Flødekartofler
Flødekartofler er en toplækker 80´er middagsret, som stadig – og altid – er et hit.
De skønne flødekartofler er nemme at lave og kræver ikke meget tid i køkkenet, men passer sig selv i ovnen og så er de perfekt som tilbehør til rigtig mange kødretter, salater og på en buffet.
Her får I min version af flødekartofler, som er noget så lækker – og del endelig jeres tips og tricks til ‘de perfekte flødekartofler’ – selv om den er så enkel, så kan retten alligevel varieres temmelig meget og det er hyggeligt når vi kan inspirere hinanden.
Prøv også: min opskrift på råstegte kartofler >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Flødekartofler
- 1 kg kartofler
- 1 æg, sammenpisket
- 1 løg, finthakket
- 1 fed hvidløg
- 0,50 liter piskefløde
- 1 knivspids muskatnød, lidt revet
- 1 tsk frisk timian, finthakket
- 1 tsk sød paprika
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk smør, til det ovnfaste fad
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver, hvorefter de anrettes sammen med løg på det smurte ovnfaste fad.
Pisk ægget godt sammen og rør sammen med piskefløden til det er helt ensartet i konsistensen. Kom presset hvidløg og krydderierne i og rør det sammen. fordel blandingen over kartoflerne.
Stil fadet i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft og bag dem i 60-70 minutter eller til kartoflerne er møre.
Kom evt et låg eller en ovnfast tallerken vendt på hovedet hen over det ovnfaste fad – det hindre at overfladen bliver for mørk. Men beregn i så fald gerne 10 minutters længere bagetid.
Hej.
Har anvendt din opskrift (ish) her til aften. Jeg havde ikke nok piskefløde, så tilsatte madlavningsfløde og minimælk. Det smagte virkelig godt, men det skillede (skilte?). Hvad har jeg gjort galt. Når jeg googler står der, at man godt kan tilsætte mælk uden det burde skille. Hvad er dine tanker?
Jeg tænker heller ikke umiddelbart at det skulle skille, men har ikke selv forsøgt med mælk og madlavningsfløde, så skal ikke kunne sige det
Kh Ann-Christine
Valge at prøve at lave dine flødekartofler til aften og ja må indrømme de er gode, så det er en “keeper”.
Jeg ændrede en smule i opskriften, da jeg brugte tørret timian, da jeg ikke havde frisk. Et skvæt Tabsaco, da jeg altid kommer det i min mad. Tilføjede også revet ost på toppen, da jeg godt kan lide det.
Det fik 60 min. ovnen og fik en smule farve på toppen, grundet ostem, men det er som jeg kan lide den og den er perfekt bagt.
Så tak for endnu en god opskrift fra din hånd.
Hvor dejligt! Det er jeg glad for at høre og mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften :)
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Prøvede den. Fandt ud af at jeg var løbet tør for løg så jeg brugte løgpulver i stedet som jeg mixede godt ind i kartoffelskiverne. Retten endte op med at blive utroligt sprød, uden extra væde som alt sammen var suget op af kartoflerne og den var utroligt velsmagende.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Kan der bruges piskefløde som har været frosset?
Det vil jeg fint tro.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man tilberede i forvejen og så varme flødekartoflerne?
Ja, det vil du godt kunne
Kh Ann-Christine
Hvis jeg laver det med kogte Kartofler, hvor meget fløde skal jeg mon så tilsætte uden at det bliver for flydende og hvor længe mon det skal være i ovnen?
Du skal i så fald være opmærksom på at stivelsen fra kartoflerne ikke vil koge ud i flødesaucen og være med til at jævne flødekartoflerne.
Jeg har ikke testet med det og med bagetid, så det må komme an på en prøve
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Mums for nogle lækre flødekartofler. Jeg brugte dit tip, at erstatte halvdelen af fløden med grøntsagsbouillon. Det fungerede super godt med ægget.
Hvor er det dejligt at høre :)
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej AC.
Hvis man gerne vil spare lidt kalorier, tror du så godt man kan gå med en madlavningsfløde på fx 4%, uden at det bliver helt skidt?
Jeg synes ikke jeg kunne læse mig til at andre har prøvet det i kommentarsporet, så ville de lige prøve at høre ☺️
Vh
Hej Zofia
Du må endelig bare prøve det af.
jeg bruger ikke selv madlavningsfløde.
Kh Ann-Christine
Ægget hjalp ikke! Flødekartoflerne smagte fantastisk, men konsistencen var helt off! Den blev skilt, og ægget blev til noget der lignede røræg… smagte godt, men brug ikke æg
Hej Anders,
Det er lidt smag og behag, og måske det ikke har været rørt nok sammen – eller at det blot ikke lige er din smag.
Se gerne tip under opskriften, hvor jeg beskriver lidt nærmere :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Har du erfaring med at fryse dem ned? Enten før eller efter tilberedning. Jeg vil lave dem til en større middag, hvor vi bliver 30-40 pax.
Kh Lillian
Denne her opskrift er blevet en fast del af vores gæsterepetoir 👏🏻 Hvordan med at bage den på forhånd og varme den op lige inden gæster kommer (skal have en and i ovnen også), går det uden den bliver tør?
Kh Anne
Hej Anne,
Hvor er det dejligt at høre. Du kan evt komme lidt ekstra fløde i fra starten og dække den med folie når du opvarmer den, så bliver den skøn også opvarmet.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har netop lavet flødekartofler efter din opskrift. De smagte skønt, men udseendet var ikke godt. Meget grynet og underlig at se på. Kan faktisk nu se på dit billede, at dine også er grynede.
Simpelthen fantastisk opskrift! Det er en anden konsistens end dem man køber (men der er kartoflerne vist forkogt og tilberedt i en opbagt ostesovs).
Mit resultat blev præcis som på billedet, med cremede kartofler og masser af lækker hvidløgs snask. vi fik ikke tilsat nok salt, så det måtte vi gøre ved bordet. Man skal huske salt ellers smager de ikke af så meget. ;)
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften. Det er jeg glad for! :)
Skøn sommer til dig
Kh AC
Hej Ann-Christine, lavede dine flødekartofler her til aften, da jeg har haft cravings i en uge ! Udelod paprika og tilsatte strimlede gulerødder, hvilket jeg godt kan anbefale. Elsker dine opskrifter og bruger dem SÅ tit til inspiration. God aften :)
Hej Mai,
hvor er det skønt at høre og mange tak for dit fine tip med gulerødderne.
Jeg er glad for at høre du er glad for mine opskrifter
Dejlig dag til dig
Kh AC
År tilbage var jeg i Schweiz på gennemrejse. Sidste aften spiste jeg i Charmonix på en af byens Michelin restauranter. Nu er Schweiz meget kendt for deres forskellige tilberedninger af kartofler, og denne aften fik jeg deres flødekartofler til et stykke vildtkød. De fortalte, at de skivede kartofler koger de op i fløde og lader dem trække ca én dag inden de så hælder dem i fad mv. det giver en fantastisk blød og rund smag, fordi kartoflerne trækker fløden ind i sig. Kan anbefales.
Uhmm, det må vist prøves :)
Tak for din hilsen og det fine tip!
Kh AC
De bedste flødekartofler jeg nogensinde har smagt. Brugte tricket med låg over, det fungerede perfekt (en jernporcelæns tallerken).
Svinemørbraden blev gnedet ind i 2 fed knust hvidløg og barderet med lidt brieost og omviklet med skiver af bacon. Det var så lækkert. *****stjerner❤️
Uhmm, det lyder skønt! Mange tak for din skønne tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Super lækker opskrift!
Nu har jeg brugt den et par gange, men kan ikke få resultatet til at se lige så flot ud som på dit billede. Men smagen er stadig fantastisk
Dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Jeg bagte denne flødekartoffelret, men den skilte fuldstændigt, så det blev hvide gryn i smørolie.
Kan det være ægget, der gør det?
Hej Poul,
Min oplevelse er at det kan ske, hvis æg og fløde ikke er rørt sammen til at være helt ensartet. Så kan ægget gryne og få konsistens ala scramble eggs.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Kan man nøjes med at komme æggehvider i, eller er det blommen, som giver effekten?
Ja det kan du fint – bare sørg for at det er pisket godt ind i piskefløden (ikke så det skummer og tykner, men så det er helt ensartet)
Kære Ann-Christine!
Jeg har flødekartoflerne i ovnen lige nu – har piftet dem op med en smule bacon i tern, og så har jeg skruet op for frisk timian og har en lille skål revet rav-ost klar til at drysse over, når de er færdige. Jeg ville have haft porre i, men der var simpelthen ikke plads i fadet – så dem damper jeg og spiser ved siden af.
Efter en lang uge med studie og job er det med 99% sikkerhed altid din hjemmeside, jeg ruller ned over for at finde noget lækkert, jeg kan forkæle mig selv med til aftensmad. TAK for altid at være så inspirerende!
Kh. Emilie
Så dejligt at høre, mange tak for din søde hilsen, håber du har haft en skøn weekend!
– skønne ingredienser du har twistet opskriften med :)
Kh AC
Hej,
Jeg prøvede for første gang at lave flødekartofler i dag, og brugte en opskrift fra din side, som jeg så mange gange har gjort før. Det var mildest taget en katastrofe, og havde intet med “rigtige” flødekartofler at gøre – og det er udelukket pga. ægget.
Hvor ærgeligt! Jeg oplever ikke selv at det får en sådan konsistens, og jeg tror dit resultat kan skyldes at ægget ikke har været godt nok sammenpisket og rørt godt sammen med fløden til en ensartet masse, for så kan det nemlig godt gryne lidt.
Kh AC
Jeg blendede ægget og fløden og mit blev super grynet og æggekage agtigt.
Det oplever jeg ikke, men du kan blot undlade æg fremover
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej vil bare gerne sige at 175 grader er okay men så skal den have 1 time og 30 minutter i ovnen (Afhængig af hvilken ovn du har) men på 200 grader skal den have 1 time ellers ser det lækkert ud. Eventuelt prøv at grille den de sidste 6 minutter af tilberedsningstiden. Det sidste er sagt af en uddannet kok
Har eksperimenteret lidt med opskriften. Har brugt timian, peberrod, sennep i flødesovsen. Kogte kartoflerne kort med lidt hønsebouillon. æblestykker og skalotteløg mellem kartoffellagene, sovsen over, så ost og til sidst lidt rasp på toppen.
Lyder virkelig som et lækkert twist på opskriften her!
Lyder som en virkelig lækker opskrift – Følger ofte din side for inspiration, og den kommer du da virkelig med. Tak for det. :)
Er lidt i tvivl om æg nu skal med, men det kan da komme an på en prøve.
Får næsten altid røget medister til flødekartofler – Det er himmelsk :)
Keep up the good work.
Mvh. Carsten
Mange tak, det er jeg glad for at høre :)
– æg er lidt en smagssag i disse flødekartofler, men jeg synes nu det er lækkert og giver en god konsistens til retten. (hvis du ikke er lige så glad for det, så undlad det endelig blot en anden gang, det kan fint laves på samme måde og med samme ingredienser, blot uden æg)
Rigtig god fornøjelse og god weekend til dig. Tak for din søde hilsen
Kh AC
Helt fantastisk opskrift, den var et kæmpemæssigt hit! Tusind tak mange gode opskrifter, du er min ugentlige redning og inspirationskilde??
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din søde hilsen ♡ det er jeg virkelig glad for!
Dejlig dag til dig
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Når jeg laver flødekartofler, så bruger jeg cremfin på flaske, revet ost og kartofler. Salt, peber, basilikum og paprika. Og skal jeg ha en steg til så plaserer jeg den over flødekartoflerne, for at få smagen fra stegen i kartoflerne. Det er de bedste flødekartofler jeg har fået, og de blir bare så dejlige?
Jeg har lige sat en vegansk version i ovnen. Jeg har brugt soyafløde og kokosmælk og ingen æg. Glæder mig til at se resultatet! :)
Håber det bliver dejligt ♡
Lyder skønt! Dem laver jeg i morgen. Har du mon nogle ideer til vegetarisk tilbehør?
Jeg har samlet en masse skønne vegetarretter her :)
Det passede fint i min ovn
– men der kan være stor forskel på bage/tilberedningstid fra ovn til ovn, hvilket jeg selv oplever i vores skift fra en ovn af ældre dato til ny ovn i år.
Jeg tilsætter revet (øko) appelsinskral og saften af appelsinen i fløden. Det smager virkelig godt og giver en friskhed til kartoflerne.
Uhmm, det lyder altså dejligt. Friskt og anderledes – det skal da have et forsøg :)
Da jeg hverken ejer en hemmelig eller vellykket opskift på flødekartofler, prøver jeg din. Selv om det strider mod min køkkenfornuft at opvarme en sovs med æg til de grader. Men jeg føler mig vildt modig i dag!
Jeg krydser fingre for at det blev godt :) – og jeg er helt enig med dig i at det kan virke spøjst med æg i en sauce til den temperatur, men jeg synes den holder i denne opskrift. Det er jo altid lidt smag og behag, og hvis det ikke var dig, så kan det være at der blot skal halv mængde æg i, til blot lige at samle fløden en anelse
Kh AC
Hejsa, er det varmluftovn eller alm. ovn?
VH Anitta
Jeg bruger varmluft, men du kan også bruge alm og så bare skrue lidt op for temperaturen :)
Jeg prøvede noget så *frækt* som at putte finthakkede mandler i fløde/æggeblandingen. Det blev faktisk rigtig lækkert :-D
Uhmm, det synes jeg lyder som et skøn twist – og godt tænkt! Som så får mig til at tænke på at det kunne være helt vildt lækkert med valnødder også til efterårsretter. Det skal da prøves, både mandler og valnødder :)
Tak for at dele tippet
Kh AC
Hej AC
Håber I har haft en fortrinlig ferie :-)
Jeg turde heller ikke blande det hele. Men skar kartoflerne inden – og det andet var jo faktisk supernemt at gøre.
Jeg brugte halv mornay sovs og halv fløde
De blev super gode – og resterne i dag var næsten endnu bedre ?
Kh Stine
Godt at høre :) Dejligt at det lykkedes og blev rigtig godt!
Og du kan tro det var en skøn ferie, så rart med en lille tur til dejlige Sverige
Kh AC
Hej AC,
Jeg vil lave disse skønne flødekartofler i morgen, hvor vi får gæster.
Tror du, jeg kan lave det hele klar i forvejen (om formiddagen) og stille på køl – så det er dejligt nemt senere? Eller bliver kartoflerne mon mærkelige af at lægge i blød så længe?
Tak og god weekend.
KH Stine
Hej Stine,
Hvordan gik det mon? Nu har jeg været i Sverige og uden wifi hele weekenden, så har sparet lidt på onlinebruget og får først svaret kommentarer nu.
Jeg ville skærer kartoflerne i skiver og komme dem i vand. Inden de skal bages, vil jeg duppe dem tørre og derefter gøre som i opskriften, så går det lidt hurtigt – men jeg ved ikke om det går at stille dem i fadet i nogle timer. Sig endelig til hvis det lykkedes fint, for det er da nemt :)
Kh AC
Sellerisalt eller fintsnittet bladselleri/selleri smager fantastisk i også :-)
Uhm, ja, det kunne jeg forestille mig :)
Først tak fordi din fantastiske blog – du er med på min læseliste ret ofte ;) Vil høre dig hvor dit smukke blå fad er fra?
Tusind tak, Sarah – hvor er det dejligt at høre :)
Fadet er fra Emile Henry
Smag og behag er jo altid forskellig – Jeg har dog ikke selv oplevet at mine flødekartofler skiller ;)
Men så må du springe denne over og dejligt at du kan lide mange af de andre :)
Det er fra Emile Henry – og jeg er også temmelig glad for det. Det er så pænt, også til servering.
Hej Stine,
Det kan du måske godt, meeen jeg ville nok vælge at gå all in på retten og så snuppe en stor salat ved siden af i stedet ;)
Men prøv dig endelig bare frem, så du rammer en variant der rammer lige dine smagsløg
Kh AC
Hej Stine
Jeg laver som regel flødekartofler med halvt fløde, halvt bouillon for ikke at få så fed en ret. Hele familien synes, det smager fortrinligt!
Jeg bruger faktisk halv fløde og halv mornaysauce – så får man nemlig også den cremede gode konsistens. :-)
God ide :)
Det er god inspiration til min måde at lave flødekartofler på. og porre i retten smager godt! Jeg tænker på om ikke en variation med kød også kan blive god. F.eks. mørbradbøffer eller koteletter som lige steges, inden de fordeles i fadet!
Hej jeg har tit lavet det med hakket oksekød salt og peber paprika rulle til små kugler lagt ovenpå flødekartofler Det er total lækker
Sådan en ‘alt i et’ fad – det tror jeg også kunne være helt fortræffeligt :)
Ser lækre ud.
Bruger løg i halve ringe samt halv piskefløde og halv fløde 18%. Nogen gange paprika nogen gange muskatnød.
Har før smagt med æg og det brød jeg mig ikke om. Men dine ser lækre ud. Måskeh man skulle prøve igen??
Mvh. Nicoline
Lad mig endelig høre hvad du synes, hvis du giver den forsøget :)
Kh AC
Lyder rigtigt og godt med et æg, det må afprøves ;-) Jeg plejer at putte en fintsnittet porrer i, istedet for løg, og fløden koges op med 3-4 fed hvidløg (vi elsker hvidløg), opkogningen giver hvidløgene en mildere smag, et 1/2 stk. revet Emmenthaler smeltes med i fløden samt salt/peber. Alt blandes i fadet og den sidste halvdel af osten rives og drysses over. Gudespise ;-)
Mums! Det lyder som en lækker version – jeg må prøve både med porre, emmenthaler (elsker ost!) og hvidløg næste gang :)
Jeg kommer også gerne lidt karry i, når jeg laver flødekartofler. Det smager også skønt :)
Uhm, det lyder også dejligt :)
God idé med ægget. Det skal jeg prøve. Bruger du slet ingen ost?
Nej, det plejer jeg ikke – men kunne sagtens forestille mig at det også er lækkert :)