Fragilité
Klassisk fragilité med moccasmørcreme, som er uimodståeligt lækker og tilmed nem at lave.
Jeg er vild med smagen af hasselnødder i kombination med moccacremen, som jeg laver med lys chokolade. Den sprøde og luftige bund, som er lidt porrøs og fin i det – sandsynligvis deraf navnet fragile (’skrøbelig’ på både fransk og engelsk). Kagen er en dansk konditor klassiker, og jeg servere den gerne skåret ud i fine kvadratiske stykker.
Fragilité er en fantastisk lækker kage at servere til en kop god kaffe, både til eftermiddag eller som en lækker dessertkage.
Prøv også: min opskrift på crepes suzette >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 12 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fragilité
- Marengsbunde
- 4 æggehvide
- 150 g sukker
- 1 knivspids salt
- 125 g hasselnødder, finthakket til nøddemel
- 30 g hasselnødder, i flager
- 20 g smør, smeltet til pensling
- Mokkasmørcreme
- 75 g mælkechokolade
- 100 g smør
- 100 g flormelis
- 3 æggeblomme
- 4 spsk stærk kaffe
- Til servering
- 20 g flormelis
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Marengsbunde
Pisk æggehviderne, til de er luftige, stive og danner toppe. Tilsæt sukker og salt og pisk længe, til det bliver en blank og sej marengsmasse.
Vend forsigtigt nøddemelet i med en dejskraber uden at trykke luften ud af marengsmassen.
Læg bagepapir på to plader og pensl bagepapiret med smeltet smør. Fordel marengsmassen på de to bageplader og glat hver del ud til en firkantet bund på ca. 25 x 30 cm. Drys hasselnøddeflager på den ene bund. Bag bundene i en forvarmet ovn ved 150 grader varmluft i ca. 25 minutter, til de er gyldne. Lad bundene afkøle helt på bagepladerne.
Moccacreme
Smelt chokoladen i et vandbad ved lav varme og kom den i en skål sammen med smørret. Pisk det godt sammen, til det er luftigt. Tilsæt flormelis og pisk igen, til det er en lækker og ensartet creme. Rør en æggeblomme ad gangen i cremen og sørg for, at cremen er helt ensartet, inden du rører den næste æggeblomme i.
Rør til sidst den stærke kaffe i – start først med halvdelen og smag til med resten.
Halvér bundene til i alt fire bunde. Læg de fire bunde sammen med moccasmørcremen lag for lag og afslut med den pæneste marengsbund med hasselnøddeflager drysset over.
Sæt kagen i køleskab i min. 2 timer, eller til den skal serveres, eller sæt den i fryseren i 1 time. Drys med flormelis og skær fragilitéen ud i passende stykker til servering
Tusind tak for samtlige lækre opskrifter. Dine opskrifter bliver brugt dagligt herhjemme.
Mit spørgsmål er, kan moccacremen laves 2 dage i forvejen?
Hej Nikita
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Jeg tror næsten at mokkacremen vil sætte sig for meget, hvis den skal laves i forvejen. Måske det kan lade sig gøre, men så tag den endelig ud af køleskabet en times tid før den skal smøres på marengsbundene, så den kan nå at blive medgørlig :)
Kh Ann-Christine
Tak for en lækker opskrift, har bagt den flere gange! Hvis jeg først skal bruge kagen i morgen, skal den så på frost eller i køleskab ? De bedste hilsner Louise
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Jeg ville lade den stå i køleskabet til næste dag, det kan den sagtens :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej! Tak for opskriften.
Jeg prøvede at følge dit tip om at lave egen hasselnøddemel. Den blev ikke melet i konsistensen. Det blev til meget meget fine stykker. På grænsen til melet og alligevel ikke. Er det normalt? Jeg har en bamixer som kan blende ret godt. Jeg turde ikke blende den yderligere, da jeg var bange for det ville blive til smør. Efter mine bunde blev afkølet, var de meget sprøde som kiks. Hvad skyldes det?
Jeg har sat den på køl nu med mocca cremen. Ville den blive blødgjort til i morgen?
Hej Sara
Hvis du kender konsistensen på mandelmel, så er det den samme konsistens, som jeg blender hasselnøddemelet til.
Bundene vil være ret sprøde og moccacremen blødgør dem lidt. Kagen skal være sprød, og den kan derfor også være lidt svær at skære over. Jeg bruger selv enten en meget skarp brødkniv – eller en meget skarp og helt nysleben kokkekniv, så bliver snittet ret fint.
rigtig god fornøjelse og godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Smagte engang en med mørk choladecreme, en hemmelig familie opskrift. Den var også vildt god, men kan ikke regne ud hvordan cremen var lavet. Cremen havde lidt textur som cremen i en kiksekage.
Mon den kan laves med Nutella istedet for chokolade og kaffe…
Det må komme an på en prøve – har ikke testet det :)
Kh Ann-Christine
Skal smørret til mokkasmørcremen smelte eller er det bare den smeltede (varme) chokolade som blandes med kold smør og piskes?
Det er blot stuetempereret (ikke smeltet smør)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Mange tak for mange dejlige smagsoplevelser i vores hverdag, anbefaler din app vidt og bredt.
Kan man lave en creme med nougatsmag i stedet for kaffen, da jeg ikke kan lide mocca smagen?
Og kan kagen laves dagen før og stadig bevare sin sprødhed?
Mvh Karina
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre! :)
Jeg synes også den er dejlig uden kaffe og du kan fint komme tilsvarende nougat i, i stedet.
Den kan fint laves dagen før.
Kh Ann-Christine
Kan cremen laves uden smør?
Det vil jeg ikke synes fungere helt så godt til en fragilité, men du kan evt prøve dig frem med en anden form for creme
Kh Ann-Christine
Jeg anvender dine opskrifter med glæde.
Kan denne fragilite udskiftes med mandler, jeg har allergi for hasselnødder
Hilsen Kirsten
Tak, det er jeg glad for og ja, det kan du godt gøre :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine