Frikadeller med pandesauce, agurk og kartofler
Her får I en dejlig ret fra det klassiske danske køkken; saftige frikadeller med pandesauce, agurkesalat, kogte kartofler og en dejlig mør spidskål. Det er sådanne retter som mine børn særligt glæder sig til, når de besøger deres bedsteforældre – bliver de spurgt, er ønsket til middagen gerne noget med Bedstemors eller Bedstes brune sovs.
Det er også hyggeligt med sådan en ret med brun sauce på menuen indimellem og det passer bare rigtig godt med hjemmelavede syltede agurker og smagfuld mør spidskål til retten.
Prøv også: opskrift på forloren hare >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Frikadeller med pandesauce, agurk og kartofler
- Frikadeller
- 400 g hakket svinekød
- 25 g finvalset havregryn
- 20 g hvedemel
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 1 løg, finthakket
- 1 tsk tørret timian
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 3 spsk olivenolie, til stegning
- 1 spsk smør, til stegning
- Pandesovs - brun sovs
- Pandesmuldr og stegefedt fra frikadellerne
- 1 dl grøntsagsbouillon
- 2 dl kartoffelvand
- 1 dl piskefløde
- 2 spsk majsstivelse
- 2 dråber kulør
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Syltede agurker
- 1 agurk
- 2 dl æblecidereddike
- 75 g sukker
- 1 tsk peberkorn
- 1 tsk salt
- 1 dl kogende vand
- 1 tsk tørret dild
- Til servering
- 1 kg kartofler
- 1 spidskål, fintstrimlet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Syltede agurker
Rør sukker og salt ud i en skål med kogende vand. Når sukkeret er opløst og vandet kølet lidt af, tilsættes eddike, peberkorn og evt smagsgivere som dild eller laurbærblade.
Skær agurken i helt tynde skiver, kom skiverne i et rent skoldet glas og hæld eddikelagen over. Lad det trække i min. 20 minutter og gerne længere.
Frikadeller og kartofler
Rør alle ingredienserne med en håndmikser i 2-3 minutter. Lad frikadellefarsen hvile i minimum en halv time i køleskabet.
Sæt imens kartoflerne til at koge i en gryde med letsaltet vand. Kogetiden er cirka 16-20 minutter, afhængig af størrelsen på kartoflerne. Hæld vandet fra når kartoflerne er møre – mærk med en kødnål – og hold kartoflerne varme i gryden med låg, til de skal serveres.
Form frikadellerne og steg dem på en pande med smør og olie ved middelvarme i cirka 5 minutter på hver side, til de er gennemstegte.
Pandesovs
Lad fedt og smuldr fra frikadellerne sidde på panden og kom derefter grøntsagsboullion og kartoffelvand på panden. Brug en træpalet til at skrabe al smuldr af og rør rundt, så det opløses og koger ud i vandet og saucen.
Rør majsstivelse ud i piskefløden og jævn saucen med blandingen. Smag saucen godt til med salt og peber og juster evt farven med et par dråber kulør. Kog saucen godt igennem i et par minutter og så er den klar til servering.
Kom spidskålen i en skål med 1-2 spsk af lagen fra de syltede agurker og massér kålen i et minuts tid til den falder sammen og er dejligt mør. Smag til med salt og peber.
Server frikadeller med dampende varme kartofler, pandesauce, agurkesalat og mør spidskål.
Jeg bruger altid kalv/flæsk, så jeg vil gerne høre, hvorfor du køre ren gris?
Hej Jen
Begge dele fungere absolut glimrende! Det variere hvad jeg vælger, nogle gange ren gris og nogle gange gris/kalv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine