Fødselsdagsboller


Bløde og lækre fødselsdagsboller, som smager helt fantastisk smurt med smør, eller serveret med smør, syltetøj og ost.
Dette er min opskrift på helt klassiske fødselsdagsboller med kardemomme, som er dejlige at servere til fødselsdagskaffen pyntet med fine flag og måske ledsaget af en dejlig lagkage eller andet sødt bagværk.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år.
Prøv også: flere lækre fødselsdagsopskrifter >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fødselsdagsboller
- 20 g gær
- 3 dl sødmælk, stuetempereret
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1,50 tsk stødt kardemomme
- 1 æg
- 75 g smør, smeltet
- 50 g fuldkornshvedemel
- 470 g hvedemel
- Til pensling
- 1 æg, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Rør gær ud i en skål med mælk.
Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen, gerne på røremaskine ved lav hastighed i 10 minutter.
Lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Del dejen i lige store stykker og form helt runde fødselsdagsboller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og stil bollerne til hævning under et viskestykke i 45 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 15-17 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej…
Jeg tænker på at bage disse lækre boller til en børnefødselsdag og vil lave dem i halv størrelse. Hvor længe tænker du de skal ha i ovnen?
Kh Else
Hej Else,
Jeg bager dem i cirka 12-14 minutter når det er halv størrelse. Hold godt øje med dem, for det kan variere lidt fra ovn til ovn
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
De blev bare så lækre og flotte! De første fødselsdagsboller som jeg har bagt, som ikke er blevet flade, så det må ubetinget betegnes som succes. Jeg tilføjede en klat surdej og lidt ekstra groft mel , som altså gør noget for smagen 👍🏻.
Hej Karin
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Det er jeg glad for :)
Kh Ann-Christine
Tusind tak for en fantastisk blog og nogle skønne opskrifter. I denne opskrift synes jeg dog der er et meget højt indhold af salt – 10 gram til 12 boller. Jeg nøjedes med ca. Halvdelen og synes fortsat de blev lidt til den salte side. Bruger du usaltet smør i opskriften? Så kan det være det passer bedre måske.
Hej Mirja
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for du har glæde af mine opskrifter
Godt du så det, det var en tastefejl herfra og er nu rettet :)
Kh Ann-Christine