Franskbrød
Klassisk franskbrød er jo virkelig lækkert og en skøn klassiker til en ostemad eller gode sandwich.
Det er jo helt vildt lækkert til en hyggestund med sådan et lækkert saftigt lyst brød, fx til en fødselsdagsselskab eller lignende. I hverdagene kan jeg godt lide at komme lidt groft mel i, men det kan man frit justere alt efter smag og behag og her får I min lækre opskrift på det helt klassiske franskbrød + en masse gode tips under opskriften til bagning.
Prøv også: min opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Franskbrød
- 30 g smør
- 3 dl mælk
- 15 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 400 g hvedemel
- 2 spsk mælk, til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør ved lav varme i en lille gryde og tag den af varmen. Hæld mælken i gryden og kom derefter i i en skål eller røreskål sammen med gær. Rør til gæret er helt opløst. Rør derefter sukker, salt og halvdelen af hvedemel i skål. Rør det godt i gennem og rør derefter resten af melet i.
Hvis du rører dejen med en røremaskine, så lad den kører i 7-10 minutter ved middelhastighed. Og hvis du rører i hånden, så ælt dejen godt sammen til den er blød og smidig.
Lad dejen hæve i en skål i 30 minutter på køkkenbordet.
Form brødet ved at trække let i det og folde det. Gentag flere gange til dejen er smidig og holder formen. Placer dejen i en godt smurt bageform.
Lad brødet hæve i 1 time på køkkenbordet.
Pensl forsigtigt brødet med mælk og bag det i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft (eller ved 175 varmluft+damp) i 30-35 minutter.
Du skriver til en bruger at man kan udskifte 1 dl mælk og i stedet bruge surdej og kun bruge 5 gram gær, men hvor meget surdej skal man i så fald bruge måske 200 gram. Hilsen jean
Tilsvarende mængde og her ville jeg bruge overskudssurdej + 5 g gær – for man kan ikke nøjes med kun at udskifte mælk med surdej, uden at tilpasse opskriften med helt andre hævetider mv.
Du må endelig eksperimentere med det
Kh Ann-Christine
Hvis jeg gerne vil hæve det natten over, skal det så hæves i eller uden for formen? Og skal det hæve igen om morgen ved stuetemperatur inden det skal bages?
Jeg lader det i så fald hæve i formen natten over, og bager direkte fra køl i ovnen.
Kh Ann-Christine
Hej. Hvis det skal hæve natten over i køleskabet, hvor meget gær skal der så bruges ?
Jeg bruger 10 g til koldhævning
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Det er den eneste og bedste opskrift jeg bruger. Den er så nem at jeg kan den i hovedet. Jeg smider lige en smule muskatnød i, det er hammer godt. ( Lærte det af min hjemmeplejen. )
Tusind tak, det er jeg super glad for – og muskatnød, det må jeg da prøve af :)
Tak for tippet og for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Bruger du kun 15g gær? :)
Når jeg læser i dine tips hvor du skriver man kan koldhæve den, der skriver du også at du bruger 15g gær, og så bliver jeg lidt forvirret. Plejer man ikke at bruge mindre gær ved koldhævning?
Ja, det er korrekt med de 15 g gær. Det kan reguleres med hævetid – både ved stuetemperatur og i køleskab :)
Kh Ann-Christine
Hej, jeg har ikke så gode erfaringer med min ovn, når jeg bager brød i form. Er der nogle problemer i at bage det frit på en plade?
Tak for mange gode opskrifter.
Venlig hilsen
Anne Juul Jensen
Hej Anne
Mange tak for din søde hilsen.
Jeg ville i så fald nok lade dejen lade dejen efterhæve i en hævekurv i køleskabet og vende den kolde dej ud på en varm bradepande med bagepapir og bage den i ovnen. Så tror jeg det fint kan lykkedes uden bageform
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man erstatte gær med surdej ?
Hvis ja hvor meget skal så bruge.
Louise
Ja, så er det blot en helt anden opskrift du er ude i, så der skal samtidig reguleres på hævetider, mel osv.
Vil du gerne en lidt mere sikker opskrift, så kan du blot udskifte 1 dl mælk med tilsvarende surdej og stadig bruge 5 g gær – så kan du stort set lave opskriften som den ellers er.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man bruge denne opskrift til pålægskagemand hvis man ganger det med 2.
Ja, det vil jeg tro, men har ikke testet det
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Fin opskrift, men jeg synes der er for meget væde i forhold til mel. Jeg er altid nødt til at tilsætte mindst 100 g mel mere. Er det mig der gør noget forkert?
Det kommer meget an på hvilken mel man bruger.
Jeg kan godt lide at bage med mindre mel, da jeg oplever det giver mig et mere saftigt og luftigt brød – men det er helt sikkert en vane- og smagssag.
Kh Ann-Christine
Bagte det i går, det blev bare så godt, brugte manitobahvedemel, måtte dog bruge lidt mere, det virkede lidt klistret.
Resultat blev et let lækkert brød, nydt her til morgen
God dag
Skønt at høre! Tak for din søde hilsen
Jeg laver gerne dejen lidt klistret, så den ikke er mættet af mel, for så bliver brødet lidt saftigere synes jeg :)
Skøn dag til dig også
Kh Ann-Christine
Hvor stor form bager du brødet i? :)
Omkring 25 x 11 cm eller blot i en helt alm rugbrødsform
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg kan ikke lide din fransbrød da den er alt for luftig til at kunne skære jeg vil gerne have at den ikke hæver så meget.
Den smager dejlig
Man kan fryse det bagte franskbrød, ja, men kan man også fryse den sammenmixede dej, og vente med at lade det hæve indtil den frosne dej er tøet op?
Det vil jeg fint tro, men jeg har dog ikke testet lige med franskbrød.
Gærdeje kan normalt godt fryses ubagte, før de hæver.
Kh AC
Det skal jeg prøve! :-) Hvilken størrelse form bruger du?
Lyder så lækkert! Hvis man hæver dem i køleskabet natten over, dækkes brødene til?
Ja, brødene dækkes til under hævning i køleskab
Kh AC
Uhm! Jeg er helt vild med sådan et hjemmebagt franskbrød. Alene duften i køkkenet, når det er bagt og ligger til afkøling, er noget af det bedste :-) Både min mor og mormor købte ikke franskbrød, men bagte det altid selv. Så når jeg bager brødet i dag, kommer jeg altid lidt tilbage til deres hyggelige køkkener i erindringen.
Det er altså også lækkert ♡ og en skive af det stadigt lidt lune brød med syltetøj eller blot lidt smør, uhm