Det er jo virkelig det dejligste forårsvejr i disse dage – og alt i mig jubler over at det nu er tid til at komme ordentligt igang med forspirering af frø til haven, få grønt til at gro og bare være udendørs og nusse rrundt i timevis uden at fryse.
I går eftermiddags tog vi varme trøjer på og en varm kop te med udenfor. Johan og Julie fjollede rundt og legede, spillede bold og var også lidt med i frø-såning-projektet indimellem – og vi fik drysset adskillige frø i såmuld til forspiring.
Jeg har købt de små fine spirekasser i Tiger, og har desuden et par ældre spirekasser også, som jeg købte for en del år siden, og som nok også snart kommer i brug. Det kommer jo hurtigt til at gribe lidt om sig … ;) Og så bytter jeg spirer med andre søde haveentusiaster herude i villakvarteret. Det er lidt hyggeligt!
Jeg har købt godt ind med frø hos Camilla Plum på Fuglebjerggaard. Der er mange gode steder at købe skønne kvalitets frø online og i fysiske butikker også.
Der er bare så vildt mange fristende gamle sorter, spændende planter og skønne ting, så man kan hurtig komme til at lade det gribe lidt om sig. Men jeg gør gerne det, at jeg deler lidt ud af de frø jeg køber til min søster og til min veninde, Maria – som også er i fuld gang med at planlægge havens afgrøder for i år. Og så bytter vi lidt overskydende spirer, frø og planter. Det er ret hyggeligt!
Det som jeg har været særligt på udkig efter, er frø der er blevet til af gamle sorter og som man kan tage frø af sidst på sæsonen, og dermed sparer udgiften til nye frø næste år. I mange butikker bliver der solgt det der hedder F1 hybrider, det er en krydsning af to planter – og dem kan man ikke tage frø fra senere og være sikker på at få et godt resultat.
Frøene skal plantes i god jord, og meget gerne såmuld, som ikke er al for næringsrig til de små spæde kommende spirer. Jeg bruger en spirerbakke, hvor jeg i bunden kommer en tynd plade vat, som jeg væder med vand, den holder lidt på fugten. Man behøver ikke spirebakker og den slags, men kan også sagtens bruge emballage fra salatbakker, tomatbakker osv.
Både til inspiration og for eget overbliks skyld, så lister jeg jeg lige alle de frø jeg har købt, de planter vi allerede har + de frø jeg gerne vil have købt. For overblikkets skyld holder jeg mig i denne til alt det der skal spises og bruges i køkkenet – måske skal jeg lave et indlæg mere snart, om blomster og pyntegrønt …
I år jeg har købt følgende frø (indtil videre):
-og dem der er * ved, er dem der nu er sat til forspiring.
- Purløg*
- Kruspersille*
- Rosmarin*
- Timian*
- Bredbladet persille
- Thai Basilikum*
- Sommer gulerødder
- Rødbeder (Heirloom ‘Green Top)
- Dild ‘goldkrone’
- Dild ‘Mammoth’
- Koriander
- Forårsløg
- Radisser
- Rød romainesalat – ‘Red Leprechaun’
- Romaine/Hovedsalat ‘Winter Density’
- Vinterspinat
- Spinat – ‘ Giant Winter’Giant
- Chili – Guajillo*
- Chili – Belrubi*
- Chili – Filius Blue*
- Blandede salater til sommerbrug
- Fenikkel – ‘Perfection’
- Pluksalat – Granpa Admires
I haven har vi allerede – af spiseligt godt:
- Timian
- Salvie
- Mynte – adskillige sorter
- rabarber, jordbær- og vinrabarber
- ribs
- stikkelsbær
- solbær
- æbler
- purløg
- persille
- fransk estragon
Andre gode ting på min liste over snarlige indkøb til haven
- Grønkål
- pralbønner
- Hindbær, Autumn Bliss og Polana
- Asparges
- Basilikum
- Busk tomater
-der kan sagtens nå at komme mere godt på listen, men mangler også pt lidt overblik over, hvor meget plads vi mon har at gøre med …
Andre ideer? Og hvad har I af planer for forspiring af frø og spiseligt godt i haven?
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christine.
Jeg tænkte på om du evt. havde eller kunne lave et blog indlæg med forholdsvis detaljerede oplysninger om hvordan du gør når du sår, har sået og vedligeholder krydderurter?
Jeg har held med stort set alle andre frø og planter, men at forspire krydderurter er mig en gåde.
Og når de så endelig gror, ville det være lækkert hvis de kunne overleve ude på terrassen i krukker og altankasser som jeg har samlet omkring 40 af.
Har overvejet at plante en del krukker til med forskellige lavendel… men kunne være fantastisk med forskellige krydderurter i stedet for.
Hej Mia
Mange tak for din søde hilsen, jeg har lavet et indlæg her: https://www.valdemarsro.dk/krydderurter-haven/ med krydderurter og hvad jeg planter hvor :)
Mange krydderurter, som fx rosmarin, basilikum osv køber jeg i potter og forspirer ikke selv – og andre krydderurter kan nemt deles og på den måde få endnu flere. Det gælder fx lavendel, oregano og timian.
Kh Ann-Christine
Hej :)
Tak for en god blog. Har du nogen erfaring med forspiring af stjerneskærm? Har købt dem som frø og håbede lidt på at kunne så dem direkte i jorden, så de ville blomstre til sommer, men det virker lidt mere kompliceret end det? Og har du nogen erfaring med at så i vat – andet end karse selvfølgelig :)
Vh. Rikke
De kan godt være svære at forspire. Jeg har ikke prøvet det endnu, men ved at de skal have kulde for at kunne spire. Så plant dem gerne i en lille potte i spiremuld, kom en pose om og sæt den i køleskabet natten over og dernæst i fryseren en time eller to, hvorefter de kan sættes til spiring i vindueskarmen. Og man skal have lidt tålmodighed med dem for de er vist nok lidt længe om det.
Mht at så i vat, så er chiafrø, rødkålsspirer og broccolispirer og så dejligt :)
Kh AC
Kan du give et skud i tågen til hvor mange krydderurter til planter af hver?
Planter du kun en krydderurt i hver sparekasse rum, eller?
Håber du forstår mit indviklede spørgsmål??
Hej Vicky
Jeg tror jeg forstår … :) I spirekasserne kommer jeg 1-2 frø af hver krydderurt. Lidt flere hvis det er purløg.
Kh AC