Flødeboller
Hjemmelavede flødeboller er så lækkert og virkelig et sjovt hyggeprojekt at være sammen om i køkkenet.
De lækre flødeboller er skønne at servere som den lækreste hjemmelavede slik til en god fredagsfilm i sofaen med de allerbedste eller som en dejlig dessert.
Jeg bruger mørk chokolade til overtræk, men endelig prøv dig frem med din favorit og se mange flere skønne tips til hjemmelavede flødeboller under opskriften.
Prøv også: min bedste opskrift på chokolademousse >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 12 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Flødeboller
- Flødebollebund
- 40 g flormelis
- 300 g marcipan
- Flødebolleskum
- 1 vaniljestang
- 250 g sukker
- 70 g vand
- 110 g glukosesirup
- 150 g æggehvide
- overtræk
- 400 g mørk chokolade
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Flødebollebund
Drys flormelis ud på bordet og rul marcipanen ud i ca. 5 mm’s tykkelse. Udstik 12-14 bunde med en rund udstikker (6 cm i diameter). Bag bundene i ca. 8-9 minutter i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, til de er gyldne i kanten. Lad dem køle af på en rist på køkkenbordet.
Flødebolleskum
Skær vaniljestangen igennem på langs, skrab kornene ud og fordel dem i sukkeret. Kom vanilje, sukker, vand og glukosesirup i en gryde og kog det op under jævnlig omrøring, til temperaturen er præcis 117 grader – mål med et sukkertermometer.
Pisk æggehviderne, til de er luftige, stive og danner toppe. Hæld langsomt den varme sukkerlage i æggehviderne i en meget tynd stråle. Pisk konstant, så sukkerlagen piskes godt ind i æggehviderne. Pisk i 8-10 minutter, til det er en sej, blank flødebolleskum.
Fyld flødebolleskum i en sprøjtepose med en stor rund tylle eller en stjernetylle. Sprøjt toppe på de afkølede flødebollebunde og sæt til side på køkkenbordet i ca. 1 time, til de tørrer en anelse i overfladen.
Overtræk flødebollerne
Temperer chokoladen.
Sæt flødebollerne på en rist med bagepapir under risten, og brug en ske til at hælde chokoladen over lidt efter lidt. Eller hæld chokoladen i en høj smal skål og dyp flødebollerne en ad gangen i chokoladen. Sørg for, at flødebolleskummet er helt dækket af chokolade og også, at den øverste del af bundene er dækket af chokolade.
Hej.
Jeg har lige lavet dine flødeboller. Smager er skønt, men er grimme og flader ud. Jeg oplever nemlig præcis samme problem som jeg kan læse andre herinde har: at skummen er perfekt sprøjtet på og er fast og sej. Den stivner perfekt, men når så de dyppes i chokolade falder skummen af ned i den eller perfekt tempererede chokolade. Alle temperaturer og tider er overholdt til punkt og prikke. Chokolade er af super god og ren kvalitet. Æggehviderne er pasteuriseret så der ikke er blomme med i. Sukkermassen er hældt langsomt i og var den rigtige temperatur. Hvad gør jeg mon galt?
Bh chokolade elskeren
Det lyder til at skummet ikke helt fæstner ordentligt til din flødebollebund. Lader du den stå og tørre lidt inden de overtrækkes?
Ellers prøv at lade dem stå på en rist og hælde chokoladen forsigtigt over – evt over en 35 grader lun tør ske, så chokoladen ikke “falder for hårdt” på skummet.
Kh Ann-Christine
Hej
Vi har lige lavet dine flødeboller.
Det blev ikke en succes. Tror at guffen blev for løs. Men vi fulgte opskriften fuldstændigt.
Umuligt at lægge chokolade på – de flød ud… æv
Hvad gik mon galt?
Vh
Gunilla og Birgitte
Hej med jer,
har I brugt termometer og målt temperaturen nøjagtigt – og ikke mindst pisket til at flødebolleskummen blev helt sej og blank.
Det er sandsynligvis dette step der er gået galt, for så vil flødebollerne være nemme at overtrække og flødebolleskummet være den helt rette konsistens.
Kh Ann-Christine
Hejsa Ann-Christine
Kan man godt lave flødebollerne til dem som har diabetes hvis man erstatter sukker med sødemiddel
Jeg har ikke erfaring med sødemiddel, så har ikke testet det af eller ved hvordan det fungere med en flødebolleskum. Det må komme an på et forsøg.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej!
Jeg ville spørge om man kan lave fyldet uden glykosesirup? Jeg har nemlig virkelig meget lyst til at både lave og spise flødeboller😅 men vi har desværre ikke glukosesirup🫤
Mvh
Ps: Jeg har prøvet alle dine opskrifter og hver gang har jeg fået fremragende resultater så jeg vil bare minde dig om at du laver et fantastisk arbejde❤️
Til Jordbær.
Hvis du skulle have en Kvickly i nærheden, så sælger de Glukosesirup. I “min” Kvickly står den sirup ved siden af lys/mørk sirup, flydende honning, sukker og krymmel produkterne.
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre ♡ og det er så sødt af dig at skrive det!
Jeg vil umiddelbart helst anbefale at vente til du har siruppen – det bliver meget bedre med. Men uanset det, så hepper jeg også på at man forsøger sig frem og prøver af – så giv det endelig et forsøg hvis du står med lyst til at lave flødeboller og ikke har glukosesirup.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine!
Tak for alle dine dejlige opskrifter.
Jeg bøvler med, at Marcipan bundene flader helt ud og bliver hårde. Ligesom om de nærmest smelter i ovnen. Men jeg har oven på 175 grader varmluft. Har du et bud på hvad der går galt for mig?
Mvh Katrine (:
Mange tak for din søde hilsen :)
Hvilken marcipan bruger du?
Kh Ann-Christine
Hej..
Du skriver du bruger 150gr æggehvide, hvor mange æggehvider svare det ca. til?
Jeg vil prøve og lave skum af æggehvidepulver.
Tak for en god og inspirerende hjemmeside.
Hilse Joan
Hej Joan,
Det variere en del alt efter størrelsen på ægget, en æggehvide vejer ml 35-40 g.
Tak for din søde hilsen :)
Kh Ann-Christine
Tror du man kan lave flødebolleskummet 3-4 timer inden det skal bruges, og så bare opbevare det på køl? Overvejer at lave det til en børnefødselsdag…
Det vil sandsynligvis lykkedes fint at gøre det. Man kan risikere det skiller jo længere tid det står, så jo tættere på at det skal bruges jo bedre.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vores flødeboller bliver splattede fordi cremen er for flydende. Æggehviderne er ellers stive nok, men når sukkermassen hældes i, bliver den blød. Tager den ellers ved den opgivne temperatur. Det er sket to gange nu. Godt smager de, men flade er de
Hej Kim,
Det er svært at sige, men min umiddelbare tanke er om sukkermassen bliver hældt for hurtigt i æggehviden?
Prøv at skrue op for hastigheden på håndmikser eller maskinen og pisk konstant, mens sukkerlagen meget langsomt hældes i.
Kh Ann-Christine
Mums, har lige lavet dem, de er lækre. Er nødt til at opbevare dem i køleskab. Men skal de helst i plastbøtte eller stå frit?
Hvorfor vil hviderne ikke blive stive? der er æg i som beskrevet, men efter 50 minutters håndpiskning og 10 minutter i blender skete der ikke en skid
Hvis æggeehvider ikke bliver stive når du pisker den med en håndmikser, så skyldes det oftest at der er kommet lidt æggeblomme med eller at der kan have siddet noget fedt på piskerisene eller i skålen. Hvis man fx bruger den samme skål som man lige har pisket flødeskum i (ikke relevant i denne opskrift, men bare for eksemplets skyld).
Stiftpiskede æggehvider lykkedes kun hvis der ikke er æggeblommerester i hviden og de redskaber man bruger er tørre og rene.
Kan det være der er kommet lidt blomme ved, hvis den fx er revnet da du slog æggene ud eller lign?
Kh AC
I nogen opskrifter har jeg set at det bliver anbefalet at tage noget køkkenrulle med eddike på og tørre skålen og piskerisene af med, inden man pisker for netop at afhjælpe dette problem.
Er du også tilhænger af dette?
Jeg oplever ikke det er nødvendigt, men at det er nok at vaske godt af med vand og opvaskemiddel og tørre godt af.
Men hvis du oplever problemer med at piske æggehvider stive, så er det jo bare at prøve det af :)
Kh AC
Kan flødebollemassen gemmes og i så fald hvor længe
Kan man lave dele af opskriften på et tidspunkt og andre senere (fx bundene den ene dag og så resten når nevøer og niecer kommer forbi og skal lave flødeboller fra “bunden”)
Hej Jens,
Flødebollefyldet er ikke egnet til at lave i forvejen, men du kan sagtens forberede bundende i god tid.
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hvor lang tid kan de holde sig ps de er virkelig gode
Tak :)
Det står i info i opskriften ved siden af antal stk :)
Hejsa.
Jeg vil bage disse flødeboller imorgen, men kan intet se om hvor store bundene skal være? Er der et cm-mål?
Det er helt op til dig hvor store de skal være.
Du kan lave dem større eller mindre, men jo mindre jo nemmere, så prøv med omkring 3 cm bunde
Kh AC
Hej
Hvor længe går der inden chokoladen tører?
Det kommer an på hvor koldt de står, hvis du stiller dem på køl i 5-10 minutter, så er de hurtigt klar.
Kh AC
Er der noget galt med temperaturerne på chokoladen? Ved 32 grader er den meget tyktflydende. Det gør, at de blødere marcipanbunde ikke kan holde igen og flødebollen ødelægges, når man dypper dem. Ved brug af ske, er der rigtig meget spild pga den tyktflydende konsistens, hvilket gør, at der ikke er nok.
Hej Rene
Temperaturen er rigtig nok når det er ægte mørk chokolade – og det nemmeste er helt klart at hælde chokoladen over fremfor at dyppe flødebollen i. Men ja, det er tricky og et lille tip kan være at blande ren kakaosmør i chokoladen. Det kan købes i specialbutikker og større supermarkeder, og det gør chokoladen tyndere og nemmere at arbejde med.
Kh AC
Kunne du ikke tage flødebollen op i hånden og overhælde den med chokolade over den skål hvor du har chokoladen i så går der ikke noget til spilde?
Jo, det kan du fint gøre. Hvad du synes er nemmest og fungere bedst.
Uanset, så vil den chokolade der evt er til overs kunne bruges igen og kan tempereres på nu til en anden ret. Eller det kan bruges i fx chokoladekage. Så der behøver ikke at være chokoladespild, uanset hvilken metode man vælger til overtræk :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Det var en tastefejl – det er 3 spsk.
Tak for at være vaks og lige gøre mig opmærksom på det ♡
Kh AC
Hvilken chokolade bruger du?
Har før brugt Callebaut, men har ikke mere og kan ikke skaffe noget på Bornholm.
Så har du et chokoladealternativ? :)
Jeg bruger Valhrona, som er super lækkert og jeg køber det oftest online – og i 1 eller 3 kg poser fordi jeg laver så mange opskrifter, så det kan bedst svare sig :)
Kh AC
Help needed!!!
Nu har jeg forsøgt mig med at lave flødebollerne 2 gange. Hvergang jeg sprøjter skum ud på bundene og lader dem stå, så er det som om der siver væske ud af skummen, så hver flødebolle ligger i en lille vandpyt… hvad kan en evt årsag til dette være?
Umiddelbart, så vil jeg tro at enten er æggehviderne ikke pisket nok, eller også har der været lidt knas med temperaturen på sukkeret og når det skal piskes i. Det kan også være de ikke er pisket helt længe nok – det skal gerne have lang tid for at blive rigtig fast.
Kh AC
Hejsa,
Jeg vil også prøve at kaste mig over hjemmelavede flødeboller, men har ingen marcipan og tænkte at lave cookie bund.
Hvad er det for nogle cookies du har brugt i bunden ??
De ser lækre og fine ud..
God påske :)
Tak for en lækker opskrift – den skal prøves i weekenden.
– ville du fraråde at smide dem i fryseren, hvis vi ikke kan spise dem alle sammen?
Tak for din søde hilsen
Jeg har aldrig prøvet at fryse flødeboller … så det skal jeg ikke komme med et bud på.
Men prøv det endelig og se om det går
God fornøjelse
Kh AC
De kan sagtens fryses. Vi har ofte nogle til at stå i fryseren – bare fordi😋
De kan endda spises direkte fra fryseren, da skummet ikke bliver hårdt. Dog kan det være man skal være lidt varsom bunden især bagte bunde med chokolade på fx mørdej og marcipan alt efter tykkelse.
Hvilken cookies opskrift brugte du?
Du kan bruge alle mine cookies opskrifter, jeg brugte denne sidst: https://www.valdemarsro.dk/cookies/
Kh AC