog de bliver lidt mere karamel end fudge, men stadig dejligt!
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg lavede fudge i går og de blev helt perfekte og smager bare så godt! :)
Jeg var dog hele tiden lidt i tvivl vedr. brug af sukkertermometer, så jeg håber, du vil hjælpe med lidt ekspertviden. Skal termometeret røre bunden af gryden eller ej og skal det måles i midten eller kan det gøres i siden? Det er svært at røre mens man måler i midten :D
Tak for denne dejlige opskrift og alle de andre også – jeg har købt alle bøger og app og har stor glæde af det hele :) <3
Hej Camilla
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Jeg sætter termometeret i midten af gryden og cirka midt i det der er i gryden. Jeg har dog ikke termometeret i konstant mens jeg rører, men tjekker flere gange undervejs, efter nogle gange med karamel og fudge kan man nemmere se hvornår man skal måle nøjagtigt efter med termometer.
Kh Ann-Christine
Mine fudge blev dårlige (hvid sej og flydende). Jeg brugte et glastermometer – Er det også et sukkertermometer? . Jeg stillede komfuret på 3 og til sidst 4 og det kom op på 117 (men det tog ikke sååå lang tid). Det blev aldrig fast eller brunt (vidste ikke at det skulle se sådan ud – bruger din dejlige julebog). Da jeg kom det i røremaskinen var der låg på, så dampene ikke kunne komme ud – kan det ikke også være der fejlen skete?
Jeg elsker Bounty -så jeg tænker det i stedet bliver til Bounty.
Jeg skal ikke kunne sige om den kondens der er skabt ved at sætte låg på kan gøre det er blevet hvidt og flydende, men jeg vil næsten tro at det er der fejlen er sket.
Skøn ide at redde det og lave det til bounty, jeg håber det bliver super lækkert.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kan den godt skille i røremaskinen? Den blev helt grynet og var svær at samle.
Den fin 11 min pisken på maks.
Jeg har ikke selv oplevet den skiller, så skal ikke helt kunne sige hvorfor det er sket
Kh Ann-Christine
Sidste aar lavede jeg fudge efter din opskrift og det blev himmelsk! Men i aar fik jeg ikke temperaturen op – aabenbart – for massen forblev hvid og flydende. Men for ikke at spilde noget, valgte jeg i dag at fylde kokos i, en hel masse kokos, og nu har jeg lavet de mest vidunderlige bountybarer af noget, som egentligt bare skulle smides ud. Saa smid for Guds skyld ikke massen ud, hvis den ikke saetter sig! Lav noget andet ud af det.
Det lyder som en super fin løsning.
Mange tak for at dele det gode tip.
Kh Ann-Christine
Hej
Hvorfor bliver mit hårdt som sten når det afkøler.
Hvad har jeg glemt at gøre?
Kh Gertrud
Hej Gertrud,
Har du målt temperaturen med et sukkertermometer?
Kh Ann-Christine
Har du prøvet at lave chokolade fudge? Det kunne være fedt med en opskrift.
Ja, det er super lækkert! Den opskrift vil jeg gerne dele på et tidspunkt :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en fantastisk blog og de mest suveræne opskrifter, man kan finde :-).
Jeg lavede din fudge i går og smagen er helt perfekt! Men jeg havde lidt udfordringer med konsistensen. Mit sukkertermometer plejer at passe og jeg tog gryden af ved præcis 117 grader, men piskningen gik ret hurtigt i stå, da massen begyndte at lave klumper. Jeg kom alligevel halvdelen i en form og i den anden halvdel rørte jeg 2 spsk piskefløde og 2 tsk lakridspulver. Til morgen var den uden fløde meget smuldrende og kunne ikke skæres rigtigt ud. Den med fløde var perfekt i konsistensen og det smager godt med lakrids. (Jeg tror dog, at den købte lakrids-fudge er lavet med lakridssirup og farve, for de er ikke helt magen til). Jeg har næsten lyst til at prøve, om jeg kan lune den halvdel uden fløde lidt op og tilsætte fløde for at få konsistensen rigtig. Hvad tror du er gået galt, er det mon temperaturen og tror du jeg kan varme den lidt op?
Hej Ann-Christine
Jeg elsker Fudge og prøvede også at lave den selv. Desværre er resultatet ikke som forventet selvom opskriften er fulgt!
Fudgen var sej, blank og fin da jeg satte den til afkøling i aftes, men i dag er den mere blød og helt forsukret. Hvad mon der er sket og kan du foreslå den brugt til noget andet? Det næsten for dyrt at kassere den! På forhånd tak.
Da jeg ikke har modtaget svar har jeg rørt den sukrede Fudge med 2 hele æg, 250g mel, 4 spsk kakao og 1tsk vaniliesukker og er nu spændt på resultatet! Efter 30 min i en 175 grader varm ovn.
PS Måske har jeg gjort “noget ” forkert på pc’en siden jeg ikke har modtaget svar?
Hej Birthe
Jeg kan desværre ikke altid nå omkring alle spørgsmål og kommentarer, for nogle dage er der rigtig mange. Jeg kan derfor ikke garantere at man får svar, men prøver at nå så mange som muligt.
Det er svært at sige hvad der er sket, kan det være temperaturen? Men ellers kan den måske røres op i en vaniljeis eller hakkes og kommes i cookies.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Vi blev lidt forvirret over, at der står at alle ingredienserne skal i til at starte med. Senere står der så at salt og vanilje skal i. Hvad er den rigtige måde?:) Mvh Bastian
Hej
Kan jeg bruge alm sukker eller brun farin også? Jeg har ikke helt nok rørsukker?
Du kan godt bruge alm sukker
Kh AC
Kan man bruge vanillestang i stedet? Eller er det for klistret?
Sagtens, du kan se mål mv her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Jeg skal lige høre om du koger den kodencerede mælk til karamel i dåsen inden du bruger den, eller du bruger den ukogt?
Jeg bruger den ukogte til fudge :)
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Jeg har nu forsøgt mig to gange – begge gange er jeg endt med noget der smuldrer, når jeg skærer det ud. Smagen fejler ikke noget! Har du et bud på, hvad der går galt?
Anne
har du målt temperaturen meget præcis?
Kh AC
Hvis man nu ikke har et komfur, der viser grader, men i stedet tal skal de 116 grader så ses som det højeste man kan komme op på? Skal prøve din opskrift for første gang i morgen og glæder mig virkelig til at prøve den!
Temperaturen måles med et sukkertemometer eller et grilltermometer, det er svært at tage den på fornemmelsen og få den helt rigtige temperatur :)
Men i værste fald får du karamelsauce eller karameller, og det går jo også nok, så prøv det endelig bare af.
Kh AC
Mit forsøg gik desværre helt galt. Selvom jeg valgte en stor gryde, kogte det hele tiden over, og mit komfur er nu smurt helt ind..
Jeg ventede meget længe på at temperaturen steg til mere end 102 grader, men det skete ikke…
Nu størkner fudgen ikke, kan jeg putte den i fryseren?
Jeg synes ikke det tog mere end små 30 minutter for at få det op på de 116 grader.
Du kan komme den i is eller i en chokoladekage, hvis det ikke størkner. (det vil nok ikke størke af at komme i fryseren, men blot blive til is)
Kh AC
30 minutter??!! Haha, så kan jeg da godt forstå at mit er blevet til karamelsovs 🙃
Men en virkelig god en! 😋
Tænker at bruge den i is og fyldte chokolader.
Hej Ann-Christine
Jeg synes at mine fudges er i den bløde ende. Kan det være fordi jeg ikke fik temperaturen helt op på 116 g? Da massen var blevet 110 g. Kunne jeg ikke få den højere op. Selv om jeg skruede op for komfuret, så forblev den ca. 110 g.
Venlig hilsen
Tóra
Det kan godt tage lidt tid at få dem op på 116 grader og jeg er sikker på at det er derfor de blev lidt bløde i det.
Du kan evt røre dem i en vaniljeis eller vende dem i en chokoladekagedej og bage den lækreste chokoladekage med karamelstykker inden i
Kh AC
Hej. Lyder rigtig lækkert så det vil jeg prøve – kan man bruge minimælk eller skal det være sødmælk?
Du kan godt bruge minimælk
God fornøjelse
Kh AC
Koger du selv den kondenserede mælk? Jeg kan nemlig ikke længere finde dåser med 400 gram i, som snart alt andet er størrelsen blevet mindre til samme pris
Hej Mona,
Jeg køber det færdiglavet og der er 397 g i alle de kondenserede mælk jeg har brugt gennem tiden og det fungere fint med den mængde :)
Kh AC
Jeg har netop lavet fudge efter din opskrift. Jeg har 2 spørgsmål i forbindelse med det.
1. Da blandingen ramte 116 grader, tog jeg den af blusset. Jeg kunne godt se, at det var her den især fik den mørkere karamelliserede farve, men de endte med at være ret lyse alligevel. Hvor længe skal den have ved 116 grader?
2. Min fudge blev lidt grynet når man spiser dem, sammenlignet med “købe-fudge”. Ved du hvad der kan være årsagen til det?
Tak for dejlige opskrifter. Bh Mia
Gud, hvor lyder det bare godt – det skal prøves. :D
Smelter du smørret først, eller smelter du det i gryden sammen med alt det andet?
Venlig hilsen
Christina
Jeg kommer alle ingredienserne i en gryde inkl smørret og smelter det der.
Rigtig god fornøjelse, det er SÅ lækkert!
Kh AC