Fødselsdagsboller
Bløde og lækre fødselsdagsboller, som smager helt fantastisk smurt med smør, eller serveret med smør, syltetøj og ost.
Dette er min opskrift på helt klassiske fødselsdagsboller med kardemomme, som er dejlige at servere til fødselsdagskaffen pyntet med fine flag og måske ledsaget af en dejlig lagkage eller andet sødt bagværk.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år.
Prøv også: flere lækre fødselsdagsopskrifter >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fødselsdagsboller
- 20 g gær
- 300 g sødmælk, stuetempereret
- 6 g salt
- 25 g sukker
- 8 g stødt kardemomme
- 1 æg
- 75 g smør, smeltet
- 50 g fuldkornshvedemel
- 470 g hvedemel
- Til pensling
- 1 æg, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med mælk.
Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen, gerne på røremaskine ved lav hastighed i 10 minutter.
Lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Del dejen i lige store stykker og form helt runde fødselsdagsboller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og stil bollerne til hævning under et viskestykke i 45 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 15-17 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Tusind tak for en fantastisk blog og nogle skønne opskrifter. I denne opskrift synes jeg dog der er et meget højt indhold af salt – 10 gram til 12 boller. Jeg nøjedes med ca. Halvdelen og synes fortsat de blev lidt til den salte side. Bruger du usaltet smør i opskriften? Så kan det være det passer bedre måske.
Hej Mirja
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for du har glæde af mine opskrifter
Godt du så det, det var en tastefejl herfra og er nu rettet :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvis jeg nu skal lave din opskrift x 4 – altså 48 boller, men gerne vil koldhæve dem.
Jeg kan se, at jeg skal bruge 80 gram gær ifølge firedoblingen af opskriften. Hvis jeg nu vil koldhæve dem, hvor meget gær skal jeg så bruge?
Hej Sarah
Jeg vil nøjes med at bruge 30-35 g gær i alt, og så lade dem hæve en time på køkkenbordet – sæt på køl i 12-24 timer – form bollerne og læg dem på bagepladen og lad dem hæve i 60-90 minutter inden de bages.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Det er fint at veje væsken. Du skriver selv, at det er det mest nøjagtige. Men jeg forstår ikke, at mel mængden ikke skal passe bedre, for med den mængde her i opskriften kan man kun sætte bollerne på pladen med en ske, og så kommer de selvfølgelig ikke til at se ud som på billederne. Også nævnt af en anden.
Mvh. Ingrid.
Hej Ingrid
Mængden af mel passer perfekt og opskriften er gennemtestet og opdateret, så bollerne er nemme at forme.
Hvilken hvedemel (mærke) har du brugt? Den kommentar du nævner har været til den tidligere udgave og ikke til den opdateret opskrift.
Kh Ann-Christine
Hej :)
Kan man tage dem op fra fryseren og lade dem tø ved stuetemperatur i et par timer og så spise dem direkte? Uden at lune dem først? Eller bliver de lidt til den kedelige side så?
Tak for gode opskrifter :)
Hej Sara,
jeg ville synes de blev lidt kedelige efter frys, hvis de ikke bliver lunet først.
Tusind tak for din søde hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter :)
Kh Ann-Christine
Hvorfor benytter du gram for mælk?
Gram er mere præcist end dl, hvilket er en fordel i bageopskrifter. Det er jeg derfor selv begyndt at bruge i mine egne opskrifter de seneste år.
Kh Ann-Christine
Kan man erstatte fuldkornshvedemel med almindeligt hvedemel? :)
Ja, det kan man fint i denne opskrift
Kh Ann-Christine
Hvor meget gær skal jeg brug, hvis jeg skal tredoble opskriften?
Jeg vil nok bruge omkring 30-40 g gær og så forlænge hævetiden, måske en time til halvanden begge gange, alt afhængig af hvor lunt dejen står – hold øje med dejen :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tror du man kan bruge disse boller til at lave en kagemand af? 😊
ja, det vil de være rigtig fine til :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Du plejer at have en anden opskrift på fødselsdagsboller, hvorfor kan jeg ikke finde den mere
Hej Janne
Det var en af mine ældste opskrifter, og jeg var ikke særlig glad for den – der var alt for meget væde ift mel, og resultatet blev slet ikke så gode, som jeg gerne vil have mine opskrifter skal være. Så jeg gik i køkkenet og eksperimenterede videre på den, for at lave min opskrift på de lækreste bløde og smagfulde fødselsdagsboller, som jeg nu har opdateret opskriften til.
De er SÅ lækre! – og jeg håber du vil være vild med dem :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan de mon fryses? Vi skal i sommerhus og vil gerne bage dem et par dage før så de bare skal tøes op og i ovnen for at lunes.
Hej Line
Ja, det kan de – se også tip under opskriften
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Du havde en gang opskriften på fødselsdagsbollerne, hvor de kun skulle hæve ca 20 min. og derfor med mere gær. De var perfekte at bage om morgenen og medbringe i børnehaven. Ligger den version af opskriften er sted?
Hej Britta
Du kan godt bruge mere gær i disse (40-50 g) og forkorte hævetiden.
Smagen i bagværket bliver bedre jo mindre gær der er i, så derfor har jeg lige justeret den lidt til :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal prøve at bage disse i morgen til mine drenges 1-års i vuggestuen.
Med to små om benene, en trodsig 3-årig og familie på besøg vil jeg spare alt den tid jeg kan, hvor jeg kan. Så jeg tænkte på om det var muligt at lade røremaskinen om æltningen eller eller bliver resultatet bedst hvis jeg selv gør det?
Tak for en fantastisk blog btw – den har været min go-to siden jeg flyttede hjemmefra for evigheder siden 😅
Du kan sagtens lade røremaskinen gøre arbejdet!
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for og hvor er det en skøn flok du har, så er der nok at se til ♡
Og stort tillykke med dine 1 årige drenge.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Supper lækker blog med skøn inspiration. Har dog lige et spm. Kan man bage bollerne med kun hvedemel?
Ja, det kan du sagtens gøre :) – og mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Hej, kan man kold hæve disse bolller og bage dem næste morgen?
Tænkte på at dele dem ud i vuggestuen:).
Vh Kanval
Ja, det kan du sagtens gøre :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej :)
Mit datter fylder 1 år, og det skal fejres næste weekend. Hun skal selvfølgelig også have noget med i dagplejen, men det må nok helst være helt sukkerfrit, så vi ikke risikerer at træde nogen over tæerne :) Kunne man toppe dem med andet for at det stadig var lidt anderledes og har du ellers andre gode ideer?
Tak for inspiration.
Mvh. Charlotte
Stort tillykke med din datters 1 års fødselsdag :)
Du kunne måske sætte små flag i og så lave dem lidt festlige på den måde, eller selv lave små vimpler med maskingtape på tandstikker. Måske kunne der være små tandstikker med vindruer, blåbær og jordbær ovenpå …
Kh Ann-Christine
Bagte du dem på dagen.? Tror du jeg ville kunne bage dem aften før. Tror de vil være perfekte til picnic sammen med oreokagerne… Mums…
Jeg bagte dem samme dag, de er lynhurtige og bedst på dagen. Men det går nok også fint aftenen før.
Hvor lyder det hyggeligt med picnic
de er simpelthen så fine! :)
//Emilie
Tak Emilie :)